Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Övriga frågor! => Ämnet startat av: Lenata skrivet juli 30, 2014, 14:13:12:12

Titel: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet juli 30, 2014, 14:13:12:12
Hej

Har köpt hus för tre år sedan och upptäckt att jag inte bara har köpt ett hus med pool - jag har även fått ärva grannarnas badvanor! Tydligen har det varit en ganska "tajt" relation mellan tidigare ägare och mina grannar så de har sprungit mellan varandra hela tiden. Det gör att jag titt som tätt hittar grannarna i min pool, både vuxna och barn!

Nu byggde jag ett nytt staket i år 1,80 högt runt om poolen med två ingångar med hasp på insidan. Tror ni inte de har tagit sig för att ta sig in genom att peta upp haspen (föräldrarna alltså, inte barnen).

Det är känsligt med relationerna eftersom det faktiskt bara är runt fem hus där jag bor. Men det är främst med två av dem som jag har problem. har ni varit med om något liknande? Hur var reaktionen om ni sa ifrån att det inte var godtagbart?... Jag är både road och förtvivlad samtidigt känns så respektlöst det här. Funderar på att ta med mig haklapp och bestick och sätta mig vid deras altanbord när de grillar och se glad ut........
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 30, 2014, 14:18:15:15
Känner igen läget , kan ofta uppstå vid husägarbyte.

Jag tror du måsta vara väldigt tydlig och säga till , vinkla det ur säkerhetssynpunkt du kan inte övervaka eller ta ansvar för andras barn i din pool, undrar om dessa föräldrar inser detta och detta även om det hemska skulle ske att ett barn drunknar...  :o
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet juli 30, 2014, 14:20:14:14
Ja problemet är väl inte barnen som är det värsta utan deras FÖRÄLDRAR som både släpper in dem och går därifrån. Nu är det hyfsat stora barn (tioårsåldern och uppåt) men det känns olustigt. Framför allt nu när jag ibland är ute och springer och låser ytterdörren men kanske har altandörren öppen (bor lååååångt ut på landet).

Undrade bara om det var landsortsfolk som höll på så här eller om det även vara andra.... O0
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 30, 2014, 14:46:16:16
Skicka faktura ... på klor, skötsel, kapitalkostnad etc etc eller lägg upp ett schema för skötsel och underhåll som alla skall sköta.

Vad är du för överdrag? sett en som satte ett hänglås på detta
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 30, 2014, 14:49:22:22
Det är som sagt ganska vanlig, har grannarna under lång tid varit bortskämda med att kunna utnyttja grannens pool då sitter detta i muskelminnet, det är upp till dig att markera hur du vill ha det , att det nu är nya förutsättningar, ett tips kan vara att börja med att begränsa , tala om när de får tillträde och hur länge samt hur poolen skall skötas,lämnas och underhållas

Eller montera ett rejält lås på grinden , du har skyldighet i lag att hindra obehöriga i din pool, om det händer något är det du som ställs till svars
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: mac-jones skrivet juli 30, 2014, 14:53:47:47
Håller med nyborjare, men du måste kanske vara extra tydlig med att påpeka att det är din pool och din fastighet och att du inte har allmäntbad för alla i kvarteret.

Mvh M.Jones (Visby)
Simma lugnt  O0
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 30, 2014, 21:48:02:02
Sådana här små "samarbeten" grannar emellan kan fungera jättebra om alla är med på det hela och umgås flitigt, men vill man inte det kan det förstås bli problem. Samtidigt är det känsligt, det blir nog inte så roligt om man tar den hårda vägen heller, sätter lås, kastar ut grannarna o.s.v. Då blir kanske grannsämjan på nollpunkten och att leva i ett område där grannarna fightas, anmäler varandra så fort det finns chans (typ felparkering, hund som skäller, ovårdad gräsmatta, barntillsyn, störande musik, bygglovsfrågor o.s.v.) eller i vissa fall t.o.m. börjar slåss eller kastar sten på varandra m.m., är ju inte så roligt. Avundsjuka mot poolägarna kan också förekomma. Jag minns ett fall jag läste om där någon gick och hällde råttgift i grannens pool...

En medelväg där man kommer överens om villka regler som måste gälla, inte minst ur poolsäkerhetssynpunkt, är nog den mest framkomliga utan att få en grannfejd på halsen. Vi bor numera på landet, inga grannar inom synhåll, men när vi bodde i USA så badade ibland en del av grannbarnen i vår pool. Det var helt ok med oss, men endast om antingen 1) vi var hemma själva eller 2) en vuxen från den aktuella familjen var med och var ansvarig och man ringde först och kollade med oss om det passade. Man kan av säkerhetsskäl inte låta yngre barn vara ensamma i en pool. Vi sätter gränsen (även för våra egna barn) att inget barn badar ensamt och att om de är två så skall de vara så väl simkunniga att de även klarar av livräddning om den andre skulle få problem.

Sedan finns det ju också tillfällen då man inte vill ha oanmälda besök av det här slaget, t.ex. om man har party eller om man vill ha sig ett privat kvällsdopp, plus förstås att poolen ibland kan vara obadbar t.ex. efter en chockklorering. Under USA-tiden hade vi en liten vändbar skylt på grinden till poolområdet. Röd sida betydde stopp, grön ok. Grinden var låst, men grannarna hade nyckel som inte fick lånas ut till andra. Efter ett par år minskade besöken sedan två familjer till skaffat egen pool ! :)
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 30, 2014, 23:27:22:22
Starta inte värmen nästa säsong  :D vänta på klagomålen på att vattnet är kallt , säg då att ni kan dra en 3-fas kabel från grannens garage.

VARFÖR är det "ok" att använda grannes pool men inte hans garage, kolla om det finns nåt godare i hans kyl som man inte själv har etc etc kanske till o med sluta med att man lånar grannens fru  <love>
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 30, 2014, 23:31:47:47
Badade någon utan tillåtelse i min pool skulle jag nog bränna ett par säkringar....
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 31, 2014, 01:51:42:42
Starta inte värmen nästa säsong  :D vänta på klagomålen på att vattnet är kallt , säg då att ni kan dra en 3-fas kabel från grannens garage.

VARFÖR är det "ok" att använda grannes pool men inte hans garage, kolla om det finns nåt godare i hans kyl som man inte själv har etc etc kanske till o med sluta med att man lånar grannens fru  <love>

Att det är ok att bada i grannens pool, tja i det här fallet låter det ju som om den tidigare ägaren tyckt att det var ok och att seden då blivit etablerad. Att grannar lånar varandras fruar är väl inte så vanligt men det förekommer säkert sådana fall också - både med och utan grannens vetskap eller medgivande.

Ute på landet har man ofta mera kontakt och umgänge med grannarna än inne i stan. Man behöver ofta hjälpa varandra med olika saker (låna verktyg, röja vägen efter en snöstorm, såga upp träd som stormar fällt över vägar, elledningar eller hus o.s.v.) Barnen leker ofta med varandra, för några andra barn finns inte alls i närheten. Skall någon in till staden och det är långt så kanske grannen också vill ha något från affären. Man är helt enkelt mera beroende av varandra. Betr. uppvärmningskostnaden för poolen, den blir ju inte direkt dyrare av att fler badar, möjligen då en aning för att täcket tas av oftare, det går lite mer klor och så, men skillnaderna är ganska marginella. Men en förutsättning för att det skall fungera är förstås att man har ansvarsfulla grannar. Är det den typen som "glömmer" att sätta på poolskyddet, spiller öl i poolen o.s.v. så får man ju sätta stopp.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 31, 2014, 06:50:47:47
....men vad tidigare ägare haft för deal med sina grannar är ju inte relevant. Inga friska människor lever vidare på den överenskommelsen när någon annan äger huset. Man frågar givetvis om det fortfarande är ok.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 31, 2014, 08:24:56:56
Spelar väl ingen roll att uppvärmningen inte blir dyrare för att fler badar.grejen är väl att alla som utnyttjar ska vara med o dela på kostnaden annars kan man ju dela allt o låna allt som grannen har och snylta helt på andra .
I annat fall skall jag börja utnyttja allt mina grannar har och som inte innebär merkostand för dom.
deras trädgård, grillen, hängmattan,kolla på deras tv så slipper jag licens ( blir ju inte dyrare för att fler tittar) för att inte tala om internet jag vill ha deras lösen till modemet blir ju inte dyrare för att fler loggar in... tyvärr köper jag inte det resonemanget .
 Detta måste vara i småland😎
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 31, 2014, 09:35:48:48
Nej men problemet här är ju att grannarna tydligen vant sig vid att få nyttja poolen och sedan lever vidare i tron att detta är ok. Bor man ute på landet är det inte rart om det kommer till en grannfejd, då måste man nog fundera på att flytta därifrån. I längden blir allt helt förgiftat om det inte går att komma överens. Jag vet en familj som råkade ut för just detta och det blev helt ohållbart så de tog till slut beslutet att flytta. Då hade det gått så långt så att övriga grannar gemensamt trakasserade familjen. Ständiga anmälningar till olika myndigheter, deras brevlåda blev mystiskt nedkörd gång på gång, barnen blev skrämda gång på gång när olika bilar tog sats och körde mot dem när de gick på vägen (dock utan att köra på dem) , när de kom hem efter att ha varit borta lite grann kanske trappan var full av sopor eller fiskrens o.s.v. Några hållbara bevis på vem som gjort resp. sak gick givetvis inte att få. Polisen fanns ju många mil bort och gjorde inte mera än att notera anmälningar.

Allt hänger ju på vad det är för slags folk som bor där, men att grannarna bara fortsatt att använda poolen utan att ens fråga om det är ok tyder ju på att de inte är av det mera hänsynsfulla slaget. Nu står det inte i tråden hurdan grannsämjan i övrigt är men problemet låter inte särskilt lättlöst. Jag tycker definitivt inte grannarnas beteende är ok, men samtidigt får man väga eventuella åtgärder mot risken för dålig grannsämja. Är detta i verklig glesbygd är man rätt beroende av varandra. Man kan behöva hjälp själv i olika lägen (sitter fast i snön, det ligger träd över vägen, ens traktor har havererat och man behöver låna grannens, man har blivit utan ström efter en storm, barn eller husdjur som sprungit bort, samarbete i samband med jakt och mycket mer).
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet juli 31, 2014, 10:03:20:20
Ja problemet är att man vill ha en bra relation parallellt med integritet. I mitt fall så har jag inte nekat barnen t ex att bada under förutsättning att de frågar först. Det jag har blivit bestört över är att min nya 180 com staket som jag både lät bygga av säkerhetsskäl men även av insynsskäl att låsen har petats upp, man har gått in och badat och gått därifrån utan att lägga på poolskyddrt efter sig. Då spelar det ju ingen roll hur mycket man ser till säkerheten för deras barns skull ( mina har flyttat hemifrån) om de i alla fall bryter mot reglerna. Så tro nu inte att jag vägrar bad, det jag inte vill är att de går in på eget bevåg utan tillstånd och röjer runt i bastun där badmadrasser och annat finns. Trist känsla det här! Jag lär väl inte bli populärare nu när jag gick över och frågade om de inte kunde passa på att flytta sin badtunna nu när den ska bytas ut. Som den är placerad exakt vid tomtgränsen rinner både deras spillvatten in på min tomt men det värsta av allt är att röken kommer in i ventilationssystemet då den är placerad precis bredvid. Då grannen även eldar sopor och annat skräp i badtunnan så känns det inte ok. Många kvällar jag fått gå in för det rullar stora illaluktande rökmoln över till mitt hus. Svaret blev att han inte tyckte det var möjligt!.... Suck.....det är tråkigt det här men har nu köpt ett kombinationscykellås som jag ska sätta på dörren in till poolen!!!!!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 31, 2014, 10:11:07:07
Ja problemet är att man vill ha en bra relation parallellt med integritet. I mitt fall så har jag inte nekat barnen t ex att bada under förutsättning att de frågar först. Det jag har blivit bestört över är att min nya 180 com staket som jag både lät bygga av säkerhetsskäl men även av insynsskäl att låsen har petats upp, man har gått in och badat och gått därifrån utan att lägga på poolskyddrt efter sig. Då spelar det ju ingen roll hur mycket man ser till säkerheten för deras barns skull ( mina har flyttat hemifrån) om de i alla fall bryter mot reglerna. Så tro nu inte att jag vägrar bad, det jag inte vill är att de går in på eget bevåg utan tillstånd och röjer runt i bastun där badmadrasser och annat finns. Trist känsla det här! Jag lär väl inte bli populärare nu när jag gick över och frågade om de inte kunde passa på att flytta sin badtunna nu när den ska bytas ut. Som den är placerad exakt vid tomtgränsen rinner både deras spillvatten in på min tomt men det värsta av allt är att röken kommer in i ventilationssystemet då den är placerad precis bredvid. Då grannen även eldar sopor och annat skräp i badtunnan så känns det inte ok. Många kvällar jag fått gå in för det rullar stora illaluktande rökmoln över till mitt hus. Svaret blev att han inte tyckte det var möjligt!.... Suck.....det är tråkigt det här men har nu köpt ett kombinationscykellås som jag ska sätta på dörren in till poolen!!!!!


OK  :-\ då är jag med dina granna är idioter och förtjänar inte att få bada hos dig, kör över dom eller flytta
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: gadden skrivet juli 31, 2014, 11:06:04:04
Upp med en webkamera med rörelsesensor och inspelning. Att gå in i bastun är ju inbrott och straffbart!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 31, 2014, 11:53:27:27
Eftersom det är förbjudet för privatpersoner att elda sopor så kan du givetvis anmäla honom till miljö- och hälsoskydd i kommunen. Men du lär ju då få motanmälningar som kan vara allt från att du ändrat på fastigheten utan bygglov till att din hund skäller för mycket och så är cirkusen igång. Det är ingen lätt uppgift att lösa, hur man än gör så blir det fel. Familjen jag refererade till tidigare råkade ut för just sådant - hur man gjorde blev det fel. När de blev anmälda för att hunden (som hade en hundgård på tomten) skällde så tog de in hunden i huset. Men då blev de i stället anmälda för djurplågeri eftersom hunden inte fick vara ute tillräckligt... När sedan en av grannarna började tala mer och mer om sin son som var medlem i XXX (ökänt mc-gäng) och de ordnade någon slags "demonstrationskörning" fram och tillbaka framför huset så vågade familjen inte bo kvar.

Jag skulle i ert läge låsa till runt poolen så att jag kan hålla på säkerheten men undvika att dra in myndigheter eller på annat sätt eskalera konflkten. Annars är nog risken stor att det kan skena iväg ordentligt så att ni i slutändan måste flytta någon annanstans. Om barnen frågar om de får bada så slöpp in dem men säg till vad för regler som gäller, t.ex. har man täckt av poolen ser man rill att täcket kommer på igen när man badat klart.

Citera
Upp med en webkamera med rörelsesensor och inspelning. Att gå in i bastun är ju inbrott och straffbart!

Ja det är olagligt men sannolikheten att polisen verkligen vill ta i ett sådant fall är liten, särskilt om det handlar om barn. Så länge de inte brutit sig in eller orsakat ren skadegörelse så lär nog en sådan anmälan avskrivas.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: gadden skrivet juli 31, 2014, 12:19:03:03
Lite konstig inställning där Erica. Så du menar att sådana brott som kanske blir avskrivna ska man strunta i att anmäla? Inbrott där inget blir stulet är fortfarande ett inbrott! Har man det dessutom inspelat på film så kommer de absolut inte att avskriva det utan en undersökning. Sen att straffet inte kommer bli särskilt högt har inte med saken att göra. Isf borde ju snatteri också vara ok?
Jag kan inte knacka upp någons slanglås till cykeln för att sen "låna" cykeln i några timmar för att slutligen ställa tillbaka den ungefär där jag tog den. Ingen skada har ju skett på vare sig lås eller cykel. Det är stöld om man tar något utan att få lov även om man tänkt lämna tillbaka det.

Håller dock med om att man får försöka vara lite smidig med sina grannar men dessa har absolut gått över gränsen!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 31, 2014, 12:44:35:35
Det talades ju här om barn i 10-årsåldern som inte är straffmyndiga. Dessutom har de såvitt jag förstått inte brutit sig in i bastun utan det var vål olåst (mycket ovanligt att låsa en bastu ute på landet) ? Rent formellt så är ju föräldrarna ansvariga för vad barnen hittar på men jag tror inte att polisen skulle vilja ta i ärendet. Dessutom förgiftar en polisanmälan så mycket att risken nog är stor för att man ändå måste flytta. Motanmälningar om allt mellan himmel och jord lär kunna komma och även om även de avskrivs så är det ju inte så trevligt att behöva hålla på med att besvara en massa myndighetsskrivelser och liknande.

Snatteri i butik och liknande blir något helt annat eftersom de hanteras av vaktbolag. Men är det barn så är de ju inte heller då straffmyndiga. Ärendet kan naturligtvis dock lämnas till de sociala myndigheterna om det handlar om upprepade fall.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: aromata skrivet juli 31, 2014, 12:55:38:38
Det är alltid knepig med subtila signaler som hela tiden måste trappas upp om budskapet inte går fram. I längden lönar det sig alltid att vara rak och ärlig. Säg till grannarna vänligt att ni vill ha poolen för er själva. Ett klart budskap som visar var ni har varandra. Ni slipper reta er på en konflikt och kan därför ha en vänlig relation till grannen i fortsättningen. Om de badar ändå har ni fått en riktig problemgranne som inget biter på. Att vara vänlig mot varandra i ett sådant läge blir svårt.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: gadden skrivet juli 31, 2014, 13:21:31:31
Nu var det dock så att det var föräldrarna som gick in och öppnade.

Eftersom jag jobbar med lås och larm så förespråkar jag självklart att man ska låsa och gärna även larma sin bostad + andra utrymmen. Sen vet jag att bor man på landet så är man inte så noggrann med sådant. Jag själv missar ofta att låsa ytterdörren till huset när jag är på baksidan och tex badar i poolen. Det innebär inte att vem som helst har fritt tillträde till mitt hus. Mitt hus och tomt är inte allmän plats där vem som helst får vistas hur de vill.
Grannarna måste för hel*** kunna skilja på mitt o ditt. De är vuxna människor och barnen borde också klara av det om föräldrarna har uppfostrat dom något sånär normalt.
Jag går tex inte in i min grannes garage om det står olåst och lånar verktyg utan att fråga om lov.

Deras poolområde är ju låst med hasp. Det är ett lås det med fast inte ett väldigt bra sådant. Jag öppnar ett vanligt självlåsande modullås fortare än vad jag öppnar en dörr som är låst med hasp på insidan, utan att göra skada på varken lås eller dörr. Då kan jag även låsa efter mig vilket de troligtvis inte kan. Det innebär inte att jag har rätt att göra det.

Håller med Aromata om att man får börja med att be vänligt men bestämt grannarna att inte nyttja poolen eller några andra faciliteter som inte är deras utan att först be om lov. Fungerar inte det så skulle iaf inte jag fortsätta att bara sitta tigandes och acceptera deras beteende.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Rickard skrivet juli 31, 2014, 14:03:52:52
Kanske en lapp på utsidan av dörrarna in till poolområdet:

Regler
Tillåtet att bada om/när ni:

1. Fått mitt uttryckliga tillstånd antingen efter att jag bjudit in er, eller att ni muntligt frågat eller ringt mig för att få tillstånd. (Mobilnummer xxx-xxxxxxx) Förståelse måste visas de gånger jag, oavsett anledning, nekar tilltäde - någon förklaring skall ej behöva ges då det kan finnas otaliga skäl till att det är olämpligt att besökare använder poolen.
2. Barn under 15 år får bara bada i vuxens sällskap och under förutsättning att punkt 1 är uppfylld.
3. Efter bad skall poolen täckas och poolområdet skall lämnas i det skick det hittades (eller bättre), vilket innebär att poolvårdsutrustning, madrasser, vattenleksaker och övrigt skall ligga på därför anvisad plats och i god ordning.
4. OM något går sönder i samband med bad/lek så skall den självklara reaktionen vara att den som haft sönder föremålet ifråga betalar, men lite beroende på vad det är kan en rimlig uppgörelse ske, där jag som anläggningsägare kan ta en del av kostnaden om man kan göra för troligt att det är ålder mer än vårdslöshet som gjort att föremålet gått sönder.
5. Efter poolsäsongens slut kan det vara lämpligt att erbjuda viss ersättning för den nytta man som besökare haft av poolen och poolområdet, årliga driftskostnader är ca 10 000 kr/år, vilket kan vara lämpligt att ha i åtanke om man nyttjat poolen mer än sporadiskt eller när man varit direkt inbjuden.

Jag tycker väl även att det kan vara på sin plats att tala med grannen innan lappen sätts upp, och förklara att man vill styra upp säkerheten, kunna behålla sin integritet, bjuda in andra när man så vill, och helt enkelt ibland ha poolen för sig själv om det är det man som ägare vill just då.

Vi har varit tydliga med våra grannar att de är välkomna att fråga om de får bada, ÄVEN om vi inte bjudit in dem, vi har t.o.m så bra grannar att vi låter dem använda poolen efter eget förstånd när vi inte är hemma, detta har dock så vitt jag vet aldrig inträffat ännu.

En sak som skulle kunna avara en anledning till att de tidigare fått nyttja poolen mer eller mindre fritt kan också vara att grannarna hjälpts åt att bygga poolen, grannarna kan ju faktiskt ha arbetat hundra timmar helt gratis mot att de skulle få använda poolen efter eget tycke när det var klart.
Självklart gäller ju inte detta efter en försäljning, men om grannarna är socialt handikappade så kan det kanske ändå ses som ett "rimligt" skäl till att de badar utan att fråga.

Ytterligare en fråga jag ställer mig är om du Lenata i något svagt ögonblick sagt åt dem att det är OK att de använder poolen? (som tidigare)
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet juli 31, 2014, 14:32:20:20
Lär grannen vad andra tycker är folkvett och det gör du genom att skicka honom/henne länken till denna tråd på detta forum  :angel:
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet juli 31, 2014, 14:58:33:33
Tänk vad mycket svar jag fått! Till att börja med så är hela poolen omgärdat av ett 180 com högt staket och låset sitter självfallet på insidan. Känns inte som om jag har tummat på säkerheten! Barn som har frågat har fått bada i poolen men jag har även markerat Med att säga IDAG går det bra osv. Hela situationen känns liksom lite tragikomisk, förra sommaren när jag kom hem satt en hel familj i mina poolmöbler samt plaskade runt. När jag häpet ställde mig och tittade på dem sa de - ja du brukar ju inte komma hem så här tidigt! Efter det kom staketet upp! Ytterligare spännande är att jag är ensam vuxen kvinna i mitt hus, inga hundar som skäller (det är det grannen som har däremot) eller bilar eller motorcyklar som kan störa. Hjälp har jag heller aldrig bett om. Tvärtom så är de här ofta och vill låna carporten och diverse annat.

Men jag var mest nyfiken på om det här är något unikt för Östergötland (inte småland <love>) och om andra hade liknande erfarenhet av gränsöverskridande beteende!
Tack för synpunkter och råd. Jag tänker nog inte säga mer till dem utan helt enkelt bara se till att jag har det extra mycket låst.....! (Även om jag ibland har lite behagliga fantasier om taggtråd och försåtsminering)
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: gadden skrivet juli 31, 2014, 15:21:18:18
Jag bor i Östergötland och har inte varit med om sådan fräckhet tidigare <hmm>

Lås till området/poolen så gott du kan så fattar de förhoppningsvis piken och slutar upp att nyttja dina grejer utan lov.

Jag önskar dig all lycka till med detta. Tycker inte det är ok någonstans som de gör.

Du kan även sätta upp en skylt med att området är kameraövervakat (det är ok att filma sin egna tomt/hus). Även om det inte är övervakat så kan det göra dom lite osäkra ;)

http://skyltkatalogen.se/pabud/1225-omradet-ar-kameraovervakat.html
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: aromata skrivet juli 31, 2014, 15:41:57:57
Det finns aldrig legitima skäl för någon att utnyttja mina tillhörigheter utan mitt tillstånd. Det handlar om att respektera andra människor. Förstår man inte det har man ett socialt handikapp. Jag skulle säga till dem vänligt och oprovocerande, inget konstigt med det. Vuxna människor måste väl kunna tala med varandra. Kanske förstår de direkt och problemet är ur världen. Nästan alla världens konflikter har sitt ursprung i kommunikationsproblem och då är steg ett att just kommunicera.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet juli 31, 2014, 15:54:08:08
Jag kan bara hålla med dig här att det är ett socialt handikapp när de inte förstår. Har försökt att tydligt och lättfattligt, indirekt och direkt säga att det är min pool och jag bestämmer om och när jag vill ha badgäster. Att barn inte fattar det tar jag men det här är ju vuxna människor som tycker att de kan göra som de vill.

Trist när man känner sig ofri i sitt eget hem och dessutom känns det obehagligt med tanke på att de lämnar sina barn i min pool och går därifrån. Ansvaret faller ju på mig om något händer.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 31, 2014, 16:36:35:35
Jag kan bara hålla med dig här att det är ett socialt handikapp när de inte förstår. Har försökt att tydligt och lättfattligt, indirekt och direkt säga att det är min pool och jag bestämmer om och när jag vill ha badgäster. Att barn inte fattar det tar jag men det här är ju vuxna människor som tycker att de kan göra som de vill.

Trist när man känner sig ofri i sitt eget hem och dessutom känns det obehagligt med tanke på att de lämnar sina barn i min pool och går därifrån. Ansvaret faller ju på mig om något händer.

Som tur är tror jag inte att ansvaret faller på dig om det nu är så att poolgrinden är låst med ett lås som inte ett barn klarar av att öppna utan att det krävs hjälp av en vuxen. Då har du nog gjort vad som krävs för att hålla oberhöriga borta och ansvaret bör rimligtvis då falla på den eller de som har släppt in barnen och sedan lämnat dem där. Sedan är det ju en annan sak att oavsett hur en domstol skulle döma så skulle det ju kännas fruktansvärt om något barn gått och drunknat i ens pool. Ett mera "definitivt" lås som alltså krävs nyckel eller kod för att öppna försvårar ju ytterligare, men om de verkligen inte ger sig utan vill in och t.ex. klättrar över, ja då är det ju svårstoppat. 240 cm stängsel med tre lager taggtråd högst upp är ju inte vad man vill sätta upp i sin villaträdgård. Då börjar ju huset att likna någon slags  kriminalvårdsanläggning.

Det som sades i ett inlägg här, om att kanske grannarna hjälpt till med poolbygget mot löfte att få använda poolen är nog något som du bör kontrollera med föregående ägare. Är det en sådan sits är situationen mycket svårare. Det blir ju som om det funnes ett servitut på fastigheten, låt vara ett oskrivet sådant. Rent juridiskt vet jag inte om det skulle hålla om inga papper skrivits, men det skulle kunna förklara grannarnas beteende: de vill väl i så fall kanske markera vad de anser att de har rätt till p.g.a. ett tidigare avgivet löfte från ägaren.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet juli 31, 2014, 17:02:01:01
Fast skulle det vara så med muntliga löften så hade nog förre ägaren varit tvungen att uppge detta. Tror bara att det är ingrodda vanor och jag som ensam kvinna inte kan säga emot något tror de. Barnen är inte det största problemet utan de vuxna och ansvarsbördan är min om något händer. Idag har jag förstärkt låset med ett cykelns med kod. Ska bli intressant att se hur det är när jag kommer hem från jobbet den här gången. Stege utanför kanske!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: gadden skrivet juli 31, 2014, 17:11:42:42
Om det nu skulle vara fallet att grannarna har hjälpt till med bygget och kanske även lagt in pengar i bygget så måste ju den som säljer huset betala av det med pengarna han får för huset. Ingen kan sälja ett hus där viss del av huset eller tillbyggnader tillhör en eller flera grannar utan att isf uppge det vid försäljningen.

Jag hjälpte en polare att taklyfta och bygga om deras hus. Om de nu flyttar så borde jag få nyttja det huset som jag vill ändå. Jag har ju hjälpt till att bygga det ju!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet juli 31, 2014, 23:40:12:12
Helt riktigt, om fastigheten belastas av några servitut, som detta väl i så fall är (om det finns ett löfte om fritt badande mot bygghjälp eller kanske satsningar även ekonomiskt) så är säljaren skyldig att uppge detta vid försäljningen. Men i så fall faller ju ansvaret för att det blivit så galet i första hand inte på grannarna utan på säljaren som förtigit en uppgift som kan ha varit en väsentlig del av informationen inför ett köp. Det är ju vanligt med andra typer av servitut, som t.ex. att en granne har rätt till tillfartsväg över en fastighet och detta skall då framgå av objektbeskrivningen när huset säljs. Hur det fungerar med eventuella muntliga löften vet jag inte, det kan vara svårt att bevisa vad som sagts , men generellt har ju muntliga avtal samma juridiska värde som skriftliga d:o om bara det går att styrka att avtalet finns.

Om det nu skulle vara fallet att grannarna har hjälpt till med bygget och kanske även lagt in pengar i bygget så måste ju den som säljer huset betala av det med pengarna han får för huset. Ingen kan sälja ett hus där viss del av huset eller tillbyggnader tillhör en eller flera grannar utan att isf uppge det vid försäljningen.

Jag hjälpte en polare att taklyfta och bygga om deras hus. Om de nu flyttar så borde jag få nyttja det huset som jag vill ändå. Jag har ju hjälpt till att bygga det ju!

Nej någon skyldighet att med försäljningspengar lösa bort ett servitut har säljaren inte, men han/hon måste informera köparen om att fastigheten belastas av ett servitut och då även tala om vilka villkor som gäller för detta. I fallet där du hjälpte till med taklyftning skulle eventuella anspråk vara helt beroende av att byggherren uttryckligen lovat dig att du skulle få någon viss kompensation för det. Och säljer han sedan huset måste den informationen gå vidare till köparen innan affären slutförs.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: gadden skrivet augusti 01, 2014, 01:11:00:00
Det finns ju inget servitut, inget som gäller efter försäljningen iaf, då hade det kommit fram vid försäljningen. Om ett servitut ska fungera även när byte av ägare sker på fastigheten så ska det vara inskrivet hos lantmäteriet och hade så varit fallet så hade det kommit fram vid försäljningen av fastigheten.

Det är ju inte rimligt att jag muntligen ingår ett avtal med min polare (=byggherren) att som tack för hjälpen så får jag nyttja hans fastighet när jag vill även efter han har sålt fastigheten. Några papper skriver vi ej, vi kom ju överens om detta över ett par öl. Han har ju strandtomt så jag kanske vill fortsätta komma dit efteråt med lite vänner och fiska ;)
Att han missade att informera om detta vid försäljning är ju inget jag behöver hänga upp mig på, vi har ju ett muntligt avtal så jag bryter mig väl in när jag känner för det. De nya ägarna borde ju inte göra något åt saken för polisen lägger troligtvis ner anmälan direkt eller så kanske jag blir arg och kör runt lite med min Harley. Vilket jag faktiskt har en >:D och det brukar jag göra när jag inte kommer överens med folk, ibland tar jag med några polare också. Väldigt vanligt att vi löser problem på detta sättet i Östergötland, kanske skulle ta en sväng förbi TS grannar så det blir slut på detta eviga snyltandet på hennes pool O0

Erica, jag ber om ursäkt om jag verkar dryg eller nedlåtande, är inte min mening isf men tonläge är svårt att förmedla på datorn ;D
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet augusti 01, 2014, 07:12:23:23
Jag har också svårt att se att muntliga överenskommelser eller praxis skulle följa med huset så att säga! Jag får se hur det fungerar med cykellåset och hoppas på det bästa, annars får jag nog tacka ja till erbjudandet om en mc som mullrar runt ett par varv. Eller elektriskt stängsel!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 01, 2014, 07:23:56:56
Har du på ett tydligt sätt talat om hur du vill ha det med nyttjandet av poolen, annat än när du stött på ungar etc hemma hos dig? Det måste vara första steget.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet augusti 01, 2014, 07:54:09:09
Ja självklart. Har talat om ett antal gånger att man om man frågar och det passar är man välkommen. Säkerhet och ansvaret för poolen ligger ju på mig som ägare. Men det hjälper inte. Barnen kan jag ju förstå men föräldrarna....de kommer t om när jag har gäster och vi ligger i poolen själva....och då har jag ju inte låst....
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Miche_kna skrivet augusti 01, 2014, 08:34:04:04
Ett muntligt avtal gäller inte efter försäljning.

Jag och min granne har en muntlig överenskommelse gällande deras bastu som de byggde nära tomtgränsen.
De frågade bara om det var OK. Alltså inget grannmedgivande finns undertecknat.

Om vi skulle flytta kan de nya ägarna kräva att bastun ska flyttas eftersom det inte finns ett skrivet medgivande.
(Allt detta enligt kommunen)
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 01, 2014, 09:39:21:21
Ja självklart. Har talat om ett antal gånger att man om man frågar och det passar är man välkommen. Säkerhet och ansvaret för poolen ligger ju på mig som ägare. Men det hjälper inte. Barnen kan jag ju förstå men föräldrarna....de kommer t om när jag har gäster och vi ligger i poolen själva....och då har jag ju inte låst....

Synnerligen märkligt (märkliga grannar alltså!)! Så när du ligger där i poolen med dina gäster och grannarna kommer och du säger "hej, tyvärr passar det inte just nu, kom en annan gång", då hoppar dom i ändå?
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 01, 2014, 09:42:10:10
Ett muntligt avtal gäller inte efter försäljning.

Jag och min granne har en muntlig överenskommelse gällande deras bastu som de byggde nära tomtgränsen.
De frågade bara om det var OK. Alltså inget grannmedgivande finns undertecknat.

Om vi skulle flytta kan de nya ägarna kräva att bastun ska flyttas eftersom det inte finns ett skrivet medgivande.
(Allt detta enligt kommunen)

Hmm....det känns inte rätt men jag protesterar inte bestämt...... Ett grannemedgivande måste kunna vara muntligt och gälla, svårigheten består i att bevisa vad dom sagts. Gäller måste det göra.

framtida nyttjande rätt till faciliteter på fastigheten är något helt annat. Tidigare ägare har helt enkelt inte rätten, kan inte ingå i sådana avtal och därmed gäller inte sådana ök.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Miche_kna skrivet augusti 01, 2014, 10:05:12:12
Kanske är olika från kommun till kommun, det vet jag faktiskt inte.

Men svaret var att det var en överenskommelse mellan grannen och mig. Så om jag flyttar finns ingen överenskommelse med den som flyttar in i mitt ställe.
Om finns ett skriftligt grannmedgivande registrerat hos kommunen så gäller det däremot även vid ägarbyten.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet augusti 01, 2014, 10:37:29:29
Haha om de säger inget alls bara hoppar.....gick snabbt kan jag säga!
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 01, 2014, 10:39:49:49
Haha om de säger inget alls bara hoppar.....gick snabbt kan jag säga!
Va?..... <hmm>
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 01, 2014, 12:20:40:40
Jag tror du måste sträcka på dig lite och förklara hur du vill ha det i din pool. Känn dig trygg i att du har RÄTT och att dina grannar är tokstollar.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet augusti 01, 2014, 14:03:39:39
Tack! Känns som jag försöker gå på glas i diskussionerna med dem. Inte lätt när man är granne med en självutnämnd tillsyningsman....
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Holton skrivet augusti 01, 2014, 17:26:13:13
Jag är förstummad! Det är ju helt orimligt att behandla grannar som att de var ens egna släkt. Jag menar att när jag hälsar på min mor så stövlar jag väl oftast in, jag kanske ringer på samtidigt som jag öppnar dörren. Men grannar???
Har pool i bymiljö själv. Ingen granne har badat här, någon har knackat på för att se hur det blev och kanske få lite inspiration. Men jag har aldrig haft objudna gäster. Hare bekant som för en massa år sedan köpte en villa med pool, det var då extremt ovanligt. Men efter att titt som tätt hittat traktens ungar i poolen och även märkt att deras egna barn fick kamrater som bara var där för poolens skull så fyllde dom igen poolen med jord.
Ja, trist om det ska behöva gå så långt, men börja med att låsa med riktigt lås. Då fattar dom nog.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet augusti 02, 2014, 00:37:49:49
OM det finns något slags inofficiellt servitut så borde väl om inte annat grannarna själva ha nämnt saken. Och en fastighetsmäklare skall alltid ställa frågan om det finns några servitut som belastar fastigheten i samband med en försäljning. Men servitut kan annars leda till hur mycket bråk som helst. Jag känner en familj, vi kan kalla dem A, som köpte ett hus där det fanns ett servitut att grannen B hade rätt till väg över deras tomt utmed ena gränsen. Där fanns då en liten gångväg och A trodde allt var ok, tills B plötsligt började bygga en stor bred väg, inte utmed tomtgränsen utan många meter in på As tomt. När de frågade vad han höll på med hänvisade han till servitutet. A polisanmälde, bygget stoppades. B anmälde till länsstyrelsen att han blivit vägrad väg trots servitut. A genmälde att han visst fick bygga väg men utmed tomtgränsen som servitutet angav och max. 2 m bred, vilket tillsammans med ca 0.5 m som fanns på Bs egen fastighet skulle ge 2.5 m, tillräckligt för en personbil. B genmälde att det bara stod rätt till väg, utan angivande av bredd, och att han kunde behöva komma in även med långtradare eftersom han ansåg att väg skulle avse alla fordon som lagligt kan framföras på en väg i Sverige. Lantmäteriet kom och försökte prata samman parterna, vilket inte gick. Ärendet gick till domstol, utslaget blev en väg på max. 3 m.

På vissa ställen, särskilt på landet, finns grannområden med egna lagar och regler, och ofta då någon självutnämnd tillsyningsman, många gånger den i trakten som har störst marker eller så. De som bor där har odlat sin egen stil i årtionden. Flyttar då någon utifrån in i området kan det bli kärvt och de kan mer eller mindre tvingas att välja mellan att falla in i ledet och följa grannarnas regler eller bli utmobbade och ofta tvingade att flytta.

Det återstår ju att se om bättre lås löser det hela eller om det drar iväg till fullt krig. Situationen är allt annat en enkel. Att folk kommer och badar utan att ens ta kontakt först är ju ett tecken på brist på respekt. Man vill ju kunna vara privat när man känner för det och inte tvingas in i en ofrivillig storfamiljsmodell. Samtidigt så är alternativet med fullt krig inte roligt heller. På landet brukar man i längden inte kunna stå ut med ett läge där grannarna gaddat ihop sig mot en. Det finns så mycket möjligheter som de kan ta sig för och från polis och andra myndigheter är ofta intresset för sådana konflikter minimalt, så länge som man inte tar till vapen eller liknande.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet augusti 02, 2014, 08:20:44:44
Livet  på landet är inte ;) har kompletterat min hasp med kombinationscykellås. Har sett att de varit där och petat bort haspen men cykellåset har väl stoppat dem blir intressant attse vad som händer i dag när det är så varmt! Om de bara kunde fatta att man frågar först så skulle allt vara så enkelt. Hyfs och hänsyn är allt jag begär, men detta har gjort att jag känner mig ofri i mitt eget hus och på min egen tomt...
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 02, 2014, 10:53:49:49
Vi människor har alltid en förmåga att röra till situationer, genom att fundera, tolka etc....  och tro att det är du som måste komma med alla svar ,synpunkter och lösningar, jag har jobbat en del år med beetende vetenskap.
Nu skall du göra så här, ställ en fråga nästa gång de är vid din pool en otroligt rak och enkel sådan"varför badar ni i min pool" invänta svar,  blir det inget svar då har man förstått och du vann mötet, svarar man oavsett vad och hur man gör detta bara lyssna på svaret kommentera inte gå inte vidare bara bekräfta kort med hm.?  Nicka dvs du har hört,  gå därifrån eller svara "jaha jag får fundera på detta,  hur vi skall lösa detta,  ni kan väl själv komma med ett förlag.... " dvs prata inte för mkt ställ frågor o lyssna.... dom hör sig själv mer än dig deras svar o repliker är viktigare för lösningen än vad dina ord är.... folk tänker mkt mer på vad man själv säger ellertänker säga, lyssna är man sämre på,  var gång detta upprepas att dom badar, ställ frågor,  typ varför, hur kom ni in, hur länge ska ni bada, kommer ni i morgon med, får jag badaz själv imorgon,
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet augusti 02, 2014, 11:05:04:04
Som tur är är det ju inte så på de flesta ställen även om man bor på landet. Och även i storstäder finns ju grannkonflikter. Jag känner själv till ett par sådana fall. I det ena fallet var det en äldre tvärsur kvinna som anmälda allt och alla på gatan gång på gång (bilar som stod mer är 24 timmar, hundar som skällde, hundar som hon ansåg som hotfulla fast de var i en inhägnad trädgård, rök från när grannen brände löv, barn som hon ansåg var för högljudda o.s.v.), så konflikter kan det nog bli både på landet och i staden.

Det märkligaste i ditt fall tycker jag är att grannarna gör olika saker men tydligen ingen säger något ? Finns det ingen kommunikation alls ? Även om det är en konflikt av något slag så brukar man ju åtminstone få höra vad de anser.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 02, 2014, 11:27:26:26
Helt rätt Erica, kommunikation, det är det jag vill uppnå med mitt förslag ovan,  men oftast är det bättre att prata mindre o ställa frågor,  folk älskar att höra sin egen röst,  om någon ställer frågor o lyssnar istället för att prata upplevs denna person som trevlig,  trådskaparen måste hålla stilen och vara trevlig, bli omtyckt utmåla sig som ett offer,  inte en som går till attack ellet hotar, först då får man sin vilja fram.  Att ta till "vapen" eller köra runt med sin kompis på HD som någon skrev.????  Kommentarer överflödiga man måste växa upp nångång
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 04, 2014, 06:47:18:18
På vissa ställen, särskilt på landet, finns grannområden med egna lagar och regler, och ofta då någon självutnämnd tillsyningsman, många gånger den i trakten som har störst marker eller så. De som bor där har odlat sin egen stil i årtionden. Flyttar då någon utifrån in i området kan det bli kärvt och de kan mer eller mindre tvingas att välja mellan att falla in i ledet och följa grannarnas regler eller bli utmobbade och ofta tvingade att flytta.

I detta fall har jag svårt att tänka mig att grannen har hela grannskapet med sig, grannarna är uppenbart socialt inkompetenta och lär troligen ha en majoritet av befolkningen i närheten emot sig sedan tidigare, allt annat ter sig för mig som mycket märkligt.

I fall som dessa är det inte omöjligt att de som sålt huset till Lenata har gjort det just p.g.a. grannen...
En enda person kan förgifta ett helt bostadsområde om de är tillräckligt besvärliga.
Jag flyttade en gång ifrån ett område där en alkoholiserad före detta "storföretagare" (hade haft plåtfirma med 50 anställda) bodde, ett nytt bostadsrättsområde med fristående 2-4-rumshus, efter 1 år hade han hotat halva kvarteret med stryk, nästlat sig in i styrelsen, anlagt eget potatisland på gemensamhetsmarken, varit i slagsmål med en av grannarna, o.s.v.

Jag kan säga att vi aldrig ångrat den flytten.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Lenata skrivet augusti 04, 2014, 06:48:42:42
Det är intressanta synpunkter jag har fått, vilket gjort att jag funderat i olika banor. Nya lås är nu uppe och jag hoppas de förstår att det handlar om både integritet och säkerhet. Har inte sett till dem på ett par dagar nu...men får föra diskussionen vidare.
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet augusti 04, 2014, 10:19:57:57
I detta fall har jag svårt att tänka mig att grannen har hela grannskapet med sig, grannarna är uppenbart socialt inkompetenta och lär troligen ha en majoritet av befolkningen i närheten emot sig sedan tidigare, allt annat ter sig för mig som mycket märkligt.

I fall som dessa är det inte omöjligt att de som sålt huset till Lenata har gjort det just p.g.a. grannen...
En enda person kan förgifta ett helt bostadsområde om de är tillräckligt besvärliga.
Jag flyttade en gång ifrån ett område där en alkoholiserad före detta "storföretagare" (hade haft plåtfirma med 50 anställda) bodde, ett nytt bostadsrättsområde med fristående 2-4-rumshus, efter 1 år hade han hotat halva kvarteret med stryk, nästlat sig in i styrelsen, anlagt eget potatisland på gemensamhetsmarken, varit i slagsmål med en av grannarna, o.s.v.

Jag kan säga att vi aldrig ångrat den flytten.

Etersom det stod "grannarna" i plural trodde jag att det handlade om mer än en granne. Men visst kan det räcka med en person ibland., som i fallet du nämnde. Fast om det går så långt som till misshandel så är det kanske lättare att få lite respons från polisens sida. Att folk håller på och anmäler allt mellan himmel och jord är svårare, de begår ju inget lagbrott. Men fall som det jag skrev om är inte så sällsynta heller. Det finns många ställen där den gamla feodalmentaliteten lever kvar och där storbonden/brukspatron/godsägaren kan mer eller mindre styra hela trakten. Genom att de ofta äger mark på alla möjliga och omöjliga ställen blir alla i trakten beroende av dem och skulle någon bråka med dem kan de utnyttja detta för att ge igen.

Jo det kan ju vara så att de sålt huset p.g.a. grannproblem. Som jag skrev tidigare, man är enligt lag tvungen att vid försäljning uppge om fastigheten belastas av några servitut. Men det finns ingen skyldighet att tala om att man har en omöjlig granne...
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Holton skrivet augusti 04, 2014, 10:22:22:22
Undrar om sånt går in under "dolda fel" ?
 ;)
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Erica skrivet augusti 04, 2014, 14:14:30:30
Dolda kan de säkert vara, men frågar du efter om det går på "dolda fel-försäkring" så lär du bli besviken... det går knappt att ens få ut ersättning för verkliga byggfel den vägen. Och hur skall man kunna göra en officiell bedömning av en granne  <hmm>  Det skulle möjligen då vara om han/hon samlat på sig ett antal domar av olika slag men det är nog mycket tveksamt om ens det skulle räcka.

Är det bara EN granne som är problem med så kan man kanske snappa upp någon varning om man pratar med övriga grannar före köpet. Är hela grannskapet knäppt (alternativt livrädda för problempersonerna) så lär inte det gå heller. Det lär ju inte stå omnämnt i mäklarens papper...
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 04, 2014, 16:23:03:03
Det borde det göra  :D mäklaren borde ha en ny punkt... "grannen" ha ha skämt o sido.. det är ju väldigt viktigt men man köper bostad i blindo när det gäller grannar, risken är väl att någan mäklare anger etnisk ursprung, då jävlar är man ute på rasistisk is >:D
Titel: SV: Grannar i poolen
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 04, 2014, 19:23:22:22
Jag skullebjuda in grannarna på en bärs och gemensamt läsa igenom den här tråden, och därefter diskutera igenom problemet. poängtera att du inte söker konfrontation, men att ni måste kunna lösa saken i samförstånd till allas bästa.