VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - janlun71

Sidor: 1 [2] 3 ... 34
11
Har faktiskt inte själv provat att köra med aktivt syre enbart så jag vet inte hur bra det funkar, men som jag har förstått så bör man köra en aktivator vätska tillsammans med det aktiva syregranulatet för att få en fullgod saneringseffekt.

Kör själv med saltgenerator som producerar Bromin  och är mycket nöjd med detta, i förra badet som jag hade, så använde jag SpaFrog i en flytande dispenser viket jag också var mycket nöjd med. I båda fallen så har jag bara använt Bromingranulat och spetsat efter partyn och så sen chockat med aktivt syre, (klorfri chock) en gång per vecka och i princip alltid haft ett perfekt vatten.  Har i mitt nuvarande bad även både UV och Ozon som hjälper till med processen.

På tal om klorfria produkter så har jag en kompis som blivit överkänslig för klor och han har nu kört en helt klorfri produkt som heter SpaBalancer i drygt 8 månader med gott resultat. Han har klarat sig med de 2. Produkterna som ingår i det systemet med ett vatten som enligt honom ar riktigt bra.

12
SpaForum / SV: SPA problem
« skrivet: december 05, 2017, 21:01:26:26  »
Fix a leak funkar på det sättet att man plockar bort filtret ur badet, sen häller du i hela flaskan med fix a leak i cirkulationssystemet där filtret suttit, sedan ska alla pumpar sättas på och köras med jämna mellanrum helst under ett helt dygn, man bör även ha en plastspade eller nåt som man kan röra om i bottendelen av badet så att medlet hela tiden hålls igång i systemet.  Efter ett par timmar så ska du börj se att läckaget har avtagit och efter ett dygn så bör det vara tätt. Fix a leak bildar en homogen lagning som håller mycket bra. Det absolut bästa är att byta vatten efter 1,5 dygn för att få börja om med fräscht vatten igen. Men under vinter perioden går det även att köra med vattnet man kört fix a leak i, man får då när man satt tillbaks filtret ta ut och spola rent filtret en gång per dygn i ett par dagar då rester av medlet då fastnar i filtret.

13
Du har haft otur då du varit ute på din spaning efter spabad.

Ingen av de du pratat med har rätt i sina påståenden, väljer man ett bad med saltsystem så tillsätter man salt i vattnet som sedan ska cirkulera genom en saltcell för att producera klor eller bromin, det som avgör vilken produkt du får är vilken typ av salt du använder. När det salta vattnet åker genom cellen så laddas det mellan 2 poler för att generera snaeringskemikalie som sedan gör jobbet och tar hand om de orenheter som du har i vattnet, på samma sätt som om du kör med granulat eller puckar av klor eller Bromin, skillnaden är främst att då saltjonerna som inte tagit hand om några orenheter i vattnet då går tillbaks till att vara en saltjoner tills nästa gång den passerar saltcellen och laddas till en aktiv sanatizer igen. Detta är ett evighetssystem som kommer att fortgå mellan gångerna då du gör vattenbyte, det vill säga att man normalt inte behöver tillsätta några andra saneringskemikalier i vattnet förutom om det kanske varit en fest eller en olycka har hänt och en öl eller drink ramlat ner i vattnet. Då kanske man behöver spetsa med extra klor eller brom. De enda kemikalier du behöver tillsätta normalt i ett bad med saltsystem är vattenbalans kemikalier såsom PH plus eller minus, Alka upp samt kemikalier för att hålla hårdheten rätt i vattnet.  Du behöver dessutom Chocka badet för att bränna bort de bundna kloraminerna/ bromaminerna , och här rekommenderas i första hand att använda en sk. Klorfri chock för att inte tillsätta onödig CYA i vattnet.  Med ett saltsystem som är rätt inställt så får du ett betydligt enklare underhåll, men det är INTE underhållsfritt.

När det gäller UV och Ozon så klarar inget av dessa system att själv hålla rent badvattnet.

UV funkar ju så att det förstör DNA profilen på de levande mikroorganismerna i vattnet när de passera genom UV lampan. De kan då inte föröka sig och blir därför färre varje gång vattnet passerar genom lampan. Men UV gör inte vattnet renare i sig utan det behövs en viss mängd klor eller Bromin för att ta hand om de fritt flytande orenheterna i vattnet, som sedan fastnar i filtret och även förstörs vid chockningen av vattnet. Det finns även en viss funktion av oxidation av vattnet när det passerar genom UV lampan men inte tillräcklig för att klara hela jobbet.  Genom att man minskar andelen levande mikroorganismer i vattnet så kan man teoretiskt minska halte av klor eller Bromin när man använder UV lampa.

Ozonatorn funkar på ett helt annat sätt, den renar inte vattnet på något sätt från orenheter utan Ozonatorn hjälper till att Oxidera (chocka) vattnet och förbränna de bundna kloraminerna / bromaminerna i vattnet, ozon är en kraftig och effektiv Oxidizer men den har ett mycket kort liv i vattnet så man klarar sig inte enbart med denna heller.

Det bästa är givetvis att ha alla dessa saker i systemet då de hjälper varandra genom att de utför olika delar av reningen i vattnet.

Den som sa att man klarar sig utan kemikalier i vattnet är helt ute och cyklar, med ett vatten som är 38-40 grader i en lite enhet på 1000-1600 liter så är det en perfekt grogrund för virus, bakterier, alger och andra mikroorganismer som kan vara farliga för hälsan, så att det är viktigt att man har koll på både vattenbalansen (PH,Alka,Hårdhet) och att man har en viss mängs saneringskemikalier i vattnet hela tiden, då klarar man sig bra.

Det har ju kommit en hel del alternativa produkter såsom AquaFinesse , O-Care, Spamarvel, m.m. Men även dom erfordrar en liten mängd klor eller Bromin för att vara helt säkra, vad dessa kemikalier är mer inriktade på är att motverka den sk uppkomsten av biofilm i rörsystemet där virus och bakterier mm kan växa fritt och gro, så dessa alternativa produkter gör sitt jobb väldigt bra men man klarar sig fortfarande inte helt utan klor eller Bromin. Många av dessa alternativa produkter är dessutom mycket trevliga mot huden och gör att man inte torkar ut så fort.

Hoppas du fått lite klarhet i hur det funkar nu och lycka till med ditt spaköp

14
SpaForum / SV: Hur klorera spabadet?
« skrivet: december 03, 2017, 22:47:28:28  »
Det måste alltid finnas en viss mängd klor eller Bromin i vattnet 24/7 annars börjar det att växaoch bildas kolonier med mikroorganismer som kommer att ställa till det och bilda alger mm. Ett 38 gradig vatten är den perfekta grogrunden för dessa mikroorganismer och det tar bara minuter innan bet börjar att växa i vattnet sedan klor/ brom nivån gått ner mot noll.

Ett tydligt tecken på att du har för lite klor/ brom i vattnet är att efter bad så sjunker värdet ner till noll snabbt, då har du fortfarande kvar skit i vattnet som klor/ brom kan ta hand om.

Bieffekten av att mycket klor/ brom förbrukas är att du får en hög andel av bundet klor/ brom i vattnet som snart börjar att lukta illa. Detta måste chockas för att förbrännas och försvinna upp i luften genom förgasning.

Det bästa är att använda en klorfri chock för detta , då trycker du inte upp CYA värdet så snabbt om du kör med klor. Men du ska chocka med ganska stor mängd för att bränna bort alla bundna kloraminer/ bromaminer.

Ibland så är dock en chockning med klor det enda alternativet, då klor fortfarande är den mest effektiva kemikalien för detta om du kör med klor. Men du måste då chocka så att du har en nivå på minst 10 ppm i minst 5-6 timmar i badet och köra pumpar med öppet lock under tiden, SJ,under nivån snabbt så måste du tillsätta mer klor under tiden. Nackdelen med denna är att man ökar CYA värdet i vattnet ganska snabbt då det är en relativt liten vattenvolym i ett spabad.

Det finna inga genvägar när det gäller att hålla sitt vatten i god kvalitet, vattenbalansen med PH, Alkanitet och hårdhet måste ligga inom rekommenderade spann, och du MÅSTE alltid ha en grundsanering med minst 1 ppm klor eller 2 ppm bromin. Annars så börjar det att växa mikroorganismer i badvattnet och du kan får olika bekymmer med klåda mm.

15
SpaForum / SV: SPA problem
« skrivet: december 03, 2017, 22:28:55:55  »
Jag skulle ha använda Fix a leak, det funkar skitbra på såna här läckage.

Tätt inom ett dygn, med en lagning som blir homogen och lagad inifrån.

16
SpaForum / SV: vatten känns varmt men visar 5 grader
« skrivet: november 14, 2017, 21:48:35:35  »
Kommer att visa ICE och köra alla pumparna tills vattnet kommit upp till 8 grader, det är systemets sätt att skydda mot frysning.

Det går sakta från början mad at värma vattnet men sen du kommer upp till 12-15 gr så går det fortare.

17
SpaForum / SV: Vilket spabad ska vi välja?
« skrivet: november 13, 2017, 18:06:31:31  »
Usspa, är en tjeckiskt liten tillverkare av spabad som inte gör speciells stort väsen av sig, tror faktiskt dom är lite större på publika system till hotell och liknande. 

Vad jag kan minnas så har dom under åren haft ett par olika företag som importörer i Sverige som sedan försvunnit.

Dom är duktiga på design och gör snygga produkter, men jag vet inte hur kvaliteten är då jag aldrig stött på något. Men vad som gör mig lite fundersam är deras eget styrsystem, kan vara bra, men har du otur så kan det även innebära stora problem med reservdelsförsörjning om den nu nya importören skulle försvinna.  Det är alltid tryggare att hålla sig till kända fabrikat som man vet att man kan får tag i delar till, då man inte får bestämma själv om och när något ska krångla.

Men det är ju upp till var och en att bestämma, tror nog i alla fall att du ska ta Spalux säljsnack med en nypa salt, då det låter som att dom drar på ganska bra i sitt snack.

Kolla upp om det finns referenser som har haft ett USSPA i ett par år för att få reda på hur dessa span är över tid.

Som jag alltid brukar föreslå , sök i forum efter andra som har ett liknande bad, både inom och utom Sveriges gränser, titta under skalet och se vilken utrustning som sitter i badet, se hur badet är uppbyggt, så att själva karet är självbärande utan pelare och stöttor under, annars kan det bli problem i framtiden, kolla hur badet är isolerat, kontrollera hur rörsystemet och elen är dragen under kabinettet för att avslöja om det ser ut att vara välbyggt eller slarvigt byggt.

Känns det sedan OK, köp!  Känns det inte bra, gå vidare och hitta nåt annat.

Tro inte blint på vad säljaren säger utan undersök och bilda dig en egen uppfattning, vill säljaren inte visa under kabinettet, så är en hund begraven!  Sök då vidare. 

Test bada eller åtminstone provsitt i badet för att känna att det känns komfortabelt och att du kommer ner under vattenytan med hela kroppen.

18
SpaForum / SV: Märklig buckla på insidan
« skrivet: november 12, 2017, 17:07:08:08  »
Det du råkat ut för är sk. Delaminering, det vill säga att akrylskiltet har släppt från det underliggande materialet. Vad som kommer att hända är att denna blåsa kommer att spricka så småningom och lossna och du kommer att få en ful skada i badet.

Detta ska direkt reklameras till Viskan i detta fallet och lämpligen bör dom byta ut badet mot ett nytt. Det är ett tecken på att det är gjort ett dåligt jobb när dom tillverkar ditt bad och de flesta tillverkare brukar direkt byta ut bad som detta händer på. 

För 10-15 år sedan var detta ett problem som ibland dök upp på de amerikanska baden, men idag är det mest vanligt att det händer på kinatillverkade bad, men tydligen också på Viskan.

Skynda dig att reklamera ditt bad, så här ska det inte vara och det finns inget bra sätt att fixa till dessa skador på .

19
SpaForum / SV: Locklyft
« skrivet: oktober 18, 2017, 21:48:32:32  »
Det verkat ju vara en vanlig CoverMate III som säkert många har.

Den skruvas ju fast direkt under kanten av akrylen och i de flesta fall så finns det ju nåt att dra i bakom längst upp.

Kolla bara att det inte ligger några slangar bakom då det är lätt att dra in skruvarna i dessa om de är lite långa.


20
SpaForum / SV: Cirkulationspump som krånglar?
« skrivet: oktober 18, 2017, 21:43:54:54  »
Har faktiskt varit med om ett mycket konstigt fall med den felkod du har.  Det löste sig då jag tog loss alla kontakter från huvudenheten och sedan satte tillbaks dom igen, den gången var det kontakten till displayen som gjorde felet.

Kan vara värt att testa.

Sidor: 1 [2] 3 ... 34
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag