Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: panterlo skrivet augusti 15, 2020, 19:42:26:26

Titel: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: panterlo skrivet augusti 15, 2020, 19:42:26:26
Hej,

Någon som har någon feedback på denna poolritning jag gjort ? Har byggt pool förut men inte med overflow och covrex / lamell skydd. Hade tänkt mig antingen 6x12 alt. 5x10 med djupdel. Har valt att lägga overflow längs ena långsidan då det är mot "vattnet". Hade tänkt mig gjuta hela poolen i betong (plats gjuten). Har hört att "andra oroar sig för overflow längs långsidor på grund av avkylning" men vet inte om det är sant eller inte för det går ju att stänga av poolpumpen nattetid ändå.

(http://)
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Motomoto skrivet augusti 15, 2020, 20:26:42:42
Hej
Ser spännande ut, men du har ett bra jobb med å forma detta projekt vattentätt.
Jag gjöt hela baljan först för att sen gjuta i en beachhylla å trappsteg.
Enklare å få det tätt
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: panterlo skrivet augusti 15, 2020, 20:36:55:55
Ska linersvetsa så borde inte vara något problem men ändå en hel del formade  <dontkn>
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Mickelin skrivet augusti 15, 2020, 21:15:01:01
På den här sajten hittade jag en del nyttig information om overflow, hur det funkar och vad man bör tänka på: https://creationsconseilsmorana.com/en/the-infinity-pool-construction-a-technique-within-everyones-reach/

Det tycks finnas två skolor: de som förespråkar en separat pump för overflow-funktionen och de som menar att man kör den istället för en vanlig pump. Tänk igenom hur du vill ha det. Ska det bara rinna över lite över kanten när någon hoppar i eller vill du kunna dra igång ett mindre vattenfall som en snygg effekt? Det bestämmer också hur hög fallhöjd du ska ha ner till rännan. Om du väljer en-pumpslösning kan det vara idé att satsa på en med variabel hastighet.

Viktigt är också att dimensionera bufferttanken korrekt, ha korrekta nivågivare och att ha automatisk påfyllning av nytt vatten för att kompensera avdunstning och spill.

Här är ett par andra bra länkar:
https://watershapes.com/pools-spas/water-in-transit.html
https://aquamagazine.com/builder/pocket-guide-the-vanishing-edge.html
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: panterlo skrivet augusti 21, 2020, 11:30:59:59
Tack för alla tips. Anlitade faktiskt  https://creationsconseilsmorana.com som jag fick en bra ritning ifrån. Men det som oroar mig och även betongkillarna som ska göra detta är gjutningen av golvet i olika nivåer med släntning. Någon som har erfarenhet av detta och kan komma med förslag hur man hanterar denna typ av gjutning eller ska begära att man istället har raka 90 graders vinklar mellan djupdelar ?

(http://)
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Mickelin skrivet augusti 22, 2020, 07:42:16:16
Kolla Pooldrömmarens byggtråd. Han är en av mycket få på forumet som har gjutit betongpool med djupdel.
https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9077.msg68254#msg68254
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Mickelin skrivet augusti 22, 2020, 09:06:17:17
 Jag håller på att planera ett liknande bygge, med overflow/infinity-kant längs långsidan. Mitt största bekymmer är hur det ska funka med ett pooltak. Även om man har ett tak med enkelskena på den andra sidan, så måste ju taket kunna kunna rulla på overflow-sidan. Har du funderat på det? Eller har du inte tänkt ha tak, bara lameller?
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: panterlo skrivet augusti 22, 2020, 10:17:25:25
Såg Pooldrömmarens tråd och har visat den för en konstruktör och betongarbetare och de rekommenderar inte att man gjuter så, istället ska man gjuta en full "platta över hela poolen" på lägsta punkten och sedan mura och gjuta ovanpå. Risken är annars att man får förskjutningar i betongen likt det Pooldrömmarens tråd... men jaja det är vad folk säger och man ska inte tro på allt.

Gällande tak så är det sant att man kan glömma det. Har byggt två pooler tidigare med tak och man tänkte "ah, då badar man mera" men det gör man inte. Kanske man badar en gång under taket per säsong och inte ens barnen tycker det är kul att bada under taket.

Så istället finns ett Covrex lamellsystem som har speciella hjul du kan beställa för långsidan så du kan "frilägga" delar för overflow rännan.

Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Mickelin skrivet augusti 22, 2020, 16:57:10:10
Hm, tål att tänka på. Mycket pengar för ett tak också. Ska kolla på covrex. Kräver väl då vinterplåtar antar jag?
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: panterlo skrivet augusti 23, 2020, 19:13:23:23
Helst ja, och de är ett helvete att hålla på med och förvara någonstans på sommaren. Lamellerna tål snö men slits.
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 29, 2020, 13:15:01:01
Just nu har vi mulet, 16 grader, snålblåst och regnskurar. Under pooltaket är temperaturen i luften liksom i vattnet 32 grader. Jag gissar att de flesta utan tak avstår från att bada idag. 
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Plums skrivet augusti 29, 2020, 21:32:54:54
Just nu har vi mulet, 16 grader, snålblåst och regnskurar. Under pooltaket är temperaturen i luften liksom i vattnet 32 grader. Jag gissar att de flesta utan tak avstår från att bada idag.

Jag badade faktiskt idag utan tak. Skulle aldrig bada under ett oventilerat pooltak med de höga nivåer aggressiva kemikalier som samlad där. Fast jag är idrottare och mån om mina lungor och hälsa i stort..
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Lars.H skrivet augusti 30, 2020, 08:44:04:04
Jag blir nyfiken vad det är för kemikalier under ett pooltak som man kan få i sig? (Vi har saltklorinator om det spelar in.)

Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 30, 2020, 12:03:22:22
Kloraminer är föreningar som bildas när kloret tar hand om föroreningar i vattnet. De känns på lukten. Har man för mycket bundet klor i vattnet så behöver man öka klorhalten. Luktar det illa under taket så vädrar man före bad. Saltklorinatorn bildar klor av saltet i vattnet. Förutom hur kloret bildas så är det samma funktion som när man tillsätter klor på andra sätt. Läs gärna vad vår kemist Roger har skrivit.
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Plums skrivet augusti 30, 2020, 19:12:05:05
Halometaner typ kloroform är en större hälsofara verkar det som. Pooltak är en ganska ny företeelse och helt oreglerad idag även om det finns Klara gränsvärden för dessa gaser. Ingen tillverkare säger sig klara dessa gränsvärden. Sambandet mellan trikloramin och barnastma är fastställt sen länge. Utdrag Nedan från ” Simhallar – ett övergripande perspektiv på teknik, hälsa, beständighet och ekonomi”. http://kth.diva-portal.org/smash/get/diva2:1331868/FULLTEXT02.pdf

”Kloreringens nackdelar
Kloreringen innebär nackdelar både ur ett hälsoperspektiv och ur ett byggnadstekniskt perspektiv.

Hälsoperspektiv
Kloreringen är alltså en komponent för att bekämpa mikroorganismerna, men den innebär också nackdelar. Kloroform och kloraminer uppkommer genom att en del av natriumhypokloriten reagerar till halometaner (exempelvis kloroform) eller kloraminer.

Halometaner bildas genom att kolföreningar (från hudflagor mm) reagerar med hypoklorit, Kloraminer (exempelvis trikloramin, som utgör den typiska simhallslukten) bildas av att hypoklorit reagerar med kvävehaltiga ämnen exempelvis urinämne. Varken kloroform och trikloramin är speciellt vattenlösliga och avgår till luften ovanför vattenytan. De är tunga gaser vilket gör att de ligger kvar ovanför vattenytan i simmarens inandningsskikt. Halometanerna och kloraminerna kan ge upphov till andningsbesvär (Stottmeister 2008), som både kan drabba simmare och anställda (Skellefteå 2017). I sammanhanget kan det sägas att Tyskland har lägre riktvärden för Halometaner och kloraminer, jämfört med Sverige, se Tabell 1 nedan.
Tabell 1: Skillnader avseende riktvärden för kloraminer och trihalometaner i Sverige och Tyskland
    Parameter
Kloramin=Bundet klor Trihalometaner
Sverige Folkhälsomyndigheten FS 2014:12
< 0,4 mg/liter
<0,1 mg/liter
Tyskland DIN 19643
<0,2 mg/liter <0,02 mg/liter
Motiv till DIN-krav
Undviker avgång till luften (simhallslukt) Indikator för anrikning för organiska halogener
            (Hummel 2015) & (Folkhälsomyndigheten c 2006)

För att hantera de tunga ohälsosamma gaser som kloreringen ger upphov, så finns ofta ett lågt liggande ventilationssystem som är tänkt att föra bort gaserna över vattenytan.

Ventilation
Det finns i allmänhet ett antal uppgifter för ventilationssystemet. Ventilationen ska förse oss med frisk luft, det vill säga få in syresatt luft, hantera ett fuktöverskott samt få ut koldioxid och emissioner. När det gäller simhallar så handlar det dessutom om att få bort tunga ohälsosamma gaser som kloraminer och kloroform som avgår från vattnet och stannar ovanför vattenytan på grund av sin tyngd. I sammanhanget är det bra med en överliggande skvalpränna, vilket medför en högt liggande vattennivå och att vattenytan inte ligger nere i en skål, som skulle vara mer svårventilerad. En högre vattenyta gör att de tunga ohälsosamma gaserna som bildas som kloreringens restprodukter lättare kan ventileras bort.
13

Det är också mycket viktigt att hantera ventilationen för de anställda exempelvis i reningsverket. När vattnet behandlas exempelvis i filter så frisätts många av gaserna och det förekommer att anställda på simhallar har hög sjukfrånvaro ( Skellefteå 2017). Trikloramin avgår från badvattnet och kan orsaka andningsbesvär, halterna i simhallsluften kan variera mellan 0,03 och 1 mg trikloramin per kubikmeter luft. WHO har ett riktvärde på 0,5 mg, men detta värde ifrågasätts då det kan vara satt för högt (Eriksson m. fl 2016).”
Titel: SV: Ny betongpool med overflow, covrex
Skrivet av: Plums skrivet augusti 31, 2020, 20:34:27:27
Roger. kanske har några synpunkter?