VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Micke B

Sidor: [1]
1
Markpooler. / Poolbygge - planering
« skrivet: augusti 03, 2006, 11:10:50:50  »
Hej alla poolexperter...

Vi är nya här och har som många andra blivit både klokare och mer rådvilla efter att ha läst i timmar här på forumet. Dock har vi några frågor som vi skulle vilja ha hjälp/synpunkter/tips om.

Förutsättningar:

Poolen skall byggas nästa vår men med tanke på alla alternativ så "projekterar" vi redan nu.
Budget ca 150'
Befintlig markvärmeslang på hela tomten (ca 1m ner) gör att total återfyllning är omöjlig
Bygger och sliter med det mesta själva, behöver nog bara hjälp med grävning/bortforsling
Storlek troligtvis 4x8x1,5
Trädäck i höjd med pool, dvs så högt det nu blir när vi grävt ner vad som går

Först var vi inne på murad/gjuten stomme och kalkel men efter att ha scannat forumet har vi insett att det får bli liner (troligtvis carrara)

Poolpaket i stål/plåt eller murad/gjuten stomme. Här lutar det åt att vi bygger själv i antingen hålblock eller någon form av isoterm men det är inte bestämt riktigt. Beror delvis på frågorna nedan. Gjuten platta i botten blir det under alla omständigheter

Uppvärming via befintlig markvärmepump Nibe 1230 10kW

Nu till frågorna (de första för det lär bli fler)

1 Liner i murad trappa. Om vi murar/gjuter en stomme, och vill ha trappa (viket verkar vara mkt populärt), vad gör vi då med linern. Jag antar att den i så fall måste svetsas på plats... Vem gör sånt? Vad kostar det? kan man ta en måttbeställd liner och bara "infoga" trappan? tjocklek på linern i trapp pga av ytterhörn?

2 Bottenavlopp. enligt många här så skall det underlätta rengöring, dvs man slipper dammsuga lika ofta. Om vi nu sätter ett sånt, som leder till ett maskinrum (delvis nedgrävt bredvid pool i kallt utrymme), hur tömmer vi då denna bit slang/rör på vintern?

3 Placering av pump i förhållande till hus/värmeväxlare. Hade tänkt bygga ett pumphus bredvid poolen (lika långt ner som vi nu kan gräva). Detta innebär att jag får dra slang/rör till källaren i huset (ca 15-20 m) där värmeväxlaren väl får sitta. Alternativa lösningar för maskinrum är ett uthus/garage som ev skulle kunna uppvärmas till frostfritt (men värmen måste ändå tas i källaren, eller att helt enkelt flytta ner allt i källaren med en tyst (vattenkyld) pump. Åsikter? för/nackdelar? annat att tänka på?

4 Isolering. Det skrivs mycket här och det finns mycket åsikter. Om vi ponerar att vi gjuter väggar och platta, och skall värma med vår mkt effektiva värmeväxlare, vad/var/hur behöver vi isolera?

Tacksam för alla kommentarer

/Micke

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag