CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020  (läst 26012 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad brodde

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #40 skrivet: september 04, 2023, 21:05:13:13 »
Hej,
nu har jag mer frågor om trådalger... Visst är det så att du har en del, inte minst på de grunda delarna? Hur har det sett ut sedan du byggde poolen, var det mer första året, och sen?

Vi har haft ganska lite alger under sommaren (till min förvåning), men i mitten av augusti tilltog det plötsligt och nu håvar jag rejält med alger varannan dag i alla fall. Begriper inte vad som hänt. Men går de i omgångar? Kan man få bort dem på något effektivare sätt?

Bifogar en bild på hur det ser ut nu (utan alger) :)

Poolgiganten

Utloggad inge_klor

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #41 skrivet: september 04, 2023, 21:20:02:02 »
Hej!

Vilken fin pool du byggt!  O0

Min hypotes: Trådalgerna har ett övertag när de andra växterna inte växer. Då räcker fosforn i vattnet till för att de ska växa. Därför får man generellt mer trådalger på våren innan växtligheten kommit igång och nu avtar växternas tillväxt efter att de blommat över.

Du har inte så mycket växter än. Plantera mer nästa vår kan hjälpa.

Jag får mest alger i grunda delar ja (varmare vatten där). Nu är det dock ganska lite trådalger i min pool, efter att jag städat lite. Det brukar gå lite i vågor.

Det kan också vara så att ett högt pH gynnar trådalger så en möjlighet att bekämpa dem kan vara att försöka sänka pH om det skulle bli värre.

Utloggad brodde

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #42 skrivet: april 17, 2024, 12:02:19:19 »
Hej Inge,
hur står det till med din pool? Tänkte bara höra om du ville dela med dig av dina erfarenheter av din pool på kort och lång sikt :) Gärna några aktuella bilder också om du har lust!

Med vänliga hälsningar,
Olof Broddesson

Utloggad inge_klor

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #43 skrivet: maj 18, 2024, 07:57:47:47 »
Hej!
Fjärde året med poolen nu. Den förändras i små steg både naturligt genom att växt- och djurlivet förändras samt att jag för lite förändringar som att lägga till grus, plantera mer växter och så.
Det är fortfarande mycket trådalger på våren, men deras karaktärer ändras. I år har det varit tunna trådar som liksom faller sönder om man håvar dem. Nu har det varit otroligt mycket pollen från gran med som lagt sig som ett lock på ytan men det värsta verkar ha passerat nu och varken alger eller pollen stör särskilt längre. Har planer på att bygga en skimmer med lite bättre kapacitet för att slippa håva så mycket. Lägger in lite bilder från denna försommarmorgon hur det ser ut just nu.

Hur har det gått med din pool?

Utloggad brodde

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #44 skrivet: maj 23, 2024, 08:54:40:40 »
Hej,
det ser fint ut. Har du hittat något slags balans i ekosystemet känner du? Har funderat en del på det här med balansen det pratas om, hur lång tid det tar innan en någorlunda balans infinner sig.

Vår pool var, till min stora förvåning, fin hela förra sommaren. Hade räknat med rätt mycket alger till en början. Sen i mitten av augusti och framåt så kom en hel del trådalger, men det var ändå hanterbart.

Nu har vi inga trådalger men däremot bildas det alger/slam på botten och väggarna som sen lossnar och flyter till ytan. De är inte så enkla att ta upp som trådalger, utan de smulas sönder. Vi håvar och dammsuger bäst vi kan och hoppas att det lägger sig snart, men är lätt otålig. Gruset är besvärligt att dammsuga, funderar på att lägga större stenar ovanpå.

Har också planterat fler växter och installerat en större skimmer (då bytte vi också 2/3 av poolens vatten, vilket kanske störde balansen). Kanske missbedömde vi också hur organiskt materiel har påverkat näringstillgången. Vi klippte till exempel inte ner växterna förrän i våras, det bästa är kanske redan på hösten?

Tror du pollen påverkar näringsbalansen? Märker att det kommer en hel del nu.

Får du mycket beläggningar/alger på sidorna/botten av din pool?

Sorry om jag hijackar din tråd, jag har inte så många att prata med om detta bara och ditt projekt var inspiration till vårt :)

Utloggad inge_klor

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #45 skrivet: maj 31, 2024, 08:27:01:01 »
Ingen fara, hijacka på 😊
Det var därför jag skrev tråden från början.

Min pool förändras fortfarande och jag gissar att den kommer fortsätta göra det flera år framöver allt efter som ekosystemet mognar och hamnar ijämvikt. Väntar fortfarande på att den stora vattensalamandern ska flytta in tex vilket jag sett ett exemplar av endast för ett par år sedan.
Angående organiskt material från ovan, som pollen och löv så ja, det ger ju ett litet tillskott av fosfor som ökar på växtligheten. Min största källa till detta är nog lönnlöv.
Skimmer är ju lösningen för detta.

Det blir en biofilm på alla ytor. När den lossnar och hamnar på ytan är det återigen skimmern som löser det problemet.
På ytor där vi går och badar hinner det inte riktigt bli någon biofilm dock, bara i början på säsongen man får ta det lite försiktigt så man inte halkar tex.
Jag har mycket stenar för dessa ytor men även en den grus.

Jag funderar på att bygga en skimmer vid sidan om poolen, utanför. Helst luftdriven. Vi får se om det blir verklighet.
En ytterligare aspekt är ju tolerans för ”skräp”, alltså en naturpool med levande organismer kommer alltid ha en viss sedimentering på botten av organiskt material. Det är en del av ett fungerande ekosystem helt enkelt 😊

Men enkla råd som att undvika löv på hösten med ex nät samt en bra skimmer som samlar flytande material minimerar sedimenteringen.

Utloggad brodde

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #46 skrivet: juni 02, 2024, 09:24:01:01 »
Jag antar att otålighet är min värsta ovän just nu...  :)

Har väl något slags algbloming nu som jag får vänta ut. Brukar det ge sig efter ett tag?

Vad innebär en luftdriven skimmer? Vi har en skimmer, den samlar på sig en hel del men missar en hel del annat.

Jag vill minnas att du skrev förut att du emellanåt fyllde på med grundvatten? Jag gör det också, har lagt en pump som två gånger per dygn pumpar det som samlats i en dräneringsbrunn från rör runtom poolen, tillbaka till poolen. Så kompenserar jag för en del avdunstning. Vet eg inte hur stort behovet är av dräneringspumpen överhuvudtaget men det samlas en del vatten framförallt under vintern. Jag har också lagt rör så att jag istället för att pumpa tillbaka det till poolen kan pumpa det till en närliggande bäck som alternativ, men nu fyller jag då poolen istället. Vad tror du om näringsinnehållet i dylikt vatten? En del åkrar ligger runtom mig, men det är ändå några hundra meter bort. Och jag fyller poolen från en grundvattenbrunn, den borde ju isåfall ha samma näringsinnehåll.

Utloggad inge_klor

SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« Svar #47 skrivet: juni 07, 2024, 17:16:08:08 »
Hej!

Jag tror inte ditt grundvatten innehåller särkilt mycket näring, i alla fall inte fosfor som troligtvis är det som begränsar växtligheten. Jag har tidigare faktiskt kvävegödslat vattnet för att få igång växtligheten på våren. I år har jag inte behövt det dock. Men å andra sidan har det fallit i en hel del lönnlöv…
Det går enkelt att se på växtligheten om det saknas kväve. Nya tillväxt gulnar och tillväxten avtar.

Det låter som en bra modell att pumpa in vatten. Jag har också den möjligheten då jag kan hämta vatten under poolduken men än så länge har jag inte använt det vattnet för att fylla poolen utan det går till grönsakslandet istället.
Nu har det avdunstar en del dock så jag borde kanske fylla på några cm.

Luftdriven skimmer är helt enkelt luft som sköter vattenflödet. Den finns bara i idévärlden än så länge, får se om det blir verklighet 🙂
Blir den det ska jag försöka dokumentera det här.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag