Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: the_7th_soul skrivet oktober 21, 2007, 10:34:28:28

Titel: första vintern med pool
Skrivet av: the_7th_soul skrivet oktober 21, 2007, 10:34:28:28
Fick långt om länge alla kopplingar täta och körde igång poolen för nån månad sedan, som alla förstår blev det för sent för att kunna bada alls i år då jag inte har något värmesystem. Hade dock tänkt att låta vattnet vara kvar i så att marken kan sätta sig ordentligt utan att riskera att sidorna i poolen sjunker in (har en glasfiberpool). Enligt tillverkaren ska detta inte vara några problem om man kör pumpen 6-8 timmar/dygn. Pump & filter står inomhus i uppvärmd källare och går just nu på timer 15 minuter/timme dygnet runt, kommer öka detta om det skulle bli riktigt kallt, men har två frågor: Räcker detta om man inte har någon värme och ingen isolering, poolen är just nu bara täckt med en ställning och presenning för att hindra nedfall av löv & smuts, samt hur gör man med kemikalietillsatser under vintern (klortabletter & algmedel). Tillsätter man något alls och i så fall hur ofta? Tacksam för svar, Mvh Morgan.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: Pea skrivet oktober 21, 2007, 11:44:52:52
du behöver ju inte tömma poolen när du stänger för vintern, räcker om du tömmer så det kommer nedanför skimmer och inlopp eller sätter i pluggar. det viktiga är att det inte står vatten i skimmer, rör, slangar å dyl som kan sprängas av frosten. låter som onödigt slöseri med el att köra pumpen hela vintern.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: Fia skrivet oktober 21, 2007, 13:01:07:07
Gör en chockklorering o kolla ph´t innan stängning. Algerna trivs inte när vattnet är under 10 grader.
Här kan du läsa mer om de olika alternativen du kan göra.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2280.0
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: the_7th_soul skrivet oktober 21, 2007, 15:01:02:02
Nu tänkte jag ju inte stänga alls i år, blir det en mild vinter utan snö hade jag tänkt jobba lite med arbetet runt poolen, lägga plattor och sen trädäck, eller i alla fall jämna till allt så det är förberett för detta till våren, bor på österlen i sydöstra skåne så oftast blir det inte sanslöst kallt här nere men just österlen är väldigt nyckfullt på vintern. På nåt sätt fick jag för mig att det skulle vara mindre jobb att helt enkelt låta poolen köra över vintern istället för att tömma ut slangar och plugga allt, kanske fel men är total nybörjare så det lät som ett enklare alternativ första året innan man får mer kläm på saker och ting. Alltså om jag låter den vara igång vilket är mitt första alternativ, vad behöver jag tänka på så jag inte står med en olycka endera dagen under vintern? Att det kostar mer i strömförbrukning är jag beredd att ta såhär i början.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: jjboy skrivet oktober 21, 2007, 17:45:36:36
Jag är i samma sits som dig. Första vintern med en glasfiberpool. Jag tänker inte heller tömma min utan låta den gå med lite cirkulation. Nu kommer jag dock snart få dit mitt pooltak (provisoriskt) och även VP under hösten.
Det viktigaste är att det inte fryser i slangarna mellan pool och pumprum. I poolen kommer det nog inte att bli problem.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: the_7th_soul skrivet oktober 21, 2007, 18:03:46:46
Har faktiskt följt ditt bygge här på forumet under sensommaren/hösten, samtidigt som mitt, nästan samma pool fast du valt den nya xl-modellen. Blir inget tak för min del i år utan bara ett skydd för löv & smuts, ingen värme heller. Grävde ner mina slangar mellan pool & källare på ca: 70-80cm's djup så dom bör inte kunna frysa, undrar mest hur man ska hantera kemikalietillsatser under vintern, om man ska slänga i en klortablett då & då eller bara låta det köra utan åtgärder, poolen håller inte mer än 9 grader för tillfället men man kan ana ett litet grönt skimmer på sidorna trots regelbunden klorering och tillsatt algmedel, har dock inte tvättat kanterna alls hittills så det kan väl bero på lite slarv med det samt kanske lite för lite algmedel innan det blev kallt, man lär väl bli bättre efterhand på att veta vad som behövs, nybörjare som man är  :)
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: Fia skrivet oktober 21, 2007, 20:53:15:15
Borsta sidorna o ge den en ordentlig klorchock så håller den sig länge. Du kan ju testa med stickorna under vintern.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: jjboy skrivet oktober 22, 2007, 20:55:44:44
Jag har faktiskt slavat med att kolla värdet i min men den har sett fin ut hela tiden så jag kör vidare på känslan. Nu när det är kallt så räcker en puck länge.
Tänk vad spännande det blir att sätta på värmen till jul för att bada lite. Det är min förhoppning i alla fall. Just nu är det kalldopp efter bastu som gäller.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: the_7th_soul skrivet oktober 23, 2007, 08:36:29:29
Vet inte riktigt vad "stickor" är, bara större tabletter än de "puckar" som man fick vid leveransen? Enligt instruktionerna jag fick så ska man lägga i en halv "puck" ca: var 5:e dag under högsäsong med min vattenvolym. Hur mycket mer krävs för en chockklorering och hur länge räcker en sådan behandling? Får nog snart beställa mer "puckar" i alla fall för dom lär inte räcka till över hela vintern. Idag var vattnet nere på 8 grader men vi har haft nätter med 2-3 grader här nu ett par dygn, vattnet ser klart och fint ut i alla fall, tänkte skrubba sidorna i veckan innan jag gör en chockbehandling och sen hoppas på att man klarar sig med det.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: Fia skrivet oktober 23, 2007, 17:14:33:33
Stickor = mätstickor som du mäter klorhalt - ph -alkalinitet med. Ska du köra poolen hela vintern så kan du ju mäta klorhalten så du ser att det finns lite kvar under vintern.
 
När du chockklorerar så är det granulat (pulver) du ska ha, ger bäst effekt. Häll först vatten i en hink, sen pulver o rör om så pulvret löser upp sig, jag brukar sen hälla lite i taget vid inloppen i poolen så det blandar sig.
Har du bra vatten nu så kanske du inte behöver göra en chock utan kan fortsätta med puckarna. Du behöver nog inte ha speciellt hög klornivå under vintern.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: Pea skrivet oktober 23, 2007, 18:38:31:31
jag hade inte kört poolen på vintern iaf, det finns alltid en risk att nåt fryser sönder, tänk om ex pumpen lägger av på natten och det blir kallt, då står ni där med massa jobb och många tusenlappar. att vinterstänga och tömma slangar görs på någon tim eller 2.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: jjboy skrivet oktober 23, 2007, 22:54:44:44
Men vinterbada kan man inte om poolen är stängd!
Är det bara jag som bastar och tar kalldopp?
Har 7 grader i min nu så det är inte länge man är i.
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: Pea skrivet oktober 24, 2007, 18:42:57:57
vad tror ni händer om det blir en ny storm ala gudrun och stömmen går och massa minusgrader ute :o då står ni där å sliter som tusan i panik för att rädda grejerna medans vi andra värmer oss framför brasan  O0
Titel: SV: första vintern med pool
Skrivet av: jjboy skrivet oktober 25, 2007, 00:26:03:03
Då får man väl koppla in diselagregatet som man inte köpt eller hoppa i vattnet för att tina isen med kropsvärmen eller bara låta naturen ha sin gång och starta upp på nytt till våren.  <hmm>

Alla dagar innan har man ivarje fall njutit.  ;)

Förra vintern hade vi tre perioder under 0 grader och det lägsta var -10 en natt. Sen var det -6 och -5. som lägst på de andra två.

Värre var det vintern innan då snön låg från jul till mars med -18 som lägst.

Vi som lever i Skåne har ju mildare vintrar än ni norröver! <sol>