VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Steffe

Sidor: [1] 2 ... 47
1
1. När man pratar ventilation pratar man liter, i ett sovrum vill man ha ett luftflöde 10-15 liter, lite beroende hur aktiv man är där inne, hur mycket luftflöde vill man ha i ett poolhus av denna storlek?
Till badhus generellt så är det t ex rekommenderat med en luftomväxling på minst 4 ggr/h. Dels för att man vill få en så bra inblandning av luften som möjligt (inga kalla ytor med kondens) och dels för att transportera fukt och föroreningar (t ex trikloraminer). 

När det gäller avfuktningen så kan man antingen se till att ha tillräckligt stor luftflöde så att uteluften kan användas i avfuktningsfunktion. Det handlar då alltså om att ha tillräckligt stor luftflöde för att transportera bort fukten. Att avfukta med luftombyte kostar mycket pengar i energi då luften skall värmas upp. Alternativet till detta är att ha ett avfuktningsaggregat. I sådana fall så kan man t ex köra endast 30 % friskluftsintag istället för 100 % och därmed spara energi. Alltså, väljer man att köra med avfuktning så bör friskluftsintaget vara 30 % av det luftflöde som skulle krävas för att avfukta med luftombyte, detta för att klara de hygienska värdena.

I ditt fall så avdunstar det ca 9,8 kg/h vid användande (privatpool med 24°C i vattnet och 26°C i luften). Då den fukt som uteluften i genomsnitt kan bära med sig den fuktigaste månaden är ca 4,3 g H2 O/(kg torr luft) så krävs det ett luftflöde på ca 630 l/s. Detta skall jämföras med en övertäckt bassäng där det endast krävs 20 l/s (avdunstning 0,32 kg/h). Det är alltså rekommenderat att täcka bassängen när den inte används.

Anledningen att man vill hålla nere luftfuktigheten är som sagt var dels av hygiensiska skäl (illamående vid hög absolut fukthalt) och av byggnadstekniska skäl. Rekommenderade rumstemperaturer är annars någonstans 29-32°C. Du beskrev att du önskade en vattentemperatur på 24°C och en lufttemperatur på 26°C, detta innebär en avdunstning på ca 9,8 kg/h. Hade du höjt lufttemperaturen till 29°C så hade det blivit 6,7 kg/h istället (RF 50%).

Citera
2. Tanken är att mekanisk till och frånluft med plattåtervinning, vid roterande växlare så återvinns inte bara värme utan även fukt och lukt, finns det prisvärda avfuktare till ventilationssystem, eller är det separata installationer?

Precis som du skriver så använder man inte roterande växlare till badhusventilation utan plattvärmeväxlare. Det finns ventilationsaggregat med plattvärmeväxlare och avfuktare, men de är dyra. Vet inte om det är något för en privatperson.

Citera
5. För att motverka fukt och värme in i bostadsdelen så tänkte jag köra på glaspartier med isolerglas för utomhusbruk även där emellan. Men hur motverkar man där och på alla andra glaspartier för den delen att det blir imma?

Inloppsluften i badhus blåses in upp längs fasad. Detta för att få en bra omblandning av luften och för att motverka kondens på glaspartier. Om du tittar på ventilationen i en simhall så ser du att det inte finns några radiatorer eller liknande utan alla transmissionsförluster kompenseras av övertempererad luft. Dvs, ventilationsluften är det som värmer rummet.

Citera
4. Någon med andra tips och idér?

För att få en bra badventilation så skulle jag rekommendera att någon räknar på det alternativt att du kontaktar någon firma som levererad badaggregat (t ex Menerga). Ett annat tips är att ha undertryck i bassängutrymmet relativt utomhusluften. Bra att tänka på.

2
SpaForum / SV: Mängden som dustar
« skrivet: januari 16, 2016, 11:43:20:20  »
Vattnets avdunstning för pooler (och spa utan rörelse i vattnet) beror på storlek på bassängyta, bassängvattnets ångtryck (beror på badvattentemperatur), deltryck av vattenånga i luften (beroende av lufttemperatur och luftfuktighet) samt aktivet på vattnet (rörelse och plask). Om man bara drar av locket och har en tempdiff som det är nu så är nog avdunstningen säkert ett par kg/h (stillastående yta). 

När det gäller bubbelpooler så är det en hel del andra faktorer som spelar roll i alla fall om man använder sig av just bubbel- och massagefunktionerna. Där spelar luftströmmen som leds till vattnet in, hur tät denna luft är osv. osv. Bara en ryggmassageenhet bidrar med en avdunstning på 5-10 kg/h.

Det avgörande är alltså om du använder massage- och bubbelfunktionerna eller inte då dessa bidrar till väldigt stor avdunstning (och därmed stora energiförluster vilket innebär temp.sänkning).

3
Markpooler. / SV: Betongpool vs PP pool
« skrivet: december 30, 2015, 21:53:21:21  »
Vi har fått en hel del fråga om skillnad mellan betongpool och PP pool. Lite upplysning:

Isolering
Den som bygger stabila betongpooler av lecablock skapar en pool som blir onödigt dyr att värma upp ☝. Betong har bättre värmeledningsförmåga än vatten och alltså måste man värma upp pool väggen först i samband med att värma vattnet.

PP Pool består av Thermoplast längst in mot vattnet alltså blir besparingar och mer ekonomiskt.

Material
Betongpooler be kläs med PVC liner och alla känner till PVC.

PP pool består av miljövänliga polypropylen.

Fler frågor kan ni kontakta oss direkt info@poolteam.se


Vad har en 8 mm PP-pool för U-värde?

Jag kan informera dig om att de största energiförlusterna i en pool härrör från avdunstningen, inte från transmissionsförlusterna. Har du en pool i thermoblock så är transmissionsförlusterna via väggarna marginell.

Vad jag kan läsa mig till via Internet så ligger isolerade lecablock på ett U-värde på 0,19 W/m² (se länk nedan), oisolerade 0,70 W/m². Det jag kunde hitta angående PP-plast var 8 mm PP plast hade ett U-värde på 1,60 W/m² (länk nr 2 nedan). Det låter som att du vilseleder dina potentiella kunder med din okunskap (inte deras).

http://www.poolar.se/produkter/poolstomme/pool-av-lecablock/
http://www.inteplast.com/worldpak/IntePro/Technical%20Properties%20of%20PP%20IntePro.pdf


4
Markpooler. / SV: Vattensäkra insida av pool
« skrivet: april 03, 2015, 08:14:43:43  »
De gjutna bassängerna i simhallar som görs idag har ju ett tätskikt också, dvs. man förlitar sig bara på vattentrögheten i betongen. Finns ju de som i det här forumet byggt murad pool med tätskikt och kakel. Kommer dock inte ihåg vem det var, men testa t ex söka på Sopro (fabrikat av tätskikt osv.).

I annat fall så kanske en platssvetsad liner vore bra. Kolla på länken nedan så kan du se att det inte behöver vara raka linjer för att det skall vara liner.

http://poolstar.se/bildgallerifriformpooler.htm


5
Markpooler. / SV: Hund i pool?
« skrivet: mars 29, 2015, 16:58:10:10  »
Vid offentliga bad så får man planera de omkringliggande miljöerna rätt så att det minimerar risken med jordbakterier i bassängen.

Gällande t ex cryptosporidium så är handlar det mer om tex systemuppbyggnad. Vill man t ex att barnbassängen skall gå på samma reningssystem som motionsbassängen osv.

6
Teknik / SV: Motorisert avstengnings ventil
« skrivet: mars 29, 2015, 16:47:51:51  »
Hej,

Vad är det för typ av backventil du har som krånglar? Är det t ex en fjäderbelastad med kula eller en klaffbackventil?

Gällande tömningsskydd så kan du köra motorventil som är strömlöst stängd i normalläge. GPA har t ex säkert detta i rätt material. Kolla på www.gpa.se. Dock så kostar de en slant.

7
Markpooler. / SV: Hund i pool?
« skrivet: mars 28, 2015, 16:29:41:41  »
Jag skummade nyligen igenom boken Badhus, Strategiska frågor och ställningstaganden.

Bilaga 2 har rubriken Viktiga bakterier och parasiter som kan hota badgäster.

Där beskrivs kort:

Pseudomonas aureginosa
Cryptosporidium
Mykobakterier
Legionella

De första tre är ganska eller helt tåliga mot klor. Jag skulle aldrig släppa ner en hund i vår pool, speciellt inte efter att ha läst om nämnda bakterier.

Då dessa inte är hundspecifika så kanske du skall undvika badande i bassängen över huvud taget.  ;)

Gällande Pseudomonas Aureginosa som är en jordbakterie så skall man undvika att få jord i bassängen. P.A.brukar ju upptäckas genom att de badande får hudutslag och då p.g.a. de badande springer omkring runt poolen och drar med sig jord in i den. I alla fall när det gäller utomhusbassänger.

8
SpaForum / SV: Separat cirkulationspump? Vad är fördelen?
« skrivet: mars 20, 2015, 18:33:36:36  »
När det gäller vattenrening till bad och speciellt spabad med liten volym vatten och högre vattentemperatur så skall man undvika stillastående vatten. Därför är en kontinuerlig cirkulationspump det självklara valet. Det minimerar även sedimentation av partiklar till botten. Att pumpen skulle slitas mer för att den går kontinuerligt håller jag heller inte med om. En pump mår inte bättre av att stoppa och stanna hela tiden.

9
SpaForum / SV: Värmen sjunker i mitt nya spa, Sundance Hamilton
« skrivet: december 21, 2014, 18:45:05:05  »
Enligt manualen på nätet så står det att karet är fabriksinställt på 8 timmar per dag. Ändra till 24 timmar per dag. För att kolla att cirkulationen är igång så är det ju bara att öppna vattenfallet. För att kolla om det verkligen värmer så skulle jag rekommendera att känna utifall vattnet som kommer från inloppet i botten är något varmare (vattnet till vattenfallet värms inte). Dock så kanske det är lite jobbigt att hoppa i och känna efter när det bara är 28°C i vattnet.  ;D

http://www.sundancespas.com/Communications/InstructionManuals/Svenska_780_Web.pdf

10
SpaForum / SV: Värmen sjunker i mitt nya spa, Sundance Hamilton
« skrivet: december 21, 2014, 18:40:30:30  »
Var det ström fram till kretskortet?

Har du ställt in så att cirkulationspumpen går kontinuerligt, dvs. 24 h/dag? Det lär nog behövas när det är kallt ute. Det räcker nog inte med t ex 2 timmars cirkulations- och värmningscykel när det är kallt ute som det är nu.

Sidor: [1] 2 ... 47
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan