VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - SwimLAB

Sidor: [1]
1
Teknik / SV: Automatisering med BESGO ventil samt ASEKO HOME, någon som provat?
« skrivet: december 07, 2019, 01:02:38:38  »
Nu lär du ha provat då det var ett tag sedan du skrev.

Jag har använt Besgo ventiler för både backspolning, grovfilterrömning, klarapolning och interncirkulation i ett gäng år nu. Ruskigt robusta prylar och nästan lite irriterande enkel teknik bakom. Kräver att filteranslutningarna sitter på sidan av filtret och behöver antingen lufttryck eller vattentryck på ca 3 bar för att fungera.

Gällande Asin Aqua HOME så har jag installerat ett gäng maskiner sedan i somras. Systemet fungerar utmärkt och håller väldigt precisa värden givet att vattnet har rätt alkanitet. Jag jobbar nu på att översätta alla ASEKO mjukvaror till Svenska.

Det blir dock jäkligt viktigt att ha automatisk vattennivåhantering tillsammans med automatisk backspolning. Dessa två går hand i hand. Enheten fixar båda men kräver en magnetventil för spädvatten och en diffrentialtryckgivare för att allt ska lira. Just tryckgivaren är relativt dyr jämfört med mekaniska vattennivåsystem. Besgo-ventilen är billig om man jämför med t ex Badutronic som dessutom strular ganska frekvent.

Kort sagt ett bra system som är lätt att få att fungera korrekt från början.

Som med all autodosering finns några viktiga hållpunkter.

1. Låt vattnet cirkulera över mätproberna i minst ett dygn innan du startar dosering.
2. Se till att mätvattnet är mot mark för att undgå mätfel. Det räcker inte med jordkabelnfrån skimmer då impeller i pump och rörledningar bygger upp statusk laddning som skapar felaktiga mätdata.
3. Kanske det viktigaste av allt. Balansera poolvattnet! Korrekt alkanitet (ca 100), pH på ungefär den nivå du önskar ha, ORP/Cl på den nivå som önskas. Detta gör man innan man ens funderar på att starta upp maskinen.

Säkert inga stora nyheter för alla belästa poolägare här men viltigt att betona.

2
Hej på er och tack för alla svar.

Har valt att löpa linan ut. Pump, filter och värmeväxlare byttes ut mot rejäla doningar. Har nu en 105 kW värmeväxlare och en pump med lite bättre flöde än tidigare.

Röris och elektriker kommer på tisdag och installerar en IVT Poolstyrning. Blev ganska dyrt i slutändan (ca 49') inklusive allt (pump, sandfilter, värmeväxlare, bypass, bubbelplast, poolstyrning, installation och rivning av det gamla) men hoppas detta skall bli bra. Värmen i rummet är fortfarande ett huvudbry men hoppas att poolen skall hjälpa till att värma betongplattan.

Poolstyrningen landar på en egen 22mm slinga direkt från bergvärmepumpen.

Snart dags att knäcka en öl poolside ;)

3
Min slutsats är alltså att de på något sätt redan kör poolen parallellkopplat till golvvärmen, och att de på något sätt har en "mintemperaturbegränsning" på utgående vatten från värmepumpen, eller någon annan typ av poolstyrning, annars skulle det aldrig fungera. (Eller så värmer de bara poolen på vintern.)

Temporär dysleksi från min sida :)

Dom är båtmänniskor och är knappt i huset på sommaren, poolen har i stort sett bara varit sporadiskt uppvärmd men med cirkulation året om. Den är ej paralellkopplad så som det ser ut idag men kommer fort bli ändring på detta när jag flyttar in. Har en kamrat som arbetar på Poolkungen och kommer be dem komma på besök för konsultation efter vi flyttat in, alternativt redan innan för att få en budget.

4
Hej på er och tack så mycket så långt!

Dethär med temperaturskillnaden luft/vatten hade jag en aning om att det kunde vara så men har ännu inte sett några faktablad, så stort tack för denna informationen.

Gällande parallell uppvärmning, Rickard - bra poäng :) Blir förmodligen att få dit en röris för att koppla färdigt rören som är förberedda för just parallell uppvärmning. Förutsatt att det inte visar sig vara mer ekonomiskt att köra en egen värmepump för poolen under sommaren och via golvvärmen på vintern. Tror även att poolrummet idag värms upp genom golvvärme, dvs inga radiatorer så där är ytterligare ett problem att ta i beaktning.

Vi kommer flytta in den 20 januari men skall ha ett par kvällar med säljaren och gå igenom allt som finns i huset. Hoppas med andra ord kunna ha detaljerade svar tidigare :)

//Alex

5
Inomhuspooler / Genrerellt om innomhuspool, poolrum, klimat, temp, uppvärmining.
« skrivet: oktober 24, 2013, 11:33:41:41  »
Hej!

Jag är på gång att bli poolägare (skriver köpekontrakt för huset idag) och är givetvis väldigt glad för detta.

Då jag saknar teknisk data för alla maskiner och manicker som är installerade idag blir detta lite generellt om vad jag behöver för att få ordning på poolrummet, uppvärmning osv efter bästa praxis.

Poolen är 4x8x1,5 meter, rummet ca 6x10x2,30 meter. Det saknas mekanisk frånluft, luftavfuktaren sjunger på sista och ordentlig övertäckning saknas. Poolen är idag uppvärmd via bergvärme där värmen hämtas från golvvärmeslingan via någon slags värmeväxlare (förmodar jag). Anläggningen är förmodligen ganska gammal men bergvärmepumpen är en IVT Greenline E11 från 2001-2002 med separat vvb om 300 liter och det finns ett sandfilter. Jag kommer vilja fortsätta värma poolen via bergvärme men är nyfiken på hur ett optimalt system ska/borde se ut. Huset är för övrigt väldigt stort 1 1/2 plan med källare och garage, tot 360 kvm.

Är restvärmen från golvvärmesystemet bra nog och behöver jag i så fall bara satsa på en riktigt bra värmeväxlare, eller blir det mer optimalt att köra golvvärme/poolvärme på separata system?

1. Vad är lämpligt gällande ventilation?
2. Viktiga saker inför val av luftavfuktare?
3. Någon som vet vilka mojänger jag behöver för att koppla poolen direkt till bergvärmen istället för via golvvärmen.
4. Finns det generella regler för lufttemperatur vs badtemperatur man bör följa?

Många diffusa frågor men är helt ny och är tacksam för allt av synpunkter och hjälp jag kan få :)

Med vänlig hälsning,

Alex

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan