CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Telekiter

Sidor: 1 [2] 3 ... 60
11
SpaForum / SV: Läcker mitt spabad?
« skrivet: februari 07, 2023, 09:52:38:38  »
Jag tror nog tyvärr att du har ett läckage någonstans. Så mycket avdunstar inte på den korta tiden. Jag brukar fylla på badet 1 ggn/halvår då det dunstat, och då måste jag fylla på ca 5 cm.

/Urban.

12
SpaForum / SV: Vilken UV-lampa?
« skrivet: januari 12, 2023, 08:03:20:20  »
Min UV-lampa gick sönder för 3 år sedan och jag har inte monterat någon ny. Märker ingen skillnad på vatten och kemikalieförbrukning. Så kör vidare utan lampa ett tag och se om du verkligen behöver lägga ut den kostnaden.

/Urban.

13
SpaForum / SV: Grönt vatten spabad
« skrivet: januari 10, 2023, 16:17:53:53  »
Hej,
kul att se någon som använder Brom-kemi!

Bromtabletter som du använder, eller Brominator som jag har innebär väl i princip inte så stor skillnad avseende desinficeringen. Egentlig skillnad är väl bara den att jag har mer konstant bromhalt i vattnet, brominatorn är i drift hela tiden.
- Därför undrar jag varför du tillsätter "Aktivt syre"? Baserat på expert-rekommendationer? Jag har inte fått eller sett sådan rekommendation för bromdesinficering. Använder du brom som grunddesinfektion och aktivt syre som chock efter bad?

- Jag är, om inte allergisk så åtminstone överkänslig mot sådana begrepp som "aktivt syre" med flera påhittade namn som kemileverantörerna säljer. Antar att det är ett salt med funktion som väteperoxid, dvs släpper ifrån sig syre till vattnet.

- Ser i ditt inlägg att "aktivt syre" fungerar som pH-sänkare, vilket ju låter intressant. Du behöver alltså inte använda pH-, utan istället pH+ (samma substans som Alka+).

- Vad gäller byte av vatten, hur kom du fram till just "varje 6 mån" ?  Vad menas med att vattnet är "i ganska hyggligt skick" ?

Det här med att mäta är inte heller helt lätt.
Jag mäter pH med Instatest teststicka, Truetest (teststicka), Poolab (tablett) pH-mätare och Lackmuspapper. Instatest sticka, Poolab och pH-mätare överenstämmer (+/- 0,2 enheter) medan Truetest ligger 0,5 - 1 pH-enhet lägre, och lackmuspapper (som jag trodde man kunde lita på) ligger 0,6 - 1 pH-enhet lägre.
/Kenneth

Mnja, jag kommer inte ihåg riktigt orsaken till att använda aktivt syre (vilket brukar kallas Spachock i folkpools sortiment) men jag vet att Roger har förklarat funktionen vid något tillfälle tidigare. Det tillsätter jag efter varje bad (1 matsked/badande) samt 2 matskedar ca var 3:e vecka.

När det gäller bytesintervallet så är det mest bedömt på vattnets "utseende". Jag bytte med tätare intervall från början och såg ingen skillnad alls på vattnet. Så körde jag istället var 6:e månad dvs precis innan vinter (början på november) samt efter vinter (slutet på April). Inte då heller kunde jag se någon egentlig skillnad på vattnet men eftersom ett vattenbyte är väldigt billigt (typ 100 kr totalt) jmf med så mycket annat samt att det blir så pass mycket beläggningar i rörsystemet med långa intervall så är det läge att byta. Jag har vid ett tillfälle kört med samma vatten ett helt år och tyckte att vattnet såg rätt bra ut då också (kunde inte se någon grumlighet) men efter byte så såg jag ändå visuell skillnad. Det var ganska mycket som löstes ut ur rörsystemet då efter ett år. Jag brukar va noga med kemin så någon risk för att vattnet är otjänligt att bada i betvivlar jag. Därav att jag byter var 6:e månad.

Förutom det så använder jag engångsfilter (av bekvämlighetsskäl!) men jag ser ingen skillnad alls på vattnet jmf vanligt tvättbara filter. Så funktionen kan man nog diskutera.

/Urban.

14
SpaForum / SV: Grönt vatten spabad
« skrivet: januari 09, 2023, 09:04:35:35  »
Hej. Jag kör med Brom (tabletter i dispenser) samt Aktivt syre vid jämna mellanrum. Jag har sedan flera år tillbaka slutat följa rekommendationen om en Alkalinitet om 80-120 ppm då jag fick jojo-effekt med pH-värdet. Nu håller jag Alkaliniteten på ca 40 och kontrollerar detta med vanliga test-remsor då de ger fullt tillräckligt bra mätresultat för denna mätning. För övrig mätning använder jag tabletter i mätglas (Biltemas funkar utmärkt) då de är lättavlästa, enkla använda och ger korrekt resultat. När jag tillsätter aktivt syre så sjunker Alkalinitet och pH. För att åtgärda detta så tillsätter jag lite Alka+ varje gång jag tillsätter Aktivt syre och pH-värdet är synnerligen stabilt. Som Roger skriver så skulle jag kunna använda pH+ istället för Alka+. Jag har dock vid några tillfällen upplevt att när Alka-värdet varit obefintligt (dvs lågt) så har pH-värdet plötsligt bara sjunkit supersnabbt, alltså liksom oförklarligt utan att nått annat förändrats. Därför så återgick jag till att hålla alka-värdet på ca 40 och då stabiliserades pH-värdet. Eftersom du kör Brominator så kanske du inte behöver använda Aktivt syre som mig, men jag misstänker att det inte vore en nackdel med Aktivt syre även för dig. Roger vet nog detta bättre.

Detta har jag använt i flera år (förutom under ca ett år då jag testade saltklorinator, vilket är en annan historia som jag skrivit ingående om) och det funkar bra. Jag behöver bara byta vatten varje 6 mån och även då är vattnet i ganska hyggligt skick.

/Urban.

15
SpaForum / SV: Grönt vatten spabad
« skrivet: december 29, 2022, 10:06:57:57  »
Du, som relativ nybörjare, har ju fått extremt många gilla (som ett exempel) jämfört med mig som varit aktiv i forumet sedan 2003, så det verkar ju fungera skapligt trots allt.
Tror det skall till nåt utöver det vanliga för att man skall klicka på gilla i ett forum, det fungerar inte som på Facebook, där en gilla i princip innebär att man läst inlägget och håller med, eller i vart fall inte tycker annorlunda.
I ett forum ger man gilla när någon går utöver det vanliga för att skriva ett bra svar, eller besitter specialistkunskaper som man delar med sig av.

Funderar på att testa klorin när jag startat upp Spabadet igen till våren, om priserna på el kommer ned, därav min fråga.
Å andra sidan har det fungerat väldigt bra med Saniklar – Super Boost Granulat 5kg som jag kört med de senaste två åren, har aldrig haft så stabilt och bra vatten i SPA-badet som sedan jag började med det, och 5 kg räcker ju en mansålder om man bara har det till SPA-badet.

Om det funkar bra med Saniklar så varför byta till Klorin? Nästa steg i "utvecklingen" vore väl isf att testa Temposticks i spabadet för att slippa fylla på med granulat så frekvent. Men detta har vi ju redan surrat om i en annan tråd :) .

/Urban.

16
SpaForum / SV: Tungt lyft lock till viskan spa
« skrivet: december 28, 2022, 10:51:48:48  »
Hej. Trist att locket är slut för dig, det är ingen kul kostnad att behöva ta  :-\ . Som Rickard säger så finns det kanske möjligheter att köpa lösa frigolitblock att köpa av någon leverantör, men jag skulle nog va förvånad om du lyckas med det. Du kan inte köpa vilken frigolit som helst då det finns stabilitetshöjande metalprofiler inne i frigoliten på locken som hindrar locket från att säcka ihop. Om locket är slut så tror jag att du får förbereda dig på att köpa ett helt nytt lock.

Jag har också ett Viskan spabad och mitt lock har alltid varit tungt. Verkligen glad att jag har locklyft på mitt bad. Mitt lock är 6 år gammalt nu men spabadet är 4 år. Orsaken är att jag fick spabadet utbytt på garanti men inte locket. Kan det vara så för dig också, alltså att locket är äldre än vad säljaren påstår? Om jag skulle sälja mitt spabad så är fullt möjligt en sånn sak som lätt glöms bort. Av det jag fått till mig på detta forum är det nog så att locken håller 5-7 år, typ. Så det är inte jätteförvånande om ditt är slut, tyvärr. Mitt lock visar också tecken på att vilja gå i pension (Vinylen är nött i kanterna och det börjar komma sprickor i vinylen), men jag hoppas det klarar sig till nästa höst.

/Urban.

PS Rickard: Om du genomför det bytet så kan du ju väga de gamla frigolitblocken när du ställer undan dem och sedan efter ett år så ser du ju om det torkat nått öht. Frigolit som blivit blöt brukar ha en osedvanligt god förmåga att behålla vattnet  :( . DS

17
SpaForum / Skillnad i energiförbrukning?
« skrivet: december 12, 2022, 12:38:28:28  »
Hej.

Är det någon som kontrollerat hur stor skillnad det blir i energiförbrukning om man jämför vattentemperaturen 26 resp 38 grader? Alltså hur mycket spar man om man badar väldigt sparsamt under vintern. I det fallet är det ju mest "underhållsvärmning" och jag misstänker att man då inte spar så där jättemycket genom att sänka värmen. jag har ingen separat energimätare för spabadet så därav min fråga.

/Urban.

18
SpaForum / SV: Cirk.pump mm
« skrivet: november 09, 2022, 08:48:04:04  »
Mnja, alltså när cirk-pumpen går så sugs ju vattnet genom filtret, ur badet, genom cirk-pumpen och vidare genom värmaren och tillbaka ut it badet. Så när cirk-pumpen går så filtreras vattnet. Det är inte två olika system. Att kunna ställa in filtercykler är en bra funktion av flera anledningar.

/Urban.

19
SpaForum / SV: Cirk.pump mm
« skrivet: november 08, 2022, 15:08:09:09  »
Det låter väldigt konstigt att det går köra cirk pump utan att filtrera  <hmm> . Det är liksom ganska ologiskt (poänglöst) att köra cirkulation utan att vattnet går genom filtret. Men jag har säkert fel  <dontkn>.

/Urban.

20
SpaForum / SV: Lägsta temperatur Dimension One Breeze
« skrivet: september 29, 2022, 08:52:47:47  »
Hej. Kan det möjligen va så att cirkulationspumpens värme (den avger ju en viss värme) är tillräcklig för att hålla vattnet till den temp du nämner?

För flera år sedan var det en herre på forumet som byggt ett eget "spabad" och isolerat det med riktigt mycket frigolit under och runt. Det var alltså inte ett helskummat bad utan skal-isolerat (alla komponenter ligger i tomrummet under badet där det blir rätt varmt). Han påstod att enbart cirkulationspumpens spillvärme höll badet varmt mellan badtillfällena.

/Urban.

Sidor: 1 [2] 3 ... 60
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag