Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Lägga i liner i befintlig betongpool med mosaik?  (läst 563 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad combato

Lägga i liner i befintlig betongpool med mosaik?
« skrivet: oktober 12, 2021, 14:05:12:12 »

Hej!
Jag har en befintlig pool 4 x 7 m i Kroatien där det varje år släpper en massa mosaikrutor som varje år måste limmas tillbaka. Även lite rost har börjat synas på tre ställen då jag tror att armeringen ligger för nära och läcker igenom rost. Det finns även en trappa i ena hörnet som idag har ganska så vassa kanter som jag vill åtgärda.
Var själv inte ägare när poolen anlades så jag har ingen koll på hur den byggts men nu vill jag ta tag i en renovering pga. ovanstående.

Funderar på om jag skall be någon att riva ned all mosaik och åtgärda rostangreppet och sedan lägga på nya mosaik eller kakelplattor.
Alternativt har jag börjat fundera på om man kan riva ned mosaiken och lägga dit liner istället? Är det en mer långsiktig lösning? Vad för slags underarbete behövs i så fall göras innan liner kan läggas? Behöver man kanske även höja upp befintliga infästningar för lampor, avlopp, cirkulationsutlopp etc med någon slags distans så att dom hamnar i samma nivå som linern?

Vad är bästa vägen att gå för en långsiktig lösning gällande hållbarhet och ekonomi?

Tacksam för åsikter och tips!

/C

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Lägga i liner i befintlig betongpool med mosaik?
« Svar #1 skrivet: oktober 12, 2021, 16:23:14:14 »
betong + mosaik är ju en mera hållbar lösning på sikt kan man tycka - liners har ju en begränsad livslängd i sig själva. Men är armeringen lagd fel är det ju svårt att åtgärda det. Men att lägga liner är inget litet jobb heller. River du bort mosaiken så får du en grov, taggig yta som linern knappast tåt att ligga mot. Jag skulle nog först kolla hur det är med den där armeringen - ligger den verkligen så grunt att den rostar ? Eller finns det andra orsaker bakom rosten - skruvar, något i lamporna eller helt enkelt järn i vattnet ? Det finns instrument som kan mäta hur armeringen ligger utan att man behöver förstöra väggen.  Sedan kommer ju frågan om hur mycket annat som behöver ändras om du skulle gå till liner. Dina armaturer är säkert gjorda för ingjutning, samma gäller bräddavloppet och inloppsmunstycken.

En avgörande fråga är ju också om poolen är tät. Finns det läckage så blir det svårt, om det inte handlar om ett enstaka läckage vid någon lampa eller annan genomföring.  Men det finns firmor som gör läcksökning i pooler om man har de problemen - ja hur det är i Kroatien vet jag ju inte.

Om poolen har byggts av proffs kan du kanske spåra upp företaget och troligtvis har de då någon ritning över utförandet. Är den "hemmabyggd" blir det lite svårare.

Vattentätheten står betonggjutningen för, mosaiken har ingen möjlighet att hålla tillbaka vatten.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd