CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - henrik79

Sidor: 1 [2] 3
11
Vi ska gräva ner poolen i marken, och behöver på något sätt lösa detta med placering av pump och sandfilter (intex). Idag har vi dessa grejor samt värmepump 5 meter från poolen i marknivå bakom ett plank. Det funkar bra då vattnet har ett "fall" ner till markytan på ca 1 meter. Flödet är helt okej även med klorinator och poolvärmepump igång.

På det nya stället kommer det att vara ca 10 meter bort till planket där vi tänkt ha grejorna (pga ljuddämpning) och vi får inget direkt fall bort dit då utloppet kommer hamna i markplan och som jag förstått vattenpumpar är de bättre på att trycka vatten än att suga. Så, med detta i åtanke är antagligen det rätta att sätta intexpump+filter på en liten utgrävd hylla bredvid poolen, så att denna kan trycka vattnet bort till värmepump och klorinator bakom staketet.

Problemet med detta är ljudnivån. Intex-pumpen är inte direkt ljudlös och det är svårt att ljudisolera en utgrävd hörna under mark. Frun och jag vill ha det helt knäpptyst vid poolen.

Hur hade ni löst det? Man kan ju sälja intex-grejorna och köpa nya bättre grejor som funkar att ha i pooldäcket, och sen flyttar jag bort sandfiltret bakom planket 10 meter bort?

Vi har dock en budget för detta, och helst vill jag undvika att köpa en massa nya dyra grejor... det verkar inte heller helt lätt att hitta en vattenpump som är nästan knäpptyst.

Går det att lösa tror ni?

/H


12
Ovanmarkspooler / Bästa plats för skimmer, Intex Ultra XTR 31 m2
« skrivet: mars 22, 2021, 15:00:12:12  »
har tänkt sätta in en riktig skimmer i poolen. Frågan är vart denna ska vara? Se bifogad bild.

Det verkar inte vara bra att sätta den direkt i skarven, och frågan är om man vill ha den nära inblås eller utsug?

Att sätta den på gaveln hade kanske varit bäst men problemet är att den då hamnar i vägen för bubbelplasten som vi brukar rulla bort och lägga i ena änden av poolen. Vi har ingen upprullningsmekanism.

I andra änden av poolen har vi stegen, och där blir det en dålig placering av skimmer, då det finns risk att folk hänger och klänger på slangar och annat. Helst hade man ju velat ha den på "tekniksidan".

Poolen kommer att grävas ner om kanske 1 år, har lite andra projekt först. Kanske är det bättre att vänta med att montera dit den tills den är nergrävd? då kan jag sätta den på gaveln, då bubbelplasten kommer att rullas upp av nån sorts vevanordning. Vad tycker ni?

MVH
H



13
Vår ovanmarkspool ska äntligen grävas ner (till våren). Vi har skissat fram och tillbaka på vilken plats som är bäst och har två kandidater. Vi passar även på att göra om vår utemiljö lite, den ser idag enbart ut som en stor altan på baksidan, resten gräs.

Två alterntiv finns bifogade

Alternativ 1)
Här ligger poolen nära huset. Problemet är att just här finns en liten knalle som måste knäckas/sprängas bort. Andra nackdelar är att det är ca 12 meter till värmepumpen bakom staketet, och att vi inte har något bra ställe att ställa pump och filter. Fördelar är att vi har poolen nära, den är ett blickfång och frun tycker bäst om denna placering då det är enklast att hålla uppsikt över barnen när de badar. Poolen hamnar även nära matplats och paviljong. De flesta verkar välja denna placering om man kollar på byggtrådar och huskataloger.

Alternativ 2)
Poolen hamnar lite längre bort på tomten, dock tänker vi bygga ihop de båda altanerna med trall, och denna plats har bättre markförhållande, vi kan gräva ner till fulldjup, (vilket vi inte kan på alt 1 då det ligger sprängsten vid runt 1 meters djup + en liten knalle). Vi tänker i detta alternativet placera ett spabad på knallen och rama in detta med lite fina växter. Vi tänker att vi kommer använda spa-badet året runt och poolen endast 3 månader, då att det därför är viktigare/smartare att ha spa-badet närmast. En annan fördel som kanske finns är att man slipper allt skrik och stoj som blir när barnen och deras kompisar badar, men man har även uppsikt över dem från paviljongen eller vardagsrummet. Vi har nära till tekniken som finns bakom staketet (värmepump, filter, salt och pump).

Vad tänker ni som redan har gjort denna resa?

14
Uppvärmning / Har kört anläggningen ett tag, förslag på förbättring
« skrivet: juli 12, 2020, 10:20:30:30  »
Hej!

Har kört en Intex ovanmark med 500my bubbeltäcke sen i slutet av maj (ack du kyliga vår) tillsammans med medföljande Intex pump och sandfilter (påstås pumpa 8 m3 i timmen, 0,3 hp).

Värmepumpen är en Luxlama 12kW

Saken är den att jag tycker att den värmer upp för långsamt. Jag har ställt in med bypass så att temperaturskillnaden är två grader. Nu senaste veckan har vi haft ca 24 grader i vattnet på morgonen och sen på dagen med 17-18 grader i luften kommer den upp i 26-27 lagom till eftermiddagen-kvällen. Under natten (vi hade +10 igår natt) tappar den ca 3 grader.

Kör vattenpumpen dygnet runt och värmepumpen 8-20. Hade kunnat köra värmepumpen dygnet runt men vet inte hur vettigt det är med lufttemperaturer <10 grader. Detta är ju annars en möjlig väg.

Allt är säkert helt normalt och jag inser att poolen på något sätt måste isoleras på väggarna för att få lite bättre driftsekonomi (står ganska utsatt på en blåsig plats) och tappa mindre värme under natten, men är ändå fundersam kring om det är något som går att göra för att den snabbare ska komma upp i badbar temperatur. Man tycker ju att värmepumpen är tillräckligt kraftig, kanske en kraftigare vattenpump är lösningen? Det blir mycket gnäll här hemma från barn och andra att poolen är för kall, när det trots allt är okej väder att bada mitt på dagen när solen tittar fram. Ingen verkar vilja bada förrän det är minst 28-29 i vattnet.

Inser att vädret på senare tid har varit allt annat än optimalt för att ha pool, men så är ju vädret i detta land på sommaren, ibland 25, ibland 16. Somrar som 2018 är antagligen bara undantag...

/H

15
Uppvärmning / Ljuddämpa eller avskärma poolvärmepump, hur?
« skrivet: maj 26, 2020, 08:22:54:54  »
Efter två veckors körande av poolvärmepumpen kom granne igår och tyckte den lät för mycket, och bad att vi skulle avskärma eller dämpa ljudet på något sätt. Placering av luftvärmepumpar är knepigt, för man vill ju inte ha dem i närheten av uteplatser (vilket vi inte har), och jag trodde jag hade hittat en bra placering mellan våra respektive garage där ingen normalt sett befinner sig, men tydligen studsar ljudet på något sätt att det upplevs störande på grannens framsida. Visst, både fläkt och kompressor låter en del, men det är det ju svårt att göra något åt, hur gärna jag än hade velat. Grannen har placerat sin egen poolvärmepump på baksidan/kortsidan av sitt garage så den blåser ut mot skogen, men så kan inte vi göra då vi har poolen på baksidan av vårat garage, och då det är en ovanmarkspool får man inte ställa elektrisk utrustning i närheten av den hur som helst. Försökte förklara detta för grannen men han verkade mest irriterad på att vi inte har ställt värmepumpen på samma sätt som han själv... vilket jag såklart hade gjort om bara förutsättningarna hade funnits.

Tomtens bortre kortsida där vi har ett staket slutar en meter från vår pool så det är i princip omöjligt att ställa pumpen så den riktas mot skogen, dessutom är det ett 4 meter högt "stup" från vår tomt vilket gör det näst intill omöjligt att montera den på baksidan av vårat staket mot skogen, risken att pumpen ska trilla ner eller för den delen saboteras/stjälas är hög. Det går en grusväg 10 meter från tomten. Mycket lätt för nån att stanna med släp, plocka ner vår pump och köra iväg. Jag har noll koll på vad som händer där bakom. Jag frågade elektrikern när han var här  om denna placeringen när han var här, men han bara skakade på huvudet. Han tyckte själv att platsen mellan garagen var den bästa. Dessutom har grannen en luftvärmepump monterad här men den köres dock bara när det är kallt. Den hörs ganska friskt på vår baksida kan tilläggas. Deras poolvärmepump hörs även den en del även om den är riktad ut mot skogen då den står 8 meter från vår pool, men jag har valt att strunta i det. grannen har inte heller pratat med mig när någon av dessa saker monterades dit. Har inte brytt mig heller då vi inte hör dessa pumpar från vår uteplats, vilket jag antar är det viktigaste. Att det kommer att bullra lite är ju ofrånkomligt, men det viktigaste borde ju vara att sovrum/uteplatser inte utsätts för detta buller. Så tänkte vi i alla fall.

Hur har ni själva gjort med placering av poolvärmepumpen i de fall den inte vetter ut mot någon ödetomt? Har ni byggt nån sorts ljuddämpande plank eller bryr sig inte grannarna?

Har funderat på om man utöver nåt sorts avskärmande bullerplank på något sätt kan ljuddämpa själva pumpen? Så gjorde vi med vår nibe inomhusvärmepump, där klädde jag insidorna med ljuddämpande matta från Biltema då kompressorn orsakade en del oljud i själva plåtchassit. Jag upplever att en del av oljudet kommer från vibrationer i plåten även i vår poolvärmepump. Kan man skruva av taket på den och fästa lite filt där inne? Det är en luxlama 12kW. Pumpen i sig står på plintar med gummifötter.

Ett plank kan jag ju kosta på mig, men man vill ju inte att det ska bli en sorts resonanslåda, utan jag gissar att insidan av planket måste kläs med ribbor eller nåt så att ljudet äts upp istället för att studsa. Givetvis måste det finnas nån sorts öppning i planket där luften blåser ut också, men man kan ju sätta några vinklade ribbor där så luftflödet riktas uppåt. Är ingen expert på sånt, och budgeten är ganska låg för hela bygget.

Ibland önskar man att man bodde långt på landet  >rulla<

/H

16
Vatten och kemi / Ny pool, vattenvärden okej?
« skrivet: maj 11, 2020, 07:36:00:00  »
Hej!

Har kört poolen någon vecka nu med allting igång. Badat några gånger. Vid premiärbadet fick jag riktigt ont i ögonen efteråt. Mätte med teststickorna vi fick med saltklorinatorn (intex) , såg okej ut. Köpte en annan testsats med tabletter man löser upp i vatten och fick där värden:

pH: 7,4 (Phenol Red)
klor: 1,5 (DPD1)


Teststickorna visar på cyanursyra 0 och låg alkalinitet.

Som jag förstår det är pH okej men i övre spannet, klor för högt, ska ligga runt 1? Satte ner klorinatorn från 4 timmar till 3 timmar för att minska klorproduktionen, vi har mestadels haft poolen täckt pga dåligt väder. Vattnet ser bra ut, luktar inte klor och är klart och fint. Svag saltsmak.

Undrar varför jag fick sån irritation i ögonen, det satt i ända tills dagen efter? De andra i familjen kände ingenting, men de var inte under vatten så mycket.

/H

17
Hej!

Vår pool är 3,5x7 meter och vi har köpt ett soltäcke från poolklor, ett geobubble 500 som ska hålla värme under kyliga nätter.

Ett problem vi upptäckte igår var att frun inte orkar ta bort detta soltäcke själv, samt att det är klumpigt att hantera för en person. vi har lagt det med bubblorna nedåt, vet inte om det är korrekt, men det känns dessutom som om man sliter onödigt mycket på bubblorna när man drar täcket över ena kortsidan när man drar av och på det. Det går såklart att dra det över långsidan också, vi har testat lite olika varianter.

Vad finns det för olika sätt? Hur gör ni? Jag kollade på ett Intex-tillbehör som bestod av en vev och ställning som man klämde fast på sargen, men det är tveksamt om det klarar annat än de allra tunnaste soltäckena, då det inte verkar finnas tillräckligt med utrymme mellan poolkant och rulle för att få plats med hela radien av det ihoprullade täcket. Måste man bygga någon egen variant?

Oavsett vilket måste vi komma på något sätt att hantera detta så att man inte måste vara två personer för att hantera det...

/H

18
Uppvärmning / Luxlama LX12HP, några frågor
« skrivet: april 17, 2020, 07:14:12:12  »
Hej!

Några frågor om denna pump med dess minimala bruksanvisning, kanske någon kan svara. Hittade en liknande tråd men där fanns inte så många svar.

* Fick med två plastslangar, vart ska dessa kopplas in?

* Behöver elektrikern göra något invändigt med pumpen, dvs skruva bort den modulen som hanterar spänningen för att bygla etc? Finns ett kopplingsschema i den totalt usla manualen men ingen installationsmanual. Elektrikern frågade efter detta...

* Dräneringsrutin inför vintern? Ska man bara skruva loss den vita sexkantspluggen och låta vattnet rinna ut?

Tack på förhand
H

19
Teknik / Poolrobot Swim & Fun Manta?
« skrivet: april 06, 2020, 18:56:25:25  »
Någon som har köpt en sån eller känner till om den fungerar bra? Vi har en mindre pool 3x7 meter och behöver en poolrobot av enklare snitt för att hålla rent.

https://www.duabhuset.se/index.php?view=product&id=7598&gclid=CjwKCAjwpqv0BRABEiwA-TySwTZwUbHO9Zv2fd5F38DcYs3SI7MAh8AIA29Xjt5IRa8de8KbQKoDYhoCOlwQAvD_BwE

/H

20
Ovanmarkspooler / Bästa sätt att organisera tekniken? (bild)
« skrivet: mars 31, 2020, 13:18:20:20  »
Hej!

Vi kommer första året att ha tekniken (sandfilter + pump, värmepump och klorinator) bakom en friggebod, för att dämpa bullret något mot resten av trädgården. Grannen har sitt garage här också, så det är en ypperlig plats. Jag har hållit på att pussla med grejorna för att lista ut vilken ordning jag ska ställa dem. Detta resulterade i bilden i bilagan .

Tycker ni att detta är den enda vettiga ordning man kan ställa prylarna i? Det ser ju lite dumt ut när sladden till pumpen är ytterst, men det blir ännu märkligare om jag ska vända inlopp och utlopp ytterst.Friggeboden står på plintar så här tänkte jag "gömma" PVC-slangen så att man kan göra fina runda böjar istället för en massa 90-graders-böjar. Det är intex-grejor rakt igenom, Poolvärmepumpen är en luxlama 3 fas 12kW.

Tacksam för feedback.

/H



Sidor: 1 [2] 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag