CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Pool-Tobias

Sidor: [1]
1
Teknik / Motorstyrd trevägsventil stängs ej
« skrivet: juli 25, 2012, 10:43:30:30  »
Av en ren slump märkte jag häromdagen att den motorstyrda trevägsventilen inte stängs när jag stänger via styrpanelen, den fortsätter att vara öppen så att vattnet går upp till solfångarna istället för till poolvärmepumpen.

Jag skruvade av höljet på ställdonet och kan se att motorn fungerar och kuggarna snurrar när jag slår på eller av automatiken. Inte för att jag är någon tekniker men kuggarna snurrar åt samma håll oavsett om jag slår på eller av. I min värld borde de snurra åt motsatt håll när jag slår av, eller?

Är det någon som vet om man kan stänga ventilen manuellt på något sätt? Som det är nu kyler jag vattnet med solfångarna för att sedan värma med poolvärmepumpen...

En märklig effekt är att när jag stänger ventilen till höger (den som går till solfångarna efter trevägsventilen) så ändras flödet i hela systemet och poolvärmepumpen indikerar dåligt flöde. Kan det verkligen spela någon roll om det är trevägsventilen som är stängd eller den efterföljande ventilen? För mig borde samma mängd vatten gå motsatt riktning oavsett vilken som är stängd.

På bifogad bild går vänsterdelen av trevägsventilen till poolvärmepumpen och högerdelen till solfångarna.

2
Uppvärmning / SV: Värmepump efter solfångare
« skrivet: juni 09, 2012, 07:31:42:42  »
Jag stod själv inför samma problem för några veckor sedan. Hade själv solfångare och köpte en Gullberg & Jansson poolvärmepump att komplettera uppvärmningen med.

Enligt tekniker på Gullberg & Jansson ska poolvärmepumpen kopplas in efter solfångarna. Denna modell tål inkommande vattentemperatur på upp till 60 grader, dock med sämre verkningsgrad.

I mitt fall hade jag sedan tidigare en sensorstyrd ventil som antingen skickade vattnet till solfångarna eller direkt till poolen beroende på temperatur. Vi satte en bypass på returslangen till poolen vilket innebär:

1. Jag kan styra om vattnet ska till poolvärmepumpen eller inte.
2. Sensorn styr om vattnet ska passera solfångarna först.
3. När livslängden på solfångarna är slut kan jag fortsätta att köra med enbart poolvärmepumpen utan att ändra kopplingar och rördragningar.

Observera att sensorn i ovanstående fall måste vara pålitlig så att vattnet enbart skickas till solfångarna vid sol, annars kan effekten bli att man värmer med poolvärmepumpen och kyler det uppvärmda vattnet med solfångarna.

3
Pooltäckningar / SV: Ni med Rib-cover - observera detta!
« skrivet: maj 27, 2012, 08:05:59:59  »
Nej, det finns inga hål på långsidorna på det Rib-cover som jag tidigare hade. Jag har numera samma sorts poolskydd som du Rickard och det ligger hela tiden lagom sträckt, dessutom är hålen för avrinning mycket bättre och tätare placerade.

4
Pooltäckningar / Ni med Rib-cover - observera detta!
« skrivet: maj 25, 2012, 08:53:41:41  »
Jag köpte ett Rib-cover till vår 8*4 m pool och var nöjd med detta i alla avseenden under de första veckorna. Efter ett par veckor sprack duken vid ett av hålen där ett av aluminiumrören går igenom, se bifogad bild. Enligt min uppfattning har detta skett på grund av för klen konstruktion då det borde funnits en förstärkning i duken runt varje hål där röret går igenom, på samma sätt som det finns vid de mindre hålen där spännbanden sitter.

Eftersom det finns ett antal snarlika varianter från olika tillverkare på Rib-cover, så finns det som synes goda skäl till att noga kontrollera kvalitén på det skydd man har eller har för avsikt att köpa. Man bör också kontrollera hur de små hålen för regnvatten är placerade. I mitt fall var de alldeles för få vilket fick till följd att duken tyngdes ner i kanterna av regnvatten som stod kvar, se bifogad bild.

När jag uppmärksammade leverantören på problemet med den spruckna duken fick jag till svar att de "kunde komma och titta på det och sy ihop den vid något tillfälle"... Det var naturligtvis ett helt oacceptabelt svar av flera skäl. Eftersom leverantören har laglig rätt att i första hand avhjälpa felet, i det här fallet genom att sy ihop den, gjorde jag klart att det inte är en lösning som jag gillar och inte heller en lösning som jag tror på och om det ändå är den väg de kommer att välja så kommer jag att vid leverans av den ihopsydda duken göra ett belastningstest som videofilmas. Jag fick därefter snabbt till svar att de inte trodde sig kunna leverera ett poolskydd som jag blir nöjd med och att de därför kom och hämtade tillbaka det poolskydd som jag köpt mot återbetalning av erlagt belopp.

5
Uppvärmning / SV: Uppvärmning solvärmepaneler
« skrivet: maj 24, 2012, 11:31:15:15  »
Jag har själv solfångare där vattnet går upp i rör på taket och sedan tillbaka till poolen. Systemet var installerat när jag köpte poolen så jag har ingen exakt uppgift på vad det kostade. Jag kollade dock precis hos en av de stora poolleverantörerna och motsvarande system för en 8*4 pool med styrenhet (används för att automatiskt känna efter om det är lönt att skicka upp vattnet till solfångarna) samt lite ventiler kostar c:a 30 kkr.

Fördelarna med solfångare är att du inte har någon löpande driftskostnad och att de är mycket effektiva (i alla fall de jag har som värmer poolen med 4 grader en solig dag).

Den stora nackdelen är att du kommer att få en ojämn vattentemperatur eftersom det som bekant inte är sol årets alla dagar i det här landet. För egen del tröttnade jag på den ojämna vattentemperaturen och har precis köpt en poolvärmepump.

Om jag stod inför valet att välja mellan att köpa solfångare och poolvärmepump så skulle jag utan tvekan välja poolvärmepumpen. 

6
Uppvärmning / Hur skulle ni koppla in luftvärmepump i detta system?
« skrivet: maj 22, 2012, 22:34:46:46  »
Jag använder Uponors solfångare som är 10-12 år gamla, men funkar väldigt bra och är oerhört effektiva (kan höja temperaturen i poolen med 4 grader en riktigt solig dag i min 8*4*1,4 m pool). Då jag tröttnat på den ojämna vattentemperatur som fås med enbart solfångare har jag idag köpt en Gullberg & Jansson 9,2 vertikal poolvärmepump med by pass-koppling.

1. Tycker ni att jag ska ta bort solfångarna och enbart köra med poolvärmepumpen eller ska jag köra en kombination? Med tanke på solfångarnas ålder säger mig magkänslan att det inte är alltför lång livslängd kvar på dessa och det kanske är enklast att avveckla dessa under ordnade former medan allt fungerar.

2. Om jag kör en kombination av solfångare och poolvärmepump, var i systemet ska poolvärmepumpen då kopplas in, före eller efter solfångarna? Jag har fått olika svar beroende på vem jag frågat så här långt.

3. Baserat på bifogad bild av mitt system, hur/var skulle ni koppla in poolvärmepumpen i detta, gå på de befintliga rören/slangarna inne i poolförrådet eller utanför?

Mycket tacksam för kloka råd och synpunkter i alla former!

7
Markpooler. / Vikbar stege - hur låser man den i uppfällt läge bäst?
« skrivet: augusti 06, 2011, 17:15:15:15  »
Jag har precis fått en vikbar stege monterad som fälls upp varje kväll när poolskyddet dras över. Som det är nu låser jag stegen i uppfällt läge genom att ställa en måttsågad bräda på sargen under stegen. Det känns som en oerhört simpel, ful och osäker lösning. Finns det någon bättre variant? Det kan ju rimligen inte vara meningen att jag ska sitta med skiftnyckel och skruva fast den i låst läge varje kväll.

MVH

Pool-Tobias

8
Teknik / Onormalt starkt tryck i pump
« skrivet: augusti 06, 2011, 16:51:05:05  »
Jag har alltid haft ganska mycket luftbubblor i utblåsen i poolen och har trott att det berott på solfångarna.

För någon vecka sedan gjorde jag ett test genom att ändra vredet på Astral-filtret från "Filter" till "Recirculation" (givetvis stängde jag pumpen först). Jag lät solfångarna fortfarande vara på. Döm om min förvåning så försvann alla luftbubblorna i utblåsen, detta trots att vattnet passerade solfångarna.

Så fort jag ändrade tillbaka till "Filter"-läget återkom luftbubblorna. Ska man tolka det som att solfångarna är oskyldiga och att problemet ligger i filtret och vad kan man i så fall göra?

Jag försökte samtidigt tömma systemet på den luft som uppenbarligen finns genom luftningsventilen på filtret, men luften återkommer så fort jag startar pumpen.

Mitt stora problem dock efter ovanstående manöver är att trycket i pumpen är onormalt starkt. När jag dammsugar poolen så sugs dammsugarmunstycket fast i botten och jag måste stänga pumpen för att få loss det. Trycket är så starkt att silkorgen i bräddavloppet sugits halvvägs ner i det smala röret som går vidare in mot pumpen och jag kommer att bli tvungen att klippa sönder silkorgen för att få loss den. Vad i hela världen är det som har hänt och vad kan man göra åt det?

MVH

Pool-Tobias

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag