VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: igenfyllnad inomhuspool  (läst 6138 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Sorsja

igenfyllnad inomhuspool
« skrivet: september 10, 2014, 18:46:26:26 »
Hej!
Vi har en inomhuspool 2,5 x 5 m som ej färdigställts vid byggnationen år 1970. Dvs, den kom aldrig att kaklas etc. Istället överdäckades utrymmet med tryckinpregnerade reglar och golv av träfiberplatta ovanpå.
I botten av poolutrymmet ligger alltid ca 15cm vatten (grundvatten) som antagligen tränger in via ngn bottenventil. Har pumpat ut vattnet men det kommer så småningom åter med tiden.
Vi skulle nu vilja fylla igen utrymmet med ngn sorts mtrl och gjuta enhetligt golv över. Vilka ev problem kan tänkas uppstå och vad bör man tänka på i det läget. Kan någon rekommendera ett företag med erfarenhet av dessa problem?
 
Hälsningar

Sören

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: igenfyllnad inomhuspool
« Svar #1 skrivet: september 19, 2014, 20:41:30:30 »
Med tanke på husets framtida andrahandsvärde skall man nog göra en ev. överbyggnad av poolen på ett sådant sätt att det går att konvertera den till pool igen. En pool höjer ju normalt värdet på fastigheten en hel del. Är det en riktig gjuten pool i vattentät betong - antar det om det var tänkt att den skulle kaklas. En sådan har ju mycket lång livslängd och representerar ett avsevärt värde.

Men varför kommer det in vatten i poolen ? Om den är vattentät skall grundvatten inte kunna tränga upp och dessutom bör det vara dränerat under poolen. Eller kommer vattnet ovanifrån på något sätt ? Det är självklart inte bra om det står vatten i en oanvänd inomhuspool, vattnet kommer ju att avdunsta fukt till byggnaden.

Utloggad Sorsja

SV: igenfyllnad inomhuspool
« Svar #2 skrivet: oktober 21, 2014, 20:05:16:16 »
Hej
Tack för ditt svar. Vatten kommer in via bottenventilen på ngt sätt, Dvs grundvatten tränger in. Det är tydligen normalt och nödvändigt har jag hört. Annars kan hela poolen lyftas upp av trycket underifrån upp in i huset? Överdäckningen är gjord av impregnerade reglar och ovanpå 22mm spånplatta + matta

Utloggad Erica

SV: igenfyllnad inomhuspool
« Svar #3 skrivet: oktober 21, 2014, 22:57:22:22 »
Ja om det är högt grundvatten som går långt upp på poolen så finns ju risken att poolen lyfter. Men i sådana fall bör husets omgivning dräneras. Det är inte bra om det står en massa vatten under huset/poolen. En pool fungerar även med vatten på utsidan, men eftersom grundvattnet leder bort en massa värme stiger uppvärmningskostnaderna för poolen kraftigt. Det normala vore att gräva en dräneringsbrunn utanför huset och leda bort, alternativt om detta inte går i stället pumpa bort, vattnet , oftast till regnvattensystemet. Kanske finns här förklaringen till att poolen inte blev klar och sattes i drift - man kanske helt enkelt hade glömt att dränera eller inte haft koll på att marken runt huset hade så hög grundvattennivå. Även om ni inte använder poolen lär det finnas risk för fuktskador i huset om ni inte får bort vattnet. Samma grundvatten som står runt/i poolen står ju säkert under hela huset. Jag skulle nog kontrollera dräneringsläget för hela huset om jag var i er sits. Går det att få bort vattnet är det lättare med poolen också. Antingen fungerar då er nuvarande övertäckning (om det alltså är torrt i poolen) eller så går den att färdigställa till en badbar pool.

Spånskivor ovanför en pool som har vatten i sig låter som en klar mögelrisk. Spånskivor tål inte fukt, ruttnar och möglar lätt. Blir de fuktiga så försvinner bärkraften i dem, man kan trampa rakt igenom.

Utloggad Sorsja

SV: igenfyllnad inomhuspool
« Svar #4 skrivet: oktober 22, 2014, 18:10:24:24 »
Jag vet inte om man kan säga att det är högt grundvatten. Poolens botten ligger ju ca 140 cm under husets bottenplatta. Då skulle man behöva dränera ca 140 cm under bottenplattan runt hela huset som dessutom är ett souterränghus.
Reglarna i överbyggnaden är av tryckimpregnerat virke men det finns påväxt av vitmögel. Enlig kommunens hälsovårdsinspektör skall vitmögel vara ofarligt?

Utloggad TommyC

SV: igenfyllnad inomhuspool
« Svar #5 skrivet: oktober 22, 2014, 22:39:02:02 »
Jag skulle satsa på att förstå om huset har ett fuktproblem eller inte. Behöver det dräneras så är det nog bäst att göra så. Har hälsovårdsinspektören några kunskaper i byggnadsteknik tro  <hmm>

http://www.fuktkollen.se/blogg/2014/07/vitmogel-varnar-for-andra-sorter/
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Erica

SV: igenfyllnad inomhuspool
« Svar #6 skrivet: oktober 24, 2014, 16:28:24:24 »
Det är aldrig bra med vatten direkt under ett hus. En inomhuspool är något annat, där har man åtgärder som övertäckning vid icke bad, avfuktare m.m. men står det vatten under hela plattan lär det nog vara att rekommendera att man dränerar. 140 cm är inte så mycket - tänk en källare så skall du ofta ned det dubbla.

Hur har allt vattnet hamnat i poolen ? Om det finns ett bottenavlopp så går ju det till pumpen, inte ned i marken. Någon "poolavtappning" brukar man inte ha och står det vatten i den  nivån så är ju ett sådant system helt omöjligt. Det låter för mycket vatten för att vara kondensation, även om det handlar om en kall yta och under lång tid. Har vattnet varierat i djup eller successivt stigit under åren ?

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan