Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: TommyN skrivet mars 08, 2009, 11:02:25:25

Titel: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: TommyN skrivet mars 08, 2009, 11:02:25:25
Hej,

Detta är mitt första inlägg här på forumet!

Vi har planen att anlägga en pool nu under våren och har fastnat för PP-pool i någon form.
1)Första-valet är en rund pool då den skulle passa bäst in i miljön, men vi skulle vilja ha den ganska stor, ca 5 m i diameter med utvändig trappa. Många av dem vi skickat frågan till säger att de inte kan leverera så stora då det inte går att frakta i ett stycke, men en leverantör säger att man kan leverera i halvor och "svetsa" samman på plats. Någon som har erfarenhet av det, och vad ska man då tänka speciellt på?

Marken vi vill anlägga på är en "terass" med stödmur uppbyggd på bergstomt. Den är fylld med jord som vi får gräva ur, men troligen kommer berget fram ganska snart så poolen blir inte helt nergrävd.

2) Räcker det att återfylla med singel/stemjöl och padda eller "måste" man gjuta en betong-grund för att det ska hålla?

Som rening vill vi helst undvika klor. Någon som har erfarenhet att bara använda "Blue Lagoon Ozon UV-C Ionizer" (eller liknande) som rening?

Hoppas på inlägg......!
Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: Majja skrivet mars 08, 2009, 15:14:07:07

Hejsan!
Kul att du är intresserad av pp pool, har själv en 8x3,5x1,5 som vi köpte och installerade i höstas. Hittills är jag mycket nöjd med valet av pp pool.
Det jag reagerar på i ditt inlägg är att du inte kommer ha den helt nergrävd, då måste du nog göra någon slags stödram som du kan fylla med stenmjöl. Dessa pooler ska normalt sett grävas ner helt och återfyllning ska göras med stenmjöl. pp plasten är relativt mjuk så har du inte återfyllning hela vägen upp så är risken nog stor att den buktar när du har fyllt den med vatten. Fyllning av stenmjöl och vatten ska göras i samma takt just för att det inte ska bukta ut /in. När väl hela poolen är fylld med både vatten på insidan och stenmjöl på utsidan poolen så är det hela stabilt. Då ska det inte kunna bukta längre. Annars är själva plasten väldigt tålig mot repor, slag m.m, så när poolen väl är installerad så behöver man inte oroa sig för sprickor eller revor som i en pool med liner.
Det bästa rådet jag kan ge dig är att kontakta någon leverantör av dessa pooler och bolla med dom om /hur det skulle gå att lösa med att bara ha poolen delvis nergrävd.
Vad gäller transporten så tror jag att max är någonstans runt 3,5 meter. När våran pool levererades så stod den upp och 3,5 m blir rätt så hög last på en trailer.
Titta gärna in på vårat bygge
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3501.0

MVH
Majja
Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: TommyN skrivet mars 08, 2009, 20:22:46:46
Hej Majja och tack för inlägget!
Kollade in lite på ert bygge och önskade att vår tomt hade sett likadan ut :) Nu är det tyvärr inte riktigt så väl utan vi får lite andra utmaningar!
Otroligt trevlig pool med trappa på hela gaveln.....det är vårt andra alternativ (fast oval) i storleken 3x5 meter max (tror inte vi får plats med större tyvärr).
Jag har varit i kontakt med några stycken leverantörer, en av dem kommer hit imorgon för att titta på möjligheterna. En annan eventuellt om ett par veckor, beroende på hur resultatet blir imorgon.
Det jag är mest orolig för är att den ena leverantören säger att man kan skarva och svetsa samman en PP-pool den andra att man absolut inte ska skarva. Vet inte riktigt vilket ben man ska stå på känns det som.... :-\
Går jag bara på känsla så är det ju oskarvat som gäller, och då hamnar vi på en 5x3 oval med hel trappa på gaveln. Men jag vill ju gärna tro att det är möjligt med den större runda (än så länge). Hoppas på lite fler inlägg i detta ämnet för att få ett bra beslutsunderlag.
Tack för tipsen....ska ta med mig dom imorgon.
Mvh//TommyN
Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: Fia skrivet mars 08, 2009, 21:14:51:51
Är det PP-pool som gäller eller kan du tänka dig någon annan typ av ram?
Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: Majja skrivet mars 08, 2009, 21:16:01:01
Hej igen!
Våran pool kom i ett stycke, men den är också svetsad fast i fabriken, om jag inte minns fel är den svetsad på 2 eller 3 ställen, så om någon från fabrik följer med och svetsar på plats bör ju resultatet vara detsamma. Jag har för mig när jag frågade efter större pool att leverantören sa att person som svetsar följer med (fast kosnaden är antagligen större), så om det svetsas på fabrik eller hemma hos dig borde ju vara likvärdigt om rätt person utför svetsningen.
Lycka till imorgon och uppdatera gärna hur det går.
MVH
Majja
Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: TommyN skrivet mars 09, 2009, 18:32:39:39
Tyvärr kunde inte leverantören komma idag, det blir imorgon istället!

Som det ser ut just nu lutar det väldigt mycket åt PP, hyfsat bra pris med inbyggd trappa (för trappa är ett krav), och vad jag förstår väldigt hållbart material. Men man ska ju aldrig säga aldrig...

Vad jag förstod så monterar leverantören poolen på plats så svetsningen borde ju göras av kunnig personal. Jag trodde att PP-poolerna gjöts i ett stycke på fabrik så det inte blev några skarvar (där ser man vad fel man kan ha). Då borde det ju inte vara några problem om markarbetet är rätt utfört och eventuell stödställning är stabil....vi får se vad svaret blir imorgon.
Han någon hört att det ska vara sämre kvalitet på PP-pooler från Polen gentemot andra europeiska länder? Det är också en synpunkt som jag fått från en annan leverantör....

Någon som har erfarenhet av att bara använda "Blue Lagoon Ozon UV-C Ionizer" (eller liknande) som rening??

Tack för lyckönskningarna.....håller tummarna för att det blir av imorgon!

Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: Majja skrivet mars 09, 2009, 20:46:21:21
Tommy, jag vet faktiskt inte om det är någon skillnad på pp pooler beroende på tillverkningsland. Våran kommer från Tjeckien. Jag pratade lite med killarna som körde hit den från Tjeckien och dom sa att dom har levererat en hel del pooler till Norge och Sverige. Jag var inne idag på en hemsida som säljer dessa pooler och hittade faktiskt info om att runda pooler kan vara delvis nergrävda.

Din andra fråga om  rening kan jag tyvärr inte svara på, använder själv klor.

MVH
Majja


Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: Steffe skrivet mars 09, 2009, 22:19:35:35

Någon som har erfarenhet av att bara använda "Blue Lagoon Ozon UV-C Ionizer" (eller liknande) som rening??


Har erfarenhet av de alla de olika detaljerna som produkten består av, dvs. UV-ljus, Ozon och Jonisering.

UV-ljus tar ej död alla bakterier och mikroorganismer utan används för att sänka förbrukningen av klor. Fungerar alltså ej allena utan används i kombination med klor.

Ozon dödar allt om anläggningen är rätt dimensionerad. Dock är detta så i fallet med ozonanläggningar till privatpooler och spa där de mer fungerar som placeboeffekt. För korrekt dimensionerad ozonanläggning så rekommenderar jag ett studiebesök på Eriksdalsbadet. Ozonrening i de mängder som krävs för att man skall slippa klor är extremt kostsamt och farligt. Alltså inget för privatpersoner.

Dosering av kopparjoner (jonisering) fungerar så att koppar tar dör på alger. Mina erfarenheter är att detta ej fungerar utan klor helt tillfredställande. Har olika bekanta som använt sig av en produkt som hete Ecosmarte som fungerar på samma sätt. I ena poolen gick det sådär och i den andra gick det inte alls. Bara en massa problem med vattenvärdena.

Sammanfattningsvis så använder den angivna produkten samtliga ovanstående tekniker. Dock så är jag väldigt tveksam till att det skulle fungerar helt utan klor då det inte är någon av dem (utan ozon) som gör det var för sig. Dock så skulle denna produkt fungera bra tillsammans med en minimal mängd klor kanske. Det kommer ju som sagt var mycket nya produkter hela tiden, men om man jobbat i vattenreningsbranschen ett bra tag så vet man att det är sällan det kommer revolutionerande saker (läs aldrig) då det är mest gammal teknik med nya namn.


/Stefan
Titel: SV: Lite frågor om PP-pool delvis nergrävd
Skrivet av: TommyN skrivet mars 12, 2009, 22:55:34:34
Fick besök av pool-leverantören i förrgår, och det var ett givande besök. Skall få en offert från dem inom kort.

Som det ser ut blir det en 5 m rund PP-pool med utvändig trappa som är 2 m bred samt lampa i poolen. Tydligen kan runda PP-pooler stå helt fristående då vattentrycket fördelas runt hela poolen. Viktigt är dock att mura med lättbetongblock eller liknande under trappan.

Hade tänkt att vi ska rena poolen med saltklorinator eller baquasil, då vi helst inte vill använda enbart klor. Inlägget från Stefan hjälpte till i det beslutet (tack för ett bra inlägg), som plockade bort "Blue Lagoon Ozon UV-C Ionizer".
Någon som kan ge lite fördelar/nackdelar på dessa två vore tacksamt.

Uppvärmningen lutar åt luftvärmepump. Var lite inne på att använda bergvärmen vi redan har men tror att det är bättre med en helt fristående värmekälla till poolen.

Poolen vi kikat på kommer också från Tjeckien, och tydligen är åtminstone poolbotten alltid svetsat på PP-pooler. Så det här med svetsning på plats ska inte vara något problem om det utförs av kunnig personal, och det utförs av pool-leverantören i detta fallet.

Mvh
TommyN