Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rickard

Sidor: [1] 2 ... 510
1
Vatten och kemi / SV: Rengöring av spabad
« skrivet: Idag kl. 07:44:27 »
Det brukar ju stå på burkarna vad som behövs när man byter vatten, men det är inte så kinkigt i ett spabad, tillsätt kloret och mät efter en timma eller så, då vet du vad det blir.
Du kan nog sätta i en matsked direkt och se var du hamnar, i helt nytt vatten brukar kloret förbrukas rätt snabbt, finns mycket skit i kommunvattnet som kloret kan reagera med.

Jag trodde du skulle köra pipecleaner innan du fyllde på "badvattnet", slutat ut det?

Om du ändå skall byta vatten en gång så är det ju egentligen bara pipecleanern som behöver köras först, men å andra sidan kostar det ju bara typ en krona att klorera också, så det kanske är lika bra.

2
Om packningarna satt sig vid lamporna är det nog samma vid skimmer och insprutare, kolla de skruvarna också.
Svårt säga hur mycket det avdunstar, men har man poolen öppen en hel dag när det är soligt och fint så kan det säkert fara iväg minst 10 mm.
Vi har fyllt 2 gånger under den varma period vi haft i Piteå sedan dagarna före midsommar, fyller väl 2-2.5 cm/gång.

3
Vatten och kemi / SV: Rengöring av spabad
« skrivet: Igår kl. 09:19:18 »
Vårt bad är dubbelt så stort och jag brukar sätta i en matsked klor för att chocka, försök komma till ca 10 ppm innan du kör pipecleenern.
När du fyller på med "badvatten" så brukar jag sätta in lite kalk, mellan 1/2 och 1 dl, samma mängd alka upp, lite pH plus också, och så 1-2 matskedar klorgranulat.
När du fått vattnet klart, använd klor med CYA tills du når 10-30 ppm CYA, sedan går du över till CYA-fritt klor och försöker hålla ca 3 ppm fritt klor.
Hamnar kloret ned mot noll, klorera så du får minst 5 ppm.

Min erfarenhet är att badet klarar någon dag med 0-klor mycket bättre om man har låg CYA-halt, det blir inte alls lika snabbt grumligt som det blir om man låter CYA bli högt.

4
Vatten och kemi / SV: Damsuga pool
« skrivet: Igår kl. 09:08:37 »
Håller med TommyC i detta, men kanske finns det bättre och sämre robotar, har de hepafilter eller liknande så renar de säkert bra.
Men många har väl bara en nätpåse som tar det synliga skräpet?

Rent allmänt tycker jag inte att dammsugningen är ett problem alls, vi dammsuger ett par gånger när vi startar poolen, och sedan kanske med 3-4 veckors mellanrum, ju fler som badar - detso mer skräp åker ut i skimmern utan att man behöver städa poolen.
Efter en tid blir det lite "sandigt" på botten av damm som blåser in, och då fungerar nog sandfiltret i många fall bättre än nätpåsarna i en robot.

Men som sagt, det kan ju ha kommit bättre robotar.

5
Teknik / SV: Hur mycket el drar pumpen?
« skrivet: Igår kl. 09:01:48 »
Med solpaneler, menar ni solfångare eller solceller?
Vi har 14.4 m2 solfångare till vår pool, och de bidrar inte med så mycket om man vill ha 32.5 grader i poolen som vi har.
Går i bästa fall några timmar mitt på dagen och ger då runt 4.5 kW som mest, inte ens nu då det varit 30 grader varmt och soligt har de gått så många timmar - och dessutom, när det är så varmt och soligt så rycker vi ut kontakten så det inte skall bli för varmt i vattnet.
Ett annat problem med solfångare som enda värmekälla är att det efter en kall och regnig period tar några dagar att få upp värmen, och vi är i alla all funtade så att vi längtar mest efter bad första varma dagen efter en period med dåligt väder.

Om elen blir jättedyr kanske solpaneler för en renässans, men som priset på el i norra Sverige är nu så är det rätt billigt att värma med värmepump.
Kostar ca 7.5 kr/dag för oss.
Driften av cirkpumpen kommer till, ca 5.5 kr/dag. (räknar med elpris 30 öre/kWh)

Alltså, totalt ca 100 kWh/dag för värmen, COP på värmepumpen är ca 4.0 så netto ca 25 kWh/dag X 0.3 kr/kWh = 7.5 kr/dag.
Cirkpumpen drar 750 W X 24 timmar ger 18 kWh/dag X 0.3 = ca 5.5 kr/dygn.
Om solfångarna ger 20 kWh/dygn i bästa fall så sparar det 1.5 kr/dygn. (20 kWh/4 (COP på värmepumpen) )

6
Pooltäckningar / SV: Poolskyddet går endast att dra in
« skrivet: juli 02, 2022, 08:51:10:10  »
Det låter märkligt att det inte finns ändlägeskontakter, vad gör i så fall att den stoppar?

7
SpaForum / SV: Vad är detta?
« skrivet: juni 27, 2022, 13:26:35:35  »
Hmm, du kan väl inte påstå att leksaker inte används, det finns ju flera med på de bilder du bifogat.  <dontkn>  ;)
Det enda jag kan tänka mig är någon form av beläggning i rören, eller någon som använder en hudkräm som klumpar sig på nåt sätt i kontakt med vatten.
Eller möjligen en onämnbar kroppsvätska som är fylld med proteiner som skulle kunna klumpa ihop sig.  :o

Har svårt att tro att det kommer från någon packning, packningar har som regel liten yta exponerad mot vattnet, möjligen om lagret till någon pumpaxel är så sliten att pumphjulet börjar ta i mot pumphuset och att pump eller pumphjul är av vit plast?
Men är det geléartat så känns det ju inte relevant.

Det kanske inte är omöjligt att det är någon form av bakterier som klumpar ihop sig, men det borde ju märkas på vattenkvaliten rent allmänt i så fall.
Inget jag sett eller hört talas om i alla fall, den typen av bakterier.

8
Vatten och kemi / SV: Svårt att få upp kloret
« skrivet: juni 27, 2022, 08:30:09:09  »
Om du har lite CYA i vattnet, och poolen är öppen/utsatt för sol så käkas kloret upp av solen.
Nytt kommunalt vatten kan ha rätt mycket organiska ämnen i sig, så det är inte självklart att en chockklorering räcker.

9
SpaForum / SV: Vad är detta?
« skrivet: juni 27, 2022, 08:25:31:31  »
Kan det vara från någon leksak, typ fyllning i en boll eller mjukisdjur?
Använder du filterbollar eller patronfilter?
Vilken typ av kemi använder du dig av?

10
Som regel drar en pump som får bättre flöde också mer energi - det är själva pumparbetet som orsakar högre energiförbrukning, inte mottrycket - men i övrigt kan jag hålla med.
Det stora problemet här verkar vara flödesvakten för värmepumpen, och då är det troligen grövre slangar, och kanske större pump som krävs.
Är slangarna av en typ som är "räfflade" både in och utvändigt för att vara lätta att göra böjar på så bromsas flödet dessutom mycket av "räfflorna" på insidan av slangen.

Sidor: [1] 2 ... 510
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd