Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: Erica skrivet juni 28, 2018, 23:19:46:46

Titel: Byta axeltätning - Pahlens bronspump
Skrivet av: Erica skrivet juni 28, 2018, 23:19:46:46
Vår Pahlens bronspump av lite äldre modell började nyligen att läcka vid axelgenomföringen. Eftersom den gått dygnet runt, året runt i massor av år så var det inte så förvånande.  Men hur som så beslöt vi oss för att försöka byta den själva. Och vi var förvånade över hur pass enkelt som det gick. Materialet i pumpen verkar vara idealiskt för poolpumpar. Inget som spruckit och dessutom inget som satt sig fast benhårt. Muttrarna satt inte fastkorroderade och huset delade sig snällt när vi tagit bort muttrarna. Sedan var det bara att skruva av centrummuttern till pumphjulet och sedan att SKRUVA av pumphjulet. Obs att det på dessa pumpar är skruvat på axeln, inte bara tryckt ! Packningen gick lätt att byta och det enda som var lite pilligt var att få den klena gummipackningen till huset att ligga rätt när man satte ihop det - den verkade lite underdimensionerad. Men inget läckte när vi tog den i drift.

Man får också vara tacksam över att deras konstruktörer tänkt till - trots att vår pump var rejält gammal så var det inget problem med packningen - de använder fortfarande samma sort till sina bronspumpar.

Sammanfattning: ni som har denna typ av pump, det är inget jättejobb om man behöver byta packningen. Och konstruktionen verkar väldigt gedigen och av en kvalitet långt över andra pumpar vi haft längre tillbaka i tiden. Tyvärr är ju dessa pumpar dock betydligt dyrare än många andra.

Titel: SV: Byta axeltätning - Pahlens bronspump
Skrivet av: Knutaugust skrivet augusti 10, 2018, 18:07:50:50
Kvalitet heter det.. 👍🏻👍🏻
Titel: SV: Byta axeltätning - Pahlens bronspump
Skrivet av: aromata skrivet augusti 10, 2018, 18:21:58:58
Bra upplysning! Vår Palén bronspump är från 1995 och vi har fått axelpackningen bytt en gång. Kanske snart dax igen, men då gör vi det nog själv ... bara för att det går.
Titel: SV: Byta axeltätning - Pahlens bronspump
Skrivet av: ByggaNytt skrivet augusti 11, 2018, 11:07:31:31
Här finns en tråd om en helrenovering av en P01:
https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=12424.0;all (https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=12424.0;all)