Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 417
1
Vatten och kemi / SV: Chockklorera med flytande klor?
« skrivet: augusti 15, 2022, 01:08:19:19  »
Visst kan du chocka med natriumhypoklorit. Vi har gjort det vid systemuppstart en gång när inkommande vattnet inte var så bra. Vi hällde i ca 2 liter i vår pool, volym ca 45 m3 och vi fick en kraftig utfällning av järn ur vattnet. Efter denna så klarnade vattnet, vi körde filtrering några dagar och sedan var systemet igång och vi körde igång automatiken. Håll bara koll på pH, natriumhypokloriten driver upp pH, men kör du pH på automatik  sköter ju den sidan sig själv.

2
Vatten och kemi / SV: Gul rand på linern
« skrivet: augusti 11, 2022, 10:50:22:22  »
Svårt att se på bilden, men jag vet att man kan, om man har utomhuspool, få en gulaktig sörja om vissa träd eller buskar finns i poolens närhet. Det handlar då om pollen som hamnar på ytan, ibland blandas med lite fett (hudfett, sololja eller liknande som kan hamna i poolen) och sedan klibbar sig fast vid vattenlinjen. Det brukar gå att ta bort med scrubbisvamp och lite rengöringsmedel. Om det inte blandats in något fett går det bort väldigt lätt.

3
Vatten och kemi / SV: Minimaster - strunta i alkalinitet?
« skrivet: augusti 10, 2022, 17:39:48:48  »
Instämmer i vad Erik skrev. Vi har en inomhuspool med kemautomatik - en mycket äldre sort än mini-Master, men på samma grundprincip - den mäter Redox och pH och justerar därefter med natriumhypoklorit och saltsyra. Vi har aldrig haft några problem med pH och vi har aldrig heller mätt upp alka. Det skulle jag göra först om det blev problem just med pH-regleringen. Men pH har legat stabilt som en klippa i alla år så problemet har inte dykt upp.

4
Teknik / SV: Hjälp mig felsöka lågt tryck från poolpumpen
« skrivet: augusti 01, 2022, 14:01:05:05  »
Med luft i systemet så sjunker pumpens pumpkapacitet radikalt - ja för många pumpar blir det t.o.m. inget flöde alls. Du måste få bort luften för att få någon ordning på det hela. Det är alltid jobbigare om pumpen står över vattenytan men omöjligt är det inte. Det finns ju bara två möjligheter: du har aldrig fått det ordentligt fyllt och avluftat eller så har du en luftläcka någon stans i systemet. En variant som en del använder för att få igång det hela är att använda en trädgårdsslang och trycka in vatten från bräddavloppet, men det blir ju lite svårare i ditt fall om du har två sådana. Vissa skimmers har en stängfunktion, en liten bricka i botten som går att skruva ned till anslag så den stänger flödet. Om du gör så på det ena och sedan försöker köra in vatten i det andra så kanske det går. Har du någon backventil i systemet ? Backventil rekommenderas alltid om man har pumpen högre än poolens vattenyta.

5
Vatten och kemi / SV: Starta upp för första gången.
« skrivet: juli 31, 2022, 18:04:32:32  »
I en liten vattenvolym får du vara försiktig med att använda puckar långsiktigt. Risken är att du efter en tid får så mycket cyanursyra i vattnet att klorblockering inträder - kloret blir inaktivt. De flesta puckar tillför cyanursyra. Det finns också klor som inte innehåller/tillför någon cyanursyra (puckar innehåller oftast en klortyp (organiskt klor) som i sig själv frigör cyanursyra). Sådant klor är oftast i granulat eller vätskeform (oorganiskt klor,kalcium- resp. natriumhypoklorit). Observera om du använder natriumhypoklorit att ämnet driver upp pH så man måste hela tiden tillsätta pH-sänkande medel, t.ex. saltsyra eller ph-minus.

Ja att läcktesta först är ju en bra ide. Ha då poolen övertäckt och se om vattennivån ändå sjunker något. Täcker du inte över med t.ex. plastpresenning eller ett riktigt pooltäcke så blir resultatet av testet svårare att tolka eftersom du alltid får en viss avdunstning, även om denna blir låg så länge som du inte hunnit värma upp vattnet.

Injusteringen av bypass är mera ett finlir och definitivt inte det första man behöver ge sig på. Den delen får ju vänta tills du fått lite temperatur i vattnet, annars blir resultatet lite missvisande.

Lycka till med din nya pool !

6
Vatten och kemi / SV: Öppnade ej poolen i sommar - Poolkemi
« skrivet: juli 31, 2022, 17:53:03:03  »
Om man haft en hel säsong utan cirkulation och rening så kan vattnet givetvis ha blivit riktigt dåligt. Å andra sidan har du plåtar över så kommer ju inget solljus in heller - vore det öppet skulle det kunna växa igen ordentligt, kraftig algtillväxt o.s.v. Men visst går det att få ordning även på ett sådant läge - tömma och rensa ur mekaniskt om det blivit riktigt rejäl påväxt, skrubba rent, fylla, klorera o.s.v.  Men vill du i nuläget inte röra det hela så bör du nog hälla i klor så att vattnet chockas och ev. algtillväxt inte blir värre. Vattenvärdena är ju inte så viktiga om det inte skall badas men för att kloret skall göra god verkan bör du inte ha för högt pH, hellre lite för lågt.

7
Vatten och kemi / SV: Problem att starta pool med sjövatten
« skrivet: juli 14, 2022, 21:51:17:17  »
Fällningen som du fått är alltså för fina partiklar för att fastna i filtret utan går rakt igenom. Men visst kan man dammsuga till waste men man får vara snabb så att det nte försvinner för mycket vatten. Men ett annat alternativ är ju att tillsätta flockningsmedel som får de mycket små partiklarna att fastna  filtret efter att de klumpat ihop sig till större partiklar. Vi hade tidigare den situation du beskriver att vi hade ett dåligt vatten att utgå från och vi fick utfällningar som bara gick att få bort genom antingen flockning eller dammsugning till waste eller en kombination av metoderna. Sedan gjorde vi en ny brunn, riktig djup, och nu är problemen klart mindre, även om vi någon enstaka gång får ta till wastemetoden för att bli av med utfällt järn och mangan.

8
Vatten och kemi / SV: Kemifri behandling E-Clear
« skrivet: juli 14, 2022, 21:45:00:00  »
Det verkar ju handla om ännu ett fabrikat av UV-renare. Sådana har funnits under många år, men de som säljs för privat amatörbruk brukar ha så pass låga nivåer på UV-strålningen att de endast kan bli ett komplement till annan rening, t.ex. med klor. Det finns högeffekts UV-lampor som används i vissa kommersiella anläggningar, men priserna lär ligga en bra bit över vad en privatpoolsägare är villig att lägga upp. Sedan finns det ju säkerhetsmässiga aspekter att tänka på om man kommer upp i höga UV-strålningsnivåer, speciellt då kortvågig UV-strålning.

9
Vatten och kemi / SV: Kan någon förklara?
« skrivet: juni 30, 2022, 20:43:54:54  »
Vad är det för typ av pool ? Är det en gul beläggning eller har själva väggmaterialet gulnat ? Känns det gula fett eller torrt ? Feta avlagringar kan ju komma från t.ex. sololja, hudkrämer ller liknande. Man får ju ofta någon sådan avlagring vid vattenlinjen och då kan man behöva något fettlösande för att få bort det.

10
Inomhuspooler / SV: Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« skrivet: juni 29, 2022, 23:51:21:21  »
Om ni skall ha vatten i poolen utan att bada i den så slår ni ju av uppvärmningen och låter temperaturen sjunka till vad den nu blir. Med inget badande och låg vattentemperatur så behövs endast en sparsam klorering för att hindra algtillväxt m.m. En inomhuspool får ju inte i sig en massa goja som kommer med vinden. Nackdelen med att tömma den är att det blir alltid lite jobb extra när den skall igång igen. En pool är som mest lättskött när den bara rullar på, år efter år.

Skall man tömma en kaklad pool skall man göra det långsamt. Om det går för snabbt finns det risk för att vattnet bakom kakelplattorna trycker loss eller spräcker plattorna. Det är betongen som står för det vattentäta - inte kaklet. Kaklet är för att ha en trevlig och lättrengjord och ganska underhållsfri yta.

En inomhuspool är lättast att sköta om man täcker över den när det inte badas. Då drar man ned avdunstningen mycket rejält och slipper ha fuktproblem alternativt köra kontinuerlig avfuktning, något som inte blir så billigt med dagens energipriser. Vi hade vår inomhuspool oövertäckt i början men det gav hög energiförbrukning, även om som tur var elen var billig då jämfört med nu. Efter att vi började täcka den när det inte badas så behövde vi inte köra avfuktarna annat än i samband med bad, värmeförlusterna sjönk drastiskt och energiförbrukningen totalt blev mycket lägre. Vi kör vår pool året runt, ca 28 grader i vattnet för det mesta. Poolen är välisolerad och energiförbrukningen mycket måttlig.

Sidor: [1] 2 ... 417
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd