VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mica

Sidor: [1] 2
1
Övriga frågor! / Vårens/sommarens projekt 2008?
« skrivet: februari 13, 2008, 23:49:51:51  »
Hallå där,
Det känns lite udda att vara inne här på ett så utstuderat "sommarartat" forum, när det är "nästan" vinter. Men, idag sken solen på ett ytterst vårystert sätt och det väckte upp min vår- och sommarlustar och därmed längtan hit.

Min fråga till er är vad ni har för planer för tomten/poolområdet i år?
- Nya tillbehör?
- Roliga gadgets?
- Växter?
- Byggnader?
- Etc?

Själv försöker jag uppbringa entusiasm över min "never-ending-story"-baksida som just nu innebär att bygga ett fristående uterum i slänten med utsikt över poolen. När det väl är klart blir det säkert toppen, men för tillfället känns det mest som:
Ute = kallt, tråkigt, fuktigt och jobbigt  :(
Inne = varmt, mysigt och lagom betungande. 8)

Så jag ägnar stor del av surfingtiden på odla.nu och försöker lära mig mer om det där gröna i rabatterna som inte är ogräs. Hoppas kunna disciplinera mig själv (och vädret) tillräckligt hårt att åtminstone väggarna och dörrarna är klara inom en månad.  O0

I övrigt gäller att bygga trappen, fixa belysningen, planket och förstås uterummet invändigt (golv, väggar, belysning och inredning). De styrande faktorerna är; 1) jobbet - när märker de att jag inte är där... ? och 2) ekonomin.. hur mycket kan jag "trassa" på mitt Amex utan att bli portad?

/Mica

2
Övriga frågor! / Frakt från Tyskland/Frankrike och dylika länder
« skrivet: juni 07, 2007, 19:13:41:41  »
Hej,
Har kikat på nätet på överdrag med stålrör som man rullar upp med vev, typ Rollschutz och det finns ju lika många märken som det finns sajter. En del har förstärkningsrör man lägger under skenorna vintertid som gör att de ska klara även snömängder som här i norr. Det tilltalar mig om jag skulle kunna ersätta solfolie, standardtäcke (som fortfarande inte är upppackat och vinterplåtaran).
Det är dock stor skillnad på offerterna jag har fått avseende fraktkostnad (från 300 -> 800 Euro).

Hur har ni som hämtat/fraktat grejer från övriga Europa gjort?  <hmm> <hmm>

Alternativet är väl att ta ett släp eller åka ner och ta hem det på takräcket men det känns ju onödigt jobbigt.

/Mica

3
Uppvärmning / Optimera kombinationen av VP och solfångare?!
« skrivet: juni 02, 2007, 20:26:13:13  »
Hej,
Nu har jag kört ett par veckor med både VP och solfångare. Eftersom jag läser av elmätaren varje månad kunde jag krasst konstatera att "smakar det så kostar det" då elmätaren hickat iväg 2300 kWh  :-\ :-\ i maj (hade ju strul med VP/värmeväxlaren så elkassetten slog till mest jämt samtidigt som jag höjde värmen i poolen med 20°  från 7 -> 27 :D

Har funderat lite och undrar hur ni andra gör? Hade tänkt att köra pumpen till 25° och därefter låta solfångarna "plussa" på resten - vad det nu kan bli, men med den räkningen - även om jag vet att den inte är representativ när allt funkar och man redan har kommit upp i värmen känns det som om jag lägger pengar på pumpvärme som jag annars "kanske" skulle kunna få gratis av solfångarna. Idag är det tex 29 grader i poolen och vattnet är inte upp i solfångarna eftersom jag för "säkerhets skull" låtit pumpen gå upp till 27 grader. De sista graderna hade säkert solfångarna fixat gratis annars.

Men.... Det finns alltid ett men. OM jag nu skulle dra ner till tex 23 eller 25 så tycker jag faktiskt att det är lite kallt och drar mig då för att bada om jag inte är riktigt varmt och badsugen! Och det innebär ju att jag skulle tappa badtillfällen bara för att jag är snål.... :(   Dvs. de sista värmepumpsgraderna fungerar som min försäkring för att kunna bada behagligt och som vi vet så är det ju ingen försäkring som är gratis!

Hur gör ni andra som kör med både "hängsle och livrem"? <hmm> <hmm>
Har för mig att 25° har cirkulerat i tidigare diskussioner men ändå..

4
Uppvärmning / Termostat till värmeväxlaren?
« skrivet: april 19, 2007, 20:56:13:13  »
Hej,

Har nu tagit nya friska tag för att få igång uppvärmningen till poolen (solfångare respektive värmeväxlare). Värmeväxlaren är Folkpools egna 75 kW och min rörpulare vill att jag fixar termostat och dykrör själv.

Är det någon som har Folkpools vvxl? Med risk för att låta tok-puckat: På in- och utloppet finns det ett tre cm djupt hål med skruvfästen upptill och jag funderar på om de är till för dykrören (borra upp först). Fast i monteringsanvisningen (som är identisk med Pahlén-anvisningarna) så står det att termostaten ska sitta mellan pump och filter.... <dontkn>

Hur har ni andra gjort när ni har monterat dykröret, eller har ni haft anliggande termostater? De termostater jag har hittat på nätet är inte så detaljrika. Jag skulle vilja ha en digital termostat. Är det möjligt? Vad har ni andra?`

Gud, vad jag hatar att inte veta och att inte få det stöd och kunnande av hantverkare som jag vill.... :( :(

5
Övriga frågor! / Vilket är ditt vår/sommarprojekt??
« skrivet: februari 19, 2007, 19:50:26:26  »
Hej,

Känner att det börjar rycka i pool-tarmen. Målet är att som så många andra kunna starta upp i maj och kunna njuta av värme och goa bad.

Själv tänkte jag slutföra altanfixandet (nu kommer det bli en halva i förra årets trä och en halva i årets trä - hua, får nog lasera det så det blir jämt) samt få upp solfångarna som stått i garaget i ett år och de sista rördragningarna till värmeväxlaren (ni som var med i höstas vet att det bara blev halvfärdigt pga 1000 och en orsaker). Sen är det förstås stenterrasserna, ljussättningen, toppaltanen, planket...... etc. etc. etc...... + växtvalen som lockar. Sneglar redan nu i blomsterkatalogerna och är vansinnigt svag för gräs i olika slag för att få en mer tropisk känsla runt poolen.

Tänkt att få 25 grader i maj...  *drömmer ljuvt och längtansfullt*

Sorry, tillbaka till frågan, nu var det ju er det gällde, inte mig. Nååååå, what's up?  ::)

6
Vatten och kemi / Isbildning - stänga av pumpen eller köra?
« skrivet: november 04, 2006, 11:52:37:37  »
Hej,

Eftersom jag ännu inte har fått mina vinterplåtar, har jag inte stängt ner poolen för vintern än, utan pumpen har fått gå ett par timmar/dag för att cirkulera och solfolien har legat ovanpå.

Nu när kylan kom frös solfolien fast i isen och instinktivt så känns det som att det inte är så bra för solfolien. Rådfrågade Folkpool och fick rådet att ta av folien och köra öppet. Sagt och gjort....

... resultatet blev då att ytan frös och de få timmar jag har haft på pumpen inte har gjort att rören har hållt isfria. Idag går pumpen 24 h/dygn för att förhindra isbildning i rören och att något fryser sönder, men eftersom skadan redan är skedd så är det bara begränsat med vatten som rinner igenom. Röret mellan pump och filter är ganska varmt och pumpen ligger på 20 Bar(eller är det Mbar?) enligt mätaren.

Vad rekommenderar ni?  <dontkn>
1) Låta pumpen gå och hoppas att den får tillräckligt med vatten i sig och inte skär.
2) Stänga av allt och hålla tummarna.  :-\




7
Uppvärmning / Styrning av vvx?
« skrivet: augusti 09, 2006, 11:59:01:01  »
Halloj,
Trots att jag ännu inte fått upp solpanelerna går jag i tankarna på att komplettera med en värmeväxlare. Enligt IVT ska min luft/vattenvärmepump (Optima 500, årsmodell 2001) sannolikt kunna kopplas ihop med en vvx. Tanken var att installera allt samtidigt så slipper jag slita upp altangolvet när det väl är lagt.

Mina frågor:
- Ställer man önskad temperatur på vvx, eller måste man ha någon annan styrenhet?
- Jag vill ju inte värma poolen på bekostnad av mitt eget varmvatten. Går det att prioritera så att den värmer varmvattnet i första hand (jag har varmvatten i den tillhörande Combi-compacten samt i en extra VVB)?
- Jag vill att värmen i första hand ska gå från solfångarna och när de inte räcker till vill jag att vvx ska börja jobba, det är väl inget problem (att seriekoppla dem...)?
- Idag står pump i garaget medans varmvattenberedaren och luftvattenpumpens styrenhet finns i pannrummet. Idag går ju solfångarvattnet via garaget (via solfångarautomatiken). Behöver vvx-ledningarna göra det också, eller räcker det att ansluta dem ute vid poolen på inloppsledningen?

Det här med värme är inte min pryl, så jag uppskattar "enkla" svar...  ::) ::)

8
Vatten och kemi / Upprullningsanordning för backspolningsslang?
« skrivet: juli 22, 2006, 11:27:30:30  »
Tjena,

Jag har en 20 meter lång backspolningsslang som jag rullar ut från garaget, ner på garageuppfarten när jag ska backspola. Detta för att avloppet i garaget är så klent att det sannolikt inte skulle klara av vattenflödet ner där.

Hur förvarar ni andra eran slang?

Jag skulle vilja ha en vevställning (motsvarande trädgårdsslangsupprullare) som man kunde veva upp slangen med när man är klar. I dagsläget får jag gå ut och hämta den och antingen:
1. Rulla ihop den för hand till den lilla prydliga rullen som den urspungligen var.
2. Dra ihop allt och slänga det på golvet (eller hänga upp det på något).

Har någon bra tips på upprullare?

9
Övriga frågor! / Fjärrstyrning av pumpen vid dammsugning.
« skrivet: juli 16, 2006, 19:44:31:31  »
Tjena,

Tänkte bara dela med mig av min lösning vid dammsugning. Eftersom jag har pumpen i garaget är det ett himla rännande till garaget för att stänga av pumpen när dammsugaren ska tas loss från skim-vacen.

Jag har sedan tidigare Nexas fjärrströmbrytare (199:- på Jula), så jag satte helt sonika en av mottagarna på pumpkontakten i garaget och ..... vips så kan jag stänga av den från poolen.  ::) ::)

Ja, jag vet att jag är LAT och att jag är otroligt pryltokig för att vara kvinna.... , men det bjuder jag på!  >rulla<

10
Uppvärmning / Solfolieupprullare??
« skrivet: juli 08, 2006, 23:43:51:51  »
Halloj,

Ni som har solfolie.... hur hanterar ni den när ni inte har den på poolen?
- Viker ihop?
- Rullar up på ställning?
- Etc.

Jag har fått information om att solfolien inte håller mer än 4-5 år om man viker ihop den, pga vecken som bildas. Istället rekommenderades jag att skaffa Pahlens upprullare för ca. 5 tusen, men det är mycket pengar.... Tänkte montera en rundstav på planket och hänga upp den där när den inte används men nu vete tusan. Den är dock något billigare om man handlar av Poolkonsult som ligger vägg-i-vägg med Pahléns i Upplands Väsby.

Vad säger ni andra?

PS. Har en standardfolie med silverundersida.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag