VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ingvar

Sidor: 1 ... 33 [34] 35
331
Jag skall börja poolgrävningen nu direkt efter påsk, men jag skulle behöva några sista råd avseende riktningen på poolen. Det är ju svårt att rätta till det i efterhand om man inte blir nöjd.

När vi själva planerade var poolen skulle stå, valde vi att sätta ut käppar som markerar poolens långsida längs med tomtgränsen på ett konstant avstånd av lite drygt 4,5 meter.

När poolbyggaren var på besök, tyckte han att det var naturligast att i stället utgå från huset och ha ett konstant avstånd mellan poolens långsida och fasaden på huset.

Det första alternativet känns bättre på så sätt att tomten utnyttjas bättre, eftersom ytan mellan poolen och huset känns mer värdefull än mellan poolen och tomtgränsen. Samtidigt vill man ju inte att det skall se allt för konstigt ut i andras ögon. För egen del tycker vi att det ser bäst ut när poolen följer tomtgränsen. Hade vi däremot valt att bygga ut altanen, så att den även innefattat poolen, hade vi nog valt det andra sättet. Men som vi nu har planerat det, så blidar ju poolen en egen "ö" i gräsmattan.

Hur har ni andra placerat era pooler i förhållande till huset/tomtgränsen?



332
Markpooler. / SV: Fyrkantiga pooler VS Friformspooler
« skrivet: mars 31, 2007, 19:42:01:01  »
Jag håller med om att pooler med djupdel är det idealiska. Jag kommer att påbörja ett sådant bygge nu efter påsk. Men tyvärr blir nog många avskräckta när de ser prisskillnaden på en pool med plan botten mot en med djupdel. Konstruktionsmässigt är det mer komplicerat. Botten måste gjutas, så vida inte markförhållandena är perfekt idealiska. Om man som jag anlitar helentrepenad, får man räkna med en prisskillnad på minst 100 tusen bara pga djupdelen.

333
Markpooler. / SV: Fyrkantiga pooler VS Friformspooler
« skrivet: mars 30, 2007, 11:01:27:27  »
I mitt fall har jag valt en rektangulär pool 10x4,5 m för att få en maximal möjlighet att simma.
I runda pooler och friformspooler är möjligheten att simma omkring mer begränsad. Ovala och rektangulära pooler känns mer optimala för att få bästa möjliga simmöjlighet.

334
Markpooler. / SV: Linersättning med varmvatten?
« skrivet: mars 14, 2007, 21:39:59:59  »
Tack för informationen

Det känns bra att veta att poolmontören inte är fel ute.
 

335
Markpooler. / Linersättning med varmvatten?
« skrivet: mars 14, 2007, 13:58:39:39  »
Hej,

Jag har precis slagit till på att köpa en pool, och kommer att få en hel del hjälp från poolfirman. Jag blev dock lite fundersam när jag hörde att man vill värma upp vattnet som skall fyllas i poolen till 40 grader för att underlätta linersättningen. Detta låter i mitt tycke komplicerat (och dyrt) för en pool som rymmer ca 80 m3 vatten. Enligt uppgift har poolleverantören med sig en cistern som rymmer ett par kubik och en tillhörande dieselvärmare.

Jag har läst en del här på poolforum om linersättning men inget om att förvärmning av vattnet skulle vara en fördel. Finns det någon som vet mer och kan berätta?

336
Vatten och kemi / SV: Klorfritt alternativ ej bacuacil
« skrivet: mars 13, 2007, 14:27:47:47  »
Jag har inte hört om någon som använder brom, tror att det är rätt ovanligt.

Själv har jag beställt en "saltgenerator", som är en anordning som omvandlar salt till underklorsyra i en elekotrolytisk process. Underklorsyran omvandlas efter processen tillbaka till vanligt salt igen. Kostar en del initialt, men rätt lite i drift.

Klorhalten blir nära noll i poolen, men garanterat helt klorfritt tror jag inte att det blir.

Saltet i poolen skall hållas på en viss nivå, ca 0,4%. Efter några backspolningar behöver man med andra ord sätta till nytt salt. I en del inomhuspooler används endast patronfilter, och då kommer salthalten i poolen inte att spädas ut på samma sätt som med sandfilter.

När du tittar efter en ny värmeväxlare bör du undvika rostfritt, eftersom saltvatten är mer aggressivt.

Tänk på att du måste ta bort alla rester av baquacil i poolen innan du övergår till salt, annars tror jag det finns risk att det blir som geléklumpar i poolen av att baquacil blandas med kloret i elektrolyscellen.

337
Uppvärmning / SV: Svindyre varmepumper...
« skrivet: mars 09, 2007, 21:29:14:14  »
En försäljare av PSA:s värmepumpar som jag talade med, menade att PSA:s värmepumpar är mycket dyrare pga att dels håller de ingående komponenterna generellt en högre kvalitet, och dels är de framtagna uteslutande för pool-användning, och tillverkas därmed inte i så stora kvantiteter. Andra billigare värmepumpar menade han består av komponenter som serietillverkars i betydligt större kvantiteter, eftersom de också används i vanliga värmepumpar för husuppvärmning. Sen är det ju upp till var och en att värdera huruvida en så pass stor prisskillnad motiverar att pumpen är optimerad för poolanvändning. Dessutom är man ju i regel inte så intresserad av att betala extra för att komponenterna görs i mindre serier.

Själv har ändå slagit till på en Edenpac III från PSA inför mitt kommande poolbygge. Den levererar 12kw och kostar ca 60.000


338
Markpooler. / SV: Gjuta eller Lecablock i väggarna?
« skrivet: februari 27, 2007, 12:48:34:34  »
Hej,

Jag har idag kollat upp mer detaljer kring lösningen som Upplunda erbjuder. Väggarna konstrueras på så sätt att de blir 25cm tjocka. Man använder 6cm tjocka förtillverkade betongskivor till insida respektive utsida. Dessa betongskivor placeras på plats och bildar då en form med ett mellanrum på 13 cm. I detta mellanrum placeras armering, varefter gjutning sker. Resultatet blir en väggstomme i tre skikt, vilket gör att risken för sprickor och därtill läckage blir minimalt, eftersom en eventuell spricka som uppstår i betongen knappast kan överföras mellan skikten.

Enligt den person på Upplunda som jag pratade med, finns det "säkra" metoder för att sätta kakel i vårt klimat. Kostnaden hamnar på ca 800:- per m2.

/Ingvar


339
Markpooler. / SV: Gjuta eller Lecablock i väggarna?
« skrivet: februari 26, 2007, 21:24:23:23  »
Hej Ulrika,

Jag planerar själv för en gjuten botten, och dessutom med olika pooldjup. Ett tips som jag fått och som jag håller på att titta närmare på är företaget Upplunda Bygg & Vatten. De tillverkar vattencisternar och pooler, där de använder sig av prefabricerade betongskivor till väggarna, som de sedan fäster i bottenplattan enligt en särskild teknik som gör det vattentätt. Med deras byggteknik, som de kallar för "kvarsittande form" blir kravet på grävning också minimalt. Sedan är det bara att själv välja om man vill ha liner eller t.ex. kakel i poolen. Själv skulle jag nog inte våga satsa på kakel i Sverige för en utomhuspool, men det kanske finns sätt att göra det frostsäkert på?

Se följande länk: http://www.upplunda.se/vattenc.htm

Resultatmässigt blir det utifrån vad jag förstår, så nära en traditionell betongpool man kan komma. Kostnadsmässigt lär det också vara mycket konkurrenskraftigt.

Är det någon annan här i forumet som har hört talas om detta och har synpunkter, så tar jag tacksamt emot detta.

/Ingvar

340
Markpooler. / SV: Finns någon åtta med djupdel?
« skrivet: februari 12, 2007, 22:23:16:16  »
Hej,

Kul med ytterligare en som planerar att bygga med djupdel. Detta läser man ju inte så ofta om. Berätta gärna mer om poolbygget när det börjar ta form. Skall du t.ex. gjuta poolbotten eller ha packat stenmjöl/sand? Det råder ju delade meningar här i forumet kring vad som krävs när man skall ha djupdel.

Själv planerar jag en rektangulär i storleken 10x4m med djupdel. Förutom att storleken passar väl i trädgården, har jag också tanken: bättre lite längre och smalare än kortare och bredare. På så sätt känns förhoppningsvis inte den grunda respektive djupa delen för kort. Om man t.ex. skall dyka från en svikt, vill man ju också gärna ha ett par meter fritt framåt att kunna dyka ner djupt på. Jag håller just nu på med att utvärdera några leverantörer, men hoppas att få återkomma när jag har slagit till.

När det gäller bottensugning, lutar det för min del åt att skaffa en poolrobot, typ Folkpools Indigo. Efter vad jag fått höra kan det vara problem med vissa typer av enklare automatiska poolrengörare när det gäller att klara en poolbotten som inte är jämndjup.

Sidor: 1 ... 33 [34] 35
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag