Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: bygg1 skrivet oktober 12, 2014, 11:28:56:56

Titel: Isodrän eller pordrän istället för makadam som återfyllnad?
Skrivet av: bygg1 skrivet oktober 12, 2014, 11:28:56:56
Går det lika bra att använda typ pordrän eller isodränskivor istället för ett dränerande lager av t ex makadam på utsidan av poolstommen? Om det går lika bra, varför verkar de flesta inte göra så? Om jag förstod rätt så borde man lika väl kunna sätta pordrän + geotexduk och sedan återfylla med befintliga massor. Eller har jag missat något?
Titel: SV: Isodrän eller pordrän istället för makadam som återfyllnad?
Skrivet av: FlyHigh skrivet oktober 12, 2014, 11:45:34:34
Hej

Det fungerar utmärkt runt husgrunder osv och det borde fungera runt pooler med. Jag har själv gjort det men det är väl först om ca 10 år man kan säga om det är lika bra. Hade tänkt köra samma under men hittade något som kunde vara lämpligt först när jag börjar fylla med makadam och köpt cellplasten till botten.

Det lilla problemet jag hade var att det var mycket kapningar osv för att få in skivorna i facken och geoduken runt stödbenen. Det tog sin lilla tid, blev mycket omlott och spill. Vill man ändå isolera sidorna på poolen så får man ju problemet med kapningar ändå och så jobbigt var det inte med geoduken.

Det stora problemet som jag inte alls tänkt på är att man ändå måste se till att packa rejält runt om, det är massorna som ser till att poolen vägar inte skevar iväg när man fyller på vatten. Jag gjorde som jag gjorde runt huset och packade lite lagom, när vattnet sedan tryckte på väggarna inifrån så trycktes de utåt.

/Erik S
Titel: SV: Isodrän eller pordrän istället för makadam som återfyllnad?
Skrivet av: kg21 skrivet november 13, 2014, 19:40:06:06
Jag skulle gärna lägga ett lager runt om, har 30cm så jag skulle slippa fylla en del av hålet.. Ingen mer som funderat i liknande banor?
Titel: SV: Isodrän eller pordrän istället för makadam som återfyllnad?
Skrivet av: anflyg skrivet november 17, 2014, 20:44:16:16
Att återfylla med befintligt gör ju att man slipper köra undan en del massor, samtidigt som man slipper köpa makadam. Det är ju en del pengar. Å andra sidan så är väl inte Pordrän så billigt heller, men det går ju att räkna på.

Som någon tidigare skriver så vid dränering av källare så är det ju hur lungt som helst. Då har man ju i regel något som är gjutet eller uppmurat som tål en hel del tryck från utsidan. Frågan här är väl vad du har för material och hur mycket tryck det tål? Som säljaren säger så finns det nog en risk att det befintliga materialet kan ändra sig vid tjäle. Är det lera eller något som håller vatten så skulle jag inte chansa. Är det sand eller grus så skulle jag återfylla med det.

Att prata med en markbyggare är väl lösningen för att vara säker.
Titel: SV: Isodrän eller pordrän istället för makadam som återfyllnad?
Skrivet av: kg21 skrivet november 18, 2014, 09:56:24:24
Mitt problem är att mina grävare körde iväg mer jord än dom skulle.. lämnade bara hälften av avtalat. Jag kontrollmätte inte själv innan jag betalade fakturan, dumt nog. Nu fyller vi på med makadam och sen jorden som vi har kvar.