Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: ronson skrivet juli 28, 2007, 19:11:31:31

Titel: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 28, 2007, 19:11:31:31
Här kommer en liten beskrivning av vårt poolbygge, som tack till alla andra på detta forum som man genom att läsa har fått mycket tips och ideer ifrån. En och annan groda lär man väl göra och då är det bra ifall man kan sprida detta, så fler undviker att göra åtminstone samma groda. För grodor finns det gott om.....

Det började med att jag skulle sätta upp våran gamla 3.6m pool (vanligt trädgårdspool med pump/filter) och funderade på ifall jag skulle lägga trall under isoleringen detta året eller inte. Då vi fick nyss om primastars runda 5.5m och priset var ju kanon. Fram med centrumpinne på gräsmattan och ut med cirkeln, kanske lite för lite tyckte frugan. Utökade diametern till 6.4m och nu började det se bättre ut. In till datorn och börja skissa på situationsplanen för baksidan. Insåg ganska snabbt att jag skulle hamne lite för nära både hus och garage. Har vinkelhus + garage som ihop bildar ett U. Ut på nätet och sökte efter andra pooler och leverantörer. Han nog ritat in de flesta varianterna som primastar, JoF och unipool (tänkte importera) hade, men till slut så stod det mellan primastar (7.3x4.6x1.32) och JoF (7.6x4.5x1.32). Efter att ha läst diverse på forumet, nätet och samspråkat med vänner så blev det en pool från JoF. Största anledningen för mig var att pump/filter/service verkade bättre hos JoF än hos primastar. Läste även en artikeln där VD för primastar hade uttalats sig lite klumpigt (även om det var sant som han sa), det gjorde att jag valde JoF (känner några som har pool från primastar och är nöjda).

Nu när var nöjd med valet så kom grannen (äger svensk poolservice) över på en öl (händer rätt ofta). Han tyckte att jag skulle ha en ordentlig pool med redig kvalite på stomme/pump/filter etc. Fick ett mycket förmånligt prisförslag på en 8x4x1.52. Svårt att sova denna natt. Men efter lite resonerande fram o tillbaka, så fick jag tyvärr tacka nej till erbjudandet. Vi är bra grannar och vill fortsätta med det (pengar o vänner skall man aldrig blanda ihop), men tillbehör etc lär jag köpa hos honom.

Iden var att halvt gräva ner en storpool från Jof 7.6x4.5x1.32 mellan hus o garage. Den skulle sticka upp ca 250mm ovan altangolvet. Detta för att jag ville få så lite schaktmassor som möjligt. Har stora svårigheter att forsla bort de från baksidan till framsidan. Tänkte lägga schaktmassor på slänten jag hade, räknade med att bredda den ca 4m. Hade en gräsplätt på ca 600m2 nedanför slänten som vi kunde knapra lite på.

Satte igång började gräva först innan jag beställt pool. Visste ju inte vad man skulle stöta på under marken. Behövde gräva ner ca 1.20 m för att få plats med makadam,stenmjöl o isolering. Det gick bra tills vi hunnit ca 1/3 då stötte vi på en stor sten (se bild). Första så rörde den sig inte, men sedan fick vi loss den. Blev orolig där ett tag. Stenen fick vi dra med oss och begrave i slänten. Hade även köpt hem 7m3/13.2ton makadam som jag tänkte lägga ut i botten. Men vi har kanansand som bara släpper igenom allt vatten. När hålet precis blivit färdigt grävt så fick vi sommarens värsta regnväder över oss med 100ml på en dag. Inte en droppe vatten i gropen, så makadam får jag använda till en parkeingsplats för husvagnen istället.

Nu så beställe jag äntligen pool och det gick fort, tog en vecka ca innan den var hemma.

Forsättning följer.......
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Bidda skrivet juli 28, 2007, 19:48:08:08
 O0 godt igang, hva skal du varme med?

Vi har også 250mm oppstikk på enenenden av trallen, men unngikk å grave så dypt som hos deg.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 28, 2007, 19:50:21:21
Dränering

Då när allting var färdig grävt så skulle man ju "bara" fixa till botten innan man sätte upp polen. Behöver inte gå på gym mer detta år kan jag säga. <antman>

Eftersom jag hade så bra sand som dränering så skippade jag makadamen, så min botten bler enligt följande:
- Befinligt sand (annars så skulle jag haft ca 10-15cm makadam)
- Markduk
- 50mm isolering
- 10-15 cm stenmjöl
- 10mm betongmatta

Trots att jag hade så bra sandbotten så la jag för säkerhetskull även en dräneringslang (93/80). Köpte en rulle på 30m och fick ca 4-5m över. Gjorden även en dränerinsbrunn som gör att jag har möjlighet att pumpa upp vattnet ifrån (lär väl aldrig behöva använda den). Det var inte lätt att få tag i detta rör. En dräneringsbrunn i plast kostar ca 2000kr. Försökte få tag i en vägtrumma diameter 400mm, men de såldes i bara 6m. (såg senare att Rinkabyrör hade sådana till skapligt pris). Men utanför jobbet så byggde de om en fabrikslokal, sprang bort de på lunchen och lyckades köpa loss 2m, 250mm för 100kr.

För att få ner dräneringsslangen så fick jag gräva ett dike runt om för att få plats med makadam ovanpå. Dränering o makadam omsluts att markväv för att förhindra att dräneringshålen i slangen sätts igen.

Läste sedan på forumet att några hade lagt pressening runt om kanten för att förhindra att jordvallen ramlar ner i poolgropen. Jag valde att istället att använda markväv som jag la ner i dräneringsdiket som håller det markväven på plats. Min tanke med detta var att få ner mindre vatten i poolgropen, på en pressening så rinner det ner i poolgropen men på en markväv så rinner en hel del igenom och hamnar därmed inte i poolgropen. Markväven fungerar även som en slags armering efter ett tag, jord o vatten gör att den liksom limmas fast mot kanten. Gick åt ett par rullar markväv till detta.

Sist så blev det markväv på botten, tror inte att det skulle behövts i mitt fall.

Bifogar även en bild på hur mycket 7m3 makadam o 7m3 stenmjöl är.

Fortsättning följer.......
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 28, 2007, 19:56:29:29
Håller prcis på med men lilla berättelse och bygget har kommit så pass långt att vi idag gjorde premiärdoppet i ösregn. För bada skulle vi bara.

Ungarna kastade sig i poolen, frugan tog stegen och jag tänkte plandyka. Vi har inte kopplat in pumpen än så därför ligger vattennivån strax under skimmer så även jag tog stegen.

Min första tanke efter jag doppat mig var "måste hitta en leverantör på solfångare". Så jag förbereder med slang/rör i år och  nästa vår så kommer solfångare upp om jag inte få tag i en värmpump. Men jag bor i sydöstra sverige, mycket sol (inte i sommar dessvärre) och har fint söderläge på hustaket för solfångarna. Vintern får utvisa vilken väg jag väljer. Grannen har solfångare och de brukar har mellan 25-30grader i poolen och det är lagom tycker jag. 20grader i en pool känns  >:D kallt.

/Ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Ante skrivet juli 28, 2007, 20:23:22:22
Men jag bor i sydöstra sverige

Får man fråga var i sydöstra Sverige???

/Ante
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 28, 2007, 21:54:04:04
Bor i Jämjö, 2mil sydost om Karlskrona

/Ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 28, 2007, 22:47:11:11
Isolering

Japp, då har vi kommit till isoleringen. Beställde den på Jämjö träindustri (återförsäljare för sundolitt).

Eftersom jag kommer att lägga isoleringen på botten och sedan ca 10-15cm stenmjöl ovanför så klara jag mig med Sundolitt S250MX skiva. Jag behövde en högre långtidslast än vad man får men en vanlig 80 skiva. Lite större marginaler på denna skiva.

Var länge inne på att jag skulle ha falsade skivor, men priset avgjorde. Skall man ha något som inte är lagervara är leveranstid ca 3v.

Isoleringen säljs endast i förpackningar om 10skivor/förpackning.

Jag behövde 54 skivor 1200x600, fick köpa 60st. Om jag istället hade valt med fals så behövde jag 13 skivor och hade fått betala för 20st (storlek ca 1200x2400)

Pris 75.60kr/m2 för S250MX
Pris ca 85kr/m2 för G250MX (kommer bara ihåg att det vara ca 10kr dyrare/m2)

Köpte även bottenmattan från sundolitt. Deras betong matta (vintermatta) 10mm. Här fick man också köpa hela rullen 1.6x50m. Pris 23/m2. Behöver endast 23m, så andra hälften lägger jag ut på blocket senare. Även om jag skulle kasta det överblivna, så blev det billigare än att köpa bottenmatta från någon poolleverantör.

Sedan fick jag också betala frakten på 1555kr (hade lite otur, de behövde inte sjävla beställa något på sågen, annars hade jag sluppit denna kostnad)

Det tog en kväll at lägga ut och limma (med cellplast lim från byggmax, 3 tuber gick åt). Tejpade även skarvarna för att hjälpa till att hålla ihop under härdningen.

Längst ut så fyllde jag upp med stenmjöl runtomkring för att hålla inne isoleringen. Sedan var det bara att ösa ner 7m/3 stenmjöl i hållet. Här hade jag nytta av arbetsbänken, flyttade runt den lite i poolgropen och det gick rätt smidigt att få ner stenmjölet. Fick dock ringa efter farsgubben o systersonen får att få upp lite fart i det hela.

Paddade botten innan jag la dit isoleringen. Paddade efter 5cm stenmjöl och slutligen en par vändar med fullt lager stenmjöl (blev ca 12cm till slut).

Sedan tog det en dag att jämna av botten (c-skenor till vägghyllor är suveräna att använda här). Kanterna efter paddningen var lättast att borsta bort med piasavakvasten.

Så nu var det färdigt för resning av pool.

Fortsättning följer....
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Fia skrivet juli 28, 2007, 23:05:26:26
Väntar med spänning på fortsättningen! <antman>
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Bidda skrivet juli 28, 2007, 23:28:37:37

...Sedan fick jag också betala frakten på 1555kr (hade lite otur, de behövde inte sjävla beställa något på sågen, annars hade jag sluppit denna kostnad).....

Er nyfiken...hvilken såg?
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 00:17:28:28
Sågen = Lokalt slang för Jämjö Träindustri
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 00:59:35:35
Poolstomme

Ja så förra Lördagen var det äntligen dags för resning av poolstomme. Har precis gått på semester också, så tid finns.

Efter att plöjt igenom alla manualer ytterliggare än gång och tittat på montage videon (väldigt bra att den fanns) igen så satte jag och farsgubben igång med att väga in sidostöden. De är en fördel ifall man förmonterar dessa, det tar ju en liten stund med alla dessa skruvar o stag mm.

Först så mättes centrumlinjen ut, med poolcentrum, radiecentrum för sväng och sedan sidostöden avstånd från centrum. Farsgubben har införskaffat en vinkellaser som var perfekt när vi skulle mäta ut sidostöden placering i sidled, dvs 90grader i förhållande till centrumlinjen. Eftersom jag inte har grävt ut exakt 1m runt om poolen i nederkant, så behövde jag gräva in lite i vallen för resp. stöd. (stöden går ca 1.1m utanför poolbredden på varje sida). Vi började på hussidan med att placera ut stöden. Sedan var det dags för andra sidan. Började gräva ut för sidostöden närmast hus/garage och vad hittade man där? Ja inte var det guld i alla fall. En stor sten :(. Efter att ha känt lite på den med spettet, ja kunde lika gärna kört spettet rakt i urberget kändes ungefär likandant, så var det bara att konstatera fakta. Vi måste flytta poolen. Så det var bara att rycka upp alla centrum markeringar och börja om från början. Fick flytta poolen 15cm i sidled för att komma fri ifrån stenen. Tur var att man hade lite marginal i hålet för detta. Japp, nu gjorde vi om samma procedur igen. Flytta, justera, mäta osv. Till slut så satt alla sidostöden korrekt. Började ösa igen ena sidostöden, upptäckte då att jag glömt att skruva dig dragplåtarna i botten mellan sidostöden. Vi tyckte att de var ivägen när vi skulle väga av de jämt så vi monterade inte dessa då, utan skulle göra det senare. Men det glömde vi. Vi är båda överrens om att det är för att vi drack kaffe på förmiddagen och inte tog whisky till. Så upp med alla stöden igen och montera dragplåtarna, de skruvas nämligen med genomgåend bult som sitter på undersidan. Vad annars! När dragplåtarna var på plats, så insåg vi att det hela var lite lättare att placera ut sidostöden då man slapp att tänka på avståndet imellan dem. Det bestämdes ju av dragplåtarna. Ett litet tips! Dra inte åt alla skruvarna förrän ni har kontrollera att stöden och dragplåtarna ligger i linje med varandra.

Sedan så placerade vi ut rälsen och markerade var stenarna för rälsskarvarna skulle ligga. Jag använde en sten som vara 20x14cm och med facit i hand så skulle jag nog valt en någon större storlek tex 25x20. Men man tager vad man haver. Här var det gott att ha laserpasset. Kontrollerade för säkerhetsskulle med vattenpass mellan varje sten runtom och det stämde.

La sedan ut en pressening och körde ut stenmjölet som jag behövde till vallen och till botten. Tror det var ca 1.5m3 som ligger i mitten (se bild). Så var denna dagen slut.

På Söndagen så skulle vi montera upp själva plåt o linern var tanken. Men här satte vädergudarna in. Ösregn och stormvarning, inte optimalt väder för poolmontage så det vara bara att lägga ner arbetet denna dagen.

Måndag, fortfarande regn och blåst. Vi bestämde att nu Tisdag som dag.

Tisdag, äntligen uppehåll  <antman>

Syrran med familj, jag behövde hjälp av svågern och grabbarna. Vi var 4st + diverse inhopp från frugan/syrran.

Först så bar vi ner plåten och satten den på en skiva för att lättare kunna snurra på den. Hade för övrigt en extra skiva som vi bytte emellan för att slippa lyfta plåten, rullade bara över den mellan skivorna som vi skiftade hela tiden.

Ut med rälsen och in med dem i rälshållarna. Fick justera någon sten i sidled också. Sedan var det bara att rulla ut plåten, när man väl bestämt var skimmern/inloppet skulle vara. Se till att placera centrum på skruvhålen mitt ovanför rälshållarna så döljs skruvarna sedan av vertikalstöden. Det gick väldigt smidigt att få ut plåten och sedan skruva ihop den, många skruvar blir det. Var försiktigt med att inte dra för hårt, vi drog av en. Tur var att de hade en extra med i påsen från JoF.

Sedan så rostskyddsmålade jag nedersta delen av plåt+räls, tunnflytande hålrumsspray. Både in o utsida.

Sedan så tänkte jag på vad mats_61 hade sagt om att han gärna skulle sänkt ner bultförbande på dragplåtarna bättre. Så vi sänkte ner det ytterliggare något och krattade ut ca 2cm stenmjöl i botten som även hjälpte till att täcka skarvarna. Här saknade jag en vält, så vi fick stampa så gott vi kunde.

Sedan så började det regna igen >:( Efter att ha kollat alla vädersajten så var det bara att bryta för denna dag igen och hoppas på bättre tur imorgon.

Men nu var i alla fall poolstommen uppe.

Fortsättning följer......
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 09:58:33:33
Sandvall/Bottenmatta

Onsdag morgon, vindstilla o mulet. Slänger mig på telefonen efter svågern för att kunna få upp resten av poolen.

Innanför sandvallen (stenmjölsvallen), så har jag lagt ett lager med byggplast. Går upp ca 20-25cm upp på plåten och sedan ut på botten ca 10cm. Detta för att skydda räls o plåt från onödiga repor i ytskiktet.

Sedan var det dags för bottenmattan. Eftersom den var 1.6m bred och vi hade en stor hög med stenmjöl i mitten så fick vi börja vid ena svängen och lägga de tvärs poolen (5st 4.8m bitar gick åt totalt). Dagen innan så hade vi precis lagt ner 2st innan regnet kom och dessa hade vi fått plocka upp och låta torka i garaget. Så i med dessa igen och började tejpa.  >:D dålig silver tejp jag köpt på byggmax. Så fort det var en aning fuktigt så blev det noll bett i tejpen. Ner på sågen och köpte de två sista rullarna. Mycket ättre silvertejp (märke tesa), stor skillnad på bett i tejpen. Skulle tro att både 3M/Tesa har bra tejper. Åter till arbetet med att tejpa bottenmattan, jag la tre tejpsträngar vid varje skarv för att få så bra kontakt som möjligt med bottenmattan. Den är väl inte optimal att tejpa på bottenmattan, men det går.

Sedan började vi lägga bygga sandvallen i ena böjen. Efter mycket dividerande så kom vi fram till att den skulle vara 15cm hög, 18cm bred och luta 45 grader. Gjorde en trämall som vi kunde använda till att dra/skjuta sanden framför oss. Gick redigt bra, men det var tungt eftersom stenmjölet var blöt pga allt regnaden. Vi stampade på vallen innan vi drog färdigt slutformen.
Sedan var det bara ner med en pressening till och lägga den i böjen där vi precis gjord sandvallen. Stenmjölshögen från mitten måste flyttas till nytt ställer för att vi ville tejpa bottenmattorna mot varandra med oskurna kanter. Annars hade vi kunnat börja från andra sidan och tagit mitten sist. Men det hade inte varit lätt att få de kanterna raka och passa ihop.

Någonstans här passade vi även på att bre ut linern på det som var kvar av den gamla altanen. För att värma upp den som den blir mjuk. Tempen ute var ca 20grader.

Sedan var det bara att fortsätta med lägga ut bottenmattan underst och sandvallen ovanpå för att trycka ner bottenmattan.

Ovanpå sandvallen så la vi även ett lager till med byggplast som gick en en liten bit på botten. Detta för att skydda linern och samtidigt hålla den på plats. Det var ett litet pillande, runt stöden och böjen så fick man göra smalare strängar av plasten för att den inte skulle dubbelvika sig. Tejpade även skarvarna vertikalt.

Det blev inte mycket stenmjöl kvar, fick slänga över det sista med spade över plåten. Har fortfarande värk efter detta moment. Undrar hur länge de musklerna har sovit.

Fram med dammsugaren för att dammsuga bort all skit från bottenmattan. Nu tittade även solen fram och bottenmattan blev till ett våg hav. Blev lite oroligt ett tag, men den gick tillbaka så fort solen gick i moln. Nu kom även alla pikar om hur man hantera en dammsugare fram av alla hjälpsamma runtomkring med händer i fickorna.

Äntligen klart för linernmontage, var lite nervös att det skulle börja regna nu när bottenmatta och sandvall var klart. Ville gärna få upp linern över kanterna innan detta skulle kunna ske.

Fortsättning följer.....
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 10:53:26:26
Liner

I med linern och sedan försöka leta redan på centrumskarven. Började med att centrera denna och försökte se till att vi hade dragit upp lika mycket på varje sida. Sedan var det bara att dra över den på sidorna och tejpa. Bytte snabbt ut tejpningen mot att använda plastlisterna istället.

Hade sett dammsugarmetoden på videon och tyckte den var värd att pröva. Fram med dammsugaren från gareget, ner med slangen i inloppshålet och tejpa hål/slang tätt, glöm inte skimmer hålet. Döm mot våran förvåning hur bra den fungerade enda till dess att dammsugaren la av. Överhettningskyddet löste ut i dammsugaren. Så det vara bara att vänta tills den svalnat och så gick den att starta igen. Fick till den bra i botten och sidorna utan att ha fyllt på vatten. Men nu kom vi inte längre med dammsugaren Så fram med vattenslangen och fyllningen kunde börja. Dags för kaffe/whisky under tiden som vattnet fyller upp någon centimeter på botten så kan kan släta ut bottenveck som finns.

Nu var fanns det tillräcklig med vatten för att man skulle kunna ligga på alla fyra i botten och bearbeta veck för veck mot kanterna. Tog en stund, men är helnöjd med botten. Inte ett veck. Sträckte även upp linern ordentligt runt om på sidorna för att fortsätta att fylla upp en 5cm till innan det är dags för nästa check/justering av veck/liner.

Fortsättning följer.....
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 11:50:24:24
Liner, slutjustering


Så var vattnet uppe i ca 5cm. Dags att gå över botten en sista gång för att se ifall några veck behöver justeras. Botten ser bra ut.

Dock så ser man rätt stora veck vid varje sidostöd. Verkar som att detta är ett fenomen som drabbar alla ovalpooler från JoF. Det är bara att leva med det :-\ Mer om dessa finns följande inlägg:

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2050.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2050.0)

Japp det stod still en dag under tiden som jag sökte lite hjälp på forumet. Så på Fredagen började vi fylla rejält och sprang in till grannen och lånade även hans slang, ett litet bidrag från svensk poolservice som han sa. En annan har ju dragit slang i andra riktningen också :)

Denna dag gick åt till lossa justera, sträcka. släppa linern. I våra försök att bli av med vecken vid sidostöden så hade vi sträckt linern rätt bra. Fick lossa detta senare på eftermiddagen när man såg att det började bukta lite i plåten. När vi sedan fyllt upp till ca 1/3 så var det dags att hoppa ner och försöka snygga till vecken vid sidostöden, så gott det ju nu gick. Klar och på med vattnet igen för att fylla upp till strax under skimmern.

Är rätt nöjd med linern om jag får säga det själv. Förutom de 4 vecken så har jag jag bara något enstaka veck längst ner på botten vid ena sidostödet. Troligtvis så är det plasten till sandvallen som vikit sig under linern i mina försök till att bli av med vecken vid sidostöden.

Denna dag förflöt utan några större incidenter. Fixade till en plattform för stegen under kvällen. Fick justera lite med borren i plastdetaljen på nedersta steget, då det var alldeles för tighta så skruven tog aldrig gänga i muttrarna till stegen på stegen.

Fortsättning följer....
ps. idag regnade det inte :)
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 12:36:20:20
Sarg/vertikalstöd/skimmer

Lördag morgon och dags för veckans uppoffring, handla! <antman>. Trodde aldrig vi skulle komma ifrån affären denna dag.

Så fram med skimmern och inloppsventilen och börja leta efter var dessa instruktioner nu fanns. Så nu hade man allting framför sig förutom silikonet. Ut i garage och konstatera att jag råkat köpa brunt silikon >:D Tur att man ha grannar, snabbt över och låna lite av honom. Lite ovanlig situation, för i vanliga fall brukar det vara tvärtom ;). Tejpade även snett över skimmerhålet på insidan av pool för att undvika att snittet skulle kunna sticka iväg. Fram med en liten bräda som mothål och sedan skar man till från utsidan, lämnade ca 1cm kvar till respektive hörn. Blev bra. Jag hade även tejpat kanterna runt både skimmer/inlopp för att skydda linern får vassa kanter. På skimmerhålet så fanns det en vass hörna.

Sedan dit med luckan till skimmern innan man skruvade fast den. La även en sträng silikon på skimmerhuset som ansluter mot utsidan av plåten. Dit med packningen i hålet. Satte sedan fast skimmern med två fästskruvar (4 fanns med), fick till och med ta fram ett litet borr för dessa skruvar hade problem att komma igenom liner/tejp. Dessa skruva fick man seda dra ned lite i packningen, annars så tar de i infästningen ramen. De är lite för grund hål för skruvskallen i dessa. Stod och vände och vred på denna och insåg att den bara kunde sitta på ett sätt. Så fast med denna. Använde en skruvdragare och satte den på lägsta momentet. Trots det så blev det en gänga som snurrade, skulle rekommendera att man dra detta för hand. I med silikon i gänget och handdrog den tills man kände att den var på väg att släppa. Klart!

Fram med inloppsventilen har satte dit denna. Den fanns en korkpackning också på denna och fick leta fram manualen igen, för någonstans hade jag läst vilken sida den skulle sitta på. Insidan mot linern skulle den ligga. Gjorde likadant när jag skar upp detta hål, spara lite i mot resp kant. I med ventilen och dra åt muttern på baksidan. Klart.

Så här i efterhand så kanske man inte behövde tejpa även på insidan, men ibland är det bättre att ta det säkra för det osäkra.

Dags att skruva fast alla vertikalsöden. Hade förmonterat undre plasthållaren för sargen på vertikaltöden (10st till vår pool) på Fredagskvällen. Innan jag kunde montera vertikalstöden så justerade jag linern en sista gång. Såg även till att plastlisten som håller liner ligger rätt. Jag centreade den över varje topprälsplatta, då skyddar man linerna från rälsen ändar som är rätt vassa. Plastlisten ligger också mellan liner och sidostöd. För att veta var rälshållarna skulle vara så monterade jag dit alla vertikal stöd och skruvade fast de löst endast i nederkant. På så vis så var det lätt att veta var rälshållarna skulle vara. Nu när övre rälsen, plastenlisten och rälshållarna var ditsatta så veck jag in linern på baksidan. Så att det bildades en ca 5cm bred kant runtom. Var lite svårt att dra upp linern vid sidostöden, rätt bra tryck här. Sedan kunde man skruva dit vertikalstöden mot den övre rälshållaren. En massa skruvar blir det på en sådan här pool. Är tacksam till att de skickar med någon extra skruv också, det är lätt att någon försvinner och så står man där, tack JoF.

Nu började ungarna ta på sig badkläder! Skruva med en hand och mota ungarna med den andra :D Förklarade att det blir bad idag. <antman>. Måste bara få dit sargen först. Tog en stund, massor av skruvar igen.

Så äntligen <sol>, klart för bad. Bara in och äta middag först. Spagetti oc köttfärssås. Måste ladda upp med kolhydrater för att orka tillbaka till stegen :D

Dags för första doppet, tittade upp mot himmeln och det blev bara mörkare o mörkare. Men skitsamma, hade vi byggt en pool så skall inte denna sommarns  >:D väder få förstöra första doppet. Minns jag skrek något till ungarna om att inte hoppa och de lydde som vanligt. Jag o frugan gjorde kärringdopp, dvs via stegen. Nu började det ösa ner, sprang in för att hämta kameran och plåta första doppet i ösregn, ingen  <sol> här. Min enda tanke nu är hur jag skall få upp tempen i poolen, solfångare eller värmepump??? Ja det få bli vinterns problem att lösa <hmm>

Skönt att man kommit så här långt.

Nu återstår bara att koppla in pump/filter pump. Har precis bestämt att den skall i garaget och därmed måste nya kopplingar och slangar införskaffas. Även backventil då pumpen hamnar ca 2dm ovanför skimmernivå.

Skall i med baquasil chock idag. Skall iväg o campa lite nu. Måste bara se till att beställa delar så man kan fortsätta när vi kommer hem. Vattnet lär väl bli som det blir under denna tid. Men det går alltid att fixa.

Nu blir det lungt på ett tag innan nästa del i projektet kommer. Pumpinstallation-

Fortsättning följer.....

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 29, 2007, 12:45:35:35
Japp det blev ett litet inlägg till.

När vi monterade plåten så missade vi att kontrollera att poolsidorna vara raka. dvs lägga en lång planka på sidostöden och mäta in till yttersta delen på radien på böjarna. Upptäckte inte detta för den var dags att montera sargen och hade problem att att nå ett skruvhål. Då såg man att sidan var lite krokig. Trodde att detta löste sig själv då man såg att plåten gled i bottenrälsen, men ack så fel man ka ha.

Har ingen lust att tömma ut allt vatten, bort med liner, göra om sandvallen etc för att justera detta.

Eftersom jag kommer att ta bort sargen nästa vår och bygga en ny träsarg som blir ca 500mm bred/250mm hög runtom poolen så kommer detta fel att försvinna för ögat. I år så skall vi dit med trallen för att kunna utnyttja altanen igen. Sargen lär ta tid om det skall bli bra.


/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Bidda skrivet juli 29, 2007, 15:27:11:11
 O0 ....vel gjennomført prosjekt så langt og godt skrevet info 8)
Håper solen kan varme litt nå så dere får badet masse.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 13, 2007, 22:57:40:40
Pump/filter installation

Efter att ha varit iväg på semster någon vecka och sedan väntat på fellevererade kopplingar så blev det idag äntligen dags att montera ihop pump och filter.

Att hitta rätt gängade kopplingar till pumpen/filter var inte lätt, se länk.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2068.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2068.0)

För att fler än jag skall slippa och ha dessa funderingar så skall jag i detalj beskriva min pump/filter installation.

Det medskickade slangarna från JoF fungerar om man vill ha pumpen/filter stående precis vid sidan av poolen, slangarna är väl ca 2m max. Med detta är ju inget bra alternativ för de flesta, då det vara bara att ställa undan dessa delar och börja undersöka vilka olika gängor/anslutningar som fanns på pump.filter.skimmer o inlopp.

Skimmer: 1 1/2 (dvs R40)
Inlopp: 1 1/2
Filter: 3st 1 1/2 (pump, filter, waste)
Pump: 2st 2 1/4 (använd ena halvan av en 50 lim union koppling, så finns denna gänga på dessa kopplingar, svårt att hitta annars)

Som tätningsmedel för gängade anslutningar använde jag loctite 5331. Använde ej gängtejp då gängorna i filtret var lite konade och jag ville undvika att spräcka godset i detta. Som smörjmedel till PEM kopplingar, o-ringar etc använde jag vanligt vaselin (en liten burk gick åt precis). PVC limmet var Tangit. Använder även gängtejp på pumpanslutningarna annars så när man drar den halva unionskopplingen så släpper muttern, hände mig och det kändes lite osäkert (detta pga gängan konar lite)

Eftersom mitt pumpinlopp ligger ca 1dm över 75% vattennivå av skimmern, så monterades en backventil dit. Efter mycket om och men så valde jag att placera den invid pumpen, pga bättre service åtkomst. Annars så borde den sitta på lägsta punkten, men det gäller ju bara se till att systemet blir vattenfyllt ordentligt innan det körs igång.

Följande material använde jag för min pump/filter installation:

10m 50/40.8mm PEM slang
4m 50/40 PVC rör
1 tub loctite 5331 (räckte mer än väl)
1 tub Tangit pvc lim (räckte precis)

Kopplingar på utsidan

Från skimmer/inlopp -> vägg:
PEM Vinkel utv gänga 50xR40
PEM Vinkel 50
PEM Vinkel inv gänga 50xR40 (här blev det en mässingskopplings pga felbeställning, PEM är billigare)
PVC rak lim utv gänga 50xR40
PEM slang utvändigt och PVC rör genom väggen.

Kopplingar på insidan

Vägg (Skimmer) ->pump:
PVC vinkel lim 50
PVC Kulventil lim 50
PVC Backventil lim 50
Ena halvan av en PVC union lim 50 (o-ring från befintlig koppling till pump)

Pump-> Filter:
Ena halvan av en PVC union lim 50 (o-ring från befintlig koppling till pump)
PVC vinkel lim 50
PVC union lim 50
PVC rak lim utv gänga 50xR40

Filter -> vägg (inlopp):
PVC rak lim utv gänga 50xR40
PVC union lim 50
PVC union lim 50
PVC vinkel lim 50
PVC Kulventil lim 50
PVC vinkel lim 50

Filter (waste) -> avlopp
Här använde jag medföljande kopplingar och flatslang tillsvidare. Måste först kolla med kommunen ifall jag får koppla det det dagvattenledningen eller ifall jag får tömma det på gräsmattan. Därav kör jag så länge med denna kopppling (använde gängtejp här)

Sedan var det dags för tryckmätaren, lite gängtejp och så var den på.

Monterade 2st union kopplingar från filter till inlopp där jag senare skall installera solfångarna.

Eftersom jag samtidigt håller på att slutföra ombyggnaden av garaget så har inga rörklammer monterats, det behövs för att avlasta rören när de blir vattenfyllda och undivka läckage pga vibrationer.

Styrskåp etc kommer upp så fort väggen är färdigspacklad o målad, återkommer om detta.

Jag vände mitt filter med tryckgivare/siktglas utåt för att lättare kunna se, enda nackdelen är att texten på filtret blir upp o ner. Waste utgången pekar utmot garageporten där jag har mitt avlopp.

När ni monterar den styva PEM slangen mot skimmer/inlopp, se till att den ligger med så liten belastning som möjligt på poolväggen. Den buktar väldigt lätt. Vi använde värmepistol och diverse brottargrepp för att räta ut slangen så att den kom rätt och med så liten belastning som möjligt. Satte också dit extra vinkelkopplingar mot garagetväggen för att få under rören under bärlinor/reglar, samt att få mindre spänn på slangen.

Så nu är det äntligen kopplat och klart, vattenpåfyllning sker och imorgon hoppas jag kunna dra igång anläggningen så vi äntligen kan bada. Än så länge inga läckar.....

Poolen har nu stått ca 2v med vatten i och endast med baquasil chock uppstartsdosering. Blir intressant att mäta vattenkvaliten sen när filtret kommit igång. Ser fortfarande klart ut och inga alger på liner än så länge.

Fortsättning följer.........
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Phyxius skrivet augusti 14, 2007, 05:50:38:38
Mycket bra beskrivning av din installation av pump och filter!!  O0 Kommer nog att uppskattas av framtida ägare av J&F´s storpool. Hade jag haft denna superba förklaring innan hade jag nog sluppit beställa grejer från Poolstore 3 gånger.  ;)
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 14, 2007, 09:15:05:05
Fick själv en hel del hjälp på forumet och sedan blev det som du, massa vändor fram o tillbaka till rörfirmorna. För att inte tala om väntetid :'( . Gott ifall man kan hjälpa några andra att undvika detta onödiga arbete 8)

Nu är vattnet dock klart, så idag startar vi pumpen. Har lite dåligt flöde för fyllning av poolen, förra ägaren till vårat hus har endast dragit fram ett 12mm rör till vattenuttaget :( . Blir byte av detta nästa år.

/Ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Bidda skrivet augusti 14, 2007, 09:28:32:32
Hmm.... vurderte du å plassere backventilen på andre siden av stengeventilen og stengeventilen så nær pumpen som mulig?
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 14, 2007, 10:02:36:36
Hade först tänkt att placera backventilen ute vid skimmern, då det är lägsta punkten. Trodde först jag hade ca 3dm höjdskillnad mellan pumpinlopp och 75% vattennivå av skimmern, men jag hade faktiskt bara 1dm höjdskillnad.

Har en svåger som har ännu större höjdskillnad och han kör utan backventil och har inga problem med detta.

Största anledningen till placering av backventilen vid pumpen var att lättare komma åt den ifall den behöver rengöras och att den inte heller är fryssäker. Annars så skulle den placerats under altangolvet vid skimmer. Sätter man den ute vid skimmern så blir den en massa kopplingar för att få dit den på PEM slangen också (ont om kopplingar igår igen)

Läste en hel del på forument om detta o där skulle den sitta vid skimmern. Försökte få fram lite svar via forumet om varför den behöver sitta där ute, men det var lite trögt. <dontkn>

Så efter lite överläggande med mig själv så placerade backventilen i garaget vid pumpen, mycket beroende på den lilla höjdskillnad jag hade. Hade jag haft större hade jag nog satt den ute vid skimmern, tror jag <hmm>

Backventilen satte mellan pumpen och kulventil för att kunna stänga av vattnet vid rengöring av backventilen. Kulventilen hamnade lite väl nära pumpen, ibland blir det som det blir.

Det gäller att se till att slangarna är vattenfyllda fram till pumpen vid uppstart av poolen. Pumpen måste också fyllas. Sedan bör vattnet stå still i slangarna pga trycket när man väl stängt av pumpen.

Då är det främst luft som kan leta sig in i systemet via manövrering av ventilen antar jag <dontkn>

Vet inte hur mycket nytta en backventil gör i mitt system, men lite nytta tror jag att den gör. Den håller i alla fall kvar vattnet som finns i pumpen och därmed  kyls den till direkt vid uppstart även om den skulle vara någon luftficka i slangarna till pumpen.

Får väl köra ett tag och utvärdera ifall detta var bra eller inte. Annars så är det bara att flytta den.

Är det någon som är kunnig eller har egna erfarenheter, hör gärna av er.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 14, 2007, 18:06:16:16
HURRA <antman>

Äntligen klart för bad. Hade endast en läcka mellan pump/filter, hade glömt att limma en koppling. Så lite lim o så var det klart. Locket till pumpen sitter hårt och kärvar lite, smörj med lite vaselin så går det lätt sedan.

Kollade ppm värden och det var lågt. När vi fyllde poolen för 2 veckor sedan så la vi en en dos baquasil chock (uppstart) och sedan har den stått still sedan dess. Fortsatte sedan idag men nästa steg i processen och fyllde på med algmedel och baquasil och efter ett par timmar så var vattnet helt ok.

SÅ NU HAR VI ÄNTLIGEN ÄN BADKLAR POOL :)

Dags och grilla nu o lite bärs 8)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Phyxius skrivet augusti 14, 2007, 18:45:38:38
GRATTIS!!!  O0
Vad har du för temp nu då? Har du tagit premiärdopet?
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 14, 2007, 19:14:58:58
23 grader i vattnet, imorgon så skall vi klippa till soltäcket o se ifall vi får någon grad till.

Det är gött med pool 8)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ejbyggproffs skrivet augusti 14, 2007, 20:23:50:50
vilken fullständigt superb berättelse för en poolintresserad i startgroparna,TACK! O0
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 15, 2007, 19:10:26:26
Nu har vi har fått igång allting och börjat bada så är det dags att tänka lite på säkerheten också.

Jag bor ju granne med ägaren till svensk poolservice och de har en liten dottern så kommer på besök emellanåt för att leka med våra barn. Då känne det ju inte så bra att ha en liten brygga med stege som leder direkt ut i poolen, barn är ju väldigt påhittiga o snabba.

Det lär ju ta ett tag till innan man är klar med trädäcket och staket, så undertiden så måste man ju fixa till någon form av inhängnad av byggplatsen/badplatsen.

Jag har lite tur, tre väggar får jag gratis pga vårat vinkelhus och garage. Så idag var jag iväg o köpte några stolpar o 90cm högt hönsnät som jag satte upp mellan hus o garage. Sedan innan så har jag en låsbar dörr mellan hus o garage. Så nu kan man sova lugnt och inte heller behöva oroa sig när man är tillbaka på jobbet nästa vecka <sol>

20m hönsnät 140kr
12st stolpar a 30kr/st = 360kr (var för lat idag för att ta vanliga 2x2" o spetsa själv)
Mälor 640st/50kr

Summa=550kr för att känna sig lugn ett bra tag framöver. En billig invenstering som man bör täcka på när man skaffar pool ::)

Har också fått ner plintarna (700mm höga med justerbart fäste) runt poolen idag och även klammrat rören till pumpen (skit att man måste vara företagare för att köpa klammer/kopplingar på diverse vvs grossister. Tur grannen är egen företagare så jag kan köpa via han :))

Rören behövde stagas, annars så blir det rätt bra belastning på diverse anslutningar.

/ronson

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: MaSSaM skrivet augusti 15, 2007, 20:48:34:34
Bra att tänka på säkerheten.

Ronson kanske dax att tänka på  en lite grillafton snart då  ::) med lite förfriskningar och annat gått <antman>
Du behöver knapt fråga så står jag utanför hehe.

// MaSSaM
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: maga05 skrivet augusti 27, 2007, 13:41:18:18
Inte helt fell att det börjar bli klart. Snyggt ser det ut också. Mycket bra beskrivning Mvh Maga
Ps förfriskningarna runt poolen ser vi fram emot Ds
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet augusti 27, 2007, 20:42:23:23
Som vanligt när det vankas arbeter är ni inte (MaSSaM o maga05) närheten, men så fort verktygen läggs ner så dyker ni upp som gubben i lådan och med ölen i näven :D Men som ni säger, dags för lite grillning och avkoppling till helgen om bara vädret tillåter 8)

Poolbygget har nu övergått i altanbygge. Altangolv skall upp snarast. Värme/styrsystem är vinterns nöje att reda ut. Nästa vår skall sarg runt pool och staket göras, perfekt vinterarbete att sitta o skissa/rita i datorn.

Runt omkring poolen har jag nu ställt ner 10st 700mm höga plintar med justerbart fäste. Bärlinorna vilar på plintarna och fästerna används bara för att hålla fast bärlinorna. De har justerbara fästerna kan gå av längs ner halsen, därför tar de inte upp någon vertikal belastning hos mig. Dock så var det perfekta att använda till att förankra bärlinorna runt om poolen, tack vare att fästerna gick att vrida. Skar dock bort halva fästet, så ena änden på bärlinorna sitter i fästet den andra sitter i nästa bärlinas ände osv runt om. Blev rätt bra till slut.

Mina bärlinor är 50x200 (cc 2000-2200) och reglarna 50x150 (cc 600). Trallen kommer att vara 28x95. Så altangolvet klarar av rejäla fester. Ytan inklusive pool är ca 10x12=120m2, tralldäcket är ca 90m2.

Under bärlinor/reglar etc så har jag ett lager makadam för att hållar bort alla sockermyror (svart) som vi har i vårt område. Har fungerat utmärkt under tidigare altanen.

Visar några bilder på bärlinor, reglar etc. Har även en bild på hur utrymmet under reglarna ser ut. Utrymmet som man sedan skall krypa fram i vid inspektion av poolen, är det det som kallas krypgrund ;D

Blir att hämta hem trall denna vecka så man kan börja lägga den till helgen. Blir att försöka förhandla fram ett vettigt pris med sågen hemma, hemtransporten blir då lättare. Blir många turer annars med släp = dyrt o tar tid!

Tempen är förnärvarande 20grader i vattnet (utan uppvärmning och utan sol). Eftersom man fortfarande är euforisk över poolen så blir det bad ett tag till om inte hösten kommer fort <help>. Men nästa säsong börjar nog badkrukan i mig väckas till liv, minst 25grader behövs :)

/ronson

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: MaSSaM skrivet augusti 27, 2007, 21:55:15:15
Hörde jag grillning  <antman>

Se mycket bra ut Ronson. Har du trallen hemma?
Bara att ring så skruvar vi lite. Så vi får någon stans att sitta när ölen kommer  O0

//MaSSaM
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet september 02, 2007, 15:16:31:31
Bra, dåligt, rätt eller fel <hmm>

Ja nu när det ändå regnar ute och man inte kan fortsätta (väntar på <sol>) med trallen så kan man lika gärna skriva av sig lite om hur jag skulle gjort annorlunda ifall jag fick börja om på nytt. Allt kan man inte kunna eller läsa sig till innan byggstart, det är en del av tjusningen att också lära sig av sina misstag. Även om de ibland kan bli kostsamma ???

- skulle haft 15cm stenmjöl och inte 12cm ovanför isoleringen. Detta för att den främre tryckplattan till sidostöden ligger an precis emot isoleringen nu 12cm. (om man väljer att placera isolering under poolen, dvs ej i denna)

- dragplåtarna skall monteras ovanpå stödbenen enligt instruktion från JoF. Jag skulle nog gjort någon liten plåtadapter (ca 50mm hög) och monterat de på undersidan istället. Detta för att lättare kunna dölja dragplåtarna och bultarna som sticker upp. Dessa är inte så lätta att gräva ner, de vill liksom upp av sig själva.

- dragplåtarna var de som gjorde att jag till slut bestämde mig för att lägga 2-3cm stenmjöl även inne i poolen. Här skulle jag hyrt en liten 30kg padda och kört.

- har även funderat på att lägga ytterliggare 25mm hård isolering inuti poolen och strunta i stenmjölet inuti poolen. Svågern har detta i sin pool från poolkungen och det fungerar bra.

- hade använt skumgummilist istället för att bygga upp en egen vall. Detta eftersom man måste täcka den med byggplast och då är det nästan omöjligt att inte få byggplasten att vecka sig under linern. Dessa veck går inte att räta ut.

- om möjligt försökt hitta en matta som var lika bred som poolen (4.5m). Skarvarna syns (kanske pga att att min botten inte blev stenhård). Alternativ så skulle jag sett till att det blev endast en skarv på mitten som ändå döljs lite av svetsskarven på linern.

- jag glömde kolla att sidorna linjerade med böjen, ser lite roligt ut på ena sidan. Men detta går att dölja sedan om man gör en träsarg. Missade detta avsnitt i beskrivningen.

- sätta dit ett extra inloppsventil på motsatta sidan

- hade jag veta vilka gängor etc som fungerade på min utrustning så skulle jag beställt hem rördelar med engång via nätet. Nu blev det en lokal rörfirma och det blev dyrt :(

- och sist så skulle jag monterat 8mm rymdfolie runt om (blir lite krångligt att få dit det nu)

- och hade jag haft råd, så skulle en vp inhandlats också. Men man måste sprida ut kostnaderna också.

- början med detta projekt i Maj istället för i slutet av Juni. (fick lite kort badsäsong nu, tack vare årets väder :-\)

- kanske druckit någon mer öl/whisky under liner arbetet ;D det är ju lite kallt i vattnet och något skall man ju göra medan man väntar på påfyllning <antman>. Tålamodet ökar på en annan också, men balansen är som vanligt knivskarp.

Men i det stora hela så jag HELNÖJD MED ATT HA SKAFFAT POOL <love>

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Li/Hasse skrivet september 03, 2007, 15:50:48:48
intressant läsning av din arbetsbeskrivning, vad jätte fint allt blir, vi har oxå ganska klart med vår
pool, vill bara ha varmare i vattnet nästa år.
lycka till med fortsättningen.
mvh Li/hasse
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet september 19, 2007, 20:01:30:30
ÄNTLIGEN <antman>

efter 950m trall o 4000 trallskruvar så är trallen färdiglagd :)

Resten av arbetet kommer att göras till våren. Gäller och ha klara delmål i sina byggprojekt.

Så nu går man bara o väntar på att det skall bli tillräckligt kallt för att vinterstänga poolen.

Återstår lite att röja i trädgården också, sedan har jag kvar insidan av garaget som har blivit lidande av sommarens poolbygge. Så sysslolös behöver man inte vara. ???

Poolstyrning o värme skall också studeras grundligt i vinter, för att påbörjas till våren.

nu blir det nog lugnt på ett tag i denna tråd.

/ronson

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: MaSSaM skrivet september 19, 2007, 20:19:48:48
Ser mycket trevligt ut. Bra jobbat Ronsom du fick en bra start om jag inte minns fel  ;)
Hur stämde det när du kom fram till poolen? Fick du göra någon justering av trall brädorna.

Glöm inte att olja eller vad du nu har tänkt att göra också Bara att sparka till grabbarna så kommer de säkert o hjälper dig.

Min panna o pump är installerad nu så jag har lite att göra med att koppla in poolvattnet till växlaren. Tänkte hinna det innan vintern. Rör o så hämma.

//MaSSaM
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet september 19, 2007, 20:41:06:06
Det var inte mycket fel när jag kom runt poolen, slog på 2cm. Men det lilla trollade man bort.

Japp starten var bra, men uthålligheten hos startmanskapet var inte länge :D Kommer ner med skruvdragaren en dag.

För fuktigt för att olja fortfarande. Få se ifall det torkar tillräckligt innan vintern, annars får det bli till våren.

Kommer ner på stuidebesök en dag, du ju ett läckert uterum också som funkar bra ihop med lite single malt också :D

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: MaSSaM skrivet september 19, 2007, 20:47:04:04
hahaha Ni är så välkomna så. Kanske lite grill o så  :D

Så kanske efter att par single malt så kanske det blir ett dopp  ;D

//MaSSaM
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet januari 03, 2008, 18:42:35:35
Det har ju bara öst ner hela hösten så det låg en hel del vatten ovanpå presseningen. Tänke jag skulle pumpa bort detta, men han inte göra det innan det frös till för första gången. När det sedan blev milt igen strax före Jul så såg jag att presseningen hade gått sönder. Iskanten har skurit hål i presseningen mha vinden. Så nu är allt extra vatten utpumpat och presseningen skall lagas. Vattennivån var över inloppet innnan utpumpningen.

Kanske dags för vinterplåtar nästa säsong så man slipper detta problem <dontkn>

Det närmaste sommarkänsla man kommer just nu är lite grillning vid poolen, grillsäsong är det alltid på våran gata <sol>. Det finns ju snöskyfflar med ifall man inte hittar grillen :D

Planerna för staket och uppvärming börjar ta form, så just nu väntar man till våren så man kan påbörja allt. (hoppas bara plånboken är på gott humör också :-\)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet januari 06, 2008, 16:45:06:06
Staket

Då har vi äntligen funderat färdigt på hur vi vill ha vårat staket. Vi har beslutat för att göra ett rätt öppet staket så att man ser tomten från poolområdet och inte känner sig som om man sitter i en lekhage.

Som tur är så har vi nästan tre sidor gratis, tack vare vårat vinkelhus o garage. Staket mot slänten blir ca 10m, sedan behövs det ytterliggare ca 4m mot huset o 5m mot trappan/garaget.

Staket:
- 95x95mm stolpar
- 45x145mm överliggare
- 45x70mm regel under överliggaren
- 45x95mm regel nederst
- 6st 27mm rundstavar
- cc 1600-1800mm mellan stolpar
- allt tryckt förutom rundstavarna, staket skall sedan målas

Det enda som vi funderar på är att flytta grinden ett hål. Detta för att få en styvare hörna vid trappan upp till loftet på garaget. Räcket/staket till trappan görs i samma stil som poolstaketet.

Nu återstår bara att fundera ut hur sargen runt poolen skall göras.

/ronson

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 19, 2008, 21:43:58:58
Staket - så blev det :)

Som vanligt blir det inte alltid redigt som man tänkt sig. Var länge inne på staket med rundstavar som jag tror hade blivit väldigt fint, men jag fick tänka om pga säkerheten. Eftersom vårt hus ligger nära en lekplats så ville jag inte ha ett klättringsbart staket o då föll rundstavs idén.

Hade egentligen bara följande krav på staket:
- 900mm högt
- ej klättringsbart
- kunna se ut genom staket från poolområdet och minimera insynen
- så få synliga skruvar som möjligt
- sist men inte minst så skall man kunna luta sig mot det med en öl i näven ;D

Tog ett tag innan jag tyckte jag hittade en lösning som jag själv är nöjd med och som även passade trappan upp till loftet. Flyttade även grinden då jag beslöt att göra nerfarten på slänten till andra sidan av tomten.

Konstruktion

Stolpar 95x95
Överliggare 34x120
Ramar 22x95
cc mellan stolpar ca 1600
använder boxlås som låsanordning
infästning ram i stolpar mha vinkeljärn 40x60x40
stolpar skruvar med franska skruvar i regelverket för trallen, nersänkta i trallen

Nu har jag gjort 75% av staket, dags att slutföra resten innan jag tar tag i sargen kring poolen. Sedan så skall jag även hämta 2st luftvärmepumpar o en vxl till poolen, men det blir ett senare inlägg när alla delar är hemma.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Pake skrivet maj 19, 2008, 22:30:23:23
Snyggt bygge!  O0
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Fia skrivet maj 19, 2008, 22:39:00:00
Ser snyggt ut, men vill se mer, en helhetsbild kanske? :)
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 19, 2008, 22:48:36:36
Helhetsbild kommer så fort de resterande 25% av staket är klart, 1-2 veckor

Den som väntar på nåt gott kan aldrig vänta för länge ;D

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Estreella skrivet maj 25, 2008, 12:38:30:30
Hej..
Jag har med en Storpool från J&F, inne på
andra sommaren, Men vi lade inte plattor
i botten som du har gjort, är det något
som du rekomenderar el?
Dock har vi paddat, och haft singel
samt stenmjöl först.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 25, 2008, 21:53:48:48
Plattorna la jag under för att fördela ut trycket som de vertikala stolparna ger och samtidigt så kunde skarvarna lättare glida till rätt position på plattan jmf med om jag bara hade de i stenmjöl. En anna fördel var att jag använde plattorna för att väga av poolen.

Det kanske fungerar utan, men jag fann ingen anledningen till att inte ha plattorna. Såg bara positiva fördelar me dem, så jag skulle inte rekommendera att låta bli att använda plattorna.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 25, 2008, 21:58:26:26
Staket - så blev det :)

Är nu äntligen klar med staketet, det var mycket pyssel o sågade innan det blev klart. Här kommer några bilder på det färdiga resultatet. Är rätt nöjd med grinden som man knappt ser innerifrån.

Nu blir det en liten paus i väntan på vp o innan sargen kring poolen görs.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 13, 2008, 22:12:13:13
Värmepump o vvxl

Ja då har man äntligen varit och hämtat hem 2st Fujitsu på 4kW styck <antman>. Värmeväxlare av okänd storlek än så länge (får inte av isoleringen), men av storleken att döma så räcker den till. Nu blir det till att gå igenom vilken reglerutrustning som redan finns och vad jag behöver komplettera med. Kommer att styra mha av Mitsubishi FX0 PLC som jag skall lära mig programmera, har ju MassaM som stöd ifall det går åt skogen med programmeringen (kursavgiften består av ÖL :D)

Till nästa säsong så skall det vara i full drift med all reglering, få se vad jag hinner med i sommar. Planen är att åtminstone koppla vatten o kylmedierör och kanske timerköra till slutet av säsongen.

Är det inte underbart med all teknik som hör till poolbyggen <love>

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 15, 2008, 18:50:20:20
ja idag så gick diskmaskinen åt skogen >ohno>, precis vad man behövde för att förstärka semesterkassan ;)

Enda fördelen är att jag kan plocka givaren som känner av vattenläckage och kanske något annan pryl som kan behövas för övervakning av pump/filter mm.

Funderar på att bygga in filter/pump med en skyddsplåt o skulle de bli läckage så skväter det upp på skydsplåten o ner i ett tråg där vattenläckage givaren kan sitta. Gäller bara att få till skyddet servicevänligt. Någon som gjort något liknande <hmm>

/ronson

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 19, 2008, 09:42:47:47
Senaste tillskottet i familjen, en bättre beg. Mitsubishi MELSEC FXon-24MR-DS + op. panel MAC/MTA E200 <love>

Tur man grillade lite hos MassaM o fick med sig denna hem, tackar MassaM <sol>

Nu måste jag byta elskåp för det jag hade fått tag på var för grunt, så nu blir det jakt på nytt eller ny grillning hos MassaM då det finns ett extra i hans garage.

Håller på att få ihop funktion, schema o alla komponenter som jag behöver till styrning av pump, vp:ar etc. Sedan skall jag friska upp programmeringen så jag kan få det att fungera som jag vill, har ju en o annan runtomkring mig som är duktiga på programmering ifall det skulle låsa sig.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet januari 10, 2009, 00:09:20:20
Poolstyrning

Jag har redigerat detta inlägg o plockat bort det från min byggtråd då jag skapat en egen tråd för detta under teknik. Se bifogad länk. Dumt med dubbel information som kan vara motsägande.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3677.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3677.0)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Bidda skrivet januari 10, 2009, 23:33:36:36
 <antman> rett prylar  O0
Vi følger med og lag en egen tråd under teknik, om PLC'n, er du snill  :-*
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet januari 11, 2009, 00:09:06:06
Bidda, när allt är klart o i drift så kommer jag att lägga det som en egen tråd under teknik.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 07, 2009, 20:12:55:55
Vid säsongsstart förra året så gick inte min pump igång utan den bara brummade. Skulle man ha igång den fick man snurra på fläkthjulet till den startade. Kontaktade JoF o efter en liten diskussion så sände de mig en ny pump. Skönt med bra service O0

Så hela förra året så hag jag snurrat på fläkthjulet för att få igång pumpen på morgonen, men idag så beslöt jag mig för att äntligen byta ut pumpen till den nya. Detta eftersom jag ändå skulle göra om en hel del rördragning för att skifta in/ut-gående vatten till min värmeväxlare.

Passade även på att montera dit extra 10mm vibrationsisolatorer under pumpen (den är gummiupphängd redan från början i stativet). Sedan monterade jag flexslang mellan pump o filter o även i böjen till sugsidan. Detta gjorde verkligen susen, stomljudet försvann på altanen nu. Detta är verkligen något jag kan rekommendera O0

Återkommer senare i en ny tråd med bilder på obduceringen av den gamla pumpen.

ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Drogen skrivet juni 08, 2009, 10:35:10:10
Klinisk installation ;) Mycket snyggt! Var köpte du gummi till pumpen?
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 08, 2009, 17:52:38:38
Vi har en lokal firma "Battsam" som har lite av varje. Många hantverkare handlar där, som en lite minigrossist. De hade 10mm höga isolatorer M6. Hade bruna pluggar i golvet, borrade upp de till 5.5mm så var det bara att gänga i isolator.

Undrar om inte clas ohlson har.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 14, 2009, 00:42:04:04
Efter denna försommar med massor av regn o ideliga tömningar av poolen, så fick jag äntligen tummen ur o installerade mitt överfyllnadsskydd. Så nu kan det regna hur mycket det vill. För jag slipper oroa mig att det rinner över vid skimmern. Inte roligt att ha allt vatten på ett o samma ställe.

Skaffade en vinkel koppling med 3/8" gänga för 16mm slang + 5m 16mm pem slang för under 100kr.

Borrade 17mm hål i skimmern på den plana yttan närmast runddelen, så högt upp som möjligt. Det är några mm tillgoda för skimmerluckan att öppna o stänga nu. Limmade dit den med tangit, skulle den lossa får jag väl leta upp en mutter o packning till kopplingen. Kröp under altangolvet o lyckades placera pem slangen under altangolvet o bort till stupröret där jag bara borrade ett hål o stack in pem slangen.

***edit 100819***. För att få ett bättre flöde så har jag bytt från 16mm till 25mm slang. Dock så är den första vinkelkopplingen i skimmer 16mm pga utrymmet, därefter ca 5cm 16mm slang innan jag gör en övergång till 25mm slang. Fick göra detta för att jag har för dålig lutning bort till  mitt stuprör, men något något jag borde kanske gjort från början/Ronson

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: William skrivet juni 14, 2009, 08:56:15:15
Kröp under altangolvet o lyckades placera pem slangen under altangolvet o bort till stupröret där jag bara borrade ett hål o stack in pem slangen.

/ronson
SNYGGT!
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 14, 2009, 09:39:05:05
William, redigt så smal är jag inte så jag får plats under altangolvet ;D

Har ett utrymme som gör att man kan krypa runt poolen under altanen, se tidigare bilder i tråden. Men trots allt, man bli ju inte vigare för att man blir äldre ;)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 16, 2009, 22:15:36:36
Aldrig får man vara lycklig. Upptäckte att den nya pumpen som jag äntligen har installerat läcker :-\

Tyckte det verkade lite konstigt när jag installerade pumpen, eftersom det blev luftbubblor i filterhuset. Detta brukar jag aldrig ha. Trodde först att det var läckage i någon koppling alt limning, eftersom jag byggt om rör systemet lite pga VP o resonans. Men det visade sig vara ett litet läckage i pumpen som bara blir större o större, läcker just nu endast när pumpen är igång.

Mailade in bilder på läckaget till JoF igår, ringde de idag o de skickar mig en ny pump imorgon. Det är service <love>

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: dacke skrivet juni 17, 2009, 15:49:18:18
Hej Ronson!

Såg din "uppfinning" för överfyllnadsskydd och gick och kollade min skimmer.  <hmm>

Döm om min förvåning då jag fann att den var förberedd för överfyllnadsskydd. Bara att göra ett hål i plasten i 32 mm-flänsen, se bild.

Slät anslutning, limning. Finns det slang som är lämplig att använda,  <dontkn> annars får jag väl ta avloppsrör (tvättställsvarianten) och några böjar.

Skimmern sitter bara 2 m från min dränbrunn, så det blir enkelt att koppla in.

Tack för tipset!

Dacke.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 22, 2009, 20:54:34:34
Japp, då är den nya pumpen installerad o i drift o den läcker inte <sol>

Dacke, en del har det bra. Skulle sätta en rak PVC  limkoppling (32lim X 1/2" gänga) o sedan kan man skruva i en PEM koppling för 16 alt 20mm slang som har 1/2" gänga. Sätter du gänga har du möjlighet att lossa eller byta sedan, inte roligt att limma fast sig ;D

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: dacke skrivet juni 23, 2009, 20:13:35:35
Hej Ronson!
Jag fick rådet i vår vvs-butik att använda vanlig PEM-slang och inte försöka limma eller så utan bara stoppa in slangen i flänsen, fästa den med silvertejp och fixera den i reglarna. Det blir ju aldrig något tryck i slangen utan bara självrinning så det bör väl funka.

Så får det bli. Slangen inköpt.

Tack för överfyllnadstipset.  O0

Dacke
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 23, 2009, 20:40:24:24
Japp, det funkar också. Skulle nog använda lite silikon tätningmassa också för säkerhets skull. Då blir det garanterat tätt o du kan även få loss det senare ifall du vill. Glöm ej att rengöra innan med lite rödsprit.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: dacke skrivet juni 24, 2009, 07:49:25:25
OK!
Bra idé.

Dacke.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 22, 2009, 19:00:52:52
Jippiiii <antman> Då har man fyrtal i pumpar ;D

Pump 1:
Stod o brummade orkade inte dra runt vid start utan hjälp via fläkten efter vintervilan, vid en senare obduktion visade det sig att lagret att flyttat sig på motorn o det var därför det var trögt. Ringde JoF o fick en ny pump.

Pump 2:
Läckage under motor, läckaget blir bara värre o värre.  Ringde JoF o fick en ny pump.

Pump 3:
Fungerade perfekt i ca 1mån, sedan sprack ju mitt filtrer o pumpen fick sig en törn pga för lite vatten. Läckte lite i början när jag startade. Provade att låta den gå ett par veckor för att se ifall den självtätande med det gjorde den inte. Skämdes nästan för att ringa till JoF igen o be om en ny pump, men hade ju inget annat val.

Pump 4:
Ny pump, installerad ikväll o allting funkar hittils.

Trots alla dessa motgångar så har jag alltid fått ett bra mottagande hos JoF O0

Nu hoppas jag verkligen att denna pump skall snurra i flera år ::)


Lite mat o dricka o sedan lite kvällsbad 8)
/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 26, 2009, 09:58:10:10
Nu när jag kört med mitt nya 75kg filter ett tag, så finns det några positiva besked ifrån detta.

 <sol> Mindre backspolning
 <sol> Högre tryck/flöde i inloppsventilen
 <sol> Bättre sug till dammsugningen nu (var inte nöjd innan)
 <sol> Högre maxtryck i filtret (mindre oro för att det skall spricka)

länk till det spruckna filtret
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2160.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2160.0)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: dacke skrivet juli 26, 2009, 20:25:29:29
Snygg installation, ronson!  O0

Jag hade ju förstås inte väntat mig nå't annat av dig.

Angående filtret. Hur stort var ditt första filter? (Jag har inte orkat läsa igenom om du skrivit det förut).  ???

Jag har en mindre pool än du (7*3,5*1,4). Men till den levererades ett 100kg filter (100kg sand alltså).

/Dacke.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 26, 2009, 22:15:30:30
Mitt gamla filter var på 45kg (400mm i diameter) o det var en alldeles för stark pump till detta filter.

Bra att se att du fått ett betydligt större filter O0 Vilken filter diameter har du? Hur stor pump har du till detta filter?!

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 26, 2009, 22:31:32:32
Dacke, kollade på poolstores flexipool o fick veta vilken pump o filter du troligtvis har, 0.55kw plast pump+500 filter (100kg)

Flexipoolen är ju ett snäpp högre prisklass än min storpool, så självklart skall du ha klart bättre filtreringsutrustning än jag.

Filter+pump+poolvolym skall ju fungera ihop o då blir det skillnader beroende på vilka fabrikat man använder. Ingen nackdel med större filter.

Har också noterat att du varit noga med att få det rent o enkelt i maskinrummet O0

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: dacke skrivet juli 27, 2009, 08:18:17:17
Ja, jag har ju förstås inte något av standardpaketen, men det stämmer, 0,6kw pump, 500 filter.

/dacke
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Ubbe skrivet september 08, 2009, 07:53:36:36
Hej,

Jag läste din mycket ypperliga beskrivning av ditt poolbygge. jag såg att du hade din pump ca 2 dm över skimmern och att du därmed satt dit en backventil. Som jag förstod det hade du satt denna vid pumpen och inte vid lägsta punkten. Som du skrev så räcker det att man ser till vid start att det finns vatten att pumpa sedan fungerar det.

Men kör du din pump alltid dvs 24 h/dygn? Annars så blir det väl samma problem varje gång den ska starta och då kanske man inte är hemma om man har kopplat detta på en timer.

Nu har du ju haft din J&F ett par år, hur nöjd är du med denna? Jag är ju själv spekulant på en sådan.

Mvh
Mange
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Ubbe skrivet september 25, 2009, 10:27:57:57
Dränering

Då när allting var färdig grävt så skulle man ju "bara" fixa till botten innan man sätte upp polen. Behöver inte gå på gym mer detta år kan jag säga. <antman>

Eftersom jag hade så bra sand som dränering så skippade jag makadamen, så min botten bler enligt följande:
- Befinligt sand (annars så skulle jag haft ca 10-15cm makadam)
- Markduk
- 50mm isolering
- 10-15 cm stenmjöl
- 10mm betongmatta



Fortsättning följer.......

Hej,

Jag har läst massor av trådar av svar från dig och du verkar veta vad du snackar om. Jag har lite frågor om det går bra?

Jag är nu på gång att beställa en J&F pool inför nästa säsong. Jag har läst om dina problem med sanfilterna men att du till sist fick en ny modell som var bättre. Rent överlag hur har du upplevt din J&F pool, allt till belåtenhet?

Jag såg att du lade isolering Sundolitt S250MX är det den hårda cellplasten liknande Styrolit & Styrodur?

Sedan lade du 12 cm stenmjöl över den, men som jag förstår det då så gräver du sedan då ner stödbenen i detta stenmjöl så i princip står stödbenen nästan på cellplasten om nu stödbenens höjd där nere är  tex 12 cm, eller har jag fel?

Sedan betongmatta på detta på 10 mm så på detta sätt "förlorar du bara 10 mm i djup eller? Vissa lägger ju i isoleringen efter stödbenen och har man då isolering på 50 mm + matta på 10 mm så "förlorar" man ju 60 mm i djup.

Blir det inga skarvar som syns efter betongmattan, för den var ju inte i ett helt stycke?

Du har väl också uppgraderat till 75 kg filtert? Det tjänar man på tex man behöver inte backspola så ofta eller vad vinner man på det?


Måste än en gång säga att det är en trevlig beskrivning av ditt poolbygge, ska också försöka få till det när jag bygger till våren, kan alltid hjälpa någon kanske. Nu är man ju novis på detta område med mycket "korkade" frågor, men vem vet man blir kanske en jäkel på detta efteråt :).


Mvh
Stumpen

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet oktober 23, 2009, 20:06:49:49
Stumpen, ledsen att jag inte sett dina frågor i min byggtråd tidigare. Inte så ofta jag kollar den o var ute o campade när du skrev inläggen.

Skall se ifall jag kan besvara dina frågor.

Backventil:
Jag satte dit en backventil bara för att alla andra sa att man skulle ha en om man hade pumpen ovanför vattnet. Så länge du har ett tät system på sugsidan så är den onödig o dessutom sätts den igen av skit o tappar därmed den sin funktion. Jag fyller på vatten via skimmer på våren så det trycks upp i filterhuset på pumpen o sedan så är det bara att starta den. Vattnet stannar kvar om du har ett tätt system. Kör pumpen 10-12/h eftersom jag har Baquacil.

Jag har ett inlägg som heter "bra, dåligt, rätt eller fel". Läs det o många av dina frågor kommer att besvaras.

Skarvar blir det, bryr jag mig? Nej!

Lägg 25mm hård isolering inuti poolen, o sedan byggmatta eller dylikt ovanför. Min botten ser lite ut som ett månlandskap, eftersom jag missade att hyra en vibrator till stenmjölet inuti pga dåligt väder då vi skulle montera poolen. Detta är inget jag funderar på längre, jag badar o njuter bara av poolen.

75kg sandfilter gör att jag behöver backspola mindre, skulle köpt detta från början. En annan fördel var dammsugningen fungerade bättre jmf med det lilla filtret.

Valde JoF för att jag ansåg att de hade en bra service nivå o hittils har jag alltid varit nöjd med den service jag fått, trots de problem jag haft.

Roligt att andra kan ha nytta av den information man delger på forumet, men den skall ju också alltid värderas utefter du förutsättningar som du själv har. Lycka till med ditt poolbygge o ser fram emot att följa din byggtråd sedan O0

/ronson

Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Ubbe skrivet oktober 26, 2009, 10:36:11:11
Hej Ronson,

Jag har nu köpte en J&F 7,3x3,6 som står i garaget och vänter till våren.

Tack för svaret, jag har även läst det du sa, mycket matnyttig läsning som jag ska tå åt mig och tänka på när jag bygger min.

Jag ska sticka till en poolaffär som har bra priser på slang, kopplingar, ventiler mm på lördag. Tänkte förbereda lite och koppla filter och pump i friggeboden så det är förberett till våren.

Jag har läst dina tips om kopplingar så vi andra J&F:are inte ska behöva testa oss fram som du gjorde. Som jag förstod det så när du fick det nya "gråa" filtret så var det inte samma gängor på detta. På detta använde du innergängan istället men du har inte märk något på sämre flöde då? För använder man innergängan tar man ju ner dimensionen ganska mycket där.

Problemet med att lägga cellplasten i poolen ser jag med att skära ut den så den passar perfekt. Poolen är ju inte direkt fyrkantig, den "böljar" ju även på långsidorna och det kan ju bli svårt att skära till detta så det blir exakt.

Jag funderar även på att skippa cellplasten och bara köra med en nålfiltasmatta på 8mm ovanpå stenmjölet och sedan linern på det. Jag ska skapa en tråd med detta sedan för att se om andra med erfarenheter av sina byggen säger. Det finns ju hur många varianter som helst.

Tack än en gång för alla tips.

Mvh
Mange



Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet april 22, 2010, 20:01:02:02
Även den nya pumpen jag fick från JoF läckte så nu har jag tröttnat o är på jakt efter en 230VAC pump på 15-18m3/h vid 8mvp. (36m3 vatten)

Har hittat en Kripsol koralpump på 900W/3.8A (0.75hk) o 13,5m3/h vid 8mvp som låter väldigt intressant, alt 1000W/5A (1hk) o 17.5m3/h vid 8mvp som jag tycker är lite bättre. Ungefär samma kostnad. Blir nog den större modellen, då den flödesmässigt är mer likvärdigt med den jag har idag.

Verkar vara en bra pump enligt Janne o det är bra betyg för mig...

Är det någon som vet hur den är ljudmässigt? Min gamla pump var rätt tyst för att vara luftkyld....

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 08, 2010, 22:49:49:49
Träsarg

Då har man äntligen börjat bygget på träsargen som ersätter de vita plåtarna. Även en ca 250mm bred låda/sarg runtom poolen skall också byggas, samt belysning under träsargen.

Material: (tryck.imp.)
2st, 45x195, 4.8m
4st, 45x195, 3.6m

Inga större problem att ersätta plåtsargen mot trä. Såga till all bitar grovt o placera ut dem. Börja sedan i mitten på cirkelnbågen o gör bägge cirkelbågarna färdiga innan du justerar långsidorna. Bara att mäta, rita, gira o ta det lugnt så blir det bra.

Det man får se upp med var att sidostöden är ca 10mm högre än vertikalstöden. Sågade till 10mm shims av en 2x3" som jag hade hemma o placerade på vertikalstöden (10st). Skruva sedan fast de underifrån o upp o även sned skruvning av skavarna på in/un sida (använd en skruv med spår/stigning hela vägen på skruven så glider skarven ej)

Det kommer att komma en list under träsargen i poolen för att dölja springan o kantlistern till linern. Denna list blir även utmärkt att sätta belysningen i.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 08, 2010, 22:58:05:05
Test av Ledbelysning

Har precis varit ute o testat ifall jag skall ha en ledlampa i varje sektion/halvmåne (14st sektioner) eller ifall jag skall ha dubbla (2st/sektion). Det blir dubbla, totalt 28st ledlampor. Det blev ett litet mörkt område mellan de enkla o det ser mer harmoniskt ut med de dubbla. Det bildas heller inga punkbelysningar på botten, utan spridningen är jämn längs sargen. Så nu är det bara att skaffa 20st till o sätta ingång med inbyggnaden av de. Transformatorerna kommer att sitta väl skyddade i garaget i garaget (har ju tur att det är så nära). Eftersom de är LED så minskar problemet med kabelarean.

Bifogar lite bilder, svårt med lite duggregn att få till det redigt bra. Mer info kommer....

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: utopiazz skrivet maj 10, 2010, 13:03:42:42
Eftersom de är LED så minskar problemet med kabelarean.

men inte kravet på elsäkerhet
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 10, 2010, 19:22:18:18
Nix, är mycket väl medveten om vad som står i starkströmsföreskrifterna o vilka regler som gäller för pool. Har aldrig tummat på säkerheten o kommer inte att göra det i detta fall heller. Men det är aldrig fel att påminnas om det utopiazz, kan aldrig blir för få påminnelser. O0

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3045.30 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3045.30)

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: utopiazz skrivet maj 10, 2010, 21:14:23:23
Har du hittat någon ledlist som klarar kraven?
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 10, 2010, 21:39:11:11
Ja. men inte trafon. Det är en SELV 230VAC/12VAC fast bara IP44. Men jag har tur som har garaget så nära att jag kan placera de inomhus i garaget. Anslutningskabeln är 15m. Förgreningsdosan på 12VAC kommer jag även att placera i en låda så den inte blir utsatt för vatten/fukt -> medför ergade kontakter.

LED lampan är helgjuten = IP68 (lite felaktigt då 8 betyder att det är odefinerat, IP67 = 1m under vatten)

De heter COSA 30 o består av 10st 3x0.07W LED lampor (3st/lampa) i blå färg, pris 1000kr/sats. Brinntid 30000h. 30mm i diamter, 22mm hål, o byggdjup 30mm. Hittde de hos en lokal belysningshandlare i vintras.

http://www.brilliant-ag.de/nc/se/produkte/produkter-detaljer.html?tx_blvxmlimporter_pi1%5Bproduct_id%5D=3967 (http://www.brilliant-ag.de/nc/se/produkte/produkter-detaljer.html?tx_blvxmlimporter_pi1%5Bproduct_id%5D=3967)

Några ljusslingar till rätt kostnad och funktion har jag inte hittat....

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 15, 2010, 17:07:08:08
Efter mycket funderande fram o tillbaka så har jag äntligen bestämt mig för hur jag skall bygga sargen/ramen runtom poolen.

Den kommer att ligga med ett spel på 5-10mm runtom träsargen till poolen. Sedan kommer en vinkel (60x60x2.5,beslag) att skruvas fast i den 45x195 som stödjer trallen (28x120). Nedböjningen av träsargen är ca 5mm på mitten med en 100kg person stående mitt på träsargen. För att hjälpa till  o motverka nedböjning, samt avlasta vertikalstöden så används vinklarna. Vitsen med vinklarna är att de skall ge med sig om du nu mot förmodan skulle ske ett tjälskott o trallen skulle vilja lyfta träsargen på vintern. (Jag har inte sett en enda tendens till detta under någon vinter hittils)

LED belysningen kommer att fällas in i en 45x45 regeln som kommer att skruvas fast under träsargen, lite som en belysningslist.

Mera byggbilder kommer, måste bara åka o byta ut mina 28x95 till 28x120 (hade tagit hälften av varje, för jag trodde att det skulle bli bra med måtten, men som vanligt blir det alltid lite justeringar).

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 01, 2010, 21:55:06:06
Ja, sig den som inte kan ändra sig under byggandets gång :D

När jag provade enligt min skiss så blev sargen alldeles för fet ut o det gick en hel Lördag till att prova massa olika varianter etc innan jag kom fram till den lösning som jag bifogar bilder på. Den sitter endast fast i trallen med 2st skruvar vid trappsteget där stegen är placerad.

Den blev mycket girande o mätande etc, sedan är ju trä ett levande material o det gjorde att när det torkat så vred sig träkjolen. Detta löstes genom att lägge en 45x45 runtom hela träkjolen som även hjälper till att styva upp o fördela lasten från träsargen. Blev redigt bra till slut...

Nu återstår gångjärnen till locket vid skimmern o siffrorna "2007" på den lilla extra träbiten som jag fick sätta för att dölja inloppsanslutningen.

Behöver också testa lite olika inbyggnadsalternativ för min LED belysning, även ta en funderare ifall jag skall köra enkla eller dubbla <hmm>

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 01, 2010, 23:01:28:28
Ronson; jag kommer nog att stjäla friskt av dina mycket finurliga lösningar, hoppas det är  O0

//
Lars
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 02, 2010, 00:24:44:44
inga problem, det är det tråden är till för 8) /ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: awasen skrivet juli 02, 2010, 08:09:21:21
Snyggt!

Bara älskar din placering av skimmern!  >rulla<

//Anders
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 13, 2010, 11:49:20:20
Semester, varmt väder o väldigt lite blir gjort 8)

Dock så har jag satt dit årtalet på täckbrädan som döljer anslutningen till inloppet...är väl det enda för utom att hiva %-haltiga drycker som man orkar göra i värmen :)

Har till slut bestämt mig för en LED i varje runddel, total 14st. Men hur de skall byggas in håller jag fortfarande på att testa. Skall ner till sågen o se ifall de kan klyva en 34mm tryckt åt mig som jag kan fälla in belysningen i o skruva fast under sargen... <hmm>

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 17, 2010, 00:19:42:42
Idag så blev det äntligen klart för att prova belysningen i sargen. Blev precis den softa känsla som jag hoppades på <love>

Har tagit några bilder, men inte lätt att återge verkligheten.

Nu återstår bara att dra färdigt kablarna under altangolvet o placera traforna i garaget.

/ronson 8)
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Ubbe skrivet juli 17, 2010, 11:06:03:03
Riktigt snyggt, kan tänka mig att det är ännu bättre "live".

Ubbe
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 18, 2010, 23:32:19:19
Hi

Skickar en ny principskiss på hur min träsarg är byggd, eftersom man som vanligt ändrade sig när man väl satte igång o bygga ;D

Träsargen vilar bara på trädäcket o är fastskruvat i vertikalstöden till poolen. Detta gör att den ändå kan ta upp rörelser i trädäck vs pool.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Racing skrivet juli 20, 2010, 10:16:48:48
 O0 Super nice, kan tänka mig att det inbjuder till nattbad.
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 02, 2011, 23:52:38:38
Detta året är ett år med problem och ett problem kommer sällan ensamt sägs det...(jag vet)

Först så hade jag problem med vattnet och har precis bytt från Baquacil till klor. Mao inte mycket badande i år än så länge.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=6896.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=6896.0)

Sedan när man startade upp värmepumparna upptäcker jag att den ena inte fungerar, troligtvis ett kompressor haveri. Så nu är man på jakt efter en ny värmepump. >:(. Får värma med 4kW iställer för 8kW så länge.

Belysningen till poolsargen är det 2st av 14 lampor som jag har problem med. Det sitter 3st LED i varje lampa o i den ena är det 1 av 3 som lyser o i den andra 2 av 3. Tur att man köpte 20st så man har några i reserv. Blir att krypa under altangolvet o byta de en dag.

Skimmerkorgen gick sönder när kastanjen fällde sina vita blad vid blomningen, pga för stort sug i skimmern. Måste beställa en ny igen, suck....

Men inte ångrar man poolägandet för det ;D

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juli 03, 2011, 06:37:12:12
 O0  skoj ändå! Allt går att lösa!
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juli 03, 2011, 17:12:15:15
Uppdaterat med en ny bild av pump/filter.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 27, 2012, 13:52:39:39
Ja så var det äntligen dags att klippa till på en ny solfolie. Fick tag i en 5x8m 400micron från Miamipool för 4000kr inkl transport. Har gjort en grov klippning av passformen, den skall sedan justeras när den har slätat ut sig lite. Har kört med pressening i två år, men det har inte varit helt bra. Smutsen har jag hållit undan, men isolerförmågan har varig för dåligt så VP har gått mer än normalt.

Det blir nog en upprullare också, då denna väger betydligt mer än original från JoF som ungarna inte hade några problem att dra upp själva. Jag vill göra en själv, men frugan tycker jag skall beställa en. Något om att vi redan har tillräckligt med projekt :D

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: gadden skrivet maj 27, 2012, 21:42:05:05
Var inte solfolie från JoF något att ha? Jag har beställt typ ett sådant fast från poolnet.se, ungefär samma pris så jag gissar på ungefär samma kvalitet.
Vi har två katter och jag är lite orolig att de får för sig att det går att springa på solfolien så jag vågade inte köpa ett lite dyrare innan vi sett hur de agerar. Ena katten har redan hoppat ut på plåtväggen fast det bara är rälsen på just nu och att det är typ 1m dit från kanten av gropen. Står och balanserar på den lilla listen. Frågan är hur många hål man får i linern om katten tappar balansen och ramlar i vattnet. Gissar på en panikslagen katt som klättrar hej vilt :)

Projekt kommer man nog aldrig få slut på ;D
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: gadden skrivet maj 27, 2012, 22:01:00:00
En annan fråga. Du har ju ett 75kg sandfilter, har du i 75kg sand i den? Stod i beskrivningen att man skulle fylla till 2/3 delar och det tyckte jag det var vid 70kg. Har läst att man kan få ut sand i poolen om man fyller för mycket så jag vågade inte slänga i de sista 5kg utan att fråga någon som vet...och det är ju du :)
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 27, 2012, 22:35:39:39
Solfolie: Den höll i två år sedan var hela poolen full av paljetter från trasiga bubblor.

Sandfilter: Jag slängde i 75kg i detta filtret. I det 45kg filtret som är original så tog jag bort lite sand för att sänka trycket i filtret.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: gadden skrivet maj 27, 2012, 23:17:39:39
Tack för svaren! Då vet jag att det fungerar med 75kg och solfolien jag köpte får gå så länge det går helt enkelt så kan det nog bli ett bättre sen :)
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: Mizzi skrivet maj 28, 2012, 16:42:46:46
Solfolie: Den höll i två år sedan var hela poolen full av paljetter från trasiga bubblor.

Sandfilter: Jag slängde i 75kg i detta filtret. I det 45kg filtret som är original så tog jag bort lite sand för att sänka trycket i filtret.

/ronson

Precis! Det bara drösslade "paljetter" från JF's solduk efter 1,5 säsong... Jag köpte ett annat på Folkpool (tror jag att det var). Det var mycket kraftigare och även dyrare förstås men det håller värmen så mycket bättre!
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet maj 02, 2013, 22:25:14:14
Det blev visst fort varmt i poolen i år. Bifogar bild på min hemma lagade spenatsoppa, men till helgen skall det chockas och då äts den upp. Då man haft poolen i ett antal år nu så tänkte jag inspektera den lite mer noggrant, återkommer med lite bilder om detta senare.

/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: freddeh skrivet maj 27, 2013, 16:40:18:18
jag håller på med en 7,3*3,6 sedan förra sommaren och börjar komma till träsarg, belysning mm. din lösning med cosa-lamporna såg väldigt fin ut, har den fungerat bra?

/fredde
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: ronson skrivet juni 02, 2013, 09:05:29:29
Ja de har fungerat bra, en lampa har gått sönder som jag bytt. Men jag hade reserv lampor då de endast säljs i 10-pack. Fick problem i år då jag har mina trafo till belysningen i garaget och fick in möss som tyckte om kablarna till ena trafon. Men lite reparation av kablaget så fungerade de igen.

mvh/ronson
Titel: SV: Ronson´s poolbygge - JoF storpool 7.6x4.5x1.32
Skrivet av: freddeh skrivet juni 03, 2013, 12:25:44:44
det låter bra! då lär det bli såna för mig med (och kanske en byggtråd också).

/F