CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - poolarenper

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / Vattenkvalitet i soluppvärmd utedusch
« skrivet: juni 12, 2021, 23:17:42:42  »
Hej,
Många av er har säkert en soluppvärmd utedusch i anslutning till poolen. Ett svart plaströr som rymmer cirka 20 - 40 liter vatten och som värms upp av solen till det kopplar man en trädgårdsslang och så finns det en termostat för att välja temperatur för duschvatten. Ja, ni vet hur dom fungerar.

Min fråga är hur man ska tänka kring vattenkvalitet och dessa. Temperaturen i röret kan enligt tillverkaren bli uppemot 60 grader men förmodligen så ligger det oftast mellan 20 - 40 grader under normala svenska förhållanden. Själv har jag en på 40 liter som står exponerad i solläge från morgon till kväll.

Hur länge håller sig vattnet fräscht? Ingen badar ju i plaströret så det tillkommer ju inte någon yttre påverkan/tillförsel av smuts, solljus eller annat till vattnet. Vattnet kommer från trädgårdsslang via husets vattenutkastare och jag har kommunalt V/A.

Hur noga behöver man vara med att tömma röret om den inte används på ett tag? Jag har läst att legionella bakterier trivs bra i detta temperaturspann. Det finns säkert andra otäcka saker som kan trivas i stillastående vatten. Jag förstår dock inte hur de skulle kunna lyckas etablera sig där inne i så fall. Eller hur stor risk det är för att det skulle ske.



2
Vatten och kemi / Mitt "bästa" misstag och vad jag lärde mig från det
« skrivet: juni 03, 2020, 09:51:05:05  »
Hej!
Ny med pool och har redan sprungit in i några dyrköpta erfarenheter så är jag nyfiken på er som har haft pool ett tag. Det man inte vill ha är massor av jobb och fix/trix mitt i en badsäsong när barnen står och skriker att de vill bada. Säsongen är ju rätt kort ändå och man vill ju inte gärna ha några stopp i användningen när poolen behövs som mest. Kan man undvika de värsta nybörjarmisstagen så är det ju toppen tänker jag. Det här är mitt "bästa" misstag.

Problemet
Mitt första stora problem som jag dök på var att jag fick för hög cyanursyrenivå där jag blev rekommenderad att byta allt vatten. ALLT vatten, eller i alla fall 70%. Det var det besked jag fick när jag gjorde en vattenanalys hos Folkpool. Som tur var det i slutet på förra säsongen när badandet var över men jag var ändå rätt bedrövad över detta. Det är ju rätt mycket jobb och pengar. Var ska jag tappa allt vatten? Många frågor.

Vad jag hade kunnat göra annorlunda och hur jag ser till att det inte händer igen
Det jag hade kunnat göra annorlunda var att mäta den här nivån emellanåt och inte skicka i långverksanspuckar när ingen badar och pooltäcket är på.  Numera mäter jag cyanursyran ibland för att kolla att det ligger lågt och så har jag bytt till puckar för inomhusbruk som består av kalciumhypoklorit (kör  i alla fall så tillsvidare). Jag investerade också i ett riktigt bra mätverktyg (Poollab 1.0). Den här devisen har blivit min ledstjärna: "If you can't measure it, you can't manage it."

Hur jag korrigerade det
Väntade till våren men behövde ju ändå tappa ur en del inför vinterstängningen. Sedan sänkte jag nivån på vattnet. Fyllde på. Sänkte igen. Fyllde på. Långsamt har jag sett nivån sjunka till acceptabel nivå genom att fortsätta backspola ofta och bara köra med klor av typen kalciumhypoklorit.



Nu är jag väldigt nyfiken vilket fler misstag man kan göra. Någon hade fått bakterier i vattnet, till exempel. Hur hände det? Vad är det "värsta" ni råkat ut för och vad kan vi andra lära oss av det? Hoppas att ni vill dela med er av era dyrköpta erfarenheter i denna tråd till sådana som mig som är helt nya på det här.

  • Vilket är det "värsta" läget ni hamnat i med ert vatten
  • Vad hade du kunnat göra annorlunda för att inte hamna där och hur undviker du det numera?
  • Hur gjorde du för att korrigera det?

3
Vatten och kemi / Chock-klorera med dagsklor för att inte höja CYA?
« skrivet: maj 06, 2020, 06:31:51:51  »
Hej!
Jag har tidigare haft problem med hög cya och försöker hålla den nere. Ligger på 48 nu enligt fotometrisk mätare. Har precis startat poolen och man ska ju chockklorera. Jag vill dock inte få upp cya-nivån så jag tänkte köra med dagsklor tills den har kommit ner på bra nivå genom backspolningar.

Frågan är kan jag chockklorera med dagsklor? Hur mycket i så fall? Poolen är en cirka 27 kubik utomhuspool.
Visst ger inte folkpools dagsklor någon tillförsel av cya? Men det kanske inte deras Aktionchock heller gör? Så då kanske jag ska ta det?

hälsningar,
glad amatör/nybörjare

Ps.Beställde inkomhusklor-puckar som pereinar här på forumet tipsade om för att köra med i sommar och slippa hög cyanursyra i poolen. Blir den för låg får jag väl börja köra med de vanliga Långverkansklor-puckarna igen. Låter vettigt? Ds.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag