Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - TommyC

Sidor: [1] 2 ... 315
1
Markpooler. / SV: Maskinlåda i plast/glasfiber
« skrivet: september 15, 2021, 19:33:33:33  »
El för nära poolen uppfyller inte starkströmsföreskrifterna. Jordfelsbrytare ersätter inte krav på minsta avstånd. Chansa inte.

https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=17445.msg122757#msg122757

2
Uppvärmning / SV: Pool till Nibe 2120-12 kW
« skrivet: september 11, 2021, 12:58:47:47  »
Vi värmer 31 kubikmeter med en poolvärmepump som ger som mest 9,2 kW under de ganska orealistiska förhållandena som brukar användas i datablad. Dock är den värmepumpen rejält överdimensionerad för poolen som numera är bra isolerad i väggarna samt försedd med bra pooltak. Flera här använder samma typ av VP till 4x8 pooler utan problem.

Vi håller lätt 31-32 grader september ut och då går VP bara ca halva dygnet så det finns mycket mer att ge. Många poolvärmepumpar tappar ganska rejält i uteffekt när utetemperaturen går ner mot 10 grader och lägre.

När det är sommar och 20 grader lufttemperatur så är det ofta soligt. En solig sommardag så ger solen mycket mer effekt än en VP. Med bra isolering så behöver man oftast ingen VP i juni, juli och del av augusti. I somras fick vi lämna poolens lucka öppen för att inte vattentemperaturen skulle gå över 35 grader när det var som varmast.

Det är tidigt och framförallt sent på säsongen (mindre solinstrålning) som värmepumpen behövs och gör då stor skillnad. Enligt databladet så ger Nibe 2120-12 9kW redan vid ca -3 grader och uppåt. Det gör inga 9kW poolvärmepumpar som ger 9kW vid (för reklamen) ideala förhållanden. I fallet med en ”husvärmepump” för att värma pool så tillkommer en värmeväxlare som bör dimensioneras för låg förlust.

3
Markpooler. / SV: Luft i systemet men inga bubblor från inlopp
« skrivet: september 11, 2021, 10:12:28:28  »
Jag menar att man trycksätter med systemet fyllt av vatten. Då blir det vatten som sprutar ut inte luft. Jag har aldrig provat så jag vet inte om det fungerar i praktiken. Hål som tätas av tryck hittar man inte. Som du skrev tidigare så är det nog runt pumplocket som det är störst risk att det läcker.

4
Markpooler. / SV: Luft i systemet men inga bubblor från inlopp
« skrivet: september 11, 2021, 09:35:01:01  »
Jag har ännu inte haft någon läcka på sugsidan men funderar på om det skulle gå att hitta en sådan genom att bygga en adapter så att det går att trycksätta hela systemet med tryckluft t ex från anslutningen i breddavloppet. Då borde det tryckas ut vatten även ur en liten läcka. Man får ställa ner trycket till lämpligt värde för att undvika skador.

5
Vatten och kemi / SV: Gul rand ovanför vattenlinjen
« skrivet: september 01, 2021, 19:31:31:31  »
aceton är extremt avfettande och skadar många material.

6
Ovanmarkspooler / SV: Tömma ur vattnet ur slangarna till värmeväxlaren i huset?
« skrivet: september 01, 2021, 19:29:49:49  »
Ja det är en rimlig huvudorsak. Solens UV-ljus brukar stå för största påverkan på plaster men även tåligheten mot klor varierar en hel del. Olika plastkvalitéer och därmed olika motståndskraft mot klor är en tänkbar orsak till skillnader i hållbarhet mellan olika typer/fabrikat av ventiler. Våra ventiler sitter i ett mörkt pumprum så ingen UV-påverkan här.

I år började även bypass-ventilen krångla. Den läcker lite i alla lägen förutom helt stängd och helt öppen. Det finns nog flera orsaker till att den typen har utgått.

7
Ovanmarkspooler / SV: Tömma ur vattnet ur slangarna till värmeväxlaren i huset?
« skrivet: september 01, 2021, 18:06:04:04  »
Troligen vatten mellan kulan och ventilhuset, framför allt vattnet under kulan som inte kan dräneras som kan orsaka sprängning när det fryser. Kanske små skillnader i formen hos husets innnanmäte gör stor skillnad? Jag ingen bra förståelse av hur det kan hålla i 6 vintrar men frysa sönder den 7:e. Liten lutning från horisontalplanet är troligen gynnsamt.

8
Ovanmarkspooler / SV: Tömma ur vattnet ur slangarna till värmeväxlaren i huset?
« skrivet: september 01, 2021, 17:06:45:45  »

9
Ovanmarkspooler / SV: Tömma ur vattnet ur slangarna till värmeväxlaren i huset?
« skrivet: augusti 31, 2021, 20:52:55:55  »
Mellan kulan som öppnar eller stänger ventilen och ventilhuset där kulan befinner sig samlas det vatten. En horisonellt placerad ventil kan inte dränera vattnet. Därmed kan ventilen frysa sönder. Jag råkade ut för en sönderfrusen ventil efter flera år utan problem. Efter att ha studerat ventilens innanmäte förstår jag inte att de inte fryser sönder oftare. Numera plockar jag in alla ventiler i värmen över vintern.

10
Timerknappen lyser och displayen visar en massa nollor  <hmm> Har du ställt klockan? Bara rågissar, har ingen koll på den  <dontkn>

Sidor: [1] 2 ... 315
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd