|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - phonic
Sidor: [1]
1
« skrivet: november 23, 2023, 18:25:50:50 »
Det är ju asbra!
4.18 i COP i första exemplet. 3.37 i COP andra exemplet (men du sa att den varvade ned, så COP är egentligen lite högre).
Var i Sverige bor du som har +7°C ?
Hmm, kanske är lite skiktningsproblematik när jag tänker efter?
Bor i Blekinge. Ja det är svårt att veta hur det skiktar sig i tanken/tankarna, det är ju byggt för vedeldning. Hursom är jag nöjd med köpet! Jag fick tillbaka 70% av kostnaden, för dom hade skrivit fel på hemsidan att den gav 45 ut och den gav bara 40 i verkligheten. Så vill du ha en billig pump, köp en och reklamera den, de hade inte ändrat på hemsidan. 2500kr kostade pumpen mig. https://outl1.se/poolvarmepump-8kw-inverter-wifi?query=inverter%208kwJag har en länk som ger 20% rabatt på det priset tills imorgon, hör av dig om du ska köpa en! Sen reklamation så får du 70% tillbaka på det priset En bekant tipsade mig om att sätta ett motstånd på givaren som mäter temp. in/ut från pumpen så kan man lura den att ge 45C
2
« skrivet: november 23, 2023, 15:57:31:31 »
Då har jag kört ett test idag på 500L vatten. Utetemp 7-8C och 20sm i vindbyarna
15:04 - 31.2C 15:34 - 36.6C diff 5,4C på 30min 15:53 - 39.5C diff 2,9C på 20min
Pumpen drar ca 1500watt, en bit över vad specen säger på 1,15kw. Den varvade ner efter 38,5C men den går ända upp till 41C innan den bryter. Så toppar man inte ur den så ger den nog en 11C på 500L vatten i timman vid +7C
Håller på och kör ett test till nu mot 1500L vatten, då jag är lite osäker på om det verkligen värmer alla 500L då returen sitter en bit upp i tanken.
3
« skrivet: november 19, 2023, 12:11:26:26 »
.
Kan du se hur mycket energi, i kWh den drog under uppvärmningsfasen? 1 kW i snitt, i 1.5h typ 1.5kWh?
Ah, vedpanna! Då är det ju lugnt att brassa på rejält ibland
Laddade bilen samtidigt så tyvärr har jag ingen exakt siffra, men runt 1,5kwh bör det gått åt eftersom den inte gick på fullt precis hela tiden. Jag kan återkomma med det en annan dag så ska vi räkna ut exakt vad den ger, sånt gillar man som nörd. Ska mäta vad den drar exakt, har en nedis smartlife med elmätare, samt logga temperaturen och tiden det tar. Jag är faktiskt imponerad, för man vet ju hur snabbt COP faller med både utetemp och framledningstemp, jag förväntade mig 3-4kw effekt på den runt +12C, och det slår den ju med råge, kan nog tom lämna runt 4.5-5kw t.o.m Det är ju över 4COP, betydligt trevligare än att köra direktel. Jag gissar att akilleshälen på denna är styrningen, för det är inte mycket till pumpen när man öppnar skalet! En sån här duger ju gott i varmare länder typ frankrike, spanien, sen en spetsberedare till varmvatten, värmer ju ett helt hus.
4
« skrivet: november 18, 2023, 21:42:31:31 »
Intressant!
4.25 kW i snitt på 1.5 h uppvärmning!
3.7ish i COP, om det är 1.15 kW_in (enligt manualen). Bra! Men gissar att P_in är mycket högre i verkligheten, så COP är nog kring 3 som de flesta tappvarmvattenvärmepumpar.
Men snälla, lova att se till att bevaka tempen så att den "bränns" ur ibland Räcker om du når över 50°C stadigvarande, eller 70°C i ett par sekunder.
Jag har pulsmätare från Tibber så ser i realtid, den drog aldrig över 1,15kw. Däremot gick den ner några gånger i varv och låg runt 800watt, fråga mig inte varför. Alltså jag har 4 system kopplat på samma tank. Vedpanna, luft/vatten, poolvärmare och solfångare. Poolvärmaren är bara ren backup, så jag är bergis att det finns varmatten om man är bortrest och det strular. Gästerna pröjsar 2500-3000kr/dag, då förväntar man sig att slippa frysa i duschen! Uppe på det har jag tre luftluft värmepumpar, då det är tre olika byggnader. Det går inte att gästerna inte har komfort, då är man körd.
5
« skrivet: november 17, 2023, 16:44:39:39 »
Jag skulle vara lite försiktig med installationen du pratar om. Om du kopplar detta till en buffert tank som sen värms upp mer innan det går ut till dusch kan det funka men som du skriver att gästerna får nöja sig att duscha i ljummet vatten 40 grader för det är vad du hoppas värmaren klarar.
Det innebär en oerhörd risk för legionella som är absolut störst att få i en dusch när du andas in vatten dimma så utav den anledningen är det inte en lösning jag skulle rekommendera för att värma tappvatten. tvärt om.
Jag har solfångare på taket, de värmer till 70C, men inte alla dagar, då det regnar. Så legionella är ett ickeproblem. Denna pumpen ska bara hålla grundvärmen i tanken, gästerna blir nog inte så glada om det är 25C efter natten, men 40C går att duscha i på sommaren. Har nu kopplat in värmepumpen, det fungerar bättre än förväntat, +3C ute idag och det tog max 1,5h att värma från 29-40C på 500L, nu går returen ut en bit upp, så säg att jag värmde 350L så är det nog nämare sanningen eftersom vattnet skiktar sig, det tog över en timma innan pumpen behövde avfrosta trots att det har regnat typ ien månad i sträck så luften är otroligt fuktig, ungefär 2min så var den avfrostad, man har ändå hört om värdelös avfrostning på dessa så blev positivt förvånad. Jag fick bygla vattenflödesensorn, den klagade på för lite flöde, jag ligger nog precis under gränsvärdet, räknade lite på det, bör ligga runt 2kbm/h, och denna vill helst ha 2-3kbm så är strax under. Det är 4-5 grader delta på in och ut, så jag tror inte det blir några problem i längden. Lite sämre COP får man nog då dom verkar vilja ligga på 1-2C delta. För 8000+2000kr installationsmateriell och 5h arbete får man vara nöjd med detta resultat. Får jag 2-3år ur pumpen är jag nöjd.
6
« skrivet: november 05, 2023, 07:13:53:53 »
Blir inte klok på varför den är kopplad som den är? Någon som kan förklara. Känns som det saknas ett täcklock om man ska följa manualen?
7
« skrivet: november 03, 2023, 16:16:53:53 »
De har ju uppgett en fantasi-COP på över 15.0, så man får nog ta allt som står där med en stor nypa salt, om du ska värma till 45 grader så kan du kanske räkna med ca 4.0 i COP och kanske 4-5 kW uteffekt. (vid höga temperaturer förlorar en kompressor både i uteffekt och drar mer ström, hur mycket effekt som förloras och hur mycket mer ström den förbrukar beror på kompressortyp och vad den är designad för, en scrollkompressor förlorar t.ex inte lika mycket uteffekt som en kolvkompressor, men ökar å andra sidan effektförbrukningen mer) Lyfco må vara ett stort märke, men säljs av Outl1 som kanske har sveriges sämsta betyg på olika recensionssajter - räkna inte med att det är en kvalitetsmaskin, och räkna inte med bra hjälp om den går sönder. Med detta sagt så är väl konstruktionen på en poolvärmepump bland det enklaste man kan åstadkomma, det ska vara riktig illa ställt om man inte får en sådan att fungera.
Så är det, man kan aldrig lita på kinesiska specar det har man lärt sig sedan länge. Beställde en pump iallafall, 8000kr inkl frakt för en ny, fick 5% rabatt på deras nedsatta pris. Inte värt att bråka med import själv från powerworld, den kostar typ hälften i kina, men rätt skönt att kunna köra garanti mot outl1 2år, fungerar den i 2år fungerar den nog i 5. Powerworld är ingen lite tillverkare precis, de tillverkar flera hundra tusen enheter i månaden, kvalitén från kina har blivit rejält mycket bättre sista 10 åren, sedan är man ju händig själv och kan lösa det mesta, är man totalt ohändig är det nog bättre att köpa en märkespryl! Jag kan tänka mig det är styrningen som är akilleshälen i det nordiska klimatet, kineserna vet ju knappt vad snö är. Sen kan man ju inte jämföra det med en nibe, men det kostar ju därefter också. Får jag ut 4kw ur den är jag nöjd, det finns nog potential att den ger 5-6 också en mulen eller regning dag när mina solfångare inte ger något. Det jag är mest skeptisk till nu, är flödet, de vill ju ha ett rejält flöde, jag kommer köra den på 28mm koppar, har en VVC som matar igenom, så lär väl få köra den på hög effekt så man får upp flödet, är ju 50mm in och ut på pumpen. Återkommer med hur det går till våren, kanske kan hjälpa någon annan senare att ta beslut. Det är som billiga luft luft, alla "seriösa" klagar på dom, jag köper på amazon, leverans hem till dörren och inget gnäll om kylcert, värmer hela fastigheten, tre byggnader, med tre luft luft för 5000kr st ner till par minus, sedan eldar jag med vedpannan istället för då tappar dom såklart effektivitet, det är ju ombyggda AC, inte direkt gjorda för det nordiska klimatet, men likväl är det r32 gas i dom, så det fungerar vettigt tycker jag.
8
« skrivet: november 03, 2023, 10:59:46:46 »
Om den bara ska gå på sommaren borde det fungera, avfrostningsfunktionen på poolvärmepumpar brukar vara ett skämt, så räkna inte med drift på vintern. Det där med trycket blir ju bara en ren spekulation, men som regel sitter ju värmepumpen efter cirkpumpen så det kan vara skapligt högt tryck i dem, inte minst när någon pluggar inloppen med fingrarna, 1 bar skulle jag inte tro är onormalt. Att den bara värmer upp till som mest 45 grader KAN vara en begränsning i styrdatorn, att det inte går ställa börvärdet högre, tekniken som sådan med R32 och inverter borde möjliggöra 65 grader. Max börvärde kanske är 40 grader? Och att då max fram kan gå till 45 grader? För att få veta så måste du nästan få svar från någon som säkert vet.
Du sätter fingret på mina tankar, det borde fungera, men man vill ju gärna veta innan man slänger ut 10k på en installation. Man får en riktig luft vatten från samma märke (det är powerworld som lyfco säljer) en stooor kineskisk tillverkare, en LV kostar typ 25-30k hemma, men just nu vill jag ha pengarna på börsen, varje kr man plockar ut där nu blir riktigt dyr på 1-2års sikt.. Jag har en LV redan men den börjar bli till åren, så detta är tänkt som en ren backup, men det måste ändå fungera, då jag har 15 pers som kommer bitvis, det går åt mycket varmvatten! R32 är ju i var varannan maskin nu så jag tänker att det har med att de snålar nog på allt i dessa maskiner, men 40C räcker, då är det iaf ljummit vatten i duschen, det fungerar ju på sommaren, solfångarna gör resten 9/10 dagar. Men det hade varit kul att veta om någon hade kört en poolvärmare mot ett spabad med 40C som börvärde, borde ju fasen fungera på 500L, om detkan hålla 28C på 20.000liter. Visst, det är stor skillnad i COP på 28 och 40C ut från pumpen Det är bara tänkt att köra den vår, sommar, höst, då är det ju i princip aldrig under 7C utomhus, så man bör ju iaf ha halva effekten alltid, alla värmepumpar är ju specade vid +7C
9
« skrivet: november 02, 2023, 19:35:12:12 »
Jag har kikat på Lyfcos poolvärmare, det är så att jag ska värma upp varmvatten i en beredare till mina sommargäster, och är inte sugen på att köpa en luft vatten för 50k för detta. Då jag även har solfångare på taket behöver jag bara något som håller grundvärme 40C i min tekniktank. Är det döfött att köpa en poolvärmare eller orkar den värma upp 500L till 40C någorlunda? Min andra fundering är hur kondensorn ställer sig till 0,3-0,4bar, de verkar inte gilla tryck alls när man läser specen, antar det är PVC? men ett så lågt tryck borde den tåla tycker jag. Denna jag har kikat på https://outl1.se/poolvarmepump-8kw-inverter-wifiDet tekniska behöver ni inte fundera över, jag undrar egentligen bara om den orkar värma till 40C, vilket nästan är max vad specen säger och kinesiska specar, ja det tar man ju med en nypa salt. Jag är väl medveten om att man tappar mycket COP, det räcker om den ger mig 3-4kw.
Sidor: [1]
|
|
|