Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: Slarren skrivet januari 02, 2015, 23:04:11:11

Titel: Sugen på att bygga pool
Skrivet av: Slarren skrivet januari 02, 2015, 23:04:11:11
Hej!

Jag har blivit sugen på att göra en liten spa resort här på baksidan av min kåk.
Jag skulle vilja ha en pool liknande en sådan man brukar stöta på på semesterorter i Thailand osv. En pool som är ojämt formad, alltså inte rund eller oval eller formad som en åtta eller liknande. Sen vill jag ha gjutna barstolar i den med en liten barbänk på kanten av ena sidan i poolen. Den ska vara så stor så man kan simma i den. Jag vill inte att den ska vara klent byggd så att man inte kan ta avsats från kanterna eller vara rädd att den ska pajja om man gör kanonkulan i den osv.

Vad för typ av pool ska man då ha? Finns ju så många olika? Vem kan man vända sig till som kan hjälpa till med detta? Jag har stor tomt med sandmark. Har polare med grävare. Vad skulle ett sånt här projekt kunna kosta?
Titel: SV: Dumma frågor från en drömmare
Skrivet av: Erica skrivet januari 02, 2015, 23:27:10:10
Gissningsvis är en betongpool, gjuten, av vattentät betong och utan liner, det som bäst medger att du får sådana speciella former. Är du kunnig i plast/glasfiberteknik går det nog att göra en sådan pool också. Jag har dock ingen erfarenhet av sådana projekt.

Kostnaden är ju oerhört beroende av hur mycket jobb du kan göra själv. Ju mer komplicerad form du väljer desto mer kostar formsättningen. Du måste ha en stabil form som medger ordentlig packning och vibrering av betongen och du måste ha tillräckligt med armering, som måste vara utförd så att det inte finns genomgående formstag (läckagekälla). En välgjord betongpool håller definitivt för kanonkulan m.m. (ja kanske inte om någon SKJUTER kanonkulor mot den...). Jag har sett sådana pooler som du menar i Asien. Ofta är de gjorda med ett ytskikt som består av runda småstenar som gjutits fast i betongen och sedan skrubbats rena.

Gjutna stolar är den lättaste delen, klarar du av att gjuta så att väggar och botten blir täta så klarar du resten. Övergången mellan väggar och botten är en svag punkt, antingen får allt gjutas i en omgång eller så får du gjuta in särskilda tätningsband som sätts på plats när du gjuter botten och som sedan gjuts in i väggarna. Väggarna behöver vara 20-25 cm tjocka och speciell betong skall användas.