Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: Hillma76 skrivet juni 27, 2015, 06:43:12:12

Titel: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Hillma76 skrivet juni 27, 2015, 06:43:12:12
Vi har bytt liner och därmed vatten i vår pool. Jag undrar om vi ska chockklorera när allt vatten är bytt? Mvh Anna
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: aromata skrivet juni 27, 2015, 08:44:39:39
Enligt mitt förmenande finns det ingen anledning att chockklorera ett vatten som man inte har problem med. Jag skulle inte göra det.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 27, 2015, 09:17:02:02
Ja det brukar man göra och så står det även i instruktioner från tex Pahlen.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: TommyC skrivet juni 27, 2015, 09:23:03:03
Det känns ju lite säkrare att chockklorera, det är nog därför alla instruktioner säger så. Då vet man att man startar så bakteriefritt som möjligt. Med bra kommunalt vatten borde det inte vara något problem att skippa chockkloreringen. Förra året provade vi utan chockklorering och det gick bra men i år blev det chockklorering igen. Vi använder veckoklorpuckar och det går ca en puck per vecka om vi låter pucken ligga kvar i plastförpackningen och klipper två hörn på förpackningen.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Erica skrivet juni 27, 2015, 14:37:23:23
Det blir ju väldigt olika beroende på var du tar ditt vatten. Med kommunalt vatten skulle jag nog inte bry mig om att chockklorera, men tar man vatten från t.ex. en bäck eller en sjö är det ju ett måste. Med brunnsvatten måste man klorera rätt bra det första för att fälla ut det järn som ofta finns i brunnsvatten. Vattnet blir brun-grönt men klarnar efter några dagar.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: je skrivet juni 29, 2015, 17:50:07:07
Da vi har vit poolduk ser man mycket tydligt färgen och klarheten på vattnet. Första bilden er när poolen var fylld första gången med kommunalt vatten, andra bilden er efter chockklorning, så jag skulle säga ett klart JA, chockklorera efter fyllning.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Erica skrivet juni 29, 2015, 20:17:31:31
Visst syns det skillnad, men glöm inte bort att vattnet då fått gå en tid med filtrering och det är väl det som gör störst skillnad. Vanligt "dricksvatten", vare sig kommunalt eller privat, har lika bra siktdjup som välfiltrerat poolvatten. Kloreringen syftar ju till att döda bakterier och alger, men utan filtrering skulle det ändå inte ge något rent fint vatten. Hur vattnet blivit om du bara låtit filreringen rulla och inte chockklorerat är svårt att säga.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 29, 2015, 21:06:51:51
Min erfarenhet är att det gröna i kommunvatten försvinner med klorering, inte enbart filtrering.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: je skrivet juni 29, 2015, 21:19:23:23
Färgändringen hos oss berode på klorering, inte filtrering. Pump och filter gick hela natten efter poolen var fylld. Vattnet var lika grönt. Efter kloreringen var det tal om 10-15 minutter från grönt till blått, så jag är 100% säker, det är kloreringen som ändrar färgen.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Erica skrivet juni 29, 2015, 22:49:19:19
Färgändringen hos oss berode på klorering, inte filtrering. Pump och filter gick hela natten efter poolen var fylld. Vattnet var lika grönt. Efter kloreringen var det tal om 10-15 minutter från grönt till blått, så jag är 100% säker, det är kloreringen som ändrar färgen.

Nu var ju vårt utgångsläge annorlunda - brunnsvatten med gott om järn i. VId upptappning såg vattnet friskt, rent och klart ut. Efter klortillsats så fälldes järn ut och vattnet blev ogenomskinligt brun-grönt (såg ej botten längre). Efter en tids filtrering så klarnade så småningom vattnet och fick samma färg som det hade före kloreringen. Kloret hade väl då oxiderat bort det järn som fanns i vattnet. Det fastnade i stället i filtret, som fick backspolas, varvid brunt vatten spolades ut i avloppet. Skall man få rent vatten fodras det säkert både klor och filtrering, men sedan beror ju utgångsläget på vad man tagit för vatten. Vi har bekanta som tog gul-brun-färgat sjövatten från en insjö - även det vattnet blev helt ok efter lite tid med klor + filtrering.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: aromata skrivet juni 29, 2015, 22:56:00:00
Lite konstigt kan jag tycka om kommunen levererar vatten med alger i. Det händer inte i Malmö kommun  :)

Det gröna hade försvunnit med vanlig klorering också men det hade kanske tagit mer än 15 minuter.

Jag tycker att man ska använda så lite kemikalier som möjligt. Annars löper man risk att förvärra situationen. Det finns ingen anledning att ösa på om problemet är litet. Skälen är många. Ekonomi, miljö, naturresurser och sen ska man ju själv, och kanske barnen, bada i soppan.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 30, 2015, 04:20:41:41
Man skall absolut inte snåla med kemikalierna, det kan vara direkt farligt att ligga på för låga nivåer.
Även i poolsammanhang höga klornivåer är inte farliga för människor eller djur, men man skall naturligtvis ha lite koll så att nivåerna inte är FÖR höga när man badar.
Alger, bakterier och virus i vattnet, ej synliga för ögat, kan orsaka sjukdomar och obehag som vida överstiger de som klor orsakar.

Att man bör shockklorera "nytt vatten" trodde jag var allmänt accepterat och vedertagen praxis, just för att säkerställa ett ofarligt vatten.

Även låga halter bakterier/alger/virus i "nytt vatten" kan snabbt växa till om klornivåerna är för låga, och på detta sätt komma upp i hälsofarliga nivåer.
För att inte tala om de bakterier och virus som vi människor tar med oss ned i vattnet.

Legionella är en av de bakterier som trivs bra i lagom badvarmt vatten.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 30, 2015, 08:22:35:35
Lite konstigt kan jag tycka om kommunen levererar vatten med alger i. Det händer inte i Malmö kommun  :)

Det gröna hade försvunnit med vanlig klorering också men det hade kanske tagit mer än 15 minuter.

Jag tycker att man ska använda så lite kemikalier som möjligt. Annars löper man risk att förvärra situationen. Det finns ingen anledning att ösa på om problemet är litet. Skälen är många. Ekonomi, miljö, naturresurser och sen ska man ju själv, och kanske barnen, bada i soppan.

Varför tror du att det är alger? Det tror inte jag. Det skulle knappast passera som dricksvatten.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: aromata skrivet juni 30, 2015, 09:41:31:31
Jag kan förstås inte veta säkert att det är alger men eftersom alger är vanligt förkommande i pooler och de blir gröna genom den fotosyntes som alger har och att de dör av klor tyckte jag att sannolikheten var stor att det var just alger. Men det kan förstås vara något helt annat. Vad föreslår du?

Att överdosera för att vara på den säkra sidan eller att underdosera för att snåla är lika galet, tycker jag. Som tur är finns det en medelväg!
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 30, 2015, 10:49:16:16
Jag vet inte, men eftersom vi pratar om världens renaste dricksvatten så tvivlar jag på att det är alger.

Jag har ställt en fråga till StockholmVatten så får vi se om dom kan säga något klokt.

I övrigt vad gäller kemikalier tycker jag frågan om att chocka eller inte vid uppstart antar märkliga proportioner. För att driva min pool häller jag i nära 100liter flytande klor varje år. Om jag chockar med ett par deciliter granulat eller inte vid uppstart....spelar det verkligen någon roll? Har man bekymmer med det tror jag man ska hitta andra alternativ till desinfektion av vattnet.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: aromata skrivet juni 30, 2015, 12:13:39:39
Det ska bli intressant att höra vad Stockholm Vatten svarar. Kanske har de förbisett något i sin rening.

Nä, det spelar nog ingen stor roll om du chockar eller ej men om man förstorar upp det till global nivå, om alla skulle chocka, då kan det ju göra skillnad. Det är lite så jag tänker.

Om du minskar din bilkörning med 5% gör det ingen skillnad för klotet men om alla skulle göra det blir det något annat. Typ ...
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 30, 2015, 13:48:21:21
Jag återkommer med svar från SV.

Vissa saker är relevanta att ha ett globalt perspektiv på andra känns mer tveksamma. Känner man att poolen inte går att försvara miljömässigt borde man nog låta bli att ha en för den konsumtion med tillhörande miljöförstöring som poolen leder till, från tillverkning , installation till drift och till sist skrotning är ju egentligen helt onödig.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 01, 2015, 08:25:57:57
Jag vet inte, men eftersom vi pratar om världens renaste dricksvatten så tvivlar jag på att det är alger.

Jag har ställt en fråga till StockholmVatten så får vi se om dom kan säga något klokt.

I övrigt vad gäller kemikalier tycker jag frågan om att chocka eller inte vid uppstart antar märkliga proportioner. För att driva min pool häller jag i nära 100liter flytande klor varje år. Om jag chockar med ett par deciliter granulat eller inte vid uppstart....spelar det verkligen någon roll? Har man bekymmer med det tror jag man ska hitta andra alternativ till desinfektion av vattnet.

Att chocka vid uppstart kanske inte är nödvändigt om vattnet är klart, men när man fyller på nytt vatten finns det både virus, bakterier och alger i vattnet.
Nivåerna är låga (för att dricksvattnet behandlas med aluminiumsulfat (flockas) sedimenteras, filtreras, kloreras och behandlas med UV-ljus) men de finns där eftersom det inte kloreras lika mycket som t.ex. i en pool.

Att vattnet är grönt eller brunt när man fyller poolen beror på det innehåll av metaller, humus och alger som finns  kvar i vattnet.
Halterna är små, och ej hälsofarliga vid förtäring, men låter man detta frodas genom att inte decinficera nytt vatten ordentligt kan de nå hälsofarliga nivåer på bara några dagar.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 01, 2015, 17:13:25:25
StockholmVatten ringde upp mig för 10 minuter sedan - vilken service!

Ett vattenproffs som jobbat på SV sedan 78 meddelade att han fått denna fråga 12000 gånger under sin tid på SV och svaret var enkelt och kort:

1. Jag får vatten via Norsborgs vattenverk och där hämtar man vatten ur Mälaren. Detta vatten innehåller en låg halt humus vilket orsakar den gröna färgen. Det ser likadant ut i deras egna bassänger eller om man tittar i ett vattentorn. Jag frågade specifikt om det kunde vara alger, men det sa han absolut nej till. Han sa också, vilket stämmer med min erfarenhet, att oxidering av vattnet (dvs klorering) tar bort färgen på några timmar.

2. Områden där man istället tappar grundvatten är detta normalt helt färglöst redan från början.

Så nu behöver vi inte spekulera  mer!
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: aromata skrivet juli 01, 2015, 19:11:27:27
Ok, då får vi lita på det. Bra service att ringa upp! Och bra att du meddelar här!

Men han sa inte att du skulle chockklorera  :) ...
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 01, 2015, 19:33:15:15
haha, näe, han sa, det försvinner när man tillför någon oxidant. Så den slutsatsen får man kanske dra själv....:)
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 02, 2015, 09:12:11:11
Varifrån tror ni att legionella kommer?
Självklar från vattenreningsverken (Bakterierna kryper inte in genom rörväggarna).
Nog diskuterat tycker jag, sen kan ju de som arbetar på vattenverken ha en yrkesstolthet som gör att de vägrar erkänna att det finns virus, bakterier och alger i det vatten de levererar, men det är ju mer en mänsklig defekt än ett bevis för hur det ligger till.

Grön "humus" är alltså fritt översatt "organiskt material med grön färg".
I min värld är det främst alger som "skapar" organiskt material med grön färg.
Jag skall dock tillstå att den gröna färgen kan bero på annat än alger, t.ex. metaller.

Ett utdrag ur kravspecen för test av enskild brunn:
Citera
ESCHERICHIA COLI (E.COLI)
Om E.coli påvisats, bedöms vattnet som ”Tjänligt med anmärkning”.
men om antalet E.coli-bakterier är fler än nio per 100 milliliter är vattnet troligen förorenat.
Vattnet är då ”otjänligt” som dricksvatten och orsaker bör utredas och åtgärder vidtagas. I
avvaktan på åtgärd bör vattnet kokas före det att det används till dryck och matlagning.
Orsak: Fekal förorening från människor eller djur, t.ex. via avlopp eller gödsel, vilket också
innebär risk för att vattnet kan innehålla andra sjukdomsframkallande organismer, bakterier
och eller virus.
TIllbaka till innehållsförteckning
KOLIFORMA BAKTERIER (35°C)
Om antalet koliforma bakterier per 100 ml är mindre än 50 bedöms vattnet som tjänligt. Vid
värden mellan 50 och 500 bedöms det som tjänligt med anmärkning medan värden större än
500 ger bedömningen otjänligt.
Koliforma bakterier förekommer naturligt i jord och vatten men också i tarmkanalen hos djur
och människor. Brunnar anlagda i sprickigt berg eller genomsläppliga jordlager kan via otäta
brunnsväggar förorenas av inläckande ytvatten.
TIllbaka till innehållsförteckning
ANTALET MIKROORGANISMER (22°C)
Om antalet mikroorganismer är mindre än 1000 per ml bedöms vattnet som tjänligt medan
1000 eller däröver ger bedömningen tjänligt med anmärkning.
Förhöjda värden kan bero på inläckande ytvatten och/eller på otillräcklig vattenomsättning.
I nya brunnar kan finnas ett högt antal mikroorganismer men antalet brukar sjunka efter
någon tids användning.

Har inte lyckats hitta kravspecen för allmänna reningsverk, ej heller testprotokoll, men det är självklart så att det finns både virus och bakterier i det vatten som levereras, alternativet vore att man använda så mycket kemikalier för att rena vattnet att det blev otjänligt p.g.a. kemikalieinnehållet istället.

Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 02, 2015, 09:54:03:03
Richard, det är väl ingen som motsäger att det kan finnas låga halter av baktierier etc i kranvatten? Däremot vet vi nu att det inte är det som färgar vattnet grönt i detta fall. Något annat har inte sagts från SV iallafall.

Jag tror det är för enkelt att säga att humus är grönt organiskt material och därmed likställa det med alger. Det man kallar humus befinner sig på en helt annan nivå av "liv". Alger är ju "växter", humus mycket närmare "jord". Någon biolog kanske kan reda ut detta åt oss.

Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Thermojito skrivet juli 05, 2015, 18:45:30:30
En viktig relaterad fråga är även NÄR man ska chockklorera OM man väljer att chockklorera nytt vatten?

Själv fyller jag precis min nya pool med kranvatten som via VP/VVB och två trädgårdsslangar i solen (och pooltak) gör att vattnet blir 20-21 grader varmt redan från start.

Dock är vattentrycket så lågt där jag bor att det kommer att ta FYRA dagar innan poolen är så pass full att jag kan dra igång pump och filter....

Om jag chockklorerar NU så blir bara halva mängden vatten chockad och väntar jag tills poolen är full kanske jag redan har skyhöga bakterienivåer?

För att minska riskerna är vi redan nu är noga att tvätta/skölja fötter innan vi hoppar i för installationsjobb och plockar även snabbt plockar upp alla insekter som lyckas ta sig ner i vattnet.

Kan tillägga att jag inte har någon erfarenhet av hur snabbt klorhalten sjunker efter en chockning...

Ett dygn har nu gått sedan starten och magkänslan gör att jag nästan står med chock-klor burken i handen och överväger att chocka både nu och när den är full....
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 05, 2015, 19:46:13:13
Jag skulle inte chocka innan cirkulationen är igång, pga risken för att granulatet bleker linern.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: Thermojito skrivet juli 05, 2015, 22:58:50:50
Jo, blekningsrisken känner jag till. Planen var att köra med en mindre dränkpump och spola tillbaka vattnet direkt i poolen under en timme eller så för att skapa cirkulation som sprider ut chock-kloret jämt i vattenmassan, då tänker jag att blekningsrisken inte blir större än vid vanlig chockning.

Men å andra sidan finns det säkert folk som av olika skäl "misshandlat" poolkemin mer än vad jag gör nu under 4 dagar sedan utan större vattenbyte badat vidare efter chock-klor utan problem...

Jag håller tummarna och fyller fullt innan chockning...

Dock vore det intressant att få lite bättre känsla för hur fort det "normalt sett" går innan "öppet" vatten blir dåligt/otjänligt (utan aktivt klor) vid olika temperaturer och någon rimlig startpunkt gällande halten av mikroorganismer, typ gränsen till "tjänligt kranvatten" enligt Rickards info ovan.

Halvfulla tankbilar med dricksvatten på sommaren tex....hur länge får de tappa vatten avsett för förtäring utan kokning?

De behöver ju rimligen släppa in luft i tanken, med risk för föroreningar, allteftersom de tömmer tanken och på sommaren kan säkert vattnet bli hyfsat varmt?






Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 05, 2015, 23:03:32:32
När det börjar bli halt av alger på väggarna är det hög tid att klorera. Jag gissar att du klarar dig rätt bra tills du fyllt fullt.
Titel: SV: Chockklorera nytt vatten?
Skrivet av: je skrivet juli 06, 2015, 16:03:48:48
Tog tre - fyra dygn att fylla för min del också, inga bekymmer att vänta med chockning till poolen är fylld, och du får igång cirkulationen. Det börjar inte "växa till sig" så snabbt, och skulle det mot all odds göra det fixar kloreringen det rett så snabbt. Håll i burken till du får startat pumpen O0