Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - SingingSailor

Sidor: [1] 2 3
1
SpaForum / Sänk temperaturen om du reser bort så bibehålls klorhalten
« skrivet: mars 04, 2022, 18:30:24:24  »
Har sänkt temp i spabadet till 20grader mellan baden i vinter för att spara el - badar ändå inte så ofta nu. Blir förvånad över hur lite klor som förbrukas:
- Vid 38 grader har jag mätt upp 25% förbrukning av kloret per dag, enl. förväntan.
- Vid 20 grader har jag mätt 2-3% förbrukning per dag.

Om man startar med 5ppm klor så har man minst 3ppm kvar efter 14 dagar, vid 20 grader. Vid 38 grader däremot sjunker det till under 1ppm på mindre än en vecka.
Inga problem att resa bort alltså bara man sänker temperaturen.

Mätvärden:
6/2 Fritt klor 10ppm
17/2 Fritt klor 8 ppm
4/3 Fritt klor 5 ppm
Bra mätvärden från Taylor FAS-DPD

2
SpaForum / Någon som tillverkat eget lock?
« skrivet: oktober 06, 2021, 00:02:05:05  »
Har ett uppblåsbart spa sedan i somras, funkar bra. Men locket känns lite för dåligt för vintern. Det är en formsydd presenning med en uppblåsbar kudde inne i, men kudden fyller inte hela ytan, och det samlas också regnvatten på presenningen.
Funderar på hur jag kan bygga ett eget lock som blir både praktiskt,  välisolerat och så att regn rinner av.
Har testat med frigolit på pool tidigare, men frigoliten suger lätt åt sig vatten och blir mkt tung. Det var visserligen XPS, EPS är nog bättre men jag tror att även EPS skulle behöva tätas på något sätt.
Någon som har tips?

3
Vatten och kemi / Tips om Spa kemi till gammal poolägare
« skrivet: juli 04, 2021, 16:07:55:55  »
På väg att skaffa spa och tar gärna tips om spa kemi.
Gammal poolägare som gillar klor och kan en del om det, men spamiljön är ju ganska annorlunda och ny för mig.

1. Spaklor brukar oftast vara diklorisocyanursyra. Finns det någon anledning att använda stabiliserat klor med cya i ett spa, annat än att det är lätt att hantera? Man behöver väl knappast ha cya i för att skydda kloret mot solen i ett spa menar jag.

2. Pahlens rekommenderar spachock baserat på aktivt syre: https://www.pahlen.se/poolkemi/spakemikalier/. Folkpool verkar sälja samma. Jag vet hur man använder klor effektivt för chockbehandla en pool. Men är aktivt syre bättre för spa? Vad är fördelarna?

3. Pahlens rekommenderar också algmedel i spa. Är det nödvändigt - spabad har ju oftast locket på och då växer väl inga alger utan solljuset?

4. Både Pahlens och Folkpool rekommenderar Brom för spa (gärna i kombination med klor (diklor) och spachock/aktivt syre). Någon som har provat, och har praktisk erfarenhet av brom? Fördel/nackdel jämfört med bara klor i ett spa?

5. Man rekommenderas ofta att justera kalciumhårdheten om man har mjukt vatten för att få ett "balanserat vatten" som inte är aggressivt. Jag hade i ett par kg kalciumklorid/hårdhet+ vid uppstart varje år med poolen, men slutade sedan. Tror att det egentligen bara är viktigt om man har en betongpool, då kan mjukt vatten ta upp kalk från poolväggarna. Men har läst tror jag att mjukt vatten också kan ge problem med skummande vatten i spabad. Någon som vet mer?


4
Teknik / Pumpen suger lite luft, skadligt?
« skrivet: juli 20, 2013, 21:59:17:17  »
Har uppgraderat till en kraftigare sandfilterpump, och skimmern verkar vara lite underdimensionerad nu, så att små luftbubblor sugs med när man badar eller om vattennivån är lite låg. Det hörs i rören att det är små bubblor.
Är det skadligt för pumpen tro?

5
Byggde ny altan i fjol i sibirisk lärk, och nu ger den massor med stickor i fötterna. Barnen har fått förbud att springa barfota efter att jag fick operera bort flera centimeter stora stickor två dar i rad  :(.

De mörka årsringarna ger ifrån sig stickor på ungefär hälften av brädorna. Andra brädor är det inga problem alls med. Har provat att slipa, men det kommer bara nya stickor. Kanske skulle prova att vända på de dåliga brädorna, men det innebär att skruva om halva altanen, och jag är inte säker på att det hjälper. Jag har inte oljat, bara skurat med såpa. Olja skulle kanske kunna hjälpa, men vi köpte ju lärk just för att slippa oljandet...


Någon som har liknande erfarenheter, eller tips om vad man kan göra?

6
Ovanmarkspooler / Bättre stege till Intex pool
« skrivet: juli 05, 2009, 10:06:53:53  »
Någon som har tips på en bra stege till en Intex pool?

Har den medföljande stegen just nu, men den var ranglig redan från början, och blir sämre med åren:
http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=591

7
Uppvärmning / Hur isolera en Intex stativpool?
« skrivet: augusti 13, 2008, 09:33:07:07  »
Hej,
Jag har lite svårt att hålla värmen i min Intex stativpool. För att hålla 29-30 grader så går det åt 6000kWh under juni-augusti, vilket jag tycker är mycket för en ganska liten pool.
Botten är isolerad med 50mm frigolit, och jag har solfolie på vattenytan. Men hur isolera sidorna?
Problemet är att ytan är böjd som en säck, den rör på sig när man badar, och poolen plockas ned på hösten. Dessutom skall det ju gärna se snyggt ut också...
Någon som har tips?

8
Vatten och kemi / Se upp med fel värden på klor testtabletter!
« skrivet: juni 01, 2008, 22:18:22:22  »
Jag har hört att för mycket klor kan få testtabletter att visa helt fel värden. Som en glad amatörkemist så ville jag prova  :)

Slutsats: Jag blev mycket förvånad - det räcker att man tar i 3ggr mer klor vid en chock för att tabletterna skall visa helt fel värden, rentav noll! Chockar man flera gånger efter varandra så är det mycket lätt hänt, så man bör se upp!

Så här gjorde jag:
Jag löste upp 1 kryddmått (ca 1gram) chockklor (kalciumhypoklorit) i 10 liter ljummet vatten. Så lite klor är redan ca 60 ppm fritt klor, dvs 6 gånger mer än en normal chockklorering. Sedan spädde jag vattnet i omgångar för att få olika ppm nivåer fritt klor, och mätte klorhalten med tabletter (DPD), samt med teststickor.
Redan vid 30ppm klor så börjar tabletten blekas, den visade ca 2,5ppm klor.
Vid 40ppm klor och däröver så blir provröret helt klart, visar noll! Först blir det lite rosa, men det bleks bort helt efter några sekunder.
Stickorna däremot visar mörkt lila även vid 60ppm klor.

9
Vatten och kemi / Gamla teststickor
« skrivet: maj 31, 2008, 15:42:07:07  »
Någon som haft problem med gamla teststickor?

Jag använder folkpools 7-in-1, Aquacheck Select, inköpta i fjol. Det verkar som om värdet för fritt klor visar för lite nu. Stickorna visar ca 0,5ppm fritt klor, men jag tror att rätt värde är ca 2,5. Mäter jag med tabletter så visar de 2,5, och den mängd klor jag har i borde ge ungefär det. Dessutom visar teststickorna 2,5 för totalt klor, och skulle bara 0,5 vara fritt klor så skulle det väl lukta rejält med klor av allt det bundna kloret? Poolen är kristallklar och luktar nästan inget klor alls.

Alla övriga värden från stickorna är enl. förväntan. Min slutsats är att just testet för fritt klor funkar sämre när stickorna börjar bli gamla. Har någon liknande erfarenheter?

10
Vatten och kemi / Hårdhet
« skrivet: maj 16, 2007, 07:28:59:59  »
Hej,
Någon som har provat att använda Torrbollen refill för att höja kalciumhårdheten?
Man skall använda kalciumklorid enl. Pahlens, och jag tror det är ren kalciumklorid i Torrbollen.

mvh
Håkan

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag