CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - zippo22

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / SV: Nybliven poolägare - vädigt lågt Ph
« skrivet: juli 25, 2020, 10:31:49:49  »
Tack för alla era svar som gör mig klokare, ska försöka ersätta mer vatten för att bli av med mer CyA.

Erik N: Du skriver att man inte blir av med CyA genom avdunstning. Du har säkert rätt men vad jag inte förstår är då varför praktiskt taget alla klorpuckar som säljs idag innehåller CyA? På många ställen nämner man att problem med CyA framförallt uppstår i pooler med pooltak (som jag har) där man inte får "ett naturligt vattenutbyte via avdunstning och regn" och jag trodde att problemet för min del framförallt berodde på detta men då borde ju problemet gälla alla pooler? I och för sig kanske man behöver backspola filtret oftare i en helt öppen utomhuspool då det kommer in mer skräp men förra ägaren hade backspolat minst en gång i veckan och det var ju uppenbarligen inte tillräckligt (han hade använt ungefär en klorpuck i veckan).

Hur gör ni andra, använder ni CyA baserad klor (typ puckar) eller kör ni enbart med chockklor (alternativt har jag sett att det finns puckar för Spa på ett par stället som inte ska innehålla CyA)? I mitt fall är ju klorpuckar (som är det enda som föregående ägare har använt) uppenbarligen olämpligt.

2
Vatten och kemi / SV: Nybliven poolägare - vädigt lågt Ph
« skrivet: juli 22, 2020, 10:49:46:46  »
Hej

Tack för alla svar. Här är en uppdatering:
Efter att ha läst på och lärt mig lite mer om poolkemi så testade jag CyA som visade mycket hög nivå, 126. Har därför gjort följande åtgärder sedan jag skrev tråden som förhoppningsvis kan hjälpa andra med liknande problem:

- Slutade med puckarna och har övergått till att enbart använda kalciumhypoklorit.
- Gjort lite (partiellt) vattenbyte för att få ner CyA, bytte ut ca 15-20 % av poolvattnet. Poolen används en del så jag tänker mig att successivt få ner nivån ytterligare genom naturligt vattenbyte som sker då jag ersätter vatten som försvinner från dunstning och backspolning av sandfiltret.
- Tillsatt mer höj PH och höj Alkalinitet

Testade vattnet igår och värdena har förbättrats väsentligt även om CyA ska ner mer.
Värden innan:
Ph: <6,2
Alkalinitet: <10
CyA: 126
Fritt klor: 1

Nu:
Ph: 7,3
Alkalinitet: 70
CyA: 88
Fritt klor: 3,4

Vattnet är klart och fint och utan lukt.

Tillsätter nu inget annat än kloret. Ser att multipuckarna marknadsförs för att de även innehåller annat såsom flockmedel samt algdräpare.
Bör jag köpa och tillsätta även sådant eller kan man strunta i det?

3
Vatten och kemi / SV: Nybliven poolägare - vädigt lågt Ph
« skrivet: juli 15, 2020, 09:17:57:57  »
Hej TommyC

Stort tack för ditt svar. Nej, jag tror inte det finns något automatiskt doseringssytem, i alla fall inte som jag har sett och det borde väl vara ganska uppenbart, eller (är som sagt helt ny på pool så ursäkta om frågorna låter dumma). Grumligheten i poolen efter höj PH som jag beskrev har nu lagt sig och vattnet är åter klart. Har nu haft i sammanlagt lite drygt 2 kg höj Ph. Både Ph och alkalinitet är fortfarande för låga men har åtminstone börjat komma in i mätområdet (alkalinitet ca 40, Ph uppskattningsvis 6,3 med mätsticka). Tänkte fortsätta med kemikalierna men jag kan inte alls förstå hur vattnet har blivit så surt till en början. Poolen är ju fylld med kommunalt vatten från början som haft OK ph då jag möter det (Täby).

Tack för tipset med mätning av Ph och också för påpekande att det inte är säkert att en pool klarar att man tappar ut allt vattnet. Hade inte alls tänkt på detta.


4
Vatten och kemi / Nybliven poolägare - vädigt lågt Ph
« skrivet: juli 13, 2020, 16:20:11:11  »
Hej

Har precis köpt ett hus med en 4*8 pool med sandfilter och UV-rening (blue lagon 75W) och är nybörjare vad gäller pool. Vi köpte en digital mätare och när jag mätte ph värdet förra veckan så stod det bara low på apparaten, vilket indikerar att Ph ligger under apparatens nedre gränsvärde (<6,2). Hällde då i ca 1/2 kg höj Ph men ny mätning visade samma sak. Trodde först att mätaren var fel men när jag mätte kranvattnet så blev resultatet normalt. Köpte också teststickor som mäter klor, ph, alkalinitet och även dessa visar lågt på allt (även här är Ph under mätgräns).

Tog dit en kille från ett poolföretag i Fredags som hällde i ca 1 kg höj Ph. Försökte få en förklaring till hur det kan komma sig att poolen hade så lågt Ph men fick bara ett "ingen aning" till svar. Ny mätning efter detta visade åter ingen skillnad. Hällde då själv i ytterligare ett kilo höj Ph för några timmar sedan och nu har vattnet blivit helt grumligt. Jag gissade först på att jag överdoserat och att det har slagit över åt andra hållet med högt Ph men när jag mäter så är det fortfarande ingen mätbar skillnad under 6,2. Alkaliniteten verkar ha stigit en aning enligt teststickorna men även det är fortfarande inom området low.

Är helt förbryllad över vad som är fel. Till saken hör också att vi under tiden har fyllt på med mycket vatten direkt från kran (uppskattningsvis 20-30 cm) eftersom det har försvunnit en del vatten (oklart om det dunstar eller är något läckage) och kranvattnet har OK Ph när jag mäter det. Har använt klorpuck ca 1 var 4e dag.

Bor i Stockholm. Vattnet i poolen har hela tiden varit helt kristallklart tills senaste höj Ph som jag hällde i då det alltså blev helt grumligt. Ingen smuts i poolen och har inte noterat någon konstig lukt eller liknande .

Någon kunnig som kan vägleda vad som kan vara fel och vad man kan göra nu?


Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag