CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - poolarenper

Sidor: [1] 2
1
Vatten och kemi / SV: Sänka Cyanursyra halten
« skrivet: juni 17, 2021, 20:29:46:46  »
Hej,
Helt rätt väg att gå. Kör puckar med kalciumhypoklorit så får du inga problem med cya. De här puckarna för inomhusklor löses upp ganska snabbt så jag brukar lägga dom i en plastpåse med ett litet hål i hörnet.

 Om du behöver flocka någon gång så kan du köpa superflock från folkpool eller liknande. Jag brukar köra en sån per år.

Visst är det onödigt med cya i puckar. Man skulle lika gärna kunna dosera cya separat för en nivå som är bäst för svenska förhållanden och sedan låta det vara. Jag fick för höga cya-värden när jag började backspola mer sällan då jag hade skaffat en filterstrumpa i nätkorgen för bräddavloppet.
Man kan också köra helt utan cya men då går det åt mer klor för solen bryter ner kloret för fort om du inte har åtminstonde lite cya i vattnet.. Jag brukar dock dra på täcket ganska snart när ingen badar så då håller kloret längre och det blir mindre skräp i poolen.

Ett angenämt problem är när man sitter med för lite CYA i vattnet än tvärtom. Jag börjar komma dit nu. Senaste mätningen låg på 14.


2
Vatten och kemi / SV: Vattenkvalitet i soluppvärmd utedusch
« skrivet: juni 13, 2021, 22:54:32:32  »
Tack för svar. En fundering eftersom det står:
Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.

Eftersom det är dusch som är utomhus och inte i ett slutet utrymme borde det ju ändå vara hyfsat liten risk att man andas in tillräckligt mycket aerosoler för att lyckas bli smittad med legionärssjuka. Men duschar man huvudet så kan man ju råka få in vatten i munnen och det kanske inte är så bra.

Bäst att ta det säkra för osäkra. Men hur länge det kan stå utan att man tömmer duschen är fortfarande oklart. Jag tror inte det är så många som tömmer duschen varje kväll. Jag skulle nog kanske inte låta den stå i en vecka utan att tömma den.

Det är nog som du säger en i grunden ganska olämplig konstruktion. Tror dock det säljs ganska många och jag har inte hört någon beskriva några risker med användningen. I instruktionsboken för den jag har så står det att man ska tömma behållaren då och då ifall man inte använder den regelbundet. Det är ju ganska diffusa rekommendationer.  ;D

https://www.demerx.se/wp-content/uploads/2017/08/Sunny-40-mounting-instruction-2015-print.pdf

3
Vatten och kemi / Vattenkvalitet i soluppvärmd utedusch
« skrivet: juni 12, 2021, 23:17:42:42  »
Hej,
Många av er har säkert en soluppvärmd utedusch i anslutning till poolen. Ett svart plaströr som rymmer cirka 20 - 40 liter vatten och som värms upp av solen till det kopplar man en trädgårdsslang och så finns det en termostat för att välja temperatur för duschvatten. Ja, ni vet hur dom fungerar.

Min fråga är hur man ska tänka kring vattenkvalitet och dessa. Temperaturen i röret kan enligt tillverkaren bli uppemot 60 grader men förmodligen så ligger det oftast mellan 20 - 40 grader under normala svenska förhållanden. Själv har jag en på 40 liter som står exponerad i solläge från morgon till kväll.

Hur länge håller sig vattnet fräscht? Ingen badar ju i plaströret så det tillkommer ju inte någon yttre påverkan/tillförsel av smuts, solljus eller annat till vattnet. Vattnet kommer från trädgårdsslang via husets vattenutkastare och jag har kommunalt V/A.

Hur noga behöver man vara med att tömma röret om den inte används på ett tag? Jag har läst att legionella bakterier trivs bra i detta temperaturspann. Det finns säkert andra otäcka saker som kan trivas i stillastående vatten. Jag förstår dock inte hur de skulle kunna lyckas etablera sig där inne i så fall. Eller hur stor risk det är för att det skulle ske.



4
Vatten och kemi / SV: Pool- och spakemi
« skrivet: september 27, 2020, 22:49:14:14  »
Jag skulle vara intresserad av en sådan kurs.

5
Teknik / SV: Raspipool - bygg automatisering av din poolkemi
« skrivet: augusti 18, 2020, 06:00:39:39  »
Själva dokumentationsajten var kanske inte så lättnavigerad. Du måste klicka i menyn till höger om texten för att läsa mer om olika delar av projektet. Där hittar du bland annat information om kretsarna som kommer från Atlas Scientific.

https://atlas-scientific.com/circuits/ezo-orp-circuit/
https://atlas-scientific.com/circuits/ezo-ph-circuit/

Om du klickar på länken BUM (Build of Materials) (i sidans högerkant) så verkar där finnas en förteckning över allt material som använts:
https://github.com/segalion/raspipool/wiki/BUM-(Build-of-Materials)

Tack för tipset osiris! Jag är också främst intresserad av att automatisera själva mätningarna. Det finns ju i och för sig färdiga lösningar för just automatiserad mätning i form av Blue Connect och ICO men det kanske går att spara någon tusenlapp på att bygga en egen apparat. Men det här är nog snarare ett projekt man ger sig in i för man gillar att pilla med teknik och för att man vill automatisera mer av processen.

6
Vatten och kemi / SV: Nybliven poolägare - vädigt lågt Ph
« skrivet: juli 25, 2020, 23:28:57:57  »
Hej!
Innan jag visste bättre så körde jag med vanliga 200 g klorpuckar från Folkpool (som har cya). Efter att ha hamnat i ett besvärligt läge på grund av dessa med för hög cya så kommer jag aldrig mer stoppa i något som tillför cyanursyra till mitt vatten. Jag köpte puckar på 200 gram på nätet av typen Kalciumhypoklorit men googla bara på 200 g klortablett för inomhus så hittar du. Dessa puckar löses upp snabbare än de som du har använt tidigare. Därför lägger jag dom i en plastburk som jag borrat två små hål i för att de inte ska lösas upp för snabbt.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att de vanliga poolleverantörerna har dessa cya-baserade produkter när de uppenbarligen ger så mycket problem för många.

7
Vatten och kemi / SV: CyA vs klor
« skrivet: juni 26, 2020, 21:57:24:24  »
Jag försöker numera hålla nere cya så jag inte riskerar komma i ett läge då kloret inte verkar så bra. Ligger på cirka 25 i cya nu men kommer gradvis försöka få ner det mer. Ser till att klor ligger mellan 1-3 ppm. Kör numera bara Kalciumhypoklorit för att slippa den typen av problem som kommer med förhöjd cya. Jag försöker hålla koll enligt 7,5%-regeln men så länge jag ligger bra till vad det gäller cya så behöver jag inte tänka så mycket på den.

Jag mäter med sticka flera ggr i veckan alterantivt en billig biltema-pryl jag köpt med två metallpinnar. Dessa mätningar går snabbt och är bara för att få en allmän känsla för att det är som det brukar (dvs bra). Med lite längre mellanrum så tar jag fram Poollab-mätaren och loggar dessa värden. Om jag får några konstiga/svårtolkade värden från stickan eller Biltema-prylen så åker Poollab-mätaren fram direkt.

8
Vatten och kemi / SV: Mätstickor - vilka är bäst? Lågt pH-värde
« skrivet: juni 18, 2020, 15:55:22:22  »
Vattenprovet ger ju en bild hur det såg ut då. Om jag förstått det rätt så har du sedan du kollade vattnet haft i 1 kg Sänk PH och det borde ju ge utslag. Jag skulle lita på stickorna om de är nyinköpta. Du kan ju alltid testa en sticka på vatten från din kran och kolla om det verkar stämma med vad vattenverket anger i sitt ph-spann. Häll upp i en stor kastrull och doppa ner. Verkar du få rimliga värden? Testa igen och mät vattnet i poolen. Får du inte rimliga värden på vattnet från ditt vattenverk så skulle jag reklamera stickorna alt. ringa vattenverket och skälla på dom  ;D

När man ska justera ph så brukar dom säga att man bara ska ta lite ph-justerande åt gången för det kan lätt sticka iväg åt fel håll också. Det hände mig i år när jag startade upp. Först för högt ph och sedan fick jag för lågt trots att jag inte hade i hela dosen som folkpool rekommenderade i sin vattenanalys.


9
Vatten och kemi / SV: Mätstickor - vilka är bäst? Lågt pH-värde
« skrivet: juni 16, 2020, 06:26:31:31  »
Antingen så gör du som nämndes intialt att du lägger dig på en lite högre klorhalt för resten av säsongen (eller tills du kommit till rätta med cyansyran). Och så backspolar du flera gånger i veckan (cirka 2-3 minuter varje gång) och fyller på. Effekten av det blir att du byter ut ditt vatten över tid och får en gradvis utspädd cyanursyrenivån.

Alternativet är att du tar smällen på en gång och byter ut en större del av vattnet. Vilket Roger rekommenderar. Det är det bästa och mest effektiva sättet att komma till rätta med problemet.

Vilket alternativ du väljer beror på hur lätt har du att evakuera vatten och fylla på. Har man egen brunn kan det vara svårt att ta ut så mycket på en gång. Eller att du har svårt att bli av med 30 kubikmeter vatten på en gång utan att få andra problem. Effektivast är ju ändå att ta smällen och byta ut vattnet men det beror på dina omständigheter. Jag gjorde inte så när jag fick motsvarande problem utan gick den mer omständiga vägen och backspolade -fyllde på - backspolade - fyllde på. Över tid så går det ju åt mer vatten eftersom det fina vatten du fyller på åker med ut när du backspolar.

Oavsett så måste du byta till annat klor fram tills du fått ner cyanursyrenivån. Du ska ha klor av Kalciumhypoklorit. Det är det som är Dagsklor hos Folkpool. Det fyller inte på cyanursyran. Sedan när det gäller att få koll på vattnet (och veta om du fått ner cyanursyrenivån) så rekommenderar jag att du investerar i en bra mätare som PoolLab 1.0. När det gäller stickor tycker jag att Teststrips 6 InstaTest från Folkpool är bäst. OBS! De kan snabbt bli förstörda. Förvara dom svalt och torrt.




10
Vatten och kemi / SV: Inomhuspuckar som löses upp snabbt
« skrivet: juni 10, 2020, 21:44:01:01  »
Jag sitter med samma problem och samma fråga som du. Jag testade att ta en plastburk som det varit rostad lök i och borrade ett hål i den i botten. La i klorpucken och i breddavloppet. Funkade bra initialt men sen så flöt den upp och vände sig med fel sida upp och låg flytande. Jag läste på forumet om någon som hade limmat fast en sten i sin plastburk för att förhindra detta. En annan idé som jag klurar på är en vanlig fryspåse men göra hål i den med en knappnål kanske?

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag