CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Bäst online casino i Sverige
 

Författare Ämne: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?  (läst 4763 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad lindastromming

Hej alla pooldiggare! Min pappa byggde denna pool för ca 35 år sedan. Den är gjuten i betong jämns med ett berg och har en ö i mitten (dör man kan stå och servera drinkar). Botten kan beskrivas som vågig och sluttar i bakre delen. Sen har vi glaset också, som även ser snyggt ut på kvällen när poollampan är tänd. Jag har lärt mig massor om poolen sen pappa fick en stroke och jag gillar att fixa med den, men det är en del bök också. Tex måste man slipa och måla om poolen med jämna mellanrum, ett stort jobb. Det har varit svårt att få det torrt och färgen sitter inte som den ska, man blir lite blå under fötterna om man står på botten ett tag. Vi skulle vilja hitta en annan lösning. Att lägga liner går nog inte pga inte en enda rak yta. Poolen måste tömmas på vintern så mosaik skulle nog spricka. Jag funderar på om det går att lägga på gelcoat… någon innovativ person därute som har några idéer? Tack på förhand! Hälsn Linda

EDIT; om man lägger på liner med många skarvar, är det stor risk för bubblor då? Om man senare vill ta bort en liner för att återgå till målning, är det möjligt?
« Senast ändrad: augusti 12, 2024, 08:15:08:08 av Rickard »

Poolgiganten

Utloggad nyburjare

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #1 skrivet: augusti 10, 2024, 14:08:03:03 »
Att lägga på gelcote dvs i princip utföra hela poolen som en trappa ( med samma yta ) alltså allting går men det är ett ENORMT arbete och enormt krävande den som gör det måste ha stor kunskap och att utföra detta rätt i alla steg utomhus på en en hel pool , nej det kommer inte att bli bra , om ett par år står du där med en pool fylld med bubblor och böldpest .

Som jag ser det finns egentligen bara en lösning och det är liner en platsskuren sådan , den anpassa även om det inte är raka linjer

Det var en riktigt snygg pool !!

Utloggad lindastromming

Tack för svar nyburjare! Du bekräftar lite det jag googlat mig till. Slipa och måla är kanske ödet ändå … det får gå, vi njuter ju all tid där emellan,

Utloggad lindastromming

Hej och tack för svar! En liner med många skarvar - är det risk för bubblor? Är det en svår övning att ta bort en liner i efterhand och återgå till målning? Hälsn Linda

Att lägga på gelcote dvs i princip utföra hela poolen som en trappa ( med samma yta ) alltså allting går men det är ett ENORMT arbete och enormt krävande den som gör det måste ha stor kunskap och att utföra detta rätt i alla steg utomhus på en en hel pool , nej det kommer inte att bli bra , om ett par år står du där med en pool fylld med bubblor och böldpest .

Som jag ser det finns egentligen bara en lösning och det är liner en platsskuren sådan , den anpassa även om det inte är raka linjer

Det var en riktigt snygg pool !!

Utloggad nyburjare

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #4 skrivet: augusti 10, 2024, 15:43:26:26 »
Nej det skall inte vara risk men det krävs en ykeskvinna eller man att lägga en sådan liner, den ligger ju "lös" så att ta bort den är inga problem .

Men som sagt det är inte enkelt med platsskuren liner, det är svårt nog att få en standard att ligga bra o jämnt , men det går

Utloggad TommyC

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #5 skrivet: augusti 11, 2024, 11:38:54:54 »
Vi har en pool som är plastad på plats av första ägaren till fastigheten. Varje vår lägger jag på lite ny gelcoat och topcoat för att laga diverse mindre sprickor som uppstår på grund av att underlaget rör sig lite under vintern. Det är plastat mot träskivor som troligen är lite murkna längst ner p g a tidigare läckage. Jag plastar oftast bara ca 10 kvadratmeter i två skikt varje vår. Det tar inte så lång tid att lägga på plasten men däremot ganska många timmar med slipmaskin före plastning. Från att man häller i härdare och börjar röra om med maskin så har man ca 15 minuter på sig att lägga ut plasten. Med lite övning så lägger jag ut 3-4 kg plast på 15 minuter.

Plasta är nog det tråkigaste och jobbigaste arbetet jag kan tänka mig. Hur jobbigt det är beror på förutsättningarna. Jag behöver plasta under pooltaket för att inte få en massa växdelar i plasten innan den har härdat.  Jag använder "vanlig" gelcoat som säljs av de som säljer båttillbehör. En tråkig begränsning med den plasten är att den kräver minst 18 grader C från att man börjar rolla ut plasten till den har härdat helt. I början av juni börjar det bli tillräckligt varmt här men ca kl 8:30 har det kommit så mycket sol på pooltaket att det är obekvämt varmt att arbeta. En molning dag är perfekt för att plasta men det brukar det sällan vara när jag vill plasta.

Andningsmask med gasfilter måste tas på innan burken med gelcoat öppnas och kan inte tas av föränn man har avslutat arbetet och gått några meter bort från poolen. Stanken av lösningsmedlet styren är vidrig och inte nyttig att andas in. Handskar som går långt upp på armarna behövs och de behöver tåla aceton som man använder för att avfetta innan plasten läggs på och före slipning. Det gäller här att gå upp tidigt och arbeta effektivt i ca 2 timmar. Har man skugga från moln över poolen delar av dagen så blir arbetet mycket enklare.

Kan du inte få bottnen torr så blir det nog inte bra med plast men detta borde vara problem med färgen också, är det därför som den inte torkar ordentligt? Hur lyckas du slipa den vågiga bottnen?
Stommen måste vara stabil för att slippa sprickor i plasten. Stommen måste hålla minst 18 grader C när plasten läggs på och tills den har härdat helt. Med rätt förutsättningar så kan det bli väldigt bra med plast. När plasten börjar se sliten ut efter kanske 3-5 år p g a påverkan från solen och klorerat vatten så kan man ganska enkelt lägga ett nytt skikt från någon decimeter under vattenlinjen och uppåt.

Böldpest (bubblor/blåsor) i plasten har vi aldrig haft. Vår pool är byggd ca 1990 och det finns gammal glasfiberarmerad plast kvar under de nyare skikten. Vi har ju läst en del här på forumet om böldpest i pooltrappor som köpts färdiga från t ex folkpool. Även några få fall av böldpest i fabrikstillverkade plastpooler har rapporterats. När det var nytt med båtar i plast var det en hel del problem med böldpest när båtarna hade blivit några år eller ganska många år gamla. Plasten var nog sämre på 60-talet och början av 70-talet när problemen var relativt vanliga. Alla äldre båtar fick inte böldpest. Troligen var det slarv vid plastningen som var huvudorsaken till problemen.

Idag får man inte böldpest om man läser på och gör rätt. Det gäller att använda tillräcklig mängd härdare och att den blandas ut ordentligt i plasten med en riktig omrörare. Det ska röras 3-4 minuter lite beroende på hur effektiv omröraren är. Temperaturen måste vara tillräckligt hög, ofta minst 18 grader men olika fabrikat kan ha lite olika krav.

Vid både plastning, målning och installation av liner kan det vara nödvändigt att bygga ett provisoriskt tak av t ex presenning när man inte har ett pooltak.

Är det rimligt att jämna ut den vågiga bottnen med betongspackel så att det blir ett mindre antal plana ytor som kan kläs med liner som svetsas med varmluft på plats? Jag har inte svetsat någon liner men jag har tittat på flera skriftliga instruktioner och filmer. Jag har svetsat en våtrumsmatta och tekniken man använder där har stora likheter med att svetsa liner. Min uppfattning är att svetsa liner inte är svårt att lära sig om man är normalhändig. Man måste använda en bra varmluftspistol med väl fungerande temperaturstyrning.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad nyburjare

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #6 skrivet: augusti 11, 2024, 11:40:49:49 »
Som sagt (Tommy) jag sa inte det var omöjligt men en ENORMT jobb, som du beskrev , inte många som ger sig på detta !

Utloggad Erica

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #7 skrivet: augusti 11, 2024, 14:23:41:41 »
Jag skulle nog inte utesluta mosaik som alternativ. Varför måste poolen tömmas vintertid ? Och även kaklade pooler går att tömma men det får göras långsamt så att vattnet bakom plattorna hinner komma ut. Nu tror jag att risken för att det spricker är mindre med mosaik än med kakel. Dessutom är det lättare att fixa om en liten mosaikbit någonstans skulle råka lossna. Man skall ju vara väl medveten om att kakel, mosaik eller som i ditt fall färg har endast en utseendefunktion - det är inte det som tätar mot vattnet. En korrekt gjuten pool är vattentät i sig själv.

Utloggad TommyC

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #8 skrivet: augusti 11, 2024, 16:26:48:48 »
Ja, mosaik verkar vara en fin lösning om man har en tillräckligt stabil stomme som är tät. Jag kan inget om mosaik men vi har en granne som har en kaklad pool. Där brukar det lossna 1-3 plattor varje vinter. Det är ett litet jobb att fästa några lösa kakelplattor varje vår. Ingen pool är underhållsfri som vi alla vet.

Att montera kakel eller mosaik gissar jag tar längre tid än att plasta. Att montera en platssvetsad liner lär nog ta flera dagar för en nybörjare. Mitt problem med plastningen beror på att jag har svårt att ordna skugga över poolen så att jag kan arbeta mer än ett par timmar på tidiga morgnar. Detta beror på att poolens två yttre väggar står på berg med som mest 4,5 meter från poolens yttre hörn ner till berget. Tomten ligger högt över omgivningen och är därför väldigt utsatt för vind. Presenningar fungerar dåligt när det blåser. Kan man ordna skugga över poolen när det ska jobbas så ger det bra förutsättningar vilket förenkar arbetet avsevärt.

Med kakel och mosaik så blir det blött bakom keramiken och det blir svårt att undvika frysskador. Jag har ett minne av att någon här som byggde en kaklad pool  täckte den med frigolit på vintern för att undvika frysning. Det kanske är en fungerande lösning?
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Erica

SV: Häftig men krävande betongpool - förslag på hur hantera botten?
« Svar #9 skrivet: augusti 11, 2024, 23:58:10:10 »
Citera
Jag har ett minne av att någon här som byggde en kaklad pool  täckte den med frigolit på vintern för att undvika frysning. Det kanske är en fungerande lösning?

Det lär nog bero väldigt mycket på var i Sverige denna pool finns. I södra Sverige går det nog att med minimal eller rentav ingen värmetillförsel hålla frosten borta med ett rejält frigolitlager - fast var lagrar man all frigoliten under sommarhalvåret ?  I norra Sverige tror jag det skulle bli svårt att täcka så effektivt att man håller frostfritt, om inte man täcker väldigt väl och då en bra bit utanför poolen också, eftersom tjäle som går ned utanför det täckta området kan nå poolen sidledes annars.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
Klicka här för mer information!
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Bäst online casino i Sverige