VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - hemirg

Sidor: [1] 2 ... 8
1
Övriga frågor! / SV: Höga energipriser = låg aktivitet i forumet...
« skrivet: oktober 25, 2022, 14:37:44:44  »
Tycker sådana här inlägg känns väldigt tråkiga i detta forum. För är inte tanken med detta forum att det ska dela med sig av erfarenheter och kunskaper inom pool för alla typer av människor? Om detta forum ska fortsätta att skicka ut politiska åsikter från dess ägare och andra så kommer i alla falla jag lämna forumet.

2
Övriga frågor! / SV: Höga energipriser = låg aktivitet i forumet...
« skrivet: oktober 24, 2022, 12:30:06:06  »
Exakt bra att du tar upp det ,det vormas för de med dyra bolån o tufft med höginflation , det är just nu man skall ha bolån !! precis som de lån jag tog slutet 60 talet , slutet 70 talet då var värdet på lånet uppätit och jag hade fått rejält betalt för att bo o för mina lån , till på köpet drog jag av 100 % av räntan på min skatt.

Min generation var snyltare på systemet inget snack  o de , o jag kan nu förstår de yngre som anser detta samt påpekar att det var min generation o den tidigare som urholkade pensiopssystemet genom att ta ut mer äns om betalades in .

Men alla fick vara med o rätta till eländet o betala när 90 talet kom
Fast era resonemang bygger på att det också blir en hög löneinflation och det är mindre troligt de närmsta åren. Annars håller jag med om det kan vara bra om ekonomin kyls av lite. Många av de som bygger nytt idag ska ha hus på 200m², pool och varsin ny hybrid-/elbil. Allt är färdigt när de flyttar in och ingen smuts under naglarna.

3
Teknik / SV: Hur lossar man fläkten bak på poolpump?
« skrivet: oktober 10, 2022, 12:16:10:10  »
Ser gärna mer bilder. Min pump startar inte när man slår på strömmen. (låter bara brummanbde) utan man måste starta rotationen manuellt med skruvmejsel. Vill börja timer styra pumpen för att få ner kostnaden men det är ju bra om den startar så man inte bränner upp motorn.

Om den aldrig startar utan manuell hjälp så skulle jag börja med att byta kondensator. Ett litet jobb till en låg kostnad om man gör det själv.

4
Uppvärmning / SV: Timer på cirkulationspump med dagens elpriser
« skrivet: september 05, 2022, 10:21:19:19  »
Har idag timpris på elen och under sommarhalvåret när poolen är igång sparar jag nog pengar på det genom att köra cirkulationspumpen mer under natten än under de timmar som elen brukar vara som dyrast. Men eftersom jag inte kör elbil eller använder el för uppvärmning så blir det svårt att styra elförbrukning till natten i vinter och kommer då förlora på timpris. Håller med om att man blir stressad över att ständigt behöva ha koll på elpriser och kommer nog därför avsluta elavtalet när mitt provår är slut.

5
Uppvärmning / SV: Timer på cirkulationspump med dagens elpriser
« skrivet: september 04, 2022, 08:32:50:50  »
En annan lösning är att aldrig stänga av pumpen utan att istället styra hastigheten på pumpen med en varvtalsregulator. Det kräver visserligen en mindre investering. Men med dagens elpriser så blir den snart återbetald. Det finns flera diskussioner om dessa på forumet om de är en riktiga frekvensomvandlare eller ej. Men jag har inte läst om någon som har köpt en och är besviken. Snarare tvärt om så blir många positivt överraskade av minskad energiförbrukning och ljudvolym. Det finns en tråd om dessa här https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=18104.0

6
Uppvärmning / SV: Uppvärmning med slang
« skrivet: augusti 30, 2022, 12:41:01:01  »
Jag avböjer att svara på dina frågor eftersom jag inte tycker diskussionen längre hör till ämnet. Om jag har orsakat att tråden spårat ur får admin gärna ta bort mina inlägg. Om du skapar en tråd under exempelvis "Synpunkter och förslag på forumen." och lägger in dina frågor där kanske du får svar från någon.

7
Uppvärmning / SV: Uppvärmning med slang
« skrivet: augusti 30, 2022, 12:19:01:01  »
Är inte detta ett råd riktad till någon annan "Köp en billig luftvärmeump och slipp alla andra problem"? I alla fall jag tolkar det som du tycker att det är det bästa alternativet för trådskaparen eftersom uppmaningen är till honom.

8
Uppvärmning / SV: Uppvärmning med slang
« skrivet: augusti 30, 2022, 11:15:27:27  »
Det är säkert en positiv person, tyckte bara början på svaret var väldigt tråkigt. Men jag kan göra skillnad på sak och person. Har inga kunskaper om värmepumpar men hör att det är många som får sänka temperaturen eller stänga av dem nu i södra landet för att få ner elkostnaderna. Men det har säkert mycket med dålig verkningsgrad på äldre pumpar att göra och de höga elpriserna kommer nog sänkas till kommande somrar? Men jag tror inte alla vill ta de kostnaderna för ett sommarboende. Den bästa lösningen för dig är inte den bästa lösningen för alla.

9
Uppvärmning / SV: Uppvärmning med slang
« skrivet: augusti 30, 2022, 10:12:06:06  »
Ja det finns solpaneler för ändamålet  som bör vara minst i storleken av halv poolens yta, nu skriver trådskaparen att han skall " lägga upp en slang på taket " vi pratar här om päron o äpplen .

Man skall om man satsar på solvärme vara medveten om den begränsning som finns och det är att ; hur poolen håller värmen är avgörande .

Jag har sett poolägare som lyckats höja några grader i mindre pooler men  här pratar vi om 30 kubik ! samt att alla haft pool-tak, annars tappar man fort den lilla grad solen gav när den går i moln och på kvällar o nätter .
Man bör heller inte köra vattnet i panelen just då , särskilt inte om det blåser då kyls vattnet i panelen .

Man skall  också veta att det krävs ca 4180 Kj att värma 1 kubik vatten 1 grad  det motsvarar ca 1.16 Kwh ,

Min åsikt att det kan fungera , om man satsar på riktiga solpaneler och ett riktigt styrsystem för att leda om vattnet vid behov , detta är dock inte att "lägga upp en slang på taket"
Gör man det riktigt är en kinatillverkad luftvärmepump för under 10.000 kr som håller 2-5 år vida överlägsen i både installationskostnad , effektivet och enkelt handhavande samt det viktigaste en temp i poolen som är behaglig .
Vi är nog bara olika som personer? Jag är positiv lagd och vill gärna tro att saker funkar. Har därför svårt för svar som börjar med att såga ett förslag utan att istället säga hur man bör göra och visa på svårigheterna som finns för att det ska lyckas. Det är ingen som skrivit "lägga upp en slang på taket". Om du ska citera någon, citera då rätt och förvräng inte saker.

Om man funderar på att använda svart slang som uppvärmning bör man först titta på hur de ledande tillverkarna gör och sedan förstå varför de tillverkas på det sättet samt vilka förutsättningar som krävs. Om några har misslyckats så kanske det beror på att de inte hade rätt kunskaper så att förutsättningarna inte blev optimala. Ett vanligt svar på ett företag som slutar att utvecklas är just, detta har vi testat förut och det funkade inte. Men man ställer sig inte frågan varför det inte funkade.

Jag har testat en solfångare av enbart svarta plaströr till vår första pool som var en ovanmarkpool. Fick köpa den väldigt billigt från min dåvarande arbetsgivare och den bestod av två samlingsrör med smalare parallella rör mellan dem. Tänkte att det kan var kul att testa lite. Men resultatet blev katastrofalt med för dålig cirkulation och jag fick sedan byta allt vatten för att få ordning på problemen. Vilken blev då min slutsats? Jag hade en för klen pump, troligtvis för smala slangar fram till solfångaren samt för dålig kunskap om poolkemi. Jag rekommenderar egentligen inte någon att värma vatten med solfångare av plastslang. Om man vill vara säker på att det ska fungera bör man satsa på riktiga solfångare med en absorbator av belagd metall i ett eget system med en värmeväxlare mot poolvattnet. Men då pratar vi om en investering som blir mycket svår att räkna hem. Det var därför jag skrev att det kanske är bättre att försöka behålla värmen i poolen över natten i stället. Men trådskaparen ville ha tips om att få lite varmare i poolen under de varmaste månaderna på ett billigt sätt. Och man vill ha ett semesterprojekt till nästa sommar och försöka få till någon lösning utan några större krav på estik och funktion. Varför inte?

10
Uppvärmning / SV: Uppvärmning med slang
« skrivet: augusti 29, 2022, 14:35:30:30  »
Det är klart att det är görbart. Finns flera färdiga sådana lösningar att köpa för några tusenlappar. För att det ska funka med din vanliga poolpump bör den vara kraftig och rören på solfångaren vara parallellkopplade. Om du tänker en enda lång slang bör du nog tänka om. Det du tjänar på minskad uppvärmningskostnad förlorar du kanske på högre energikostnad för cirkulationspumpen istället. Kanske är bättre att kolla på ett poolskydd som behåller värmen i poolen på natten?

Sidor: [1] 2 ... 8
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan