CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - oltrix

Sidor: [1] 2
1
Hej igen alla,

Tack för alla svar. Det slutade med att jag gjorde ungefär som jag sa från början, jag tätade kabeln in i nischen, skarvade med en IP68 skarv till gummikabel som är 70 cm lång, skaffade nya packningar till lamphuset, rengjorde allt och satte ihop det igen.

Än så länge är det tätt och jag kan nu ta loss lamphuset med vatten i poolen och byta lampan på kanten.

Det är bara att hålla tummarna för att det håller några år i varje fall.

2
Markpooler. / Problem med Behncke QWT 100-40 värmeväxlare
« skrivet: juni 29, 2017, 13:41:06:06  »
Hej,

Har haft poolen tömd under ett års tid, fyllde den för några veckor sedan och naturligtvis var det en del saker som krånglade, bland annat cirkulationspumpen till värmeväxlaren, alltså värmesidan, inte poolvattensidan. Den är nu bytt och jag körde igång systemet i morse. Till värmeväxlaren är det mellan 60-75 grader, från kommer det mellan 45-55 grader. Poolen håller 20 grader, temp är inställt på 28 grader.
Problemet är att vattnet som kommer ut inte känns speciellt varmt.

Min fråga är kan en värmeväxlare gå sönder sådär? Det är ju uppenbarligen en skillnad mellan till och frånvattnet så något måste ju hända i växlaren men när jag körde den innan det långa uppehållet kändes det tydligt att det var varmvatten som kom ut i poolen, fast då, å andra sidan, låg vattnets grundtemp mellan 26-29 grader... Jag tycker mig även komma ihåg att värmeväxlaren brukade bli ganska varm att ta på, men jag kan ha fel där.

Tills vidare låter jag systemet gå och ser vad som händer, så det är mest en fundering just nu. Kan det till exempel vara så att det är en tröghet i uppvärmingen när man börjar på typ 20 grader och att växlaren har bättre verkningsgrad vid några grader högre temperatur?

3
Ja, det blev ju en del dividerande fram och tillbaka...

Tack för alla råd.
Några saker,

Som sagt, Poolen ligger i Tyskland, här är det lite mindre restriktiva regler än i Sverige.

Kabeln är ingen Kulo, jag skrev det för att det är den ungefärliga svenska motsvarigheten.
Det är en ser ut att vara en NYM, den tyska standardkabeln för ingjutning utan rör. Den verkar vara något mer motståndskraftig än Kulo. I vilket fall så har den suttit där i 15 år och är fortfarande mjuk samt har inte vittrat så vitt jag kan se.

Lampan har varit sönder en tid, vattenfylld och således kortsluten utan några vidare men därav (den andra lampan som är kopplad på samma trafo fungerar). Har inte kollat, men det kan finnas en säkring som löst ut. I vilket fall sitter allt bakom en jordfelsbrytare så någon större risk för elchocker ser jag inte.

Jag lutar åt att för säkerhets skull täta ordentligt där kabeln kommer in i nischen, då jag inte kan se att det skadar.
Eventuellt skarva en gummikabel med IP68 klassad kabelskarv om det går så att jag kan byta lampa från poolkanten som det är avsett.

Se till att allt är tätt och montera i den nya lampan.

Jag är som sagt inte mycket för halvtaskiga lösningar (skarvningar m.m.) och jag känner att detta är på gränsen. Men att vara utan lampan helt är inte ett alternativ och att byta hela insatsen samt dra om kabeln är ett allt för stort arbete. Det blir eventuellt en liner om några år och då finns det möjlighet att göra det då istället.





4
Ang dolt fel så är det nog inte mycket att göra, vi köpte huset väl medvetna om vad han hade fingrat med och inte, priset var också i paritet med det. Så lite sådana här saker har jag räknat med. Det gör dem inte mindre irriterande dock...

Dessutom, huset, och poolen, ligger i Tyskland, så reglerna ser lite annorlunda ut här, framförallt så har jag uppfattningen att det är avsevärt svårare att få ersättning för dolda fel.

5
Jag funderar också på om jag ska skarva Kulo kabeln med en IP68 kabelskarv till en gummikabel i rätt längd så att jag fortsättningsvis kan gör lampbyte ovanför vattenytan så som det är tänkt.

Jag är en stor vän av "gör om gör rätt" istället för att försöka med halvtaskiga lagningar men i det här faller så verkar det bli ett avsevärt större jobb i så fall, och det är helt enkelt inte värt det.

Ska dock lägga lite tid på att undersöka om det finns en kopplingscentral under en randsten, i så fall kanske det finns en chans att byta till gummikabel redan därifrån. Detta förutsätter då att kabeln är dragen i ett rör, vilket jag som sagt tvivlar på...

6
Men som jag försöker förklara, jag är tämligen säker på att lampan inte är monterad som den ska, med kabel löpande i tätat rör, han har inte ens använt rätt sorts gummikabel utan vanlig kulo kabel. Den mannen som har gjort det en gång i tiden är en klantskalle.
I och med det så tror jag att kabeln helt enkelt är ingjuten i den betong poolen är gjuten av. (I den installationsmanualen som jag har så framgår det inte heller att den ska monteras med rör.)

Jag vet nu hur jag skulle gjort det om jag själv installerade en strålkastare men nu är det ju tyvärr inte så utan jag får helt enkelt göra det bästa av vad som sitter där. Jag är inte heller speciellt glad för att kladda silikon överallt men jag vill inte heller att det ska leta sig fukt in i betongen med eventuellt rostande armering(en av anledningarna att vi nu tömt poolen) och annat som följd.

Även om där nu skulle sitta ett rör, vad är det då för nackdel om jag tätar genomföringen, förutom det tveksamma nöjet att kladda silikon då...






7
Ok, kan vara så men jag tvivlar.
Även om den är delvis ovan mark så är kabeln ingjuten i betongen, det är mosaik både på utsidan och insidan, så för att se något överhuvudtaget så får jag börja knacka ner och det är jag inte sugen på. Alltså får jag jobba med det jag har och då känner jag att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och täta. Frågan är då med vad?

Fungerar vanlig silikon?



8
Tack, Jo så ska det nog se ut i en perfekt värld. Vår pool är delvis ovan mark och trafon sitter i ett annat rum bredvid, dessutom är den till viss del byggd av någon som inte borde få ha verktyg överhuvudtaget. Jag har svårt att tänka mig att han har byggt in ett rör, för övrigt så måste kabeln vara dragen under vattenytans nivå för att kunna komma in till elcentralen så någonstans måste det vara tätt.

Därför tänker jag mig att jag nog bör täta vid nischen för säkerhets skull.

9
Hej,

Har en gammal (2001) Astral lampa i en gjuten mosaikpool. Eftersom lamphuset är ingjutet så är det inte värt arbetet att byta hela strålkastaren så jag måste hitta en lösning som fungerar på det gamla lamphuset.

Klåparen som satt dit lampan (Förra ägaren) från början har gjort åtskilliga fel, när vi tittade på huset så fungerade den inte men säljaren lovade att fixa den till att vi tog över. Det gjorde han, och lampan funkade. Ett år eller så, sen började den vattenfyllas och slutade så klart fungera.

Nu när jag tömt poolen för att fixa några saker så plockade jag ner lampan, det visade sig att han helt enkelt bytt lampan och försökt täta kabelgenomföringarna med silikon. Funkade uppenbarligen sådär. Båda kabelgenomgångarna är av typen pressa ihop gummipackning runt kabeln. Den ena, mot lampan, är nog ok nu när jag gjort rent den men den som leder från det ingjutna lamphuset verkar inte vara helt ok. Problemet är att jag inte kan göra mycket åt den eftersom kabeln sitter där den sitter.

Min tanke är att använda någon typ av tätningsmassa som håller och låta den torka ordentligt innan vi fyller med vatten. Frågan är bara vilken tätningsmassa som står pall för kloret m.m.?

Några tips och idéer?
 

10
Inomhuspooler / SV: Pooltäcke som inte täcker hela?
« skrivet: november 06, 2013, 14:32:29:29  »
Din arkitekt har rätt i det avdunstar mer utifall den relativa fuktigheten i luften är lägre, dvs. men hans antagande att det skulle gå jämt ut i övrigt stämmer inte. Hur mycket som avdunstar är beroende av bassängvattnets ångtryck, deltrycket av vattenånga i bassängrummets luft, yta och aktivitet (rörelse i vattnet tex.).

Så långt är jag med. Att han har delvis rätt men jag tycker att det ändå borde löna sig.

Skrev förresten fel, poolen är lite större, 5x9 meter, så skillnaden mellan 45 m2 och 3 m2 öppen yta borde vara ganska avsevärd.

Ja, ett flytande täcke som isolerar, det får det nog bli. Inte så snyggt men nog så klokt.

Den där pelaren är ungefär på mitten av poolen 30-40 cm från ena kanten så den stör ett rullat täcke ganska mycket. Men man skulle nog kunna fnula till en lösning där man viker in resp ut den delen som är bakom pelaren, från rullen sett.

Tack för hjälpen


Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag