CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 435
1
Markpooler. / SV: Missfärgningar varje säsong
« skrivet: maj 30, 2024, 11:47:03:03  »
Om grannarna inte har problemen så lär det ju inte vara råvattnet som för med sig järn. Men finns det något i husets vattensystem som kan tillföra järn ? T.,ex. galvaniserade rör sm åldrats, en hydrofortank som börjat rosta inuti `? Eller kan något eller några föremål av järn ha hamnat i poolen och satt sig i något rör eller lagt i skimmern ? Själva poolstommen kan knappast innehålla järm och både utseendet på det här och det faktum att askorbinsyra och metall magic hjälper mot det tyder ju på att det trots allt är järn som tillförs systemet på något sätt. Rost från vintertäckningsplåtar kanske ?

2
Ovanmarkspooler / SV: Markarbete ovanmarkspool Power Steel 640x274X132 cm
« skrivet: maj 30, 2024, 00:22:34:34  »
En familj vi kände ställde upp sin ovanmarkspool på en sluttande gräsmatta, fyllde sedan upp, det blev till kanten på ena sidan, fattades en del på den andra,. Barnen var förtjusta över att ha fått pool, hoppade i och badade. Plötsligt brast hela konstruktionen. En flodvåg svepte över föräldrarna som satt på altanen, slog in genom de öppna glasdörrarna och spred sig sedan i huset. Föräldrarna blev förtvivlade över förödelsen i huset, barnen lika förtvivlade över att de inte kunde bada....

3
Markpooler. / SV: Missfärgningar varje säsong
« skrivet: maj 29, 2024, 15:39:33:33  »
Viktigt i sammanhanget: vad har ni för vatten att utgå från ? Om vattnet är ordentligt järnhaltigt får man den typen av färg ganska snabbt på alla ytor där detta kan fästa. Vi har problemet i vår pool, vissa plastdetaljer blir brunaktiga. Vi vet att vi har brunnsvatten och hög halt av både järn och mangan. Men olika plaster har  olika blank/hård yta och på vissa får fällningen inte fäste. Text har vi en jetstreamanläggning med två munstycken för vatten och ett för luft. Vattenmunstyckena har med tiden blivit like brunfärgade. Luftmunstycket, i någon plast sm känns väldigt hal, har inte samma problem, det håller sig rent.

Beläggning lägger sig också på botten och järnutfällningen är så pass finkornig att den går igenom filtret till stor del, varför vanlig dammsugning inte fungerar så bra. Någon gång emellanåt kör vi därför dammsugning direkt till avlopp ("waste-position på filtret). Då får man vara snabbt för man förlorar snabbt mycket vatten (tips - fyll upp innan så det inte hinner sjunka till underkant skimmer !). En del vatten och värme går förlorade men man slipper att järnet blåses in i poolen igen via utloppsmunstyckena.

Har ni inte järnhaltigt vatten bör ni nog kolla om det inte blivit järnhaltigt ändå genom att ni har någon komponent någonstans i systemet som rostar och på så vis tillför järn.

4
Markpooler. / SV: Linerns färg/tryck löses upp?
« skrivet: maj 29, 2024, 00:47:54:54  »
Citera
Enda vatten som är tillgängligt är kommunalt vatten och det håller pH 8,0-8,5 här.
   

Det är väl så att man tillsätter koldioxid till vattnet för att få upp pH-värdet. Så gör många vattenverk för att undvika korrosion i rörsystemen. I poolen måste man sedan då sänka pH till korrekt värde Men jag har svårt att se att den avvikelsen skulle så totalt bryta ned ytskiktet på linern så att mönstret följer med. För att lösa upp färg bukar det krävas riktigt starka saker som aceton eller cellulosaförtunning och sådant har du väl knappast i vattnet. Möjligen då om ytskiktet skulle separera från något undre skikt men det låter långsökt. Vad har du haft för max. temp i vattnet `?  Höga temperaturer kan ju ställa till det med de flesta plastmaterial. Men man kan ju också vända på det hela - vad är skillnaden mot tidigare år (du skrev ju att linern var 7 år) om nu detta problem plötsligt har dykt upp ? Vore det fabrikationsfel borde man ju ha sett det tidagre än så.

5
Teknik / SV: Tryckslangen klorpump
« skrivet: maj 27, 2024, 16:45:00:00  »
Nu har vi inte mini-Master utan en äldre typ av automatik men sådan nylonslang har väl de flesta poolbutiker ? Minns jag rätt fanns det två olika diametrar. .Vi har bytt våra slangar vid två tillfällen eftersom det uppstått sprickor och läckor i dem efter några år - troligtvis beroende på att kloret skadar nylonet (har aldrig haft motsvarande på ledningen för saltsyra). Troligtvis fick vi en dålig kvalitet vid första installationen och när vi sedan bytte använde vi det som blev över första gången. Efter andra bytet har vi inte haft några problem med ledningen.

Jag kommer inte nu ihåg var vi köpte den för det var flera år sedan detta hände, men den såldes i metervara från en rulle. Vi har långt mellan klorpumpen och insprutningsstället eftersom vi för att uppfylla säkerhetskraven har klorbehållaren i ett annat utrymme än där vi har saltsyran.. Tror ledningen för kloret är ca 5 m lång. De två utrymmena är skiljda år med en vägg och en stängbar lucka i brandklass EI30. Kemikalierna skall ju inte kunna blandas ens om det börjar brinna. Jag kollade på en bit slang vi hade kvar från bytet, den är 4 mm invändigt.

6
Teknik / SV: Pumpen kommer inte igång
« skrivet: maj 26, 2024, 16:28:39:39  »
Troligast så har den bara kärvat fast och snurrar du den några varv så vatten kommer in i tätningen så släpper det och den kommer sedan att starta normalt. Känner du å andra sidan att den tar stopp i ett visst läge så har antingen skräp kommit in och blockerat pumphjulet eller så har hjulet i sig självt gått sönder så att det fastnar mot något. Lagerfel är ju en trejde möjlighet men motorerna är ju normalt alltid kullagrade och då bör den risken vara liten, såvitt inte axeltätningen fallerat och man fått in vatten som nått själva lagren. Är det en enfas eller en trefas pump ? Enfasmotorer har mycket sämre startmoment är trefasmotorer och risken att de inte startar o det tar emot lite är klart högre.

7
Teknik / SV: Pumpen kommer inte igång
« skrivet: maj 25, 2024, 20:02:41:41  »
Var pumpen fylld med vatten när du startade den ? Om axeltätningen är torr kanske den går för trögt för att orka starta, speciellt om det är en enfaspump som har sämre startmoment är en trefas d:o. En annan möjlighet kan ju vara att något skräp kommit in i pumpen och blockerat pumphjulet.

8
Säkerhet / SV: Larm för pool(ytan)?
« skrivet: maj 25, 2024, 12:40:03:03  »
Jo det finns ett antal olika larm. Jag minns sådana fanns redan för många år sedan när vi bodde i USA och jag kände ett par familjer som skaffat dem. De fungerade ok redan då, idag finns säker betydligt mer avancerade. Men haken är ju att ett larm är ju bara just ett larm. Det räddar inte i sig självt någon som är i nöd - det måste finnas en person i närheten, nära nog att höra larmet och dessutom kapabel att utföra en räddningsinsats. Tiden är ju kritisk - det går fort om ett barn drunknar. Om man skulle få något larm via mobilen och man inte är i närheten lär larmet inte vara till så stor nytta. Ett larm kan därför bara vara ett komplement till vanlig poolsäkerhet - inte en ersättning för andra åtgärder (övertäckning, spärrat pooltak, staket etc.).

Vi har inomhuspool och i vårt fall var ju barnsäkerheten löst med ett kodlås på dörren till poolrummet. Med fem barn i huset kunde man ju inte manuellt hålla koll på alla hela tiden. Men vi satsade också på att lära dem simma så fort som det bara gick. De blev ganska snart riktiga vattendjur och då hade ju säkerheten automatiskt ökat rejält. Idag har vi kodlåssystemet påslaget om vi har besök av mindre barn (t.ex. barnbarn...) och kan ställa av systemet om vi är ensamma hemma och ytterdörrarna ändå är låsta. Men på dagarna om vi har öppet utåt så skall det vara på, även om vi bor ute på landet så kan det ju komma andra barn som man inte tänkt sig. Att barn drunknar i någon grannes pool är ju lika vanligt som att det handlar om familjens egen pool om man går efter olyckor som man hört talas om. Man kan inte tänka poolsäkerhet enbart begränsat till den egna familjen.

Tyvärr ser man ofta oskyddade pooler, speciellt ovanmarkspooler. Man ställer upp en pool på gräsmattan och har den helt öppen. Kanske tror man att risken är liten eftersom man inte direkt kan ramla i den utan måste klättra upp, men barn är nyfikna och uppfinningsrika och hittar ofta sätt att ta sig dit de vill. Även sådana pooler behöver poolskydd alt. högt staket runt dem eller liknande. Jag har ett par gånger sett en verkligt farlig kombination: en ovanmarkspool ställd direkt intill en studsmatta. Det behövs inte så mycket fantasi för att förstå vad som kan hända då.

9
Teknik / SV: Slang mellan cirk pump och sandfilter skjuter
« skrivet: maj 24, 2024, 23:06:30:30  »
Poolpumpar är ju enstegs centrifugalpumpar och kan inte ge några extrema tryck ens om du stoppar utflödet helt. Flödet sjunker till noll ganska snabbt vid en tryckökning. Så att slangen går sönder hänger nog mera på dålig slang, koppling eller infästning. Inte på grund av något extremt vattentryck. Jag tror du är inne på fel spår om du säger att det bevisligen är trycket som blir för stort. Är kanske gänggången på kopplingen anfrätt, sliten eller korroderad ?

10
Markpooler. / SV: Bubbelplasten/poolskydd/termo cover, håller en vecka...
« skrivet: maj 24, 2024, 11:25:30:30  »
Du har möjligen inte fått för hög klorhalt i vattnet ? Högre klorhalt lär ju ge snabbare nedbrytning av plasten. Solen har visserligen varit stark de senaste veckorna, men någon radikalt ökad solinstrålning tror jag inte att det handlar om.

Möjligen kan det vara något byte av mjukgörare som spelar in ? Vissa kemikalier i den gruppen har ju blivit förbjudna av miljöskäl och kanske man nu använder mindre farliga men också mindre hållbara kemikalier för ändamålet ? UV-tåligheten kan naturligtvis variera beroende på plastens sammansättning som sådan. För trots att finns det väl bara två faktorer som kan bryta ned plasten - solens UV-strålning och kloret i vattnet.

Sidor: [1] 2 ... 435
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag