Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: wolffi skrivet september 06, 2006, 20:22:00:00

Titel: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: wolffi skrivet september 06, 2006, 20:22:00:00
Jag har blivit väldigt osäker nu. Hade en montör hemma som sa att mina pumpar inte behöver stå under ytvattennivån i poolen. Är allt mitt jobb förgäves?

1 Är där någon fördel med att ha pumparna under ytvattennivån? Jag ser bara nackdelar för när frosten kommer och och pumpen skall dränäras kommer allt vatten från slangen att rinna mot maskinrummet och då måste jag ha en golvbrunn där. Jag hade inte behövt det om pumparna hade varit över ytvattennivån.
(http://goto.glocalnet.net/tommys_smide/tabort/11.jpg)
2 Kan man använda sig av cepexslang http://www.cepex.com/eng/cepexflex.html som jag har gjort på 2 ställen ute vid poolen?
(http://goto.glocalnet.net/tommys_smide/tabort/22.jpg)
3 Jag vill göra det lätt för mig inne i maskinrummet och hade tänkt använda mig av cepexslang där med. Nu är det så att med dom kopplingar jag har fått hamnar slangen innanför och då är det bara klistret som håller slangen på plats. Kan man göra så eller måste jag ha slangen utanför och använda mig av slangklämmor också, hur går jag då tillväga?
(http://goto.glocalnet.net/tommys_smide/tabort/33.jpg)
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: Bidda skrivet september 06, 2006, 20:41:47:47
1) fordelen med pumper under nivået er at de alltid får vann = en trygghet. De er ikke pesielt gode til å suge opp vann så ved oppstart på våren må du gjennom en "prosedyre" hvis du monterer over vann nivået. Ellers er det greit.

2) Kan brukes som bilde viser, bare pass på at du ikke fyller igjen før du ser at det er tett. Hvorfor bruker du bøj på siste dyse, du har jo fleksibel slange :-) Lønner seg å isolere rørene.

3) Helt perfekt det du har utført, husket du å rengjøre før du hadde på godt med lim?
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: Fia skrivet september 06, 2006, 20:49:37:37
Du ska ha backventil om du har pumparna över vatten nivån, så att du hindrar vattnet att rinna tillbaka ut i poolen när du stänger av pumpen på kvällen. Det slipper du om du har pumparna under vatten nivån.
Är det mycket kvar att göra med maskinrummet? Om inte så skulle jag fortsätta som du tänkt.
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: wolffi skrivet september 06, 2006, 20:58:23:23
Nu känns det tryggare. Böjen har jag använt bara för att jag har så många av dessa och raka skall jag ha vid övergången från pem till pvc. Om jag fortsätter som jag hade tänkt från början måste jag väl ha en golvbrunn där för där lär väl komma vatten från slangen när jag kopplar loss den.

Jag hade tänkt gjuta plattan imorgon därför behöver jag svar så snabbt som möjligt
 O0

Jag är väldigt tacksam för den hjälpen jag har fått från er här på poolforum
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: Fia skrivet september 06, 2006, 21:07:50:50
Du bör ha golvbrun, även när du sommartid ska backspola är brunnen bra att ha i närheten av filtret och pumpen.
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: Bidda skrivet september 06, 2006, 21:49:00:00
Backventil ja selvsagt....den glemte jeg å nevne >ohno>

Når du backspoler filtret kan du pumpe dette til et høyere nivå/sluk. det du vil få i brunnen er når du tømmer røra før vinteren. På Clas får du kjøpt billig dykpumpe slik at du kan får tømt dette videre til en annen sluk, hvis du har i rommet.
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: wolffi skrivet september 06, 2006, 22:36:06:06
Fryssäker pemslang  <hmm> Slangen spricker väl ändå när frosten kommer eller klarar slangen påfrestningarna? Mina kopplingar och slang är fryssäkra står det. Om det är så är problemet löst. Då kopplar jag bara till avstängningskranen inne i maskinrummet och bytar ut pvc slangen vid poolen. 

Pumparna är 1 meter under mark utrymmet kommer också att isoleras där. Inne i maskinrummet kommer inte vattnet att frysa. Jag kanske skall ha avstägningsventilen öppen så vattnet kan expandera ute i slangen?

Kanske dumma frågor men jag har faktiskt ingen anning
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: Fia skrivet september 06, 2006, 23:04:44:44
Pem slang är fryssäker. Med den poolen du har skall du kunna plugga inloppen och utloppet, dränera pump och filter, det är inte bra om vattnet ligger mot avstängningskranarna, så ha dem öppna när du dränerar pump och filter, då tömmer du även all pemslang. Är de tömda så är det ingen risk för is i dom till våren. Alla slangar utvändigt- pem, invändigt, där det är frostsäkert-pvc.
Du kan även sänka vatten nivån i poolen under in och utlopp, resultatet blir det samma.
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: wolffi skrivet september 06, 2006, 23:13:27:27
Tackar
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: wolffi skrivet september 07, 2006, 19:02:37:37
Ja och då var man klar. Givetvis regnade det när jag grävde och jag hade lera över hela mig. Men ack den som ger sig. Jag är nu klar med plattan och den skall brännas över natten. Man kan väl på sätt och vis säga att jag har en brunn där, jag valde att bara ha ett 110 rör från maskinrummet ut till brunnen. Då kan röret hantera stora mängder vatten. Fritt blås med andra ord  O0
(http://goto.glocalnet.net/tommys_smide/tabort/platta.gif)
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: Fia skrivet september 07, 2006, 22:20:17:17
Ska du ha pumparna i "hålet" och filtrer på golvet ovanför "hålet"? Eller har jag fattat fel.
Titel: SV: Hjälp behövs omgående
Skrivet av: wolffi skrivet september 07, 2006, 23:09:21:21
Du har helt rätt. Filter skall stå ovanför hålet. Om du syftar på att röret sticker upp en bit på plattan kan jag bara säga att det skall kapas av när det bränt färdigt och då ligger det i höjd med golvet.