CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - sjabth

Sidor: [1] 2
1
Teknik / För tät pumprumskapsling!?
« skrivet: juli 01, 2012, 11:14:14:14  »
Jag hade elektriker på plats i midsommarveckan som kopplade in elen. De drog matning från elcentralen inne ut till en IP56-kapsling i vilken de satte jordfelsbrytare och 4-5 grupper ut för ström till poolbelysning, pump, saltklorinator och trafo till Nitron.

Så långt allt bra. Problemet uppstod däremot vid ett väderomslag, då det plötsligt gick två porslingssäkringar i huvudskåpet. I centralen inne kunde jag se att det var poolmatningen som troligen var orsaken (de tre automatsäkringarna till matningen hade slagit ifrån), men i pumprummets kapsling såg allt normalt ut.

Elektrikern var här nu i veckan igen och konstaterade att det inte runnit in något vatten i kapslingen (den var fortfarande tät alltså), men efter lite letande också att det var kondens i den och att kondensen förmodligen droppat ner i skenan i botten och därmed orsakat överslaget i centralen (före automatsäkringar, etc. till de olika grupperna).

Kontentan är att om man sätter väldigt täta boxar i miljöer med hög fuktighet och stora variationer i temperatur, så bör man nog ventilera boxen på något sätt. Mina elektriker satte två membran i botten på kapslingen som hjälper till att dra ut fukten och sedan dess har det funkat finfint.

Det som kvarstår är väl bara att reda ut vem som bör stå för notan vad gäller saltklorinatorn, som dessvärre numera endast knäpper och luktar bränt om man kopplar in den. Jag misstänker att det bara är skrot av den.  :'(

Tills dess får jag väl köra med klorpuckar.  :'( :'(  <help>

2
Teknik / Väderstationer
« skrivet: augusti 07, 2011, 16:10:12:12  »
Vad har ni för mätning av temperaturer, etc.?

Jag funderar på att skaffa något som håller koll på åtminstone:
* Utetemp.
* Pumprumstemp.
* Vattentemp.
* Under pooltaks-lufttemp.

Är det Oregon Scientifics WMR-serie man ska titta på, eller vad finns det för alternativ?

Kanske är de tre senare temperaturerna i stort sett identiska (möjligen med visst eftersläp på vattentempen om man inte har värmaren på)?

3
Markpooler. / Alkorplan installationsinstruktioner
« skrivet: augusti 05, 2011, 19:40:39:39  »
Jag upptäckte nu att Renolit gjort om sina hemsidor. De erbjuder numera kurser i att svetsa sin liner och har därför plockat bort sin alldeles utmärkta lilla pdf som beskrev hur man gjorde  <hmm>. Jag har efter viss möda lyckats hitta dessa och har en säkerhetskopia om någon är intresserad (annars är nog också deras kurs bra :-)). pm:a mig i så fall.

4
Pooltäckningar / Vintertemperaturer Dallas B
« skrivet: augusti 04, 2011, 14:17:46:46  »
Någon som har mätt följande temperaturer på sin pool vintertid? Jag är intresserad av lite statistik :-)

Vattentemperatur på poolvattnet
Lufttemperatur under taket
Utetemperatur

Hur många grader varmare är det under taket egentligen? Isar det igen från undersidan om det är kallt ute? Är det meningsfullt att ha någon form av ytterligare isolering, typ bubbelplast eller liknande vintertid?

5
Markpooler. / Tätskikt, fix och fogmassa
« skrivet: augusti 02, 2011, 20:59:26:26  »
Någon som testat kakla med Sopro tätskikt, etc? Håller grejorna en (syd-)svensk vinter?

De har två nästan likadana tätskikt, DSF 623 och DSF 523. Går det lika bra med 523:an (som kostar hälften, men torkar på dubbla tiden)? Det känns som en amatörversion, men jag har inte så bråttom (med tanke på att det går åt 300kg och kostar drygt en tusing säcken).

6
Markpooler. / Använda linerskimmer (etc.) i kaklad pool?
« skrivet: augusti 02, 2011, 20:52:42:42  »
Jag undrar om det är någon som har använt skimmer avsedd för linerpool i en kaklad pool.

Själv har jag nog (kanske) svängt vad gäller vad poolen ska kläs med. Om det nu ska kosta skjortan att sätta dit en liner (jag fick en oförhandlingsbar offert på 60000), så kan jag lika gärna lägga pengarna på en sjysst mosaik istället där jag kan göra jobbet själv. Naturligtvis är alla genomföringar redan inmurade  :-\

Vad jag tänker mig är att man skulle kunna lägga en duk istället för linern över genomföringarna som man baddar in med tätskikt. Sedan spänner man fast genomföringen på vanligt sätt med en packning var sida. Eller räcker det med en sida? Pajar jag tätskiktet om jag försöker speka in packningen innanför duken i efterhand?

Alternativt får jag försöka byta alla detaljer (skimmer, lampa, inlopp x 2 och sidoavlopp). Vad tror ni?

7
Teknik / Skillnad på 2" och 2"...
« skrivet: juli 08, 2011, 14:00:23:23  »
Jag beställde 3-vägsventiler från USA. Fiffiga saker som invändigt kunde limma 2"-slang och utvändigt kunde man trä på 2 1/2" enligt papperna.

Dessvärre verkar det vara skillnad på tum och tum. I själva verket mäter ventilen 2 3/8" invändigt, vilket stället till det när allt här är 50mm eller 63mm. (2 3/8 är ca 60.3mm).

Jag vet inte riktigt hur de tänker (kanske 2" innerdiameter på slangen som passar?), men hursomhelst så blir det mycket lim om man ska täppa till luckan i varje skarv. Någon som vet var man kan hitta adapters/reduktioner, gärna med unionskoppling, som går från 60.3mm invändig diameter, till 50mm utvändig?

8
Markpooler. / Linersvetsare i Blekinge med omnejd?
« skrivet: maj 19, 2011, 16:17:35:35  »
Finns det någon i området som någon här inne kan rekommendera?

9
Övriga frågor! / Svenska poolmarknaden
« skrivet: maj 17, 2011, 11:45:37:37  »
Något som man faktiskt förundras över när man nu under snart ett år planerat, surfat runt och köpt på sig diverse poolutrustning från alla möjliga håll är skillnaderna i pris och utbud mellan länder på poolprodukter. Bara för att ta ett (så neutralt som möjligt) exempel, så satt jag igår och jämförde priser på 50mm 3-vägsventiler i PVC eller CPVC. Vad jag kunde se, så vill svenska återförsäljare (med ett undantag vad jag kunde hitta) ha minst 700kr (oftast över 800kr) för en "noname" ventil med rött handtag för limning. Undantaget ligger på knappa 500kr och är en annan modell utan unionskoppling.

Kan man förmoda att det som erbjuds är ventiler i mellansegmentet? Inte det billigaste, men heller inga märkesprylar (i den bemärkelsen att stora poolsystemföretag med glädje sätter sin logga på den).

Surfar man runt lite, så hittar man lätt märkesventiler (sök tex på 2" 3-port valve) som ligger på ca 30-50$, alltså i runda slängar 200-350 kr. Dessa är (hos i princip alla de storsäljande märkena) iofs utan unionskopplingar för ca en hundring i samma affär, men ändå.

Jag kan förstå tanken att ha unionskopplingar på ventilerna (om något skulle frysa sönder, så vill man inte ha limmat ihop hela installationen), och förstår också att de gör dem dyrare, men jag förstår inte varför skillnaden i pris ska behöva vara så stor mellan i) halvbra svenskköpta ventiler och ii) utländska märkesventiler.

Detta var bara ett exempel; andra har redan kommenterat pumpar, saltvattensklorinatorer, liners, pooltak och inte minst poolrobotar (snart har väl halva Sverige en Nitro från Colorado-damen  :-\).

Det är klart att vi måste ha vitala poolföretag i Sverige, men för mig verkar det som att man inte tar till sig signalerna. Kanske säljer man tillräckligt bra ändå (till de som inte orkar jaga priser på amerikanska, australiensiska och tyska sajter). Skulle det komma in en aktör i Sverige som importerade (direkt från fabrik, eller vid sidan av) poolutrustning av god kvalitet, så hade nog de stora drakarna fått tänka om, men tills dess är det tyvärr privatimport som gäller för mig.

Då det säkert surfar runt en hel del branschfolk på de här sidorna, så hade det varit intressant att höra deras syn på varför kostnadsläget är avsevärt mycket högre i Sverige än i andra länder. Har vi högre importskatter, förhandlar vi sämre med tillverkarna, tar företagen ut högre vinster, eller är de mindre effektiva (och därmed har högre kostnader) än i jämförbara länder?

10
Uppvärmning / Fast kostnad för inköp och installation VVX
« skrivet: april 10, 2011, 17:06:34:34  »
Nu ska jag försöka bestämma vad jag ska ha för grejor till uppvärmningen (och jag har bergvärme, så det får bli en vvx), men hur ska man räkna egentligen?

Om jag förstått det hela rätt, så behöver jag följande:

* 1 st Värmeväxlare
* 1 st cirkulationspump
* 1 st termometer
* Någon form av styrkrets
* Någon form av el-styrd 3-vägsventil
* andra sensorer (flödessensor? fler termometrar, etc.?)

Värmeväxlaren har jag koll på, men sen?

Jag kikar lite på Pahlens nyaste värmeväxlarpaket Aqua-MEX (se ex.vis http://www.pahlen.se/download/produkter/varmevaxlare-aqua-mex.pdf). En 40kW titanväxlarlösning kostar då ca 16000 och jag tycker det låter dyrt.

Frågan är bara: Aqua-MEX-paketet verkar (nästan) bara vara att sätta kontakten i väggen, så funkar det. En skräddarsydd annan lösning kräver en hel del installation, kalibrering, och sånt kostar ju också.

Någon som har testat Aqua-MEXen och/eller har erfarenhet av vad en installation med lösa delar egentligen kostar?

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag