CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mffrulez

Sidor: [1] 2
1
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: november 17, 2021, 21:19:28:28  »
Hej!

Efter ett tags användande av brom kan man konstatera att det i vart fall är väldigt lättskött. Brom, aktivt syre samt alkaplus i rätt dos. Synd att kngen kan komma med någon rejäl slutsats avseende brom. Säljs ju väldigt många bad med brominatorer samt att bromtabletter är populärt. Så, så himla farligt känns det inte som. Men vem vet. Brist på forskning kanske...

2
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: oktober 30, 2021, 10:51:03:03  »
Sunwac har jag hört är en rätt kass produkt. Har dock ej testat dem själv.

Jag är ingen expert men vad jag läst mig till är att det inte är farligt i sig. Men är cyanursyran hög krävs mer klor för att hålla det effektivt. Och är inte kloret effektivt ges det möjlighet för bakterier att gro. Det är väl den faran som finns. Samt att man måste byta vatten oftare och hälla i mer klor (ökad kostnad samt mer kemikalier i vattnet).

3
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: oktober 30, 2021, 08:57:37:37  »
Cyanursyra är ett stående problem för spaägare. I synnerhet om man använder spaklor eller spa klor tabs. Du är inte ensam med det problemet. Jag upplever att spabadsåterförsäljarna stoppar huvudet i sanden gällande denna fråga.

4
SpaForum / SV: Brom granulat
« skrivet: oktober 21, 2021, 20:05:02:02  »
Nu verkar för övrigt pH har stabiliserat sig. Om det har med att jag körde rekommenderade värden på hårdhet eller att alka har sjunkit till 80-100 ska jag låta vara osagt men det pekar väl på alka.

Förra gången chockade jag med 14 gram diklor. Jag hamnade då på bara 5 i bromvärde. Denna gång chockade jag med 20 gram. Då gled jag upp till lite drygt 10, för att sedan gå tillbaka till 5 dagen efter. 20 gram verkar vara receptet för min badtunna. I båda fallen började jag med bromvärde på 2 efter bad.

Läser fortsatt att det skrivs att 10 ggr vanliga värdet behövs för att lösgöra bundet brom/klor. Det låter väl osannolikt att man trycker upp bromvärdet till 50 om man ligger på 5 från början?

Använder du brom än?

5
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 20, 2021, 22:37:54:54  »
Hej,

En sista kommentar. Barn är inte mer skitiga än oss. Beroende på ålder så gör vissa det man inte får göra i vattnet.

Detta är åldersbetingat.
Vidare alla barn gör inte detta.

MVH
Roger

Att barnen gör det de inte får i vattnet är ingen risk gällande mina (för gamla).Det jag menade var att barnen kanske inte tvättar av sig lika noggrant som vuxna (eller iaf vi) gör innan bad.
Tack för svaren!

6
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 20, 2021, 22:05:24:24  »
Dåså. Då är den biten rätt. Brukar ändå dröja till nästa mätning.

Kör i spa shock support typ varannan vecka eller varje beroende på hur vattnet ser ut.

7
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 20, 2021, 21:55:00:00  »
Tack för utförligt svar.

Duschar alltid innan bad och även barnen även om de är att anse som kanske mer skitiga;).

Vad gäller tillsättning av klor eller aktivt syre efter bad så badar vi givetvis inte när det tillsätts. Igång med jets 20 minuter och öppet lock.

Så du menar att om man har bromflottör och efter bad tillsätter aktivt syre/klor kan mätvärdena bli fel? Vad ska man chocka med isåfall efter bad?


8
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 20, 2021, 17:15:40:40  »
Ja, och jag vet att jag också bara kan strunta i brom och byta till klor om det inte passar. Men jag undersöker gärna och söker information om brom eftersom att detta börjar bli en alltmer vedertagen desinfektionsmetod. Och det vore ju kul att veta hur säker den egentligen är.


9
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 20, 2021, 09:29:26:26  »
Hej!

Du är inne på något. Om vi tar pepparkaksspåret så kollade ju svenska myndigheter och svenska forskare upp det. Det känns eller iaf får jag inget svar om att svenska forskare kollat upp bromet. Hade de bara gjort det och klarlagt i vilken omfattning det är skadligt hade man ändå fått mer kött på benen. Just nu är det lite diffust. Vet att många använder brom och många som inte vill. Jag undersöker för jag gärna vill ha brom men inte till vilket pris som helst. Men man får jämna och fina värden med brom och aktivt syre. Helt klart. Sedan kanske klor är ett skarpare desinfektionsmedel.

Nu är det ju många som kör med saltvattenbrominator. Lite underhåll och verkar smidigt. Men förbjudet i Kanada. Frågan är om Kanada har rätt eller är ute och seglar.

Och ja. Alla andra risker i samhället är stora. Men cancer är ju cancer och empelvis en trafikolycka är en trafikolycka...

10
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 18, 2021, 17:56:22:22  »
Hej Urban! Tack för svar.

Har haft brom i flottör samt aktivt syre efter bad i ca 3 veckor nu. Jämna och bra värden (kontrolleras med Scuba 2 samt Ico).

Har varit i kontakt med flertalet spa återförsäljare samt exempelvis Delphin flr att höra om deras syn på brom och dess hälsorisker.

Utfallet har varit blandat. Vissa har ingen aning, vissa vet/tror lite och ett fåtal har lite koll. Jag vet också att forskningsunderlaget som finns är begränsat. Däremot är det fastställt att biprodukterna från brom är en mer potent carcinogen än de från klor. Kloroform är inte heller bra men bromets biprodukter är sämre ur cancersynpunkt. Sedan om det är så pass mycket sämre att man inte kan använda det är oklart. Upplever att många kör brom och undrar nästan om det bara är jag som vill veta mer om brom.

Funderar på att köra klor med cya upp till 20-30 ppm och sedan gå över till kalciumhypoklorit. Klor är ju det bästa desinfektionsmedlet vid rätt ph och värde. Där är ju brom bra för det är inte så phkänsligt. Och att brom används världen över och utan restriktioner (då förutom Kanada som förbjudit saltvattenbrominator).

Jag är själv osäker på att fortsätta med brom, man ska ju ändå låta ens barn bada i koppen liksom.

Tycker inte det är helt lätt.


Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag