CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Blas6

Sidor: [1]
1
Övriga frågor! / Skydd för poolvärmepump?
« skrivet: juni 26, 2023, 12:36:51:51  »
Finns det några bra skydd för poolvärmepumpen vintertid? Visst presenning funkar ju men är inte så snyggt. På Amazon finns skydd ämnande för luftluft men borde ju funka på poolvärmepump också? https://www.amazon.se/s?k=ac+vinterskydd&page=3&qid=1687775340&ref=is_pp_4

De hävdar att de är vattentäta men släpper ändå igenom luft? Jag tänkte enbart använda på vintern, när den är avstängd.

2
Uppvärmning / Vilken rörisolering?
« skrivet: juni 18, 2023, 13:09:23:23  »
Har klassiska "pool" slangar med innerdiametern 38mm och ytter ca 41 eller 42mm? Funderar på att isolera slangarna med rörisolering. Vilken storlek bör man titta på då? 42mm eller större?

Eftersom det är slangar som svänger hit och dit kanske något mer flexibelt material vore bättre. Finns det någon vettig, bubbelplast eller tunn skum man virar runt kanske?

3
Teknik / Styra värmepumpen med flödesvakt eller schema?
« skrivet: juni 15, 2023, 10:13:39:39  »
Jag har precis kopplat på en zigbee switch på min cirkulationspump för att underlätta schemastyrning osv. Min värmepump har en flödesmätare vilket gör att den startar och stannar beroende på flödet. Själva VP har också möjlighet till schemastyrning för på/av.

Manualen rekommenderar att man sätter schemat på VP att starta och stanna några minuter efter/innan cirkulationspumpen startat/stannat. Med andra ord så rekommenderar de inte att man liksom använder flödesvakten för att starta och stanna.

Så min fråga är hur stort allvar man ska ta detta på? Är det stor risk att något går sönder om man förlitar sig på flödesvakten? Jag kan såklart ställa in schemat på VP också men det är ganska krångligt. Dessutom är en knapp lite halvtrasig så undviker det helst.

4
Teknik / Läckage
« skrivet: juni 13, 2023, 15:43:34:34  »
Börjar med att säga att jag är helt grön på detta. Har köpt hus med pool och jag har noll erfarenhet. Har det här paketet och lite olika läckageproblem:

https://www.jf-fritid.se/storpool/storpool-5-5-m-rund-1.html


1. Det genomskinliga filter locket på cirkulationspumpen, finns det något trick att få det tätt? Har fått rensa det några fåtal gånger och det verkar alltid läcka från denna.

2. Packningen mellan ventilhus och filtret på sandfilret. Sett att JF säljer nya packningar så är väl bara att byta denna.

3. Vid utlopp från filtret så läcker det liksom från där kopplingen går in. Kan man skruva isär och testa gängtejp?

4. En trevägs(?) koppling läcker också. Jag fattar inte varför denna ens finns, varför har man inte bara kopplat ihop direkt? Sett att JF har sådana också men kostar 400kr. Kanske enklast och bara köpa en skarv?


5
Pooltäckningar / Budgettäckning
« skrivet: juni 12, 2023, 21:07:53:53  »
Ny poolägare här då poolen kom med huset. Är en rund ovanmarkspool som är nedsänkt i trädäcket på 5.5m. Täckningen är en slag vävd plastmatta (tänk studsmatta ungefär) som spänns fast med massa stroppar.  Det ska tåla att gå på och stoppar lite större partiklar och skräp. Så med andra ord är det 0 isolering. Värmepumpen går får gå en hel och dessutom är skyddet mycket jobbigt att ta både på och av. Vi har småbarn som ej kan simma så vi är mycket noga med att sköta detta. Men det gör också att vi inte orkar bada.


Jag har kikat lite på soltäckning/bubbelplast som verkar vara en billig lösning på just värmeproblemet. Men av omdömmen att gå på så håller de inte länge och sprider ett fint skick med mikroplast i poolen. Blir det ytterligare en grej som ska på och av hela tiden så jag är lite tveksam till det. Hittade också en plastkupol men den var max 550cm i diameter och jag behöver större då vi även har en ram runt poolen. Vi vill inte heller lägga för mycket pengar på detta, finns det några bra budgetlösningar eller är det pooltak för 75 000kr+ som gäller? Vårt däck är ganska litet också så det är lite begränsat. Isåfall startar vi nog inte ens upp poolen nästa år tror jag.

Vi letar alltså efter något som är lätt att ta på och av, ger bättre värmeekonomi och inte kostar som en ny bil.

6
Ovanmarkspooler / Klordispenser fastnar i skimmerinloppet
« skrivet: juni 07, 2023, 12:12:33:33  »
Vår klordispenser tenderar att täcka för luckan vid skimmern hela tiden vilket begränsar flödet. Prövade köpa en större dispenser men blir samma sak.

Andra som haft liknande problem och löst det?


7
Teknik / Ljuddämpa cirkulationspumpen mot trädäcket?
« skrivet: maj 26, 2023, 18:29:26:26  »
Vår cirkulationspump (CP) är ganska högljudd, specad till 73 decibel. Den står strax under tralldäcket på packad jord och därmed är ljudet ganska störigt.

Bara som ett experiment la jag en tjock dubbelvikt presenning över pumpen, men öppet på sidorna så den får luft. De högfrekventa ljuden som gick uppåt mot tralldäcket försvann så gott som helt men då fick jag istället ett lågfrekvent buller som fortplantade sig och hördes på längre håll också.

Jag tror man får göra någon DIY lösning här. Typ en plastback man klär med ljuddämpande skum från biltema på insidan? Hur pass bra är det med packad jord? Jag kanske kunde lagt lite sand under eller en såndär dämpmatta man har under tvättmaskinen?

Nån som har förslag eller idéer?  :) Finns kanske nån isolerad låda man kan köpa färdig och borra upp hål i bara?

8
Teknik / Ny dräneringsplugg?
« skrivet: maj 20, 2023, 14:23:18:18  »
Är ny poolägare av en gammal pool. I höstas lossade jag dräneringspluggen på sandfiltret. Idag skulle jag starta upp men det läckte en del från pluggen. Packningarna har spricker och locket längst ut har inga gängor kvar.

Jag vet inte exakt märke och modell på filtret. Men såhär ser pluggen och filtret ut. Nån som vet var man hittar en ny som passar?  Har sökt lite på nätet men hittar ingen likadan.

Jag tror sandfiltret är denna: https://www.jf-fritid.se/rening/sandfilter-75-kg-sand.html

9
Uppvärmning / Energieffektivisera
« skrivet: mars 16, 2023, 22:10:02:02  »
Flyttade in i augusti förra året och vi har då en rund ovanmarkspool som är "inbyggd" i trädäck på drygt 30 kubik. Till poolen finns en cirkulationspump på ca 600w samt en poolvärmepump Hydro Pro 10 (kw?) och sandfilter. Som skydd har vi ett perforerad matta/nät som man fäster med stroppar runt hela poolen. Då elpriset var svindyrt i augusti och vi hade ingen tid att bada så sänkte bara till 22 grader varmt. Så med andra ord är jag lite osäker på exakt energikonsumption. Men enbart cirkulationspump drar ju 14.4kwh per dygn och sen VP på det så kanske runt 30kwh någonstans per dygn? Nåväl jag har funderat lite på åtgärder:

1. Alla PEM slangar är oisolerade och ligger ovanpå marken under trädäck. Försvinner nog en del energi där. Finns det prisvärd isolering för 50mm slangar som inte möss tuggar på?

2. Är det värt att isolera pooen med fogskum och cellplast? Knepiga när den är rund? Finns kanske bättre sätt?

3. Största förlusten går väl på ovansidan och skyddet vi har idag isolerar nog 0. Vi är dessvärre inte sugna på att lägga 100k på ett skydd heller. Finns det något mellanting? Sånt skydd man rullar ut med en markisvev, kan det vara något?

4. Har också tidrelä så jag kan styra cirkulationspumpen. Kanske räcker att köra 12 om dagen? Om man har timpris kanske man bara värmer på natten? Dock är den ju ineffektivare då.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag