Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Säkerhet => Ämnet startat av: Ores skrivet april 14, 2021, 12:35:55:55

Titel: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Ores skrivet april 14, 2021, 12:35:55:55
Är det tillåtet att dra lågspänningskabel förbi poolen i zon 1, dvs närmare än 2 m? Behöver koppla in laddstation till robotgräsklippare. Transformatorn som har kapslingsklass IP44, 28 V likström och ger max 1 A ansluts till ett jordat uttag utomhus med jordfelsbrytare och mer än 3,5 m från poolkanten. Lågspänningskabeln dras utan skarv förbi poolen men det finns inte plats att lägga den längre än drygt 1 m från poolkanten. Avståndet till laddstationen är mer än 3,5 m från poolkanten på andra sidan. Finns det någon risk med detta som jag inte förstår?

Som amatör har jag jättesvårt att se att detta kan vara farligt eller otillåtet, men el nära poolen vill man ju inte experimentera med för mycket.
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Rickard skrivet april 14, 2021, 14:27:42:42
Det måste vara helt riskfritt, och i enlighet med regelverken.
Du har ju t.ex. 12 V fram till belysningen i poolen.
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Ores skrivet april 14, 2021, 21:37:53:53
Tack Rickard, då är vi överens! O0  28 VDC lär inte vara dödligt. Har vi fel så ska jag hälsa Sankte Per! :angel:

Det var avsnitt 702.471.0 i starkströmsföreskrifterna som satte myror i huvudet på mig: "I område 0 och 1 skall elektrisk materiel vara ansluten till SELV, som inte får överstiga 12 V växelspänning eller 30 V likspänning. Den tillhörande skyddsströmkällan skall vara fast installerad på plats utanför områdena 0, 1 och 2." (mina fetmarkeringar) Är en kabel elektrisk materiel? Är transformatorn att betrakta som SELV? Fast installation är inte möjlig.
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Erica skrivet april 15, 2021, 08:02:02:02
Jag kan inte se någon överhängande fara med detta, men rent formellt uppfyller man ju inte kravet. Transformatorn är inte fast installerad och då är kravet inte uppfyllt.Den olycksfallsrisk som kan finnas är ju om transformatorn till gräsklipparen inte uppfyller de säkerhetskrav som den bör/skall uppfylla för att vara en skyddstransformator eller om något inträffar med matningskabeln till transformatorn. Det är ju där som kravet på fast anslutning kommer in. En anslutningskabel som kopplas med en stickpropp är mera utsatt för åverkan  än en fast installerad kabel.  Skulle man t.ex. få en skada på den matande anslutningskabeln på sådant sätt att överslag uppstår mellan jordledare och fasledare så kommer transformatorhöljet(transformatorkärnan som ofta är jordat att spänningssättas. Då finns risk att även sekundärkretsen får spänning mot jord. Problemet ur säkerhetssynpunkt blir då att den kabel för 28V DC som kommer med gräsklipparen troligtvis inte har en isolation som är godkänd för en kabel som för nätspänning.
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Ores skrivet april 15, 2021, 16:27:17:17
Bra synpunkter Erica. Stickkontakten sitter fast på själva transformatorn, dvs. det finns ingen anslutningskabel. Därav svårigheten med fast installation. När du nämner det inser jag absolut att det skulle kunna bli något fel på transformatorn som gör att den ger farlig spänning på sekundärsidan, men risken borde vara liten eftersom den ju faktiskt är avsedd att placeras utomhus med kabeln liggande på dagg- och regnvått gräs, lätt tillgänglig för lekande barn m.m. Ett sådant fel borde också upptäckas relativt snabbt genom att laddstationen går sönder. Inte desto mindre, jag tänker lägga kabeln i rör under trallen så långt från poolkanten som möjligt, så känns det som att jag har minimerat risken så långt som praktiskt möjligt. Inte helt enligt regelverket ändå.

Ett komplement skulle kanske vara att använda en annan kabel med bättre isolering. Tror inte att det är bättre. Då behöver man skarva den befintliga kabeln som har Husqvarnas specialkontakter och då blir väl CE-märkningen ogiltig. Det står i säkerhetsanvisningarna att den inte får kapas...

Alternativet att klippa för hand går fetbort, som det heter. Tomten är iofs liten, men delen vid poolen är en äppellund med många lågt växande grenar. Man får krypa på alla fyra...

Tack för goda råd och synpunkter!
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Rickard skrivet april 16, 2021, 08:23:12:12
Värt att ha i åtanke är att många maskinrum med 230 eller 480 V ofta finns i direkt anslutning till poolen, kravet på jordfelbrytare torde vara det som gör att det alls är möjligt, så om du har jordfelsbrytare på uttaget till laddaren så borde det vara riskfritt så vitt jag kan se det.
Samma sak med jetmunstycken för motionssim, där sitter en elapparat med direkt kontakt med vattnet och poolens insida som potentiellt kan bli strömförande.
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: ByggaNytt skrivet april 16, 2021, 12:45:33:33
Ja, min Jetswim (3-fas motor) är ju i direkt anslutning till poolen, naturligtvis med egen JFB:

(http://familjenlindstrom.se/images/poolforum/Jet8.JPG)
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Ores skrivet april 16, 2021, 15:48:41:41
Ren tur att ni fortfarande lever!  ;D

Jag förstår att det är lite nojjigt att oroa sig för 28 VDC när ni kör 400 V i jetswimmen, och jag är inte speciellt orolig. Men när man läser inlägg som https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=13727.0 så tänker jag att det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.
Titel: SV: Elkabel nära poolen
Skrivet av: Erica skrivet april 17, 2021, 01:31:54:54
Nej, ett maskinrum i direkt anslutning till poolen är inte ett separat utrymme om det bara är en låda som på bilden. Det uppfyller inte starkströmsföreskrifternas krav på avstånd från poolen, eftersom man i samband med service då kommer att vara direkt i poolens närhet. Dessutom är den lådan som visas inte utförd med fast anslutning till jetstreampumpen, den är kollad med stickpropp vilket den inte borde vara (även om det är en trefas stickpropp). För att ett maskinrum skall räknas som ett separat utrymme så att man inte ser till hur nära poolen det ligger är det två krav som skall vara uppfyllda: det skall vara så stort att man kan gå in i det och stänga om sig vid t.ex. servicearbeten 2. det skall ha en låsbar dörr. Då räknas det som en egen byggnad och man kan bortse från hur nära poolen den står.

Nej jetstreampumpen skall inte ha direkt kontakt med något metallföremål i poolen. Det har inte heller den på bilden, det är ju två gummislangar emellan. Detta ger en hyfsad mellanisolation i vart fall så länge som vi talar om sötvattenpooler. Har man saltvatten blir det sämre, men inga föreskrifter hittills har beaktat den skillnaden..Skillnaden i ledningsförmåga mellan saltvatten och vanligt poolvatten är annars enorm.  Enligt äldre syn på poolinstallationer krävdes f.ö. att alla pumpar låg helt utanför poolzonerna och endast slangar (isolerande material) fick överföra vattnet där emellan, alternativt fick man ha 12 V pump, men det alternativet var knappast realistiskt att utnyttja.

Inte heller belysningstransformatorerna får ligga inom poolens närzon. En grop med ett litet lock över hjälper inte i det fallet heller.