CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - ronson

Sidor: 1 2 [3]
21
Övriga frågor! / Tabbar, misstag eller blunders!?!?
« skrivet: maj 23, 2008, 20:11:33:33  »
Tänkte det kunde vara roligt o lärorikt att skapa en tråd om diverse tabber, misstag eller blunders som vi alla gör någon gång när vi bygger pool eller underhåller denna.

Mina bidrag:

Dammsög poolen på Lördagen för att upptäcka att den var lika skitig igen på Söndagen. Hade glömt att jag ställde filtret i cirkulation när jag kolla poolpumpen. Så det jag damsög upp blåste rakt in i poolen igen ;D

Glömde limma kopplingen mellan pump o filter, vid 1:a uppstart så stod jag precis framför o blev dyngsur innan jag han stänga av pumpen :D (här hänt en gång till när filtret sprack, men då var det inte mitt fel)

/ronson

22
Vatten och kemi / Baquacil återförsäljare i Blekinge
« skrivet: maj 22, 2008, 10:18:01:01  »
Någon som vet, fanns en i Nättraby för året men han verkar inte finnas kvar.

/ronson

23
Vatten och kemi / Rengöring storpool
« skrivet: maj 18, 2008, 08:50:52:52  »
Har problem med smutsig vattenlinje som inte går bort. Den finns på motsatta sidan av inlopp/skimmer i rundningen. Har provat följande utan något bra resultat

Plastrengörare (även koncentrerad form) från Folkpool
Den nya poolsvampen (fick bort 70%), även provat med plastrengörare o poolsvamp
Fönsterputs på en trasa

Vad göra  <help> Skiten sitter stenhårt!

En av orsakerna till att det sitter hårt kan vara vi har den sträva sidan (blanka utåt) inåt på linern, detta pga svets skarvarna. Korrekt monterad enl. JoF. Har alla JoF pooer denna sträva sida inåt?

Har även lite problem med att suga upp smutsen ifrån botten, precis som om det ligger ett dammlager kvar på botten som man kan borsta undan men inte suga upp. Fler som har samma problem som jag med detta <dontkn>

När jag dammsuger så måste man ta bort silkorgen ur skimmern, bäst funktion får jag om jag skruvar i plaströret o inte använder skimvacen. Men borde inte silkorgen vara kvar i skimmern?

/ronson

24
Uppvärmning / Inloppsventil placering vid VP
« skrivet: maj 10, 2008, 22:25:43:43  »
Har en storpool från JoF där inloppsventil och skimmer sitter ca 1m från varandra. Har idagsläget inga problem med cirkulationen, men funderar lite på placeringen då jag tänker ansluta VP till anläggningen.

Är orolig för att effektiviteten på uppvärmningen blir dålig när de är så tätt placerade. Tror att den blir en varmare en zon runt skimmer/inlopp jmf med övriga poolen. Ungefär som att när man drar av en kastrull från plattan, det kokar rakt ovanför den del som är kvar på plattan.

Är det någon som har några erfarenheter uppvärming med inloppsventil o skimmer placerade nära varandra. Funkar det bra eller dåligt?

Tacksam för alla typer av svar.

/ronson

25
Vatten och kemi / Nicosil
« skrivet: oktober 02, 2007, 20:47:15:15  »
Är det någon på forumet som har erfarenheter av Nicosil?

Enligt de uppgifter jag fått tag på så är det likvärdigt med Baquacil. De är både PHMB produkter.

Går det att kombinera med varandra? Har en del kvar av Baquacil och vill inte gärna slänga detta. <dontkn>

Baquacil chock <=> Aquasoft
Baquiacil PHMB <=> Nicosil
Baquacil algecide <=> Algecide PQ5

Nicosil kommer ifrån Norge om jag har fått rätt uppgifter.

/Ronson

26
Ovanmarkspooler / J&F filter till storpool sprack
« skrivet: augusti 18, 2007, 14:34:09:09  »
Japp då har även en annan hamnat i den mindre hedersamma klubben för spruckna filter. :(

Skulle ut och ta sätt igång pumpen och sedan ta ett morgondopp. Stoppar i kontakten och får mig en rejäl dusch. Filtret sprack när pumpen gick igång. Tur i oturen var att det sprack åt rätt håll och inte bakåt på gipsen så jag snart skall måla.

Det blev en ca 10cm lång spricka började någon centimeter under halsringen och fortsatte sedan neråt.

Jag har Julong pumpen, modell FCP-750S (den oranga). Filter är ifrån Columbia INC, vet inte modell.

Tyvärr så svara inte J&F på jourtelefonen längre om helgerna, så får vänta till måndag för att försöka få tag i ett nytt.

Har sett att det är flera på forumet som råkat ut för detta.

Trycket var uppe i ca 15psi igårkväll när jag stängde av. Tänkte ta ett morgondopp och därefter backspola, men kom ju som bekant aldrig så långt.

Känns inte så där bra att dra igång någon automatik när man aldrig vet ifall filtret håller eller inte. Det blir ju ca 3-4m3 vatten som försvinner ifall man inte är hemma och så bränner pumpen för den går torrt.

Kan man bygga någon automatik för att undvika detta?

Här är mina tankar just nu:

Två tryckvakter, en för låg tryck <5 psi och en för högt tryck >18psi.
Flödesvakt precis innan pump och efter filter.
Timer som kör den mellan 8-20
Strömställare med läge:  0, manuell, automatik.

I läge automatik så är alla givare/flödesvakter igång (kanske får lägga någon fördröjning på givarna) och skyddar systemet ifall filter skulle spricka eller pumpen skulle sakna vatten. Den låga tryckgivaren är till för filtret när det är sprucket. Trots att den sprack så får man ju ändå ett flöde. Går även på timern i detta läge.

I läge manuell så bortkopplas alla givare. Detta är tex vid backspolning, dammsugar läge etc.

Är det någon annan som har gjort något liknande.

/ronson




27
Vatten och kemi / Smutsig botten
« skrivet: augusti 15, 2007, 19:20:04:04  »
Har precis fått igång reningen på våran pool och allting fungerar. Men när jag dammsugit så är fortfarande linern smutsig på botten.

Någon som vet hur man får bort detta <help>

Jag kör med baquasil och gjort uppstarts proceduren enligt instruktionen, chock, phmb, algmedel. Värderna är bra när jag mäter dessa. Ph 7.6, 40-50ppm.

Vi fyllde poolen med vatten för ca 2.5v sedan. Då gjorde jag en uppstartsblandning med baquasil chock. Sedan åkte vi iväg på semester en vecka och vattnet stod stilla i poolen och utan täckning. När vi kom hem så gick det några dagar till innan reningsverket kom igång pga diverse strul med kopplingar. När det sedan kom igång kollade jag värderna och fyllde på med phmb och algmedel. Värderna mättes sedan efter ett par timmar igen och var helt ok, se ovan.

Damsög poolen idag för att bli av med all smuts och mycket försvann, men som jag sa ovan så är det fortfarande smuts kvar på linern som inte verkar gå bort.

Har precis bakspolat också och vattnet var verkligen skitigt, trycket efter backspolning ligger på ca 11.5 psi.

tacksam för alla förslag (bifogar bild och hoppas att det syns vad jag menar)

/ronson :-\

28
Ovanmarkspooler / Gängor filter/pump storpool 7.6x4.5 JoF
« skrivet: juli 30, 2007, 20:36:32:32  »
Har lite funderingar kring konstiga gängor på pump resp filter på som jag har.

Eftersom jag flyttat in pumpen i garaget så räckte inte de medskickade rördelarna, de räcker endast om pumpen placeras precis invid pool förövrigt. Har nu införskaffat 50mm PEM slang och kopplingar för utvändigt montage och även 50mm PVC limkopplingar för invändigt montage. Även backventil, eftersom pumpen nu ligger ca 2-3dm högre än skimmern.

Gängan som sitter på pumpen verkar vara 2 1/4, och har nu letat i princip alla VVS kataloger jag hittat och finner ej denna gänga. Inte ens som mässing bussning. Åkte iväg saltö aqua i Karlsrkona och där slaktade vi en koppling så jag får tratten som nästan passar i överfallsmutter.  Får svarva ner tratten 1mm på diamter så kommer det att fungera. Kan sedan limma ihop resten. Funderade ett tag på ifall jag skulle gänga om anslutningen till 2", men avvaktar tillsvidare. Hur har ni andra som har samma pool löst detta? Eller har ni använt befintlig koppling som då stryper innerdiamter till 32mm? <hmm>

Pumpen heter Julong modell FCP-750S
0.75KW, 4.6A
230V/50Hz
250 l/min
2850 r/min
H max 12m
S max 8m

Sedan så införskaffade jag rak limkoppling 50mm x 1 1/2 för att montera i filtret. Testade ikväll för skojs skull bara, gick bra på 2st anslutningar min inte på den tredje (waste). Kollade lite nogrannare på gängan och den konar, verkar vara en 1 1/2 NPT gänga och inte en cylindrisk rörgänga. Har ni andra stött på samma problem? <hmm>.

Filtret är från Columbia pool filter inc, vet inte modellen redigt än. Men det är med 6-vägs ventil, behöver ca 40kg sand.

Tacksam för hjälp <dontkn>

/Ronson


29
Byggtrådar / Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
« skrivet: juli 28, 2007, 19:11:31:31  »
Här kommer en liten beskrivning av vårt poolbygge, som tack till alla andra på detta forum som man genom att läsa har fått mycket tips och ideer ifrån. En och annan groda lär man väl göra och då är det bra ifall man kan sprida detta, så fler undviker att göra åtminstone samma groda. För grodor finns det gott om.....

Det började med att jag skulle sätta upp våran gamla 3.6m pool (vanligt trädgårdspool med pump/filter) och funderade på ifall jag skulle lägga trall under isoleringen detta året eller inte. Då vi fick nyss om primastars runda 5.5m och priset var ju kanon. Fram med centrumpinne på gräsmattan och ut med cirkeln, kanske lite för lite tyckte frugan. Utökade diametern till 6.4m och nu började det se bättre ut. In till datorn och börja skissa på situationsplanen för baksidan. Insåg ganska snabbt att jag skulle hamne lite för nära både hus och garage. Har vinkelhus + garage som ihop bildar ett U. Ut på nätet och sökte efter andra pooler och leverantörer. Han nog ritat in de flesta varianterna som primastar, JoF och unipool (tänkte importera) hade, men till slut så stod det mellan primastar (7.3x4.6x1.32) och JoF (7.6x4.5x1.32). Efter att ha läst diverse på forumet, nätet och samspråkat med vänner så blev det en pool från JoF. Största anledningen för mig var att pump/filter/service verkade bättre hos JoF än hos primastar. Läste även en artikeln där VD för primastar hade uttalats sig lite klumpigt (även om det var sant som han sa), det gjorde att jag valde JoF (känner några som har pool från primastar och är nöjda).

Nu när var nöjd med valet så kom grannen (äger svensk poolservice) över på en öl (händer rätt ofta). Han tyckte att jag skulle ha en ordentlig pool med redig kvalite på stomme/pump/filter etc. Fick ett mycket förmånligt prisförslag på en 8x4x1.52. Svårt att sova denna natt. Men efter lite resonerande fram o tillbaka, så fick jag tyvärr tacka nej till erbjudandet. Vi är bra grannar och vill fortsätta med det (pengar o vänner skall man aldrig blanda ihop), men tillbehör etc lär jag köpa hos honom.

Iden var att halvt gräva ner en storpool från Jof 7.6x4.5x1.32 mellan hus o garage. Den skulle sticka upp ca 250mm ovan altangolvet. Detta för att jag ville få så lite schaktmassor som möjligt. Har stora svårigheter att forsla bort de från baksidan till framsidan. Tänkte lägga schaktmassor på slänten jag hade, räknade med att bredda den ca 4m. Hade en gräsplätt på ca 600m2 nedanför slänten som vi kunde knapra lite på.

Satte igång började gräva först innan jag beställt pool. Visste ju inte vad man skulle stöta på under marken. Behövde gräva ner ca 1.20 m för att få plats med makadam,stenmjöl o isolering. Det gick bra tills vi hunnit ca 1/3 då stötte vi på en stor sten (se bild). Första så rörde den sig inte, men sedan fick vi loss den. Blev orolig där ett tag. Stenen fick vi dra med oss och begrave i slänten. Hade även köpt hem 7m3/13.2ton makadam som jag tänkte lägga ut i botten. Men vi har kanansand som bara släpper igenom allt vatten. När hålet precis blivit färdigt grävt så fick vi sommarens värsta regnväder över oss med 100ml på en dag. Inte en droppe vatten i gropen, så makadam får jag använda till en parkeingsplats för husvagnen istället.

Nu så beställe jag äntligen pool och det gick fort, tog en vecka ca innan den var hemma.

Forsättning följer.......

30
Ovanmarkspooler / Veck i storpool 7.6x4.5 från JoF
« skrivet: juli 26, 2007, 23:13:32:32  »
Hejsan!

Har precis börjat att fylla poolen med vatten och upptäckt att det verkar stört omöjligt att bli av med vecken längst nere vid sidostöden på våran storpool från JoF. I bruksanvisningen så står det att man skall göra ett veck nere vid botten eller vid bottensömmen. Kollar man på linern så ser man att botten inte är figursydd, den är sydd som en oval och därmed så blir det per automatik material över vid sidostöden. Har vikt gjort ett veck vid varje stöd och kommer att finjustera det imorgon, ca 70cm vatten i poolen.

Är det fler än jag som har samma problem??? :o

Tacksam för HJÄLP!!!

/Ronson

ps. har tagit massa bilder på bygget. Kommer så fort jag får lite mer tid över vid datorn.....

Sidor: 1 2 [3]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag