Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Drogen

Sidor: 1 [2] 3 ... 19
11
Teknik / SV: Solvärmestyrning med PLC
« skrivet: maj 31, 2010, 20:26:11:11  »
Då har det blivit lite fortsättning på solvärmestyrningen. Till att börja med så fick jag hjälp av en god vän med att svetsa ett rostfritt tråg att sätta under pump och filter. Tanken är att ev. läckage eller dränage samlas i tråget och kan ledas ut istället för att hamna på golvet i förrådet. Dessutom ska jag sätta en läckagevakt i tråget som stoppar cirkulationen om det blir blött...

Tempgivaren för pooltempen tänkte jag sätta på inkommande vatten till pumpen men jag ångrade mig och grävde fram givaren till bräddavloppet för att kunna mäta rätt temperatur även om pumpen inte går. Lite enklare att programmera och lite roligare att logga temperaturförändringarna under t.ex. natt när pumpen inte alltid går.

Jag har nu kört skarpt några dygn och det funkar kanonbra. Jag gjorde en "bänkyta" för att kunna placera dator, våg m.m. till poolskötseln. Den funkar också som fäste för spjällmotorn som styr flödet. Programmet har justerats lite och det verkar funka som jag har tänkt.

Här följer lite bilder:


Här är givaren fäst uppifrån sargen på bräddavloppet så det inte ska bli några hål som måste tätas under vattenlinjen.


Här syns (kanske) hur givaren sticker ner i bräddavloppet och hamnar 4-6 cm under vattenytan när poolen är uppfylld.


Filterhörnan med tråget monterat och skåpet till styrningen på väggen.


En anslutning för slang att leda ut läckage eller dränage vid vintertömning av filtret.


Axeln till ventilen som styr flödet via, eller bypass solpanelerna. Spjällmotorn monteras över axeln och fästs med en skruv bara.


Här är spjällmotorn monterad. Till höger syns en bypassventil som kan ge ett justerbart bypassflöde även om den automatiska ventilen är stängd. Tanken är att kunna sänka difftrycket lite manuellt om det skulle behövas.


Datorn är ansluten och loggar statusen på alla parametrar i PLC:n med ett macro direkt till Excel. Datorn behöver givetvis inte vara ansluten för att köra anläggningen, men det är ju mycket roligare med dator... ;)


Så här kan en enkel graf se ut direkt ifrån systemet. Här har jag forcerat loggningen till var 5:e sekund så skalan är lite knepig. I början är temperaturen i poolen ca 12 grader och i panelerna 26 grader. När blå linje går till "1" startar pumpen. Efter en lite stund startas värmeautomatiken (röd linje). Ventilen behöver ett par minuter på sig att öppna sedan stiger temperaturen från givaren i solpanelen (som sitter på utgående vatten) tillfälligt när det varma vattnet når givaren. Efter en lite stund når poolens kalla vatten givaren, och tempen på utgående vatten från panelen sjunker till 15 grader. Jag har alltså +3 grader från panelerna vid detta tillfälle. Efter en lite stund stänger jag av solvärmen och tempen på det stillastående vattnet i panelen stiger. Detta gick på några minuter så tempen i poolen hann naturligtvis inte stiga...

Det som står på "att göra" är att handla, och koppla in, en läckagevakt. Dessutom skulle jag vilja ha en PT100-modul till så jag kan ansluta två tempgivare till. En för utetemperatur och en som jag tänkte montera på pumpmotorn så den stoppas om den blir för varm. Men det får bli en senare fråga...


12
Markpooler. / SV: Hur mycket is har ni i poolen??
« skrivet: april 08, 2010, 06:29:46:46  »
En tunn ishinna runt kanterna och 1,8 på en halv meters djup...

13
Uppvärmning / SV: Dagstemp 2010
« skrivet: april 07, 2010, 06:17:09:09  »
Ett tunt islager på ytan och 1,8 grader på en halv meters djup. Jag har ett tjockt pooltäcke. Grannen har pooltak och närmar sig 10 grader. Där har det börjat växa så smått...

14
Teknik / SV: Solvärmestyrning med PLC
« skrivet: januari 11, 2010, 17:37:24:24  »
Jag har också glimlampor. Jag kommer inte ihåg effekten på dom men sockeln är tydligen någon standard så jag köpte faktiskt lite starkare lampor på Mekonomen. Men det var mest för att det var vad dom hade på hyllan, inte för att jag upplevde dom som svaga.

15
Jag har inte möjlighet att svara på så mycket för tillfället men ska du kakla är det gjuta eller riktig mursten som gäller. Visst, det finns dom som har fått en kaklad leca-pool att hålla men det är inte värt att chansa tycker jag.

När det gäller isolering finns det många åsikter men fukt (vatten) leder bort värme 20 ggr bättre än luft så håll utsidan torr med Isodrän eller något annat dränerande material så är mycket vunnet.

16
Teknik / SV: Solvärmestyrning med PLC
« skrivet: november 09, 2009, 09:46:32:32  »
Precis som du skrev, Bidda, fästet till axeln var vändbart så det räcker med 20-30mm ventilaxel och det är vad som finns  O0.

Under tiden som man funderar på alla möjligheter med PLC så dyker det upp en del vilda tankar. Visst vore det coolt med ett vridbart stativ till solpanelerna och en dån här:


Då kunde panelerna följa solens rörelse under dagen... Overkill - Ja, med definitivt roligt  ;D

17
Teknik / SV: Solvärmestyrning med PLC
« skrivet: november 08, 2009, 12:44:38:38  »
Tackar för feedback! Pumpen står ovanför vattenytan och bygger upp trycket ganska sakta. Den får vatten direkt, men manometern rör sig ganska sakta upp mot normalt drifttryck. Tryckgivaren är analog så jag väljer själv vilken hysteres jag vill ha. Antingen får den slå till efter en kort tid och lågt tryck, eller får jag ha en mindre hysteres och tillåta en längre tid utanför driftområdet. Det blir nog anledning att trimma lite på det när jag får köra "skarpt" framåt våren. Men det är ju en stund dit... :(

Under tiden får jag fundera på hur jag ska montera spjällmotorn på ventilen. Det är en väldigt kort spindel på ventilen så det kan bli lite problematiskt att fästa spjällmotorn.




18
Teknik / SV: Solvärmestyrning med PLC
« skrivet: november 08, 2009, 11:42:25:25  »
Nu är det dags att dra igång slutfasen av poolstyrningen. Eftersom jag inte fick alla detaljer förrän i slutet av säsongen så körde jag manuellt med panelerna sista tiden. Nu har jag vinterstängt och gamla centralen är nedmonterad för återanvändning av vissa detaljer.



Så här har jag tänkt:

En trelägesbrytare (37 722 11 från Expressel.se) för cirkulation med lägena 'på-av-auto'. I läge 'på' går pumpen kontinuerligt, i läge 'av' är cirkulationen avstängd, i 'auto' går pumpen enligt ett programmerat schema i PLCn, ca. 10-12h per dygn i veckan och lite mer på helgen.

En trelägesbrytare för solvärmen med lägena 'på-av-auto'. I läge 'på' går flödet alltid genom panelerna, i läge 'av' bypassas panelerna oavsett temperatur, och i läge auto regleras ventilen om det finns värme att hämta i panelerna. Så långt är det väldigt pedagogiskt, eller hur.. ;)

 

Kontaktor och motorskydd plockar jag från den gamla centralen. Jag kommer också att återanvända det gamla mekaniska tiduret och en huvudbrytare med lägena '1-0-2' monterat inne i skåpet. I läge 0 är all manöverspänning bruten, i läge 1 är spänningen bruten till PLCn och man kan köra manuellt via det gamla tiduret och trycket kan läsas på en gammal hederlig manometer. I läge 2 går det via automatiken. På det sättet kan jag köra manuellt om jag behöver, precis som jag har kört dom sista månaderna. Jag kan också köra pumpen även om tyckvakt eller fuktsensor skulle krångla.

 

Fem indikeringslampor (37 722 2X från expressel.se två gula, två gröna och en röd) visar: Gult om brytaren för cirkulation resp. solvärme ligger i läge 'på'. Gult betyder att allt är OK men inte riktigt normalt driftfall eftersom det då går konstant. Grönt betyder 'läge automatik' och allt fungerar, vilket är det normala driftfallet. Blinkande rött är för larm.

 

På det sättet tror jag det blir lätt för hela familjen att köra poolen. Alla brytare i läge auto ska fungera 95% av säsongen. Vid flockning, forcerad rening, felsökning, skräpsugning o.s.v. kan jag köra manuellt och vid totalhaveri i elektroniken så kan jag köra "mekaniskt" som tidigare.



Jag kommer att ha fyra PT100-givare. En direkt i poolen istället för på inkommande ledning. Då slipper jag ha cirkulation igång för att mäta pooltemp och jag kan följa variationer i pooltempen även om inte pumpen är igång. En givare på utgående rör från panelen som mäter solfångartemp. En givare ute i skuggan någonstans som mäter utetemperatur för att kunna se hur den påverkar temperaturen i poolen och även se hur temperaturen varierar över säsongen. En givare i maskinrummet bara för att jag kan... ;) Jag har plats för en givare till och den ska få styra en frostvakt i förrådet under vintern.



Alla givare samt ventilläge och drifttid kommer att loggas på en PC. Eftersom statistik är ett stort intresse så är ju Exceldiagrammen halva nöjet:)




Säkerhetsfunktionerna blir en vattendetektor och en analog tryckgivare. Vattendetektor (191317) från Conrad monterad i ett tråg under pump och filter. Om den detekterar vatten där så stoppar pumpen och ventilen till solpanelen stänger.

 

Tryckgivaren har ett intervall som godkänner drift. Trycket kan stiga eller falla utanför intervallet i max 10s sedan stoppas pumpen och solventilen stänger. Detta gör att man kan tillåta spikar och dippar i trycket vid t.ex. inkoppling av skräpsug m.m. utan att pumpen stannar. Pumpen har också 10s på sig att bygga upp tryck vid start. Alla utlösta säkerhetsfunktioner måste nollställas genom att ställa båda brytarna i läge 'av'.

 

Till våren ska jag bygga en ställning till solpanelerna för att få rätt vinkel mot solen eftersom dom nu ligger på ett plant tak. Jag kommer att göra vinkeln justerbar med tre fasta lägen. Ett lite brantare läge för vår och höst, ett flackare läge (ca 30 grader) för sommarperioden, samt ett läge plant mot taket. Då kan jag fälla ner det efter dränering på hösten så det blir skyddat mot väder och vind. Tanken är att krama ur absolut max ur den relativt lilla ytan solpaneler jag har tillgänglig.

 


19
Teknik / Lyfta filter
« skrivet: oktober 15, 2009, 17:42:47:47  »
Några tips på hur man lyfter ett filter med sand utan att det går sönder? Jag tänkte bygga en liten "balja" som pump och filter står i för att detektera ev. läckage och underlätta vid dränering av pump och filter. Det bästa vore ju att lyfta i plattan som det står på men för att kunna göra det så måste jag ju lyfta det lite så jag kommer åt. Lite moment 22 alltså...

20
Markpooler. / SV: Är 6 X 3 för litet?
« skrivet: oktober 15, 2009, 06:24:59:59  »
Bygg efter vad du får plats med på ett snyggt sätt är mitt tips. Jag fick inte plats med mer än 5,5x3,5 men det funkar bra ändå. Jag la till en dm på djupet (1,5m). Det går bra att hoppa och dyka från kanten, ungarna leker med flytleksaker och plockar saker från botten.

Det går inte att motionssimma men det gör det inte om du lägger till en meter eller två heller. Jag har brutit två hörn för att få känslan av lite mer yta runt poolen. Det är klart att 7 eller 8 meter är att föredra, men sex meter funkar bra det med, med lite planering.



Kolla min byggtråd på http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2416.0

Sidor: 1 [2] 3 ... 19
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan