CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 9 [10]
91
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet februari 20, 2024, 09:46:46:46  »
Jo, som ett riktigt skydd mot längre strömavbrott är det nog vara elverk som gäller, men inkopplingen av det kanske underlättas av den automatik man kopplar in för batterilagret också?
Kortare strömavbrott är ju som regel ingen fara, förutom att det är ett visst besvär att tända ljus om det är mörkt ute.
Även med el så fungerar ju knappast datorer och sånt någon längre tid innan deras (internet) backup också tar slut.
Fick veta för ett par veckor sedan att man skärpt kraven på mobilmaster och liknande så de nu måste ha elverk som backup, det räcker inte längre med batterier, vis av lärdomarna från Ukraina kan det nog vara en bra strategi.

För att återanknyta till ämnet så ökade inflationen i Januari, full begripligt, så både elskatt, hyror, kommunala avgifter för vatten/avlopp, sophämtning och annat i de flesta fall höjs med inflationen som väl vara typ 9% förra året.
Att drivmedelspriserna gått ned lite kan vi väl tacka vår lyckliga stjärna för, annars hade det sett mycket värre ut, både de direkta energipriserna och matpriserna hade annars fortsatt att skena.
Med tanke på allt som indexuppräknas var ju uppgången ändå liten, men det indikerar ju ändå att räntesänkningar troligen ligger rätt långt fram i tiden, speciellt då USA:s ekonomi tuffar på med högtryck och en press uppåt på lönesidan, så länge inte USA sänker lär inte heller Europa eller Sverige kunna sänka utan att det drabbar växelkursen, och då stiger inflationen igen.
Känns som att någon borde sy igen byxfickan på pojken med guldbyxorna där borta i USA...

Längre period med höga räntor, en långsamt stigande arbetslöshet, fallande fastighetspriser, låga löneökningar vilket resulterar i reallönesänkningar för de flesta borde göra att vi Svenskar ser om vårt hus ännu lite mer - så jag ser ingen snar ljusning i ekonomin i alla fall.
I värsta fall kan konkursen av Kinesiska Evergrande (med fler) få global spridning om de kinesiska bankerna har lånat upp internationellt för att finansiera det kedjebrevs-liknande byggandet av fastigheter i Kina - det skulle möjligen i sin tur kunna skapa en situation liknande den 2007-2008 med en massa banker på ruinens brant, kraschande aktiemarknader och radikalt lägre huspriser.
Den som lever får se.

Jag ser några marknader som borde pressas stenhårt resten av året och en bit in på nästa år i alla fall:
Byggande
Husbilar/Husvagnar
Elbilar
Solceller/batterilager (Hög ränta gör det svårt att räkna fram någon avkastning, låga elpriser när solen skiner lockar inte heller, risken är dessutom stor att skatterabatten plockas bort om vi får stadigvarande överskott av energi när solen skiner)
Swimmingpool/SPA-bad
Snöskotrar/båtar/vattenskotrar

Branscher som kan gynnas:
*Inrikes turism
*Restaurang (Man måste unna sig något även om man inte köper nåt dyrt)
*"Prepper-relaterade" branscher
*Värmepumpar/teknik som kan spara energi och minska effekttoppar som orsakar hög effektavgift, gör även att man slipper betala den skyhöga skatten på el man köper.
*Försvarsindustrin
*På lite sikt även infrastruktursatsningar (Läs PEAB, SKANSKA och liknande) inom järnväg, väg, vatten och avlopp.
92
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Erica skrivet februari 18, 2024, 18:22:57:57  »
Siffrorna låter fullt rimliga, men batterikostnaden blir ju totalt beroende på hur långt du tror att ett eventuellt strömavbrott kan bli och hur mycket som är din minimilast i ett sådant läge - ligger man i reservkraftsdrift lär man väl få stänga av allt icke-väsentligt. Inte läge att t.ex. bada bastu - ja om den inte är vedeldad förstås.

Att uppskatta max. strömavbrottstid som man skall klara blir ju oerhört svårt. Bor man i superglesbygd uppe i fjällvärlden eller liknande kan det säkert bli ganska lång tid. Bor man någorlunda nära bebyggelse blir väl sällan avbrotten så långa. Vi har ett reservkraftaggregat (dieseldrivet) och det längsta vi har kört det i sträck vad bortåt ett par dygn (stormen Gudrun). Men om man är av preppertyp och nu vill gardera sig mot om ryssarna kommer och bombar våra elsystem så kan det ju handla om månader, vilket inget batterisystem klarar. Möjligen då om man har mycket solpaneler och kriget inte kommer på vintern så kan man klara sig genom att ladda från dag till dag och köra på batterier nattetid. Men vintertid eller vid snötäckta paneler så lär ju det vara omöjligt. Solen har ju i sig själv låg effekt på vintern.
93
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet februari 18, 2024, 10:04:24:24  »
Här skriver man att det kostar runt 20 000 kr efter bidrag: https://hemsol.se/solceller/stromavbrott/
Plus batterikostnaden på kanske 50 000 - 100 000 kr om det ska vara någon större ide.
Då det är en säljare som skriver det så räknar jag att det kostar det dubbla i praktiken....
94
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Erica skrivet februari 17, 2024, 12:12:21:21  »
Jag kan tillägga att för att elnätsbolaget skall godkänna installation av reservkraft så måste man dels anmäla till dem, dels måste det lokala systemet ha ett eget jordtag som uppfyller starkströmsföreskrifternas krav. Detta är nödvändigt ur elsäkerhetssynpunkt. Drt brukar inte vara någon jättekostnad att ordna ett sådant.
95
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Erica skrivet februari 17, 2024, 12:06:26:26  »
Jo det är fullt möjligt att ha solceller som reservkraft, men det fordrar en del extra och kostar en slant extra. Växelriktaren måste vara av en typ som klarar detta - den får ju i det läget hålla frekvensen på det lokala nätet i huset och för att elnätsbolaget skall godkänna installationen måste den vara försedd med samma utrustning i princip som "vanlig" reservkraft med t.ex. dieselgeneratorer.

Det får aldrig vara möjligt att det lokala ödriftsanätet i huset vid den typen av körning matar ut effekt på nätet, eftersom det skulle bli en fälla för elbolagets personal vid arbeten - har de stängt av ett visst område för arbete som måste göras så eller de står och reparerar efter ett strömavbrott p.g.a. yttre skador på nätet så får det inte komma in effekt bakvägen och spänningssätta ledningarna. Vanligaste lösningen på detta är en omkopplare som antingen står i reservkraftsläge eller i normalt nätdriftsläge.Detta är ganska lättlöst. Men omriktaren blir dyrare än de som användes vid vanliga solcellsinstallationer där nätfrekvensen styrs av nätet och anläggningen automatiskt kopplas bort från nätet vid ett eventuellt strömavbrott.Men visst bor man ute i glesbygd där ofta ledningarna är luftledningar som går genom skogar och där strömavbrott är vanligt förekommande t.ex. vid stormar så kan det väl vara värt att skaffa den utrustningen.
96
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet februari 15, 2024, 09:52:39:39  »
Tror det är rätt dyrt att installera den utrustning som krävs för att gå använda strömmen i batterier eller från solceller "off-grid", det krävs rätt mycket apparatur, kontroller och godkännanden som troligen inte är gratis.
Har inte satt mig in i det där, men det skulle väl pratas mer om det om det var prismässigt försvarbart.
Solceller påstår man väl ca 25 års livslängd, det man kan räkna med.
Vi har 10 års garanti på batterierna, men Kinesiska Growatt lär ju vara historia redan om några år, så den garantin skulle de ju kunna göra till 25 år lika gärna.
Om 10 år lär batterier inte vara någon nämnvärd kostnad gissar jag, så den dagen den sorgen.
Troligen är det även då svårt att tjäna nåt på dem om det inte är för att effektbalansera och optimera egenförbrukning.
NU kan man ju även tjäna lite på att köpa billigt och sälja dyrt, men när "alla" har batterier kommer ju troligen förbrukningen smetas ut så den blir lika stor under dygnets alla timmar, och elpriserna mer stabila.
Alla subventioner och skatterabatter lär också vara borta.

Om inte nuvarande styrande radikalt ändrat klimatpolitiken så lär vi ha högernationalistiska regeringar i de flesta EU-länder inom 10 år, och samma sak i EU-parlamentet.
Den nu inslagna vägen kommer att döda stora delar av Europeisk industri, göra alla fattigare, och flytta den ekonomiska och industriella makten till Kommunistiska och religiösa diktaturer.
Det är vad jag tror i alla fall.
97
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Erica skrivet februari 13, 2024, 01:35:40:40  »
Jo problemet med ekonomin för både sol- och vindkraft är ju att när de producerar som bäst så är ofta elpriset väldigt lågt. Jämförelsen mellan batterier och själva panelerna haltar väl dock lite grann p.g.a. förväntas livslängd. Panelerna uppges kunna hålla upp till 50 år i en del fall. Batterier lär inte komma i närheten av den livslängden. Dock har man ju om man har växelriktare som är självkommuterande och inte beroende av nätet en fördel i att man med en hyfsad batteribank blir mindre känslig för strömavbrott. Bor man ute på landet kan det vara en fördel, i en stad är strömavbrott så pass sällsynta att de flesta inte planerar för detta.
98
SpaForum / SV: Lukt på hud efter bad.
« Senaste inlägg av kwhalp skrivet februari 12, 2024, 15:44:52:52  »
Hej,

Jag har ett äldre dimension one nautilus spa med ozongenerator, ca 1.5m3. Allting funkar fint. Alla värden (mätta med teststicka) ser bra ut. Vattnet är kristallklart. 38grader temp.

När man har badat så upplever jag en svag lukt på huden påminner om skogssjö lukt lite så. När jag öppnar locket så luktar det inte heller. Luktar inte heller om vattnet när man badar utan bara på huden efteråt. Sambon säger att det luktat liknande från andra spabad, är jag överkänslig. xD

Har laborerar med bromotab, klor och aktivt syre i olika omgångar för att se om det blir någon skillnad men lyckas inte.

Är lukten jag upplever "spabads lukt" eller är det något som är konstigt?

Hur rengör ni andra? Hur ofta och med vad?
Produkterna jag använder kommer ifrån folkpool.

Mvh

Hej!

Annars brukar ju skogsjölukt vara hur man vanligen beskriver ozondoft.
Svag klorindoft/frisk skogssjö skulle jag personligen säga.

Prova stänga av ozongeneratorn om det går, så får vi se om doften försvinner ;)
99
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet februari 10, 2024, 16:56:20:20  »
Visst, och kraven på värmetillförsel skiljer sig ju mycket mellan en inohuspool och en utomhuspool dessutom.
VI tillför nog ca 80 - 100 kWh energi/dygn sett över säsongen.
Om värmepumpen har 4.0 i COP så innebär det att vi kommer behöva ca 20-25 kWh/dygn från solen och batterierna.
Batterierna är på 15 kWh, så om de är fulladdade på morgon så borde det räcka för att värma poolen ett par timmar innan solen börjar ge effekt till systemet.
Framöver är nog solceller intressant nästan bara om man har elbil, pool, batteribank.
Detta eftersom elpriserna troligen lär vara låga eller negativa när solen skiner.
Ett tips från mig, till er som funderar på solceller.
Köp lite mindre solcellspaneler än ni tänkt, och satsa istället mer pengar på batterier.
Dels för att ni kommer att ha mer nytta av batterierna, och dels för att det ges ett större bidrag för batterier än för paneler.
Nyttan med batterier:
Ladda när det är billigt, primärt på natten, förbruka när det är dyrt, primärt på morgon/kväll.
Utjämna förbrukningen genom att kapa effekttopparna, det ger er lägre effekttaxa (effekttaxa blir Lagkrav från 2027), bara det kan göra att man sparar runt 500 kr/månad på batterierna.
Batterierna tillåter dig att använda "solelen" när du vill - inte bara när solen skiner.
100
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« Senaste inlägg av Erica skrivet februari 10, 2024, 12:45:05:05  »
Vi har solvärme som tillsatsvärme för poolrummet, men nu är ju taket snötäckt så den vägen får vi ju ingen värme alls. Det har inte varit någon speciellt billig el vid något tillfälle den senaste tiden så vi har inte kört något tillskott via elpatron. Temperaturen har så sakta drivit ned från 30.5 till 26.8. Kanske lite lågt om man bara vill ligga i vattnet och njuta, men motionssimmar man, som vi gör typ 3-4 gånger per vecka, så räcker den temperaturen gott till.
Sidor: 1 ... 9 [10]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag