CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rudolfsson

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / SV: Glasfiberpool - svag beläggning/påväxt
« skrivet: augusti 03, 2009, 17:38:00:00  »
Har nu testat med askorbinsyra (C-vitamin) ca 250 gr per 10 000 liter. Fungerade direkt!

Askorbinsyran sänkte dock PH-värdet som jag fick justera upp igen. Innan jag tillsatte arskorbinsyran lät jag kloret gå ner till noll.

Askorbinsyra finns att köpai pulverform i livsmedelsbutik under kryddor. Den jag använde var av märket Santa Maria.

Efter behandlingen tillsatte jag flockmedel för att binda "utfällda metallpartiklar". Resultatet blev
ett mjölkigt vatten och inga "flockar" som gick att backspola eller dammsuga upp. PH, alkalinitet och klor är inom normala värden.

Vad gör man nu?


2
Vatten och kemi / SV: Glasfiberpool - svag beläggning/påväxt
« skrivet: juli 19, 2009, 11:32:46:46  »
Tack för länken!
En bra och tydlig beskrivning av problemet.
Jag tror jag börjar med askorbinsyra, funkar inte det så blir det metal magic.

3
Vatten och kemi / SV: Glasfiberpool - svag beläggning/påväxt
« skrivet: juli 11, 2009, 13:15:58:58  »
Hej,

Efter att ha drabbats av en gulaktigt beläggning (eller svagt grön)  på i princip hela poolen under vattenlinjen har jag Googlat lite i ämnet, söker man på t.ex. swimmingpool +stains får man ett stort antal träffar. Det verkar som om problemet är ganska utbrett i USA. Med beläggning menar jag här en "torr" avlagring som inte går att skrubba bort.

Sammanfattningsvis så pratar man om två typer av beläggningar
a) metaller (koppar,järn, mangan..)
b) organiska beläggningar (alger ..)

För att testa vilken typ man drabbats av ser man ofta följande tips:
a) Lägga en C-vitamintablett mot beläggningen. Försvinner beläggningen runt tabletten är det en metall.

b) Lägga en klorpuck mot beläggningen. Försvinner beläggningen runt tabletten är den organisk.

Något skeptisk testade jag med en C-vitamintablett och det visade sig fungera! Poolen återtog sin ljusblå färg kring tabletten -verkar således som jag har haft höga halter av en metall som fällts ut på poolväggen.

Enligt "experterna" kan detta uppstå när man ökar PH-värdet eftersom metallernas löslighet minskar med ökat PH. Detta var precis vad jag gjorde när problemet kom. Vilken metall det är eller var den kommer ifrån vet jag inte. Det kan vara koppar eftersom jag har kommunalt vatten i poolen, alternativt kan kopparn komma från algmedel som jag använt. I övrigt är pump, slangar etc i plast.

Hursomhelt, tipset som man ger för att få bort metallbeläggningen var i grova drag följande:

1) Sänk PH och Klor
2) Tillsätt ascorbic acid (askorbinsyra = C-vitamin)
3) Höj PH och klor
4) Eliminera metallkällan eller tilsätt metallbindande medel.

Detta verkar ju ganska enkelt (åtminstone punkt 1-3). Är det någon som har testat det? Var får man tag i askorbinsyra?

Alternativet är att köpa något kommersiellt medel. Det enda jag hittat från svenska återförsäljare är "metal magic" från Delphin. Någon som vet vad det innehåller och om det verkar på alla metaller? Finns det något annat att tillgå? I USA verkar det finnas en hel uppsjö med produkter.




4
Vatten och kemi / SV: Glasfiberpool - svag beläggning/påväxt
« skrivet: juli 08, 2009, 09:38:37:37  »
Hej,

Har pratat med försäljaren av poolen. Han hade sett ett några liknande fall med gul beläggning. Då rörde de sig (troligen) om pollen från björk som hade färgat i samband med högt eller lågt PH.

Hans råd var att prova med ett medel som heter Hempel Cleaning Spray.
Men då får man tömma poolen!

Så återigen, finns det andra erfarenheter bland er som har drabbats.

5
Vatten och kemi / SV: Glasfiberpool - svag beläggning/påväxt
« skrivet: juli 06, 2009, 10:41:41:41  »
Hej!

Jag har fått samma problem som ni beskriver, dvs en svag gul beläggning
under vattenlinjen som inte går att "gnugga" bort. Beläggningen är inte helt jämn utan saknas vid kanterna på t.ex trappan.

Har en glasfiberpool som är 2 år gammal och har inte haft detta problem tidigare. PH-värdet har varit för lågt under en period men tror inte detta är orsaken. Igår hällde jag i 3 dl av algmedlet QAC från melpool eftersom vattnet inte var riktigt klart. Idag upptäckte jag för första gången missgfärgningen. Är det alger som "fällt ut" på väggarna eller??

Väldigt nyfiken på hur det har gått med din algbehandling.


6
Ovanmarkspooler / SV: När man ska dammsuga poolen.
« skrivet: juni 04, 2009, 21:45:57:57  »
Hej,

Testade netskim för att slippa skräp i pumpsilen vid dammsugning, det fungerade utmärkt! Tack för tipset!

Angående dåligt sug så har jag samma problem. Det verkar inte som om suget är tillräckligt för att dra upp grus och liknande från botten. Antagligen är munstycket för stort för pumpen. Testade med att endast suga direkt med slangen -gick naturligvis. Funderar på att leta upp ett mindre munstycke.

/R

7
Ovanmarkspooler / SV: När man ska dammsuga poolen.
« skrivet: maj 16, 2009, 18:11:51:51  »
Hej,

Jag har ett liknande problem. Jag dammsuger poolen precis som ni genom att koppla den till skimmern. Naturligtvis fyller jag slangen med vatten först. Problemet kommer när man är färdig med dammsugningen. Då skall man tömma silen som sitter precis vid pumpen eftersom skräpet fastnar där. För att tömma silen måste man öppna systemet och släpper följdaktligen in en del luft.
I mitt fall sitter pumpen ovanför vattenlinjen vilket innebär att den inte kommer igång och börjar pumpa av sig själv. Detta löser jag genom att köra ner en vattenslang i utloppet för att det extra tryck som behövs alternativt stryper jag flödet genom utloppet i poolen. Detta känns onödigt bökigt, dessutom är jag rädd att pumpen tar stryk när den går "torr".

Har funderat på att sätta en sil i anslutning till dammsugarslangen så slipper man öppna till pumpen. Alternativt skaffa en enkel pump som är helt frikopplad från poolen. En städrobot är för dyrt. Är det någon som har  tips om ett enkelt sätt?

/R


8
Pooltäckningar / SV: Montering av Pooltak från IdealCover
« skrivet: maj 16, 2009, 14:52:17:17  »
Tog tyvärr inga bilder under monteringen. Följande sammanfattar mina erfarenheter:

Är lite förvånad över att man har ett antal instruktioner som kompletterar och överlappar varandra. Dessa är inte helt tydliga. Det  underlättar om man först tittar på grejorna man fått.

Modulerna var ganska enkla att sätta ihop för två man. Rekommenderar att göra det en dag då det inte blåser. Popnittången som följde med var värdelös. Är också lite tveksam till att man väljer att popnita ihop modulerna. Blir jobbigt om man så småningom vill byta kanalplasten.

Vi har stenläggning typ gårasten runt polen så det blev till att borra en massa hål i stenarna för skenorna. Detta är inget problem om man har bra verktyg. Tillverkaren reokmmenderar att man gjuter en "balk" och sätter skenorna på. Jag har inte sett någon göra detta så jag la skenorna direkt på stenarna. Vi får se hur de håller med tanke på sättningar och förhoppningsvis så blåser inte pooltaket bort!

Jag beställde extra skenor för att kunna dra pooltaket bort från poolen. Dessa skenor var tyvärr inte sågade i rät vinkel så det fick jag fixa till själv.

Är lite fundersam till hur pooltaket klarar snölast. Såg i forumet att något fått borsta rent taket från snö. Är också nyfiken på hur taket håller finishen under en längre tid med tanke på min tidigare fråga om tätningen av kanalplasten.




9
Pooltäckningar / Montering av Pooltak från IdealCover
« skrivet: maj 15, 2009, 15:58:36:36  »
Jag har just monterat ett pooltak från Idealcover av typen Klasik B men är skeptisk till tätningen av kanalplasten. Enligt instruktionerna skall man endast täta med silikon utmed den nedre kanten av kanalplasten mot aluminiumlisten, invändigt och utvändigt. Detta innebär dels att vatten kan tränga in i kanalerna där man inte tätat och dels att det förmodligen kommer att bildas alger och mögel i spalterna mellan kanalplasten och aluminiumstativet.

Är det någon som har någon längre tids erfarenhet av tak från IdealCover? Fungerar verkligen denna lösningen på sikt?

Pratade med den svenska leverantören men han hänvisade till att följa instruktionerna.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag