CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 ... 416 [417] 418 ... 433
4161
Ovanmarkspooler / SV: värme till de billiga bestway poolerna
« skrivet: juli 25, 2010, 00:54:27:27  »
Harald Nyborg har en billig elvärmare: http://www.haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=7967&Grp=&n=10

Men solvärme ger naturligtvis lägre driftskostnader än en elvärmare. Men allt beror ju sedan på hur mycket värme din pool behöver, alltså hur storpoolen är, om den täcks när den inte används, hur den är uppställd och inte minst hur varmt vatten man vill ha.

4162
Ovanmarkspooler / SV: Sandfilterpump från Harald Nyborg
« skrivet: juli 25, 2010, 00:47:22:22  »
Citera
Intressant, undrar bara hur dom fixar säkerheten, dom är UL godkända, dom tillverkas av en känd tillverkare och Amerikaner är inte kända för dumdristighet.

Nej dumdristiga är de nog oftast inte, men vad det gäller elsäkerhet ligger de på en del punkter en bra bit efter. Men jag tror nog att en fabrik med dagens tätningar och material kan få till en lampa som är garanterat tät och som klarar alla prov. Problemen kan nog komma senare. Tätningar åldras och framför allt: Vad händer den dag glödlampan gått sönder och man måste ta isär lampan för ett byte ? Risken är nog mycket stor att tätningarna aldrig blir lika bra igen.

Riskerna med el och pool ökar väl dessutom numera när det blivit relativt vanligt med saltvattensklorinatorer: sötvatten leder inte vatten så jättebra men saltvatten gör det verkligen.

Så som vi tycks vara överens om, man bör hålla sig till 12 V lampor så kan man simma lugnare... 12 V lamporna är inte bara säkrare, de håller dessutom jättelänge. Jag kan inte komma ihåg när vi bytte någon glödlampa sist men det var riktigt länge sedan (vi har 2 lampor, 12 V 300 W).

4163
Ovanmarkspooler / SV: Sandfilterpump från Harald Nyborg
« skrivet: juli 24, 2010, 01:56:01:01  »
Citera
Jag har personligen aldrig stött på 110V i en amerikansk pool. Gjorde även en snabb Ebay scanning utan att hitta tex Poolbelysning utan trafo.

Har kanske funnits förr i världen..??

Varför titta på Ebay när det går att se dem direkt på respektive fabrikanters/leverantörers hemsidor ??? Dessa nätspänningslampor säljs dessvärre än i dag och jag skulle kunna leta upp hur många exempel som helst. Tar ett ur högen: Hayward är ju ett känt fabrikat...titta på denna sidan så finns det både 12 V och 120 V lampor i sortimentet. 120 V lampor finns t.o.m. i upp till 500 W effekt !

http://www.haywardnet.com/inground/products/lighting/AstroLite_for_Pool.cfm 

"UL-listed" och allt (motsvarar ung. CE-märkning där) men inte skulle jag vilja ha dem i vår pool....

Jag hoppas att alla läsare här inser att 220 V poolbelysningar kan vara livsfarliga och avstårfrån att sätta in dem även om de finns att köpa utomlands ! Vad händer om glaset råkar spricka eller om tätningen inte håller riktigt tätt ?

4164
Markpooler. / SV: backspolningsvattnet
« skrivet: juli 23, 2010, 01:15:41:41  »
Citera
Då måste ni ha ett separat rör ut till brunnen.
Det jag har sett både i verkligheten och faktiskt på YouTube (orkar inte leta var)  är när man trycker in vattnet i en brunn/koppling som är förgrenat till övriga huset. Det jag har sett är att det bruka stå upp små fontäner ur golvbrunnar och alla vattenlås brukar bli tömda.

Nej det har vi faktiskt inte, det går in i husets system och några bubblande gplvbrunnar har vi aldrig haft. Men så klart, skulle man få stopp i avloppet eller ha rör med dålig lutning så kan det naturligtvis bli så. Å andra sidan så rensar kanske det krafiga flödet rören lite grann. Vi har ventiler för att kunna köra ut vattnet i trädgården i stället, problemet då skulle väl bli att det vintertid antingen blev svallis på marken eller att röret frös igen, så hittills har vi sällan kört så, bara om det varit helt knustorrt ute så vi tyckt att trädgården behövt vattnet.. Avloppet har bra lutning ned mot trekammarbrunnen och rören är rätt grova så jag tror det krävs en del innan de svämmar över. Men ett separat rör vore naturligtvis en gardering. Har man en mindre trekammarbrunn får man nog dessutom kolla lite närmare om den tål vattenmängden.

4165
Ovanmarkspooler / SV: Sandfilterpump från Harald Nyborg
« skrivet: juli 23, 2010, 00:59:45:45  »
Citera
2. Testa honom på klassikern med när jordade uttag vart standard i svenska bostäder..

Jag frågade honom och fick en hel föreläsning...skall försöka korta ned det hela här. :) Året var 1994, alltså ganska sent, men detta gällde endast torra bostadsrum som vardagsrum, sovrum m.m. och statistik visar att elolyckor sällan inträffar där. I kök, våtutrymmen, utomhus o.s.v. var det krav på jordade uttag sedan flera årtionden. Sverige var inte så snabba med lagstiftning om jordfelsbrytare heller,men hade i gengäld ett strikt förbud mot vägguttag (undantaget vissa specialtyper för rakapparater och tvättmaskiner) i bad- och duschrum fram till dess att jordfelsbrytarna kom. Turister från många andra länder undrade över att det inte gick att koppla in hårtorken i badrummet, men säkerhetsmässigt var det nog helt rätt tänkt, innan då jordfelsbrytarna kom och liksom löste problemet. Vidare hade Sverige bättre materialregler än t.ex. sydeuropa, där lampor m.m. såldes med farligt klena sladdar o.s.v. Elolycksfallen har också vid jämförelse legat på en låg nivå i Sverige. Jämför t.ex.med USA där man visserligen har lägre spänning men i stället t.ex. stickproppar där man enkelt kommer när stiften vid i- och urkoppling.

Enligt min mans bedömning har det helt klart skett förbättringar, t.ex. genom införande av jordfelsbrytare, men det finns också negativa punkter: 1. "urholkning" av CE-märkningen leder ibland till att materiel som inte borde finnas på marknaden ändå finns där 2. ett ökat "gör-det-självande", trots att det är förbjudet. En del är duktiga och pålästa och gör installationer i proffsklass, andra är rena klåpare och kopplar ihop rena livsfarligheter 3. när normerna EU-anpassats har vi fått ge efter på en del. T.ex. är det numera tillåtet att lägga plastkablar direkt i väggar (under vissa förutsättningar) vilket innebär att de varken kan inspekteras eller vid behov bytas ut.

Enligt min man är det nuvarande svenska behörighetssytemet föråldrat. I stora elföretag har den eller de som har behörigheten i praktiken inte en chans att kolla allt som görs. Varje elektriker borde därför ha större krav på sig, med någon typ av behörighetsprov. Det borde enligt honom även vara krav på återkommande besiktningar även av bostäder och småföretag. Idag finns sådana krav bara för större installationer, offentliga lokaler m.m. Med tanke på det ökande gör-det-självandet vore det t.ex. rimligt att kräva besiktning i samband med att en fastighet byter ägare. Förre ägaren kan ju ha gjort mycket tokigt som jag som köpare inte har en aning om...

Citera
Thailand har vi faktiskt aldrig bott i med pool, men i 3 av dom då mindre utvecklade "grannländerna" och inga av dessa har haft 230V ner i poolen. Låter mer som en garagefirme konstruktion och ingen massprodukt.

Hur många exemplar den kan ha gjorts i vet jag ju inte. Men den såg klart fabrikstillverkad ut och verkade rakt inte vara något hembygge. Jag kan nämna att vi även en gång bodde på ett hotell i Filippinerna, där de hade en urtjusig pool med två vattenfall och poolbelysning med många lampor i olika färger som spelade ett ljusspel. Såg fantastiskt ut, men en kväll så slutade det hela att fungera. Hotellägaren som visste att min man är elingenjör frågade försynt om hjälp för att hitta vad som gått sönder. Min man tittade på den rätt avancerade anläggningen (en slags dimmers som styrdes av en liten dator) och konstaterade att alla lamporna använde nätspänning, 220 V, och utan jordfelsbrytare. I USA säljs fortfarande massvis av nätspänningspoollampor, låt vara att de har 120 V och inte 230 V, men ändå fullt livsfarligt... Så att 12 V eller 24 V skulle gälla världen över stämmer inte, tyvärr.

4166
Markpooler. / SV: backspolningsvattnet
« skrivet: juli 22, 2010, 01:46:24:24  »
Citera
Yes.   . skjut ut 500l vatten på 3 min i din 3kammarbrunn ... glöm bara inte att filma o lägga ut på youtube. 

Visst, vad skulle det vara att lägga ut på Youtube ??? Vi har haft vår pool kopplad så i alla år och har hittills aldrig märkt något problem. Ok, vi har en inomhuspool så det blir inte så många spolningar men visst blir det några gånger om året. Vi har precis som TS en stor trekammarbrunn - drygt 8 m3 tror jag våran är, och 500 l blir väl inte så våldsamt då. Om det sedan skulle påverka den biologiska reningen det vet jag inte, men som sagt några problem som märkts har det i vart fall inte blivit.

4167
Ovanmarkspooler / SV: Sandfilterpump från Harald Nyborg
« skrivet: juli 22, 2010, 01:05:20:20  »
Citera
Behöver verkligen maskinutrustning vara CE-märkt... trodde det bara var gentemot konsumentledet.

CE-märkning är numera ett krav även i industrin. Dock endast för nya maskiner, har du gamla som inte är CE-märkta så får du fortsätta att använda dem om de uppfyller vanliga arbetarskyddskrav.

Kodstycke: [Välj]
Just inom El-området har Sverige varit ett riktigt U-land i många år (Ok, många elektriker påstår annat i syfte att snacka skit om elektriker utan Svensk pass). Som tur är så börjar vi sakta men säkert komma ifatt och idag så har vi bra standard.
Jag tror definitivt inte att min man håller med om detta men skall höra efter ! Återkommer senare...

Citera
Jag har aldrig sett en 230V poolbelysning, vore intressant att veta var sådant kan säljas.

Han köpte den vid en resa till Thailand. Den ser ut precis som våra vanliga poollampor med en strålkastare i pressat glas. Men om jag minns rätt var den på 150 W (våra vanliga poollampor är ju oftast 300 W / 12 V).

4168
Ovanmarkspooler / SV: Dränkbar pump som reningspump ?
« skrivet: juli 22, 2010, 00:46:17:17  »
Citera
Det bästa är att skarva på mer slang så man får den några meter ifrån poolen.
En jordfels brytare är inte fel heller.

Ja tvåmeterskravet är ett lagkrav (starkströmsföreskrifter). Och jordfelsbrytare är också ett absolut krav i sådana sammanhang. Jordfelsbrytare är numera krav i alla nya bostäder över huvud taget. Men det finns ju billiga jordfelsbrytare att koppla direkt i uttaget om man nu skulle ha en gammal elinstallation så att det saknas jordfelsbrytare.En sådan lös modell kostar kanske 80:- och ökar säkerheten väldigt mycket jämfört med om man ingen har.

En korrekt installerad pump behöver givetvis inte stängas av för att man badar. Men lösa skarvsladdar över gräsmattan är alltid en stor risk i kombination med t.ex. blöta barn. Helst bör pumpen stå en bit ifrån poolen i ett eget litet maskinrum och vara fast ansluten och det hela matat via jordfelsbrytare. Då kan man känna sig lugn även om barnen plaskar som ett Niagarafall (och det gör barn ganska ofta!).

Ja antalet olyckor med pooler har ökat kraftigt, både vad det gäller elolyckor och drunkningar och ganska säkert kommer snart en hårdare kontroll och striktare regler. Men lagstiftning tar ju alltid sin tid.


4169
Ovanmarkspooler / SV: Resa bort - pool-förberedelser?
« skrivet: juli 21, 2010, 22:39:55:55  »
Fyra dagar är ingenting.. vi brukar låta allt gå som vanligt även om vi reser bort en månad eller mer (inomhuspool i.o.f.s.). Det enda problemet är väl om det skulle kunna bli så varmt att poolen inte tål det, men har du verkligen så hög effekt på solfångarna ?

4170
Ovanmarkspooler / SV: Sandfilterpump från Harald Nyborg
« skrivet: juli 21, 2010, 22:33:07:07  »
Att CE-märkningen ofta blivit ganska urvattnad och att massor av produkter CE-märks fast de inte borde det är nog tyvärr ett faktum. I vissa länder går märkningen dessutom i princip att köpa. Min man, som sysslar just med elbesiktningar och liknande,berättade för några månader sedan om en maskinutrustning som han kontrollerat och som var CE-märkt men som ändå hade så omfattande brister att han ansåg att det nog skulle bli billigare att byta ut hela elutrustningen till maskinen i fråga än att åtgärda alla brister.

Nej Sverige har inte högre standard på alla områden,men dock på vissa, bl.a. det som diskuterades här. Sedan finns det säkert andra områden där andra länder ligger avsevärtföre oss. Vad det gäller pooler så säljs t.ex. poolbelysningar (undervattens) för 220 V i en del länder, medans bara 12 V tillåts i Sverige. En bekant till oss har just en sådan lampa och tycker att han gjort ett KAP som kom öber den utomlands, så att han slipper köpa dyr transformator  :( Alla sätter tyvärr inte säkerheten främst.

Sidor: 1 ... 416 [417] 418 ... 433
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag