VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Johan Poolbyggarn Ekerö

Sidor: [1]
1
SpaForum / SV: Rengörning utav filter
« skrivet: januari 17, 2012, 22:05:17:17  »
Att ha flera filter att växla mellan är en mycket god ide. Materialet i de flesta moderna filter, vi kan kalla det Non Woven, som är en blandning av fibersorter; pappersfiber, syntetfiber, det kan till och med vara en viss mängd textilfiber i materialet, mår väldigt bra av att få torka ut helt mellan bytena. Strukturen i fiberduken "återskapas" när det får torka och sträcka ut sig och får då även en längre livslängd.

Med tiden sätts dock de mycket, mycket små "maskorna/hålen" i fiberduken igen av smuts och avlagringar. Även om filtret ser rent och snyggt ut på ytan, så har det en betydligt försämrad reningskapacitet.  Ett välskött filter, jag avser standard filter - finns ju en del specialfilter som jag inte vill uttala mig om, bör enligt min erfarenhet ändå bytas ut efter ca 18 månader om man vill vara säker på att ha bästa möjliga reningseffekt.

Många har kommit tillbaka till mig och varit väldigt förvånade över att vattnet blev så mycket bättre efter ett filterbyte. Trots att det gamla filtret såg så fräscht ut!

2
SpaForum / SV: Saltklorinator?
« skrivet: januari 17, 2012, 21:52:19:19  »
Vill gärna bidra till förvirringen, eller kanske ännu hellre bringa lite klarhet kring det här med saltvatten i spabad  ;)  Jag jobbar huvudsakligen med kanadensiska Coast Spas och vi säljer allt fler bad med saltaggregat. Har jobbat med och servar många andra högkvalitativa spabads märken och anser därför att det mesta av mina erfarenheter bör kunna gälla generellt även för dessa. Inga löften och garantier lämnas dock för annat än Coast Spas ...  Jag lämnar hela diskussionen kring saltagg och swimmingpool utan kommentarer, då det är ett ämne för sig själv. Intressant visserligen och mycket man kan säga, men nu var det spabad det gällde.

Ett vanligt skäl till att man vill köra salt är ju att man får ett som många uppfattar mjukare och skönare vatten, samt att man kan minimera klor användningen. Att det fungerar och är så kan jag bara skriva under på. Den enda begränsningen vi har och som beror på vårt val av saltvattenaggregatsleverantör (puuh .. ) är att vi inte kör saltvatten på bad med större vattenvolym än 2000l.

Vi har inte heller något "finstilt" om att det inte är OK att köra saltvatten i våra spabad. Inte heller ser jag någon egentlig teknisk anledning till att det skulle vara skadligt. 

Låt oss titta på de huvudsakliga komponenterna i ett modernt spabad och hur de kan tänkas påverkas:

- Rörsystem, piping: i nästan alla spabad är denna utförd i högkvalitativ PVC. Avsedd för en ändå rätt så taskig driftmiljö med klor i vattnet o.dyl. Normalt ingen egentlig påverkan av saltet i vattnet.

- Pump/pumpar: de flesta moderna spapumpar idag har pumphus i PVC eller liknande. De flesta har sedan impeller i någon form av keramik, komposit eller liknande material som är okänsligt för saltet. Tätningarna oftast i högvärdigt syrafast, rostfritt stål med keramiska tätningar, inte mycket skada saltet kan göra är heller.

- Värmare: nu bränns det lite grand. Här varierar materialet i själva värmarspiralen mycket beroende på spa fabrikat. Jag kan mycket väl tänka mig att detta är den svagaste punkten i ett generellt resonemang. Vi har material som tål saltvatten, ingen speciell värmare utan vår standard värmare klarar detta.  Här är det dock ett riktigt stort ? och detta måste tas i beaktande när man tittar på aktuellt fabrikat.

- Jetmunstycken, vattenfall etc: i de lite "lyxigare baden pratar vi oftast om jets i rostfritt. Till skillnad från en swimmingpool där "rostfria" inlopps-munstycken och skimmers verkligen är tillverkade helt i plåt, pratar vi i spabad om något helt annat. Här pratar vi detaljer i olika typer av plast och/eller kompositmaterial belagda med ett "rostfritt" liknande ytskikt. Jag har i alla fall ännu så länge inte sett någon påverkan på några av våra "kromade" detaljer i våra saltvatten spa. Eftersom vi använder bland annat Waterway jets, en av de största leverantörerna World Wide, tror jag detta kan gälla för många många andra fabrikat också.

Tror jag täckt in de viktigaste komponenterna i ett  modernt spabad nu. Min uppfattning, högst personlig och vad det gäller våra bad, är att det inte är några problem med att köra saltvatten i sitt spabad.

Tänk på att välja ett aggregat som är avpassat för spabadets lite mindre vattenvolym jämfört med en pool. Kolla dina komponenter i badet, främst värmaren, se till att du har rätt salthalt, så tror jag att du kommer att få det att funka.

3
SpaForum / SV: Driftkostnad?
« skrivet: januari 17, 2012, 21:18:03:03  »
Hej Kar,

precis som Rickard skriver tidigare så är energi förbrukningen främst en funktion av ytan där värme avdunstar och badets egen isolering.

Locket och dess värme isolerings förmåga är dessutom en inte oväsentlig del i ekvationen. När man i Kalifornien, kända för att vara minst sagt noggranna med att hålla koll på elförbrukning på olika maskiner och utrustningar även spabad, mäter just spabad så kollar man dels baden och dels locken. Här finns det stora, riktigt stora, skillnader mellan olika fabrikat.

En faktor som också ofta glöms bort är att den initiala energiförbrukningen när man bytt vatten och fyllt på nytt kallt sådant spelar en stor roll. Jag har en kund som utvärderat detta mycket noga och under flera års tid. Enligt hans statistik kan det på ett bad, med mycket goda isoleregenskaper, vara så att "första" uppvärmningen av vattnet står för så mycket som 30% av energikostnaden över en vattenbytes cykel.

Det leder oss ju naturligtvis också till slutsatsen att en större vattenvolym kräver mer energi för att värma upp.

Vi har ett bad i vårt sortiment som har vattenvolym på ca 2500l till skillnad från de mer vanliga baden med volym kring 1500l. Typiskt vad jag hör från de olika ägare som följer sin energiförbrukning lite mer noga, så skulle jag säga att det skiljer lite mer än vad Rickard tror. Jag säger att det skiljer kanske 15-20% åtminstone.


4
SpaForum / SV: Mitt bad värmer inte
« skrivet: januari 17, 2012, 21:02:47:47  »
Hej Jensa!

kan du säga något mer om vilken modell av LA du har, gärna om du vet vilket styrsystem du har i ditt bad?

Av din info om 3 blinkande prickar i displayen att döma skulle jag misstänka att det sitter ett Gecko system i ditt spa. Om vi utgår från att det är ett Gecko MSPA eller det lite enklare SSPA systemet så är de 3 blinkande dioderna mycket riktigt en felindikation. För det mesta en indikation på att sensorn/tryckvakten inte känner av tillräckligt va-flöde. För att skydda värmaren från överhettning slår den då ifrån spänningen dit och larmar genom blinkningen. Du hade kollat att ta bort filtren, kan du bekräfta att du har va-cirkulation? i.e pumpen går som den skall? Gör den det så är det oftast en av två orsaker, lite beroende på modell av Gecko system, antingen tryckvakten (som du tydligen bytt) och i det fall det är ett Gecko MSPA system så kan överhettningsvakten ha fått fnatt.

Utgår ifrån att du kollat att säkringar på kortet är OK? att du har med dig alla faser in på spänningsmatningen?

Det är enkelt att kolla tryckvaktens funktion med ett universalinstrument, cirkulationspump igång så skall det vara sluten kontakt, annars följdaktligen öppen. Tryckvakterna går i regel att justera, inget att rekomendera, men har du testat att skruva eller bara bytt ut den?

Måste få lite mer info för att kunna lämna ett bättre svar. Alltid svårt på distans, den här typen av fel brukar man annars rätt snabbt kunna hitta om man får mäta runt lite.

5
SpaForum / SV: Tömt mitt spabad på vatten idag, kommer det frysa sönder???
« skrivet: januari 17, 2012, 20:38:03:03  »
Kan bara instämma med föregående talare, jättefarligt att tömma och sedan tro att man fått ut allt vatten. Min erfarenhet, har jobbat med spa o pool sedan 2005, är att en majoritet av de frysskador vi åtgärdar härrör från bad "tömda" o lämnade över vintern.

Det är nämligen tyvärr mycket vanligt, snarare regel än undantag, att man inuti badet har ledningar som slutar i fördelare med många utgående slangar som lutar "åt fel håll" och som är pluggade i änden. Det blir ofelbart en vattensamling där i den lägsta punkten som kan spränga sönder röret när det fryser. Detta är en komplicerad och därmed dyr skada att reparera. Annars är det också rätt vanligt att anslutningar till pumpar och värmare fryser sönder, trist men ändå både lättare o billigare att reparera.

Om jag, trots att jag försöker övertyga en kund att inte tömma sitt bad, ändå får i uppdrag att "vintertömma" så gör jag enligt följande, obs att detta bör göras direkt badet tömts och då allt fortfarande är varmt:

- Tömmer ut, pumpar ut allt vatten som bara är möjligt.
- Öppnar sidorna på badet så att pumpar o övrig utrustning blir åtkomlig och lossar alla anslutningar till pumpar och värmare.
- Plocka bort filterlock/hållare, tag ur filtret.
- Använder en vattendammsugare och suger ur alla jetmunstycken, vattenfall etc. suger överallt där det går att komma åt; filterhållare, i anslutningarna till pumparna, i värmaren, kort sagt alla möjliga o omöjliga platser.
- Har jag tillgång till tryckluft? i så fall blåser jag alla ledningar och upprepar proceduren med va-sugen.

När jag gjort allt detta får kunden skriva på ett papper att detta sker på hans egen risk o att chansen finns att något ändå fryser sönder.

Om en skada ändå uppstår; vad säger ditt försäkringsbolag då? en fråga jag får lite då och då. Kort kan man säga att min erfarenhet är att de flesta bolag nekar till att ersätta skadan om badet varit avstängt och avställt/tömt då skadan uppstod. Har badet varit i drift och stannat pga elfel, haveri på styrsystem, kanske elavbrott och badet inte återstartat som det skall och du varit borta några dagar och inte uppmärksammat det hela innan det varit försent? I det fallet brukar försäkringsbolaget för det mesta ersätta skadan. 

Framför allt är det ju som någon skrev tidigare i tråden, helt enkelt underbart att bada under en stjärnklar himmel, - 10 oC och snö runt omkring :-)

6
SpaForum / SV: Ozonrengörning?
« skrivet: januari 17, 2012, 20:07:28:28  »
Helt korrekt av föregående talare, stämmer helt o hållet. Kan lägga till att man ofta, mellan tummen o pekfingret, brukar säga att lampan håller 2-3 år vid normal användning. Corona typen med chips håller i regel 1-2 år längre.

Det som är lite problematiskt är att det inte finns något enkelt o billigt sätt att verkligen 100% kolla om ozonrenaren gör sitt jobb. Man kan se om lampan lyser, ibland om det "gliser" i urladdningskammaren, men det är inte helt säkert ändå. För att vara helt säker behöver man mäta utgående luft från renaren med ett speciellt testinstrument. Det är tyvärr rätt ovanligt att vi som jobbar med spa service har ett sådant då de är dyra. Därför blir det ofta lite av en gissningslek utifrån åldern på badet och hur man bedömer allmänna skicket på slangar o.dyl.

Då du kan påverka livslängden själv genom att ha en korrekt inställning av reningscykeln i ditt bad så är det viktigt att du kollar inställningen av denna. Ozon generatorn går ju under den reningscykel du ställer in. Skillnaden på om denna står på 2h/cykel eller 6h/c är ju rätt markant.

Balboa som sitter i ditt Denform har som de flesta styrsystem 2 reningscykler/dygn. Balboa'n är inställbart i 2h, 4h etc. Normalt brukar man säga att vid normal användning så är 2h+2h en rätt OK inställning att börja med.

Som sagt tidigare så är ozon renaren ett komplement till din kemiska rening och inte en ersättning för klor/broms/syre.


Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag