VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Timmerpool ovan mark  (läst 4241 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad Macahan

Timmerpool ovan mark
« skrivet: augusti 28, 2016, 12:22:23:23 »
Nu har vi haft vår Intex Ovanmarkpool i 4 säsonger och den håller nog inte för en ner- och uppmontering till. Det var många små hål att laga i början på denna säsongen.
Lite dålig kvalitet och livslängd kan tyckas, men man kan kanske inte förvänta sig mer än 4 säsonger på en sådan pool.
Hur som helst, dags att byta till något annat, men budgeten är begränsad.

Efter att ha tittat runt en del och även läst en del på detta forum så lutar det åt en Timmerpool/Gardenpool.
Jag har övervägt att gräva ner den, men inser att då blir det ett helt annat projekt och för en som jag som har tummen mitt i handen, så känns det för stort (även kostnadsmässigt blir det en helt annan sak).
Plus att jag misstänker att det ställer till med problem efter ca 10 år då virket börjar ge sig (?)
Jag kommer därför troligen att ställa den ovan mark (blir enklare/billigare och det bör också öka livslängden ... men naturligtvis på bekostnad av att det inte blir lika ”snyggt”).
Jag har lite frågor som jag hoppas få hjälp med (tack på förhand):
1.   Underlag:
// Spelar det någon större roll med isolering om den står ovan mark ?
Tanken är dettta som underlag:
1 Markduk
2 Drän grus
(ev isolering)
3 Markduk
5 Stenmjöl
6 Någon form av bottenmatta
7 Liner
// Hur många cm lager av varje bör man ha ?
// Markduken, kan den vara av klass N1 ?
// Tips på lämplig bottenmatta ?

2.   Liner:
Många verkar ligga på 0,7 mm.
Ju tjockare desto bättre antar jag ...
// Vad bör man, minst, ha för tjocklek ?

3.   Täckning:
På vår nuvarande pool har vi haft bubbelplast på då vi inte badar.
Det har varit förvånansvärt effektivt för att behålla värmen (vi har värmepump).
Det blir nog denna variant även för den nya poolen, även om det är lite knöligt att dra av och på den (vi kommer nog skaffa en upprullare för detta till den nya poolen).
Men problemet tycker jag är med allt skräp (löv ... för att inte tala om de förb***de björkfröna).
Pooltak är ju det optimala, men på en ovanmarkpool funkar det inte så bra.
// Är det någon som har några tips på effektiv pooltäckning (även vintertid) för ovanmark pool ?
Min tanke nu är att använda en kraftig presenning som man fäster med gummistroppar nere vid marken. Det bör hindra skräp från att komma in (och även bevara värmen bättre).
Men man måste ju då ha något i poolen som gör att regnvatten rinner av (typ en stor badboll :) ... och på vintern får man ställa något i mitten som gör att det blir fall för regn/snö).
Men här tar jag tacksam emot tips, som sagt.

Är det även någon som har tips på en bra leverantör av denna poolmodell ?
Det verkar ju skilja en del i garantier, virkeskvalitet etc.

Poolgiganten

Utloggad Gotlandspool

SV: Timmerpool ovan mark
« Svar #1 skrivet: augusti 29, 2016, 11:37:03:03 »
Jag har inge praktiskt erfarenhet av timmerpooler men funderade ett tag rejält på detta alternativ så jag har gjort liten del "research" och tänkt lite.
- Dessa säljs oftast i paket med allt som behövs och möjligheten att byta eller ändra något i paketet är normalt noll. Att välja linertjocklek eller linerkvalitet är t.ex. inte möjligt i de flesta fall.
- Kvaliteten är nog ok på det som ingår i timmerpoolpaket men väldigt långt ifrån "riktiga poolgrejer".
- Alla dessa pooler importeras till Sverige och svenska återförsäljare från Tyskland, Frankrike, Belgien. Om man t.ex. tittar på timmerpooler från Folkpool, Poolstore, Badspecialisten m.fl. så finns dessa pooler att köpa (oftast till annat namn) i nätbutiker i Tyskland och Frankrike, till lägre priser såklart.
- Storleken påverkar priset såklart, runda och små är ganska billiga och prisvärda. Avlånga och stora är förhållandevis dyra tycker jag.
- En nackdel är som alltid med ovanmarkare är baddjupet.
- Enda anledningen att gräva ned en sån pool (helt eller delvis) är estetiskt, för trästommens del inbillar jag mig att det är bäst att inte gräva ned den alls.
- Isolering under skulle jag strunta i. Beroende på förutsättningarna du har på plats - bort med översta jordlagret, markduk, singel, markduk, stenmjöl och bottenmatta (typ konstgräs från Bauhaus) är nog rätt anläggningsmetod.
- Med timmerpooler får man ofta randiga innerväggar pga. springorna mellan de spontade brädorna.
- För att kunna ge mer input behöver man förstå vilken budget du tänkt dig. I mitt fall ville jag ha en ganska stor, typ rund 5.5 - 6 m i diameter eller en avlång i 3x6-4x7 och då blev det så dyrt att jag lika gärna kunde börja fundera på Folkpools ovanmarkare Gardenpool som görs på vanligt "Folkpoolvis", dvs. reglar och tryckt poolplyfa (jag gör en variant av denna fast i lösvirke och med lite modifieringar).
- Jag tror att byggtiden och svårighetsgraden på en timmerpool talar för den. 
- Visst är det bra med en tjock liner men det är inte det enda man ska titta på. I de timmerpoolpaket som säljs är det - oavsett om linern är 0,7 mm - en liner av sämre kvalitet än de som säljs till "riktiga pooler".
- Realistiska överdrag är väl solfolie eller ett tjockare presenningsskydd - ingår ibland i paketen. På vintern kan man lägga reglar under för snö/regn.
- Finns ju många här på forumet som har byggt timmerpooler så dom hör nog av sig (och säger om jag har rätt eller fel i ovan...).

Lycka till!
 

Utloggad Stridis2

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Nordvästra Skåne
  • Antal inlägg: 72
  • Total likes: 3
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: Timmerpool ovan mark
« Svar #2 skrivet: augusti 30, 2016, 21:18:49:49 »
När det gäller markarbete så är det helt beroende på hur er mark ser ut, och det finns många skolor också. Det som är viktigt är att poolen står torrt, i våg och absolut inte kan sätta sig. Hur seriöst man sedan gör det hela är upp till var och ens tro. Men mycket enkelt uttryckt så ska man ta undan allt grönt, brunt och svart. Ner i ren naturgrus. Därefter fyller man upp med lämplig fraktion. Dessa benämns med två sifferkombinationer som 16 - 32, 0 - 50 osv. Siffrorna berättar största och minsta ingående partiklarna. Börjar det med en nolla kallas det för nollfraktion (komplicerat, eller hur?). Nollfraktion är bra att komprimera hårt, men det är inte så genomsläppligt som material utan nollfraktion och absolut inte kapillärbrytande.
Man vill oftast fylla med så grov som möjligt, men ska man handskotta så vill man inte gå över 30 eller max 50. Fyller man för tjockt med finare fraktion blir det dels dyrare och dels blir materialet mer levande, alltså svårt att packa och få ett stabilt underlag.

När det gäller markduk finns två skolor: Använd alltid så mycket som möjligt respektive använd bara där det faktiskt gör någon nytta. Personligen anser jag man ska vara återhållsam med markduk.  För att ta den korta varianten så fråga dig själv varför det behövs? Lägger du en fyllning på bra naturgrus gör det mer skada än nytta, men om man ska lägga på blöt lera är det nödvändigt. Ska man lägga stenmjöl ovanpå 16 – 32-kross så behövs det för att inte föra ner stenmjölet när det regnar och därigenom få sättningar. Den andra frågan man ska ställa sig är hur länge ska installationen hålla? Gjuter man platta på mark för ett husbygge är det mycket viktigare med lång hållbarhet än om man bygger en pool som kanske står i 20 år, för att inte tala om en ovanmarkpool med ännu kortare hållbarhet.

När det gäller packning så är det en konst i sig. En generell regel är att en padda packar 10 cm per 100 kg padda. Det betyder att en liten trädgårdspadda som man hyr på Bauhaus och väger 65 kg packar max 6,5 cm! Ska man fylla tjockare lager får man alltså fylla flera gånger och padda mellan varje lager, eller får man skaffa en större padda. Sex överfarter i olika riktningar behövs också.

Lite av mina tankar om markarbete
Pool: JF Fritid storpool 7,6 * 4,5 * 1,32 meter
Hayward sandfilter

Utloggad Macahan

SV: Timmerpool ovan mark
« Svar #3 skrivet: september 01, 2016, 19:31:14:14 »
Gotlandspool:
Budget: max 100 KSEK har jag tänkt mig allt som allt.
Jag håller med om att de avlånga blir ganska dyra (60-80.000) för den jag tänkt mig, ca 4x6.
Det kanske kan vara värt att köpa på någon tysk site ...
Jo, jag har sneglat lite på Folkpools Gardenpool, men det lutar nog ändå åt timmerpoll (kanske med något mellan liner och trä).

Stridis2:
Tack för de tankvärda tipsen. Viktigt att det blir rätt, så jag tar emot alla tips jag kan få.
Gärna tips på hur många cm varje lager behöver att vara ...
Hmm, skall jag ta undan allt grönt, brunt och svart är det nog lika bra att jag gräver ner hela poolen, och det var ju det jag ville slippa.
Jag tänkte att jag skulle ha något i stil med ca 10 cm singel och 5-8 cm stenmjöl ?!?
« Senast ändrad: september 01, 2016, 19:39:01:01 av Macahan »

Utloggad Stridis2

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Nordvästra Skåne
  • Antal inlägg: 72
  • Total likes: 3
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: Timmerpool ovan mark
« Svar #4 skrivet: september 01, 2016, 23:12:03:03 »
Det går tyvärr inte att säga hur många cm som behövs. Det är beroende på hur din mark ser ut. Men hur mycket matjord har ni? Skulle gissa på att du behöver gräva av 20 - 30 cm. Om du fyller upp allt eller sänker poolen lite kan bara du avgöra.
Att ställa poolen på icke bärig mark (alltså, grönt, brunt och svart) kan fungera, men det kan likväl bli sättningar med sned pool som följd och eventuellt att poolen kollapsar.
Pool: JF Fritid storpool 7,6 * 4,5 * 1,32 meter
Hayward sandfilter

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan