VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - rdm

Sidor: [1]
1
Inomhuspooler / SV: Energiförbrukning inomhuspool i dedikerat hus
« skrivet: juni 13, 2023, 17:21:45:45  »
Hej!

Har inte kollat alltför noga på värmepumpar än.  Vi har bergvärme men den är inte dimensionerad för att hålla både hus och pool uppvärmt på vintern, samt huset för poolen kommer att stå kanske 30m från bostadshuset så skulle behöva gräva ner isolerad kulvert.  Tanken är att hålla poolen igång året runt.  Luft/vatten värmepumpar för bostäder klarar sig bra ner till i alla fall -15C (vilket det ytterst sällan blir här); vet inte om poolvärmepumpar är mer optimerade för att jobba mot högre utomhustemperaturer och kanske inte klarar minusgrader pga det?

Huset kommer förmodligen att ha ett glasparti på kanske 5x2.5 meter, kör i så fall bästa möjliga isolerglas där (U-värde 1.1-1.2 borde väl bara görbart).  Resten kan vara fet isolering.

Ventilation/avfuktning är naturligtvis viktigt så det behöver man ju ta med i kalkylen.

Men tänker rent krasst att man kan ju bygga ett rätt energisnålt hus som håller 21-22C, så vi pratar om deltatemperatur på 6-7C för polen mot omgivningen.  Så hoppas att man kan komma undan med relativt låg förbrukning.

2
Inomhuspooler / Energiförbrukning inomhuspool i dedikerat hus
« skrivet: juni 13, 2023, 14:51:56:56  »
Hej!

Funderar på ett litet projekt och försöker bara räkna lite på driftskostnader.  Om man skulle bygga ett dedikerat "poolhus" som innehåller en 3x5 eller så pool + en liten bastu och dusch -- förutsatt att man isolerar som bara den och har poolen täckt när den inte används, vad skulle man kunna komma undan med när det gäller energiförbrukning?  Helst i rena kWh, sen blir det ju färre i praktiken om man använder värmepump.  Temperatur runt 28 grader.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag