Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: jcm skrivet juni 03, 2011, 18:19:42:42

Titel: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: jcm skrivet juni 03, 2011, 18:19:42:42
Sent om sider har jag nu försökt starta upp min pool.  Då upptäcker jag att jag inte har någon cirkulation på vattnet. Kör jag ner trädgårdsslangen hela vägen ner i röret till bräddinloppet (vid poolen) tills det tar stopp så går vattnet igenom. Drar jag upp slangen tio centimeter så "vänder" vattnet och börjar komma upp i bräddinloppet igen.

Pumpen fungerar ypperligt. Sandfiltret likaså.  Så genom uteslutningsförmågan har jag kommit fram till att röret till bräddinloppet är "paj". Inget vatten går igenom det när pumpen suger, men kör jag slangen igenom det så fungerar det ju, så det kan ju inte vara stopp heller.

Vad göra?  Alla tips och förslag mottages tacksamt!

Titel: SV: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: JoelKil skrivet juni 03, 2011, 18:41:12:12
Inte någon kulventil som är avstängd?
Titel: SV: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: jcm skrivet juni 03, 2011, 19:58:11:11
Inga ventiler öht finns där. och vattnet går ju igenom om jag kör ner trädgårdsslangen i röret hela vägen. det jag inte förstår är ju att vattnet inte sugs upp när jag drar upp slangen igen, det är precis som att det inte blir något sug genom röret öht.
Titel: SV: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: Erica skrivet juni 03, 2011, 20:18:34:34
Någonting stryper ju tydligen flödet genom röret. Men hur är det med höjdförhållandena för övrigt ? Står pumpen över eller under bräddavloppsnivån ? Att vattnet vänder tillbaka kan ju vara en följd av att det inte finns fallmarginal mot pumpen.

Har du något ställe där skräp skulle ha kunnat fastna ? Någonting stryper ju flödet så att det blir för stort sugmotstånd för pumpen. Det blir ju alltid värre med motstånd på sugsidan än om det är på trycksidan.
Titel: SV: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: lundberg skrivet juni 03, 2011, 20:22:25:25
Detta hände mig förra året, hittade efter mycket om och men att jag glömt att skruva åt avtappningen på pumpen som jag öppnade inför vintern. Den tog tjuvluft så det blev dåligt tryck i systemet.

Kolla även avtappningen på sandfiltret, låter mer som att det kommer in luft någonstans.
Titel: SV: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: jcm skrivet juni 03, 2011, 21:22:07:07
Erica: Pumpen står ovanför bräddinloppet höjdmässigt sett.  Vet inte om det sitter något i röret men vattnet går ju igenom utan problem när jag tvingar in det med slangen.

Lundberg: allt är åtrdraget. Jag testade att bära ut pumpen till poolen och köra ner en slang i poolen till insuget på pumpen och det fungerade som det skulle.

Funderar annars på om det är en läcka nånstans i nån koppling som sitter under marken Får väl gräva upp röret imorrn och kolla. Kanske får jag dra om röret från bräddinloppet till pumpen...

Det bör väl nämnas att poolen är minst 20 år gammal. pump och filter byttes förra året men i övrigt är allt orginal.
Titel: SV: Ingen cirkulation - problem med bräddinloppsröret?
Skrivet av: jcm skrivet juni 14, 2011, 13:06:26:26
Uppdatering: jag bytte ut slangen helt mellan bräddinloppet och pumpen och allt gick igång utan problem!  Nu funderar jag på solvärme och på hur jag ska få upp sanden som ligger på botten i poolen utan att det blir mjölkvälling av vattnet, att dammsuga upp det tar ju rejält med tid.