VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Hur mycket el drar pumpen?  (läst 2669 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad hokkepool45

Hur mycket el drar pumpen?
« skrivet: juni 21, 2022, 11:00:44:44 »
Med galopperande elpriser blir kostnaden för pumpen allt viktigare. Men hur läser man ut förbrukningen i Kwh?? Tex för en Astral Sena som ger 1 hk? Så här ser etikett :-\en ut

Poolgiganten

Utloggad nyburjare

SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #1 skrivet: juni 21, 2022, 11:26:42:42 »
P1 är vad den drar , P2 är vad den ger ut

Dsv den kostar dig 0.91 kw i timmen sen är det bara att tar fram miniräknaren o svettas, bor du i södra sverige toppar vi ibland på mysiga 6 kr/kw .
Då kostar den dig härliga 5.46 kr i timmen , håller det priset i sig och du skulle köra dygnet runt landar du på ca 4000 kr i månaden bara för pumpen , har du sen en poolvärmare på de... jepp det är inte billigt , som tur är varierar priset

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2974
  • Total likes: 248
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #2 skrivet: juni 21, 2022, 13:28:58:58 »
Det som skrivs ovan är rätt, men du har inte en 1 HP pump, det är en 0,75 HP.

https://cdn.starwebserver.se/shops/poolklubben2/files/cat06_bomba-sena_ap_102-04-02.pdf?_=1567604442
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad Delta2004

SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #3 skrivet: juni 21, 2022, 20:21:42:42 »
Vi har en varvtalsreglerat pump och det är helt andra nivåer av förbrukning. Kunde nu testa då poolen kördes igång 1 maj och värmaren 1 juni. Maj-förbrukning ökade med 175 kwh, dessa förbrukas då av pump, klorinator och 18w lampa. Lampa och pumpen går hela tiden. Dvs det blir då ca 217 watt effekt på pumpen.
Pumpen körs på 2000 rpm 55 min per timme, samt på max 3500 rpm de sista 5 minuter av varje timme

Utloggad Erica

SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #4 skrivet: juni 21, 2022, 23:23:23:23 »
Skall man räkna noga så blir det inte precis den effekt som står på motorskylten som man skall räkna efter utan den effekt som verkligen används. Motorskylten an ger den högsta effekt som motorn kan leverera kontinuerligt. Men sedan beror den verkliga förbrukningen även på filter och rörsystem. De flesta poolpumpar ligger inte och arbetar på max hela tiden.

En poolpump körs i två olika driftsfall: filtrering resp. backspolning. Backspolningen förutsätter högre effekt än vad filtreringen gör, samtidigt som tiden för backspolning är mycket kort jämfört med tiden då man kör filtrering. Man överdimensionerar därför pumparna för att klara backspolningen. Därför finns det energi att spara om man kan separera de två driftsfallen. Det finns i praktiken två sätt att göra detta på: 1) skaffa en pump med varvtalsreglering 2) sätt in två pumpar, en mindre för filtreringen och en större för backspolning. Det senare systemet är väl ovanligt för villapooler men mera vanligt för offentliga bad, hotellpooler och liknande.

Varvtalsreglering fungerar bra, men kan ge vissa problem. Det gäller risk för utlösning av jordfelsbrytare (poolutrustningar skall alltid matas så att de skyddas av jordfelsbrytare för personsäkerhetens skull). Nästan alla frekvensomriktare säljs med förbehållet att de inte skall användas ihop med jordfelsbrytare. Många gånger kan det gå bra,men de som säljer omriktarna har garderat sig, fungerar det inte i ditt fall så kan du inte klaga eftersom du inte följt anvisningarna. Speciella jordfelsbrytare som konstruerats för att klara frekvensomriktardrifter finns, men har varit väldigt dyra och kostar även idag betydligt mer än vanliga jordfelsbrytare.

En tröst i sammanhanget när elrpriserna stiger är ju att energin som förbrukas av pumpen till största del hamnar i poolvattnet,alltså hjälper till med uppvärmningen.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #5 skrivet: juni 22, 2022, 09:49:19:19 »
Lite märkligt med effekterna, normalt så kallas ju en 750 W cirkpump för en 1 HK cirkpump.
Men i detta fall så kallas en cirkpump på 900 W för en 0.75 HK cirkpump...
Lite märkligt kan jag tycka.

Jag tycker mig se att ju bättre flöde i poolen, desto klarare vatten, och mindre risk för alger och slem i hörn/områden där cirkulationen naturligt blir låg, så personligen skulle jag nog inte välja att köra med lågt flöde, heller bra flöde och på timer så den får stå still x antal timmar/dag.

Vi gick från 1 HK pump till 0.75 HK när vi bytte, och det är svårare att få till riktigt klart och fint vatten med den klenare pumpen.
Den starkare körde jag ibland på timer, och det fungerade bra.

Vi har betalat som mest 47 öre/kWH för elen om man räknar sedan december -21, och nu ligger vi på 19 öre för april och 28 öre för maj.
Köper elen av Jämtkraft med avtalet "Jämnpris" som upphandlar på lite längre avtal.
Det kan vara lite dyrare än spotpriset ibland, men som regel är det lägre.
Bor i elområde 1.
« Senast ändrad: juni 22, 2022, 09:53:49:49 av Rickard »
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad nyburjare

SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #6 skrivet: juni 22, 2022, 10:26:44:44 »
Bara att gratulera till den låga elkostnaden men något sjukt i landet är det när det i samma land skiljer flera tusen procent i elkostnad svårt att se någon annan "produkt" med så stora skillnader o att folk skulle acceptera detta och sen när elkompensationen kom så fick även ni i norrland samma summa som jag i skåne trots att ni inte fick högre kostnad, man gick på förbrukningen inte på kw priset ................... bara i sverige

Utloggad TommyC

SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #7 skrivet: juni 22, 2022, 21:09:41:41 »
Bara att gratulera till den låga elkostnaden men något sjukt i landet är det när det i samma land skiljer flera tusen procent i elkostnad svårt att se någon annan "produkt" med så stora skillnader o att folk skulle acceptera detta och sen när elkompensationen kom så fick även ni i norrland samma summa som jag i skåne trots att ni inte fick högre kostnad, man gick på förbrukningen inte på kw priset ................... bara i sverige
Bara Sverige svenska sossar har. Är du förvånad. Det borde du inte vara. Tänk till en gång extra i september. Vi har sosse-priser på el men propagandan försöker skylla på Putte. Gå inte på propagandan. Var det bra att stänga ner 6 st fullt fungerande reaktorer med många års livslängd kvar? Nej, det var det såklart inte. En liknande kapitalförstörelse är svår att hitta. Nuon-affären med Måddan är i samma härad men inte i närheten. Riksrätt för ansvariga är på sin plats. Kommer tyvärr inte att ske. 
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #8 skrivet: juni 23, 2022, 08:32:20:20 »
Elprisbidraget var ju bara valfläsk, precis som bensin-bidraget, och höjningen av garantipensioner.
Det som egentligen hade behövts hade varit skattesänkningar, minskad inblandning av biobränslen, fortsatt drift av kärnkraften, och pensioner som höjs lika för alla, det måste löna sig att ha jobbat i hela sitt liv, och inte bara gått på bidrag.
Sen kan jag väl tycka att det kan vara på sin plats att överkompensera oss i norr som fått offra våra älvar till vattenkraften, och nu stora arealer av orörd natur till vindkraften, det är inte kul alls att se vad det innebär både för natur och de som bor nära dessa gigantiska vindkraftsparker.
Dessutom kommer vi att få dras med detta i generationer eftersom de som byggt vindkraften inte kommer finnas kvar när det är dags att riva eländet.
OCH vi kommer att få vara med och bekosta dels infrastruktur för havsbaserad vindkraft söderut, och när det - som alla pålästa vet - visar sig vara en icke fungerande lösning, eftersom den är väderberoende och kräver fossil baskraft när det inte blåser, då får vi bekosta ny kärnkraft i Södra Sverige.
Och då kommer ingen söderut att tycka att vi skall betala mindre för att städa upp efter 16 års oansvariga regeringar.

Så det där med att det är orättvist kan man nog tycka både det ena och andra om.

Om Sossarna sitter kvar efter valet kommer en av de första sakerna Ygeman gör att vara att utjämna priset mellan elområdena, men det vågar han inte innan valet eftersom stora delar av deras väljare är gamla människor i glesbygd.

För att återgå till ursprungliga frågan så drar cirkpumparna rätt mycket, for oss går det ca 2700 kWh till cirkpumpen och ca 3000 kWh för uppvärmningen (Värmepump med COP 4.0) om vi kör poolen i 5 månader.
Det är ändå rätt billigt kan jag tycka, så länge elpriserna håller sig under en krona kWh.

Såg i värmepumpsforum någon i elområde 3 som redogjorde för sina elpriser i vinter, av 8 månader var det två som låg just över en krona, resten under.
Vet inte hur mycket dyrare det är i område 4, men det är ju inte så många som betalar timpris för elen så vitt jag vet, så man skall inte stirra sig blind på vilka de högsta timpriserna är, det är månadsmedelvärdet som styr kostnaden för de allra flesta, om man inte har längre avtal än så.
« Senast ändrad: juni 23, 2022, 08:42:19:19 av Rickard »
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad nyburjare

SV: Hur mycket el drar pumpen?
« Svar #9 skrivet: juni 23, 2022, 08:38:13:13 »
Jo  alla försvarar vi väl vår hembygd på alla olika sätt , men att södra sverige inte skulle varit med och bekostat norrlands kraftverk vart får du det ifrån , kostnader där vi inte får ta del av resultatet.
Folk blandar ihop rörligt elpris med timpris, hade en granne som tyckte han var duktigt när han körde billaddaren på natten trots att han hade rörligt pris, hade en annan bekantr som hade timdebitering o ladda på natten , visst det blev billigare laddning , men på frågan hur man lever för övrigt då kör man inget mer i hushållet på timer o styr till natten , dvs all annan förbrukning på dagtid får också timedebitering dvs man får ta  del av både 5 o 6 kr kw på dagtid , äter snabbt o effektivt upp besparingen för laddningen på natten . Journalister spärr på denna missuppfattning o uppmanar att timer ladda på natten
« Senast ändrad: juni 23, 2022, 08:49:44:44 av nyburjare »

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan