Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 3 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Bifoga:
(Ta bort bilaga)
(fler bilagor)
Tillåtna filtyper: xls, txt, jpg, gif, pdf, mpg, png, xlsx, jpeg
Begränsningar: 10 per inlägg
Verifiering:
Detta textflt mste vara tomt, radera innehllet!:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Smakar en citron sött, surt, salt eller beskt?:
1 X 8 dividerat med 4 är hur mycket då? svara med en siffra.:
Vilken färg är en korp.:

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: maj 21, 2021, 18:20:03:03  »

Titanröret är nog det enda som har kontakt med poolvattnet, "varmvattnet" har kontakt både med titan och gjutjärn och det skulle kunna orsaka lite korrosion om värmeväxlaren verkligen består av gjutjärn. (Har aldrig hört talas om det, brukar vara rostfritt, koppar eller titan)
Skrivet av: Perrrah
« skrivet: maj 17, 2021, 08:46:10:10  »

Tack för svar Rickard. Bor i Linköping så vi har låga priser under maj - sept. Redan kopplat in värmeväxlare. Nu har jag insett att varmvattnet värmer upp titanrören, men själva höljet på nämnd värmeväxlare är av gjutjärn vilket också kommer i kontakt med varmvattnet. Den gulaktiga nyansen i varmvattnet har smått avtagit efter ett par veckor.

Kan det vara gjutjärnet som oxiderar något? (ej rost iaf)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: maj 07, 2021, 07:27:22:22  »

Det gulfärgade vattnet kan nog bero på höga flöden när poolen värms, vilket i sin tur drar med sig humus från vattenledningssystemet - jag har i alla fall svårt att se att så mycket av "titanet" skulle erodera att det kan färga vattnet, utan att växlaren snabbt skulle springa läck.

När det gäller poolvärme från fjärrvärme så har jag svårt att se att det skulle bli billigare än en vanlig poolvärmepump, OM inte fjärrvärmepriserna är löjligt låga (elpriset dividerat med 5) under sommaren.
Kostnadsmässigt kan det nog vara rätt lika så länge du har att göra med en installatör som värnar om att ge dig billigast möjliga lösning, ger du någon fria händer - som är mindre seriös kan det nog bli rätt mycket dyrare med fjärrvärmeinstallation jämfört med en poolvärmepump.
Skrivet av: Perrrah
« skrivet: maj 03, 2021, 18:47:26:26  »

Hej! Hijackar detta ämne. Har köpt en Bowman EC120-5113-3T och kopplat in husets varmvatten som inflöde. Dock ger detta en aning gulfärgat vatten i handfaten och dusch. Är det möjligt att titanrören är behandlade med stål eller annat material som eroroderar?

//Mvh
Skrivet av: Skinkan
« skrivet: september 04, 2019, 18:22:03:03  »

Halloj
Själv så bor jag också i Linköping , så därför är ja inne på att koppla på fjärrvärme,  har fått så många olika alternativ vilken just modell till fjärrvärme och även ska klara av saltklorinatorn. Senaste var 17400kr på phalens , sen så hörde ja med folkpool dom sa i stort sett att det går med vilken som helst , bara det är en titan modell. Sen sist med aqvis, dom sa en 75kw Bowman  8900kr demo exemplar dock , men riktigt bra pris 😜
Ja hoppas att VVS killen har koll,tänker bara att han ska koppla in på fjärrvärmen. för ja har det inte  😂 men ja måste få det känner ja, vet inte riktigt hur ja ska koppla in växlaren med det andra, pump/sandfilter/saltklorinator . Hmm  tack för era svar än så länge 👍 
Skrivet av: hemirg
« skrivet: september 04, 2019, 15:37:44:44  »

Hej ,
Jag förstår, har du 75kw?
Min är en tjälldens stomme 6*3  med ett vanligt ribcover än så länge..

Reglerar värmen menar du att det ska fixat nåt mer till växlaren? Kommer inte det med? Har prata med rörmokare och han prata om nån givare som pratar med värmen och stänger av när den har uppnått rätt temperatur  , sen så snacka han om nån termostat som man ställde in värmen på, känns väl rätt ensålänge antar jag 🤪

Aqvis uppger att värmeväxlaren som de levererat är på 76kW (EC120-5113-3T). Men i tabeller på Bowmans hemsida så uppges 80kW med 82°. Men de kanske räknar om effekten till 80°.

Det verkar som rörmokaren du anlitat har koll på hur värmen ska regleras. Men detta är utrustning som rörmokaren kommer att sälja till dig och som ByggaNytt skriver följer detta inte med växlaren. Beroende på hur ditt system är uppbyggt så kan det bli ganska mycket grejer som termostat, cirkulationspump (för nya värmeslingan till växlaren) samt kopplingar.

Har du kollat så att fjärrvärme är bästa och billigaste allternativet i din kommun. För när jag kollade runt bland poolföretagen så var det flera som sa att min hemkommun (Linköping) är nog den enda kommunen i landet som är billigare med fjärrvärme än en luftvärmepump. För kostnaden för att koppla in poolen mot fjärrvärme drar snabbt iväg när man tar in rörmokare till jobbet.
Skrivet av: ByggaNytt
« skrivet: september 04, 2019, 12:50:23:23  »

Ingenting extra kommer med om du köper en värmeväxlare, inte ens kopplingar till poolens cirkulationssystem. Du behöver mycket riktigt en termostat som reglerar värmetillförseln till poolen, se inkopplingsexempel här:
https://www.pahlen.se/poolguiden/installationsexempel/

Vanlig termostat:
https://www.poolstore.se/p/termostat-med-dykror-temp-0-40-grader/

Efter lite snabb googling verkar det som att många energibolag har färdiga paket för pool så kolla upp med ditt lokala bolag först, typ:
https://www.mse.se/tjanster/fjarrvarme/priser-och-avtal-privatpersoner/poolvarme3/
https://www.malarenergi.se/fjarrvarme/for-husagare/varm-poolen-med-fjarrvarme/
https://www.borlange-energi.se/sv/Fjarrvarme/Poolvarme/Poolvaxlare/
Skrivet av: Skinkan
« skrivet: september 04, 2019, 12:22:12:12  »

Hej ,
Jag förstår, har du 75kw?
Min är en tjälldens stomme 6*3  med ett vanligt ribcover än så länge..

Reglerar värmen menar du att det ska fixat nåt mer till växlaren? Kommer inte det med? Har prata med rörmokare och han prata om nån givare som pratar med värmen och stänger av när den har uppnått rätt temperatur  , sen så snacka han om nån termostat som man ställde in värmen på, känns väl rätt ensålänge antar jag 🤪
Skrivet av: hemirg
« skrivet: september 04, 2019, 09:04:00:00  »

Eftersom du ska ha saltvatten så måste du ha en växlare i titan. Sedan beror valet av växlare av rad olika faktorer som värmen på vattnet från fjärrvärmen, poolstorlek, pollöverdrag, isolering. Här finns lite hjälp att få https://www.pahlen.se/produkter/uppvarmning/varmevaxlare/dimensionering-poolvarmevaxlare/
Jag har en titanväxlare från Bowman som ingick i ett poolpaket (4x8m) från Aqvis där växlaren kostade 9600kr (20% rabatt). Tänk på att du även måste ha någon form av reglering på värmen också. Att koppla in växlaren till fjärrvärmen var en av få saker som jag tog in hjälp till. Vi hade inte fjärrvärme utdragen till garaget där vi nu renar och värmer poolvattnet, så vi fick gräva ner en kulvert mellan villan och garaget. Passade även då på att koppla in golvärmen i garaget som gjöts in när vi byggde garaget.
Skrivet av: Skinkan
« skrivet: september 03, 2019, 19:27:16:16  »

Hej alla ,
Är lite som ett frågetecken gällande detta ned värmeväxlare, ska koppla på mitt nuvarande system som är fjärrvärme , plus att jag ska ha en saltklorinator , så finns det någon som kan säga vilken modell jag ska till detta ?
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd