VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Elinstallation Sundance 680-serien?  (läst 1931 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Jooakim

  • Gäst
Jooakim
Elinstallation Sundance 680-serien?
« skrivet: juni 05, 2018, 22:02:25:25 »
Hej!

Har precis beställt ett Edison från Sundance 680-serie (via Poolkungen) och blir inte riktigt klok på hur elinstallationen ska se ut. Jag ska givetvis låta en elektriker göra detta, men vill gärna själv förstå hur det ska gå till. Säljaren skickade över några dokument, dels en manual/bruksanvisning för "680 Export series" men även en Spabadsguide. Dessa skiljer sig åt på anvisningarna för elinstallationen.

I bruksanvisningen finns följande 3 alternativ:
1. 230V/20A*
2. 230V/30A**
3. 230V/40A***
De olika alternativen har följande parametrar:
Spänning: 230 V AC (lika för alla alternativ).
Antal kablar: 3 (lika för alla alternativ).
Frekvens: 50 Hz (lika för alla alternativ).
Strömstyrka: Alt.1-15A, Alt.2-23A, Alt.3-29A.
Strömbrytare: Alt.1-20A, Alt.2-30A, Alt.3-40A.

*=I konfigurationen 20A kommer  värmaren inte att fungera medan någon av pumparna går med hög hastighet. Detta är fabriksinställningen.
**=I konfigurationen 30A kommer  värmaren inte att fungera medan båda pumparna går med hög hastighet.
***=I konfigurationen 40A kommer  värmaren inte att fungera medan båda pumparna går med hög hastighet.

I Spabadsguiden står det att badet ska ha 2x16 A matning samt att det finns information om hur byglingen ska se ut, i övrigt inget mer om elinstallationen. Säljaren sade att det var anvisningarna i Spabadsguiden som skulle följas vid elinstallationen och inte de i manualen. Bifogar manual och Spabadsguide i pdf-format.

Kan någon vänlig själ förklara på lätt svenska hur inkopplingen ska gå till?
Tack på förhand.

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: Elinstallation Sundance 680-serien?
« Svar #1 skrivet: juni 06, 2018, 09:32:29:29 »
Spabadsguide 2018.pdf Kapitel 3 på sidan 5 samt sidan 6 fram till Denali beskriver inkoppling och bygling.

Väldigt kortfattat så ska inkommande elkabel dras fram till elskåpet som även kallat box. Inne i elskåpet/boxen finns terminalerna där elkabeln ska anslutas.

Enligt Spabadsguiden så ska badet matas från två 16 A säkringar. Lämpligen från två faser, det framgår inte av texten men en elektriker kommer att koppla så. Troligen ska även nollan anslutas men det framgår inte heller av texten. 

Elschemat som ska finnas på insidan av locket till elboxen samt utseendet på plintarna bör klargöra hur det kopplas. På sidan 8 i Spaguiden visas plinten för modell 780. Där är det två faser med varsin nolla. Är det separata nollor så är det viktigt att kabeln kopplas så till centralen (egentligen är kravet att kabelareorna ska klara den totala strömmen). Fota gärna elschemat i locket och lägg in här för ev ytterligare kommentarer eller förtydligande.

Allt det här bör en kunnig elektriker göra rätt utan problem.

Schemorna i kapitel 15 och 16 i Manualen stämmer inte. De visar varianter för 1-fas. Ditt bad ska ha 2 faser.

Gör som säljaren säger och följ Spabadsguiden. Läs inte om elinkoppling i Manualen för det blir bara förvirrande.

Byglingarna på kretskortet ska vara märkta. Troligen ser de ut som i Manualen kapitel 15 och 16. Troligen är det en tvåradig stiftlist som byglas eller lämnas öppna enligt beskrivningen. ”Konfigurering” genom bygling av stiftlister är vanligt i diverse elektronik.

OBS, jag kan ingenting om spabad men jag jobbar med elektronik och är van att läsa manualer. Kanske finns det någon här som har kopplat in ett likadant bad.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Joooakim

  • Gäst
Joooakim
SV: Elinstallation Sundance 680-serien?
« Svar #2 skrivet: juni 06, 2018, 21:44:41:41 »
Tack TommyC för ett bra svar.

Har ingen möjlighet att titta på elschemat eftersom badet inte kommer än på några veckor. Vill däremot förbereda elinstallationen så långt som möjligt.

Plan:
Om man drar en 5-ledare (5G2.5) från centralen till spabadet, med säkerhetsbrytare i närheten av spabadet, så kan man använda 4 av dessa ledare (2 faser, 1 nolla och skyddsjord). Den ”lediga” får ligga oanvänd i väntan på framtida uppgradering till ett spa som behöver 3-fas. De 2 faserna som används kopplas till varsin 16A säkring i elcentralen. Rätt tänkt?

Kabeln kommer att dras utanpåliggande på fasaden, utsatt för solljus, förslag på lämplig typ av kabel?

Förslag på säkerhetsbrytare?

Bör man ha en separat jordfelsbrytare till spabadet?

Utloggad TommyC

SV: Elinstallation Sundance 680-serien?
« Svar #3 skrivet: juni 07, 2018, 17:18:37:37 »
En 5-ledare 5G2.5 blir nog bra. Om man låter två faser ur ett trefassystem dela på samma nolla så blir det samma ström i nollan som i vardera fasen så en nolla duger rent tekniskt. Jag tror att det går bra att göra som du har tänkt.

Separat jordfelsbrytare för badet skulle jag välja för att inte få påverkan på andra funktioner i huset vid fel på badet.

Botanisera hos t ex ahlsell för att leta installationsmaterial. Solen går hårt åt de flesta material. Jag skulle nog dra kabeln i ett plåtrör eller täcka med en plåtkåpa.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Joooakim

  • Gäst
Joooakim
SV: Elinstallation Sundance 680-serien?
« Svar #4 skrivet: juni 28, 2018, 18:56:54:54 »
Nu står spabadet på plats och det är framdraget en 5G2.5.
Nästa vecka kommer elektrikern och jag har försökt att reka lite hur inkopplingen ska ske. Bifogar bilder på kopplingsschemat som satt på insidan av kopplingsboxen samt på de anslutningar som finns i kopplingsboxen. Återförsäljaren (Poolkungen) säger att det ska vara 2x16 A matning, stämmer detta med hur det ser ut på fotona? Poolkungen säger även att bygling ska göras på 3-4, 5-6, 7-8 men badet levererades med 1-2 byglad men inte 5-6.


Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan